Skocz do zawartości
Bronek2000

VCD -> JPG

Rekomendowane odpowiedzi

Mam VCD ze zdjęciami. Wszystkie są na płytce w folderze "Segment" jako pliki z rozszerzeniem dat. Chciałbym je przerobić na pliki JPG i oddać do wywołania ale nie wiem w jakim są formacie, żaden program nie chce mi ich otworzyć. Czy wiecie jaki to format, ewentualnie czym go skonwertować na jakiś "ludzki" format?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz sam, jaki to format: DAT. :lol: Niezależnie od możliwości konwersji (to są pojedyncze zdjęcia czy pokazy slajdów? filmy można przekonwertować na mpg), nie sądzę, żeby to dało jakość umożliwiającą zrobienie dobrych odbitek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acdsee/corel ?

Acdsee 5.0 nie otwiera tych plików (próbowałem z kilkunastoma rozszerzeniami), Corela nie mam, próbowałem Adobe Photoshop 7.0 - też nic.

Widzisz sam, jaki to format: DAT. :lol: Niezależnie od możliwości konwersji (to są pojedyncze zdjęcia czy pokazy slajdów? filmy można przekonwertować na mpg), nie sądzę, żeby to dało jakość umożliwiającą zrobienie dobrych odbitek.

To są pojedyncze pliki po 345 kB. Mniejsza o tą jakość - co to dokładnie za format DAT (nie mam pojecie o wszelkich VCD, mpeg itp.) i jak (czym) go przekonwertować na jakikolwiek plik graficzny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to robiłeś w ACD see?

Zainstalowałeś je z plug-inami do aparatów cyfrowych?

Klikałeś z poziomu explorera w .dat zmieniając rozszerzenia?

Bo musisz otworzyć acdsee i z posiomu jego exploratora przeglądnąc zawartość CD- on sam rozpozna zawartość, bez zmieniania rozszerzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra - robiłem to obydwoma sposobami, które opisujesz ale tych plików nie otwiera, ale nie mam zainstalowanych tych pluginów, o których piszesz.

Zdjęcia oczywiście da się obejrzeć razem z całą płytą VCD w odtwarzaczach DVD jak np. w PowerDVD lub MSIDVD ale problem jak te zdjecia stamtąd "wydobyć". Próbowałem zrobić printscreena (także przy pomocy ACDSee) ale obraz po wklejeniu i zapisaniu w pliku jest cały czarny. Zresztą zdjęć jest prawie 200 i to nie byłaby zalecana metoda choć w ostateczości może być.

Próbowałem też zrobić RIP VCD przy pomocy EasyVCD ale zrzucił tylko kilkanaście zdjeć do plików mpg (zanim się wysypał...) i tak jak pisał Miope w kiepskiej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi