rafał111 Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Witam moj pierwszy post mam plytke abit is7 procesor p4 3 ghz presccot i gdy wlaczam komp po sprawdzeniu podzespolow wyskakuje komunikat: CPU is unworkable or has benn changed.Please recheck-CPU SOFT MENU,da rade cos zaradzic dodam ze mam standardowy bios i stery do plyty.plyta kupiona w pazdzierniku procesor tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Witam moj pierwszy post mam plytke abit is7 procesor p4 3 ghz presccot i gdy wlaczam komp po sprawdzeniu podzespolow wyskakuje komunikat: CPU is unworkable or has benn changed.Please recheck-CPU SOFT MENU,da rade cos zaradzic dodam ze mam standardowy bios i stery do plyty.plyta kupiona w pazdzierniku procesor tez.wgraj najnowszy bios do płyty - widocznie źle identyfikuje twojego proca dlatego taki komunikat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 is7g19.exe Bios Issue Date:2004/03/12 BIOS ID:1.9 Fixed the "CPU is unworkable" error message for P4 Prescott 2.4G (533MHz/ 1M L2/ 90nm) CPUs. Please follow the steps below to update the BIOS: Press <F1> key to continue booting when the "CPU is unworkable" error message shows on screen. Boot up the system from bootable floppy disk and then update BIOS. BIOS compile date: 03/12/2004. Cytat ze strony abita - wystarczy poczytać :D Kolega wcześniej ma ten sam problem, tyle ze z procem 2.4GHz (też prescott) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Co wy ludzie ? Ja też tak miałem za pierwszym odpaleniem kompa, wystarczy bios ustawic i wsio. Na NF7 mialem to samo po resecie biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTZ Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Pichu z 2,53 Prescott :) Uwierz Adasi że ustawienie biosu nie pomagalo......... ale upgrade TAK !!!!!!!!! Pichu w środe badź czwartek ustawiamy mojego Abita IS-7 G na FULL :) HEHE zamienilem Asrocka P4I65GV na Abita + Mx440 Agp X8 ZA DARMO :) Dzieki Pichu za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał111 Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 dopiero dzisiaj sie bede bawil z biosem moze pomoze, a ta sytulacja nie jest przy pierwszym odpaleniu kompa, jakis czas chodzilo ok dziwne to troche ale tak z dznia na dzien nic nie ruszalem i taki komunikat ,mam nadzieje ze najnowszy bios pomoze edit. wgralem najnowszy bios nr 22 (mialem 20) i nic nie dalo dalej ten komunikat moze teraz sprawa konfiguracji biosu bardzo nie znam sie na tym wiec prosze o pomoc lub rade thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTZ Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 hmmm no nie wiem. Mnie pomogla wersia 20. Wczesniej wyświetlał mi taki sam komunikat: "CPU is unworkable" i po wejściu do Bios nie pozwalal zapisac zmian (save and exit ). Ja nie potrafie Ci pomóc bo ta płyta jest "świeża" u mnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Przeciez do is7 nie ma wersji 22 - ostatnia to 20 - prawdopodobnie wgrałeś od is7-e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Co wy tak kombinujecie z tymi biosami 8O Abit Flashmenu - LiveUpdate i po krzyku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał111 Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 ok to wroce do poprzedniej wersji biosu,ale w yakim razie co zaradzic z tym komunikatem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Nie wracaj do poprzedniej tylko do wersji 19 dla is7 Tu masz linka link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał111 Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 dzieki pichu za link wersja 19 biosu pomogla,thx i pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pikolo6 Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 siemano mam problem z moim abitem IS7-E bios 22 przy ustawieniu Ext. Clock (CPU/AGP/PCI) 217/66/33MHz Estimated New CPU Clock 2.80GHz N/B Strap CPU As Fsb800 DRAM Ratio (CPU:DRAM) 5:4 AGP Ratio (CPU:AGP:PCI) Fixed Game Accelerator Street Racer Refresh Cycle Time Normal Read Delay Auto Read Delay Adjust Disabled Command Per Clock Disabled lub zmiana Ext. Clock (CPU/AGP/PCI) 223/66/33MHz Game Accelerator Auto Refresh Cycle Time Auto Read Delay Auto Read Delay Adjust Auto Command Per Clock Auto komp mi nie chce się włączyć. Wszystko pracuje monitor się nie włącza i po sek. przestaje pracować. Przy jakims podkęceniu powyżej 2.8 się tak robi i trzeba restartować zworką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał111 Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 witam ale znow pojawil sie problem po 1 gdy wlaczam zimny komputer np rano strasznie glosno chodzi wiatrak tylko niewiem ktory to, a dzwiek doslownie jak traktor, w abit EQ pokazuje ze RMP NB off pomaga wylaczenie kompa po jakims czasie i ponowne wlaczenie, druga sprawa ze jak mam cieply komputer to w abit EQ temperatura SYS i PWN wynosi 208 C o co chodzi a jescze dodam ze to z glosnym wiatrakiem bylo przed zmiana biosu a temp niewiem bo dopiero teraz zainstalowalem te EQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bueno Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Jest juz nowy biosik do IC7/IC7-G nr 27 trzeba go bedzie potestowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Jest juz nowy biosik do IC7/IC7-G nr 27 trzeba go bedzie potestowac :) niom, już go mam na pierwszy rzut oka jest podobnie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Zaraz go zapodam. Obecnie jade na IC7 1.1 bios 26 modded by pokipoki - ma spread spectrum i ostrzejsze timingi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keeton Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 mam wielka prosbe :D niemoge sciagnac biosu 27 moze mi ktos pomoc?? nie wyylrywa mi serwera?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewelius Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Witam. Od 2 dni jestem szczesliwym posiadaczem plyty Abit is7. I mam pytanie. Jaka jest bespieczna temperatura Pwm? W biosie mam ustawione 75*C. Posiadam procesor jak w podpisie P4 1.6A bez problemu idzie na 2.5 ghz temp w normie. Prime 0 bledow. Plyta natomiast kiedy prime juz troche dziala alebo wlaczam jkas gre po pewnym czasie zaczyna pikac. Nie mam zainstalowanego Abit EQ. Czy wie ktos moze dlaczego tak pika???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTZ Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Witam. Moj post jest troszka wyrwany z kontekstu........ale to z radosci !!!!!!!! No moge tylko powiedziec ze przesiadlem się z IS7-G na IC7-G i roznica jest ogromna :) WOWWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 i co testowal juz ktos ten bios 27 do ic7-g ??? bo bym go wgral ale czy sie oplaca ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomF Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zaraz go zapodam. Obecnie jade na IC7 1.1 bios 26 modded by pokipoki - ma spread spectrum i ostrzejsze timingi Mam pytanie: Z jakiej stronki można ściągnąć zmodowane biosy do IC7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychol Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 a mi sie udalo osiagnac to co w podpisie jak narazie stabilne. bios 22, od wczoraj mam ta plyte :) dzis jak przyjde z uczelni dalje bede kombinowal :) moze rekorda walne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zaraz go zapodam. Obecnie jade na IC7 1.1 bios 26 modded by pokipoki - ma spread spectrum i ostrzejsze timingi Mam pytanie: Z jakiej stronki można ściągnąć zmodowane biosy do IC7 ? http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=43708 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zaraz go zapodam. Obecnie jade na IC7 1.1 bios 26 modded by pokipoki - ma spread spectrum i ostrzejsze timingi Mam pytanie: Z jakiej stronki można ściągnąć zmodowane biosy do IC7 ? http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=43708 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychol Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 walcze z plyta jak tylko umiem, chodzi o to ze w biosie jak dam na cpu fan wyzsze obroty to sa po restarcie ale tylko do momentu az nie zaladuje windowsa. max to 2700rmp. prubowalem tez SpeedFan 4.18 zwiekszyc ale 100% to wlasnie te ok. 2700. moj bios to 22. w jaki sposob moge to poprawic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zaraz go zapodam. Obecnie jade na IC7 1.1 bios 26 modded by pokipoki - ma spread spectrum i ostrzejsze timingi Mam pytanie: Z jakiej stronki można ściągnąć zmodowane biosy do IC7 ? http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=43708 Jeżeli dobrze rozumiem to ten bios nie działa na IC7-G? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Ktoś już próbował zmodowanego biosu 22 dla IS7-E: http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=48059 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 wyszedł nowy biosik do IS7 2.3 http://www2.abit.com.tw/page/en/download/d...TYPE=Socket+478 1. Updated CPU micro code. 2.Added adjustable MAX & MIN multiplier item for certain retail INTEL CPUs. 3. Supports certain SATA CDROM when "OnChip Serial ATA" is running in "Enhanced Mode". 4. Changed "PWM Shutdown Temperature" as "Disabled", "PWM Warning Temperature" default to 95 degree C. 5. BIOS compile date: 11/23/2004 siciągamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Ktoś już próbował zmodowanego biosu 22 dla IS7-E:http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=48059 Nie chciało mi się czekać, aż ktoś sprówbuje więc juzgo wgralem. W biosie pojawiły się nowe opcje, mamy dostęp do większej ilości ustawień pamięci, itd. Nie wiem tylko do czego służy opcja "spred spectrum" :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...