Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temperatura "PWM" to temperatura obwodu zasilającego procesor .. obiżyć tą temperaturę można poprzez obniżenie temperatury wewnątrz obudowy ... FAQ na stronie Abita .... Tu macie stronkę z odpowiedziami na temat PWM ..

http://www2.abit.com.tw/page/en/faq/faq.ph...fSEARCHTEXT=PWM

Odpowiedź na pytanie "Co to jest PWM ? "

"PWM" is a circuit on mainboards to convert the voltage level from power supply unit to provide specific voltage to components (ex. Provide CPU with core voltage). We know that CPU could be the hottest component inside a PC system, and we always care about the heat dissipation of it. Actually, the PWM circuit is quite hot too; especially when CPU is at full loading, large current passes through the PWM circuit and was converted to necessary CPU core voltage. Some ABIT boards show "PWM temperature" on BIOS setup page and Windows hardware monitoring tool. This provides users possible hottest temperature inside the PC chassis, and check whether the air conditioning inside the chassis needs to be enhanced or not. When CPU works heavily, the CPU temperature could be around 60 degree C; nevertheless, the PWM temperature may achieve 70 degree C or even higher; depends on the design of thermal convection. The safety limit of the PWM temperature is about 120 degree C, however, we strongly recommend improving the air flow and heat dissipation inside the PC chassis once it rises to 100 degree C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim

Mam pytanko zakupiłem płytę Abit IC7-G no i mam problem. Przy wchodzeniu do XP komp włącza mi się ok 3 min co może byc przyczyną??. Dodam że mam zainstalowany jeszcze 98SE i tam wchodzi ok !!!

A tak przy okazji przesiadłem się z ASUSA P4P800 na tą płytkę i jest rewelacyjana!!!!!

Proszę o rady !!!!

----------------

P4E2,8@3,44(14*246)/Abit IC7-G /2x512 Hynix(2,5-3-3-6) D43/GF FX5200 Ultimate/WD Caviar 40GB/SoundBlaster Live 5,1/LG F700B/Chiftec HPC360-302DF/Cooler Gigabyte GH-PCU21-VG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pipanol-pl

Dzięki za rade, lecz 3 razy to już robiłem i niestety :cry: bez skutku!!!

Proszę o kolejne rady!!!!! help!!!!

-----------------

P4E2,8@3,44(14*246)/Abit IC7-G /2x512 Hynix(2,5-3-3-6) D43/GF FX5200 Ultimate/WD Caviar 40GB/SoundBlaster Live 5,1/LG F700B/Chiftec HPC360-302DF/Cooler Gigabyte GH-PCU21-VG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

1. Aktualny bios (ustawienia w biosie ustaw na default)

2. Wirus np. Blaster (przeprowadź instalacje XP z wypiętą wtyczką sieciową), sformatuj partycję z XP, następnie w 98 przeskanuj swój komp skanerem online http://skaner.mks.com.pl, zainstaluj XP z wyłączoną wtyczką sieciową

Jeśli to nie pomoże można rozważyć inne przyczyny.

Zanim podepniesz wtyczkę do netu ... zainstaluj antyvira i firewall-a :>

Edytowane przez PoTaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam plyte IS7-E i naprawde juz mi rece opadaja z powodu temperatury PWM

.. obiżyć tą temperaturę można poprzez obniżenie temperatury wewnątrz obudowy ...

pierdziela takie gowna ze mi sie niedobrze robi. :mur:

mam plyte wyciagnieta z obudowy, wieje na mosfaty wiatrak 80mm @5V i komp po 4h potrafi sie zawiesic, kiedy wieja na niego 2 wiatraki 60mm @12V komp chodzi bez zwiechy :D . rozwiazanie dobre ale jak sie ma korki w uszach :lol:

najlepsze ze w biosie jak temp. na pwm osiagnie 60* to sie zwiesza (niby na abicie pisza ze max temp to 120* :lol: aha na procku nie przekraczam 43*podczas obciazenia)

dodatkowa ciekawostak: jak na mosfety nic nie wialo to nawet 3dmark nie przechodzil do konca :angry: buahahaha

czy uwazacie ze z plyta jest cos nie tak? bo wg. mnie nie jest normalne zachowanie. widze ze ludzie na takich plytach potrafia leciec na szynie 250 i jest wszystko wporzo, a napewno nie chlodza pwm azotem

ps. zasilacz to cieftec 360w , a na procku jest 1.550V

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZUKAM POMOCY :)

szukam jakiegoś dobrego stabilnego biosu / albo najnowszego jaki wogoole sie pojawil

do ABIT-A model IS7 V2

i wszystkiego co może mi pomooc w normalnej pracy z tą płytą -- najnowsze linki do programoow '' uleprzających działanie procesora na tey pycie '' :)

gg 3036259

mejl xwojciechx@wp.pl / GDYBY BYŁY PROBLEMY Z WYSŁANIEM NA TEN ADRES MEJLA TO pisać przez allegro -- najszybciej ida do mnie mejle nie wiedzieć czemu konto XWOJCIECHX

jeśli wogoole znajdzie sie '' mocny w tym temacie '' to

BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA POMOC I SZCZERE CHĘCI

SORRY ZA capsa --- wariuje mi klawiaturka czasami / a czasami po prostu zapominam wyłączyc -- :) / :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Help!!!!

Mam pytanko !!!

Wiem że odpiszecie mi że było to już omawiane wiele razy,ale podajcie mi jaka jest maxymalna teperatura procka na Abicie IC7-G w stresie!!. Bo mi kompa zwiesza i pokazuje 73 stopnie!!! help. Nie wiem czemu na Asusie w stresie miałem 55 stopni a płytę zmieniłem tydzień temu na Abita!!!!

( mam 28 wersję Biosu - może to mieć jakieś znaczenie?)

---------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Do Readona

Tak temperaturę PWM zminiejszasz zmniejszając temp otoczenia gdyż poietrze wew. obudowy chłodzi tem obwód .. a płyta normalnie jest w obudowie więc im mniejsza temp w obudowie to temp PWM powinna być mniejsza. Tak twierdzi Abit i ja nie zamierzam z twórcą tej płyty polemizować.

Ja mam zestaw taki jak w sygnaturze .. krecony tak jak tam napisane ... temp. w max stresie skacze od 55-70 stopni i żadnej zwiechy nie mam ... Posiadam aktualny bios.... Ze strony http://www2.abit.com.tw/page/en/download/d...es/download.gif prosze sobie pobrać odpowiedni do modelu ..

Ponadto z tym kreceniem to chyba z deka przesadzileś puszczać Celeron D315 2.26GHz na 3,9 GHz :blink: i powód może być w procesorze a nie w płycie .. nawet jak masz na procku 43 stop to nie znaczy że procka masz stabilnego B)

Edytowane przez PoTaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziaki za rade pomysli sie :)

jechalem na biosie 22moded by ktos tam, moze wtym ktwi problem zarzucilem 23oryginalny i zobaczymy czy bedzie juz ok, aha i teraz mi dziala programik do monitoringu temperatur ABITEQ, mysle tez ze problem mosfetow zostanie rowniez rozwiazany.

z  tym kreceniem to chyba z deka przesadzileś puszczać Celeron D315 2.26GHz na 3,9 GHz

HARDCORE :D

procek jak chodzil na 4ghz to faktycznie sie wieszal, a jednak jak pisalem: kiedy na mosfety wieja 2 wiatraki po 60mm i puszczone na 12V jest wszystko ok, tylko one tak chalasuja ze mi to bardzo przeszkadza :angry:

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że odpiszecie mi że było to już omawiane wiele razy,ale podajcie mi jaka jest maxymalna teperatura procka na Abicie IC7-G w stresie!!. Bo mi kompa zwiesza i pokazuje 73 stopnie!!! help. Nie wiem czemu na Asusie w stresie miałem 55 stopni a płytę zmieniłem tydzień temu na Abita!!!!

(mam 28 wersję Biosu - może to mieć jakieś znaczenie)

1225904[/snapback]

Przeważnie wychodzi 5-10 st. więcej niż na innych płytach a to z takiego powodu że Abit nie dokonuje pomiaru na powierzchni IHS tak jak inne płyty. Asus z kolei ma tendencję do zaniżania temperatur i różnice mogą dochodzić do 12 stopni. Ja na swoim Northwoodzie przy 2.8GHz nie mam więcej niż 53-54 stopnie w 2xPrime 95 a teraz na necie 37. Wersja 28 bios-u do odczytu temperatur nic nie wnosi. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie wychodzi 5-10 st. więcej niż na innych płytach a to z takiego powodu że Abit nie dokonuje pomiaru na powierzchni IHS tak jak inne płyty. Asus z kolei ma tendencję do zaniżania temperatur i różnice mogą dochodzić do 12 stopni. Ja na swoim Northwoodzie przy 2.8GHz nie mam więcej niż 53-54 stopnie w 2xPrime 95 a teraz na necie 37. Wersja 28 bios-u do odczytu temperatur nic nie wnosi. :wink:

1226914[/snapback]

Kosiarz

Dzięki za odpowiedź ale mam jeszcze pytanko:

Tą temeraturę masz przy kręconym procku na 3,6 czy przy 2,8GHz?? i jakie stosujesz napięcie i jaki masz mnożnik??

Tak pytam z ciekawości ale myślę że masz mniejszą temperaturę gdyż masz Northwooda a ja mam Prescota a one się mocniej grzeją!!!!

Chciałem też podziękowć PoTaSowi za rade !!!!

Faktycznie miałem vira(trojan) i MKS go usunął !!!!! :D i komp chodzi oki i winda się już spoko ładuje!!! Tylko jeszcze ta cholerna temperatura (stres 73 stopnie) i byłoby już OK!!!

Prosze o rady jak zmniejszyć teperature może to być wina że mam revision CO a nie DO?? na procku i czy pasta Arktic Silver coś pomoże???

-----------------------

Edytowane przez elvis MP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam elvis MP,

W sprawie wirusa - nie ma za co :rolleyes:

W sprawie temperatur - czym odczytujesz temperatury jakim programem ? Bo jeśli AbitEQ to musisz mieć bios firmowany przez Abita a nie modowany. Najważniejszy jest prawidłowy montaż coolera i zastosowana pasta również. Osobiście mam zestaw jak na dole ... i wymiana z pasy Titan 10% srebra na Arctic Silver 5 ok 80% srebra zmniejszyło mi temp. o 3 stopnie . To bardzo dużo jak na wymianę tylko pasty. Montaż coolera - sprawdź czy masz odbrze wyszlifowaną powierzchnie coolera stykającą sie z prockiem, pasty używasz minimalną ilość poprostu aby tylko byla na całej powieszchni procka, no i dobre zamontowanie samego coolera żeby styk był dobry.

W obudowie powienien być wymuszony przepłym powietrza ponieważ jak nie wymusisz to cooler miele ciepłe powietrze w obudowie i chłodzenie jest do "[gluteus maximus]". Osobiście mam jeden wiatrak z tyłu 80x80x25 mm puszczony na 2700 obrotów wyciągający i dwa 80x80x25 mm puszczone na 2500 obr z przodu obudowy wciagajace powietrze.

Stwierdziłem że jeden z tyłu wystarczy bo trochę powietrza wyciąg również zasilacz, trochę bo mam Chiefeca którego wentyle kręcą sie powoli.

Powiem tak że założenie tych dodatkowych wentylatorów zmniejszyło mi temperaturę w obudowie o 10 stopni więc warto .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pasta przewodząca jeśli pracuje w przedziale temp. określonych przez producenta będize miała swoje właściwości na długi czas (lata). Dla Arctic Silver 5 to -40 do 180 stopni .

1227732[/snapback]

Czyli nie ma sensu je wymieniac przynajmniej raz do roku ? - gdziesz o tym slyszalem ze ludzie tak robia ale nie wiem czy to warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nikt nie broni wymieniać ... ale pasta nie traci swych waściwości po kilku miesiącach czy też 2-3 latach ...

Ale ogólnie jak w moim przypadku .. za jakieś 3-4 miesiące a mam zestaw od listopada ... bede i tak wyjmował coolera żeby go wyczyścić z kurzu :wink: (wole wyjąć i dokładnie wyczyścić niż z wierzchu tylko przedmychać ) ... Ale wyjmowanie coolera dla samego wymienienia pasty to przesada ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą temeraturę masz przy kręconym procku na 3,6 czy przy 2,8GHz?? i jakie stosujesz napięcie i jaki masz mnożnik??

Tak pytam z ciekawości ale myślę że masz mniejszą temperaturę gdyż masz Northwooda a ja mam Prescota a one się mocniej grzeją!!!!

1227654[/snapback]

Przy 3600MHz mam temperaturę około 62-63 stopni (2x Prime) przy napięciu 1.575V realnie 1.55V a mnożnik mam 14.

Prosze o rady jak zmniejszyć teperature może to być wina że mam revision CO a nie DO?? na procku i czy pasta Arktic Silver coś pomoże???

No tak Prescott ze steppingiem C0 to potężna grzałka to fakt, D0 i E0 są znacznie chłodniejsze. Co do pasy Arctic Silver5 to napewno jest bardzo wydajna, lecz trochę droga. Zwróć uwagę że o 1 stopień mniej wydajna jest Arctic Ceramiqe i jest ona miej więcej o połowę tańsza od Silver5 i na 100% nie przewodzi prądu elek. (Silver5 wg opisu producenta też nie powinna przewodzić, ale raczej nikt na żywca jej przewodności nie testuje), więc może się ci też przydać nie tylko do przesmarowania CPU ale i GPU lub pamięci na karcie graficznej bez obaw o zwarcia wynikłe z trzęsących się rąk i posmarowania nie tego co trzeba.:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 3600MHz mam temperaturę około 62-63 stopni (2x Prime) przy napięciu 1.575V realnie 1.55V a mnożnik mam 14.   

No tak Prescott ze steppingiem C0 to potężna grzałka to fakt, D0 i E0 są znacznie chłodniejsze. Co do pasy Arctic Silver5 to napewno jest bardzo wydajna, lecz trochę droga. Zwróć uwagę że o 1 stopień mniej wydajna jest Arctic Ceramiqe i jest ona miej więcej o połowę tańsza od Silver5 i na 100% nie przewodzi prądu elek. (Silver5 wg opisu producenta też nie powinna przewodzić, ale raczej nikt na żywca jej przewodności nie testuje), więc może się ci też przydać nie tylko do przesmarowania CPU ale i GPU lub pamięci na karcie graficznej bez obaw o zwarcia wynikłe z trzęsących się rąk i posmarowania nie tego co trzeba.:wink:

1227964[/snapback]

Dzięki Kosiarz ,PoTaS

Zastosuje sie do Waszych rad i odpisze w poniedziałek!!!!

---------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Linki do ciekawych testów przedstawiających różnice w wydajności dla różnych ustawień PAT czyli Auto, Turbo, Street Race, i F1 :

http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rlid=68115

http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rlid=64142

Linki dotyczą płyty IS7

Edytowane przez PoTaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Co zrobić żeby dźwięk który ma iść z głośnika systemowego nie szedł prze zwykłe głośniki np: jak zabardzo podkręcę proca to nie wstaje i idzie dźwięk a ja mam ustawione na max głośniki (regulacja w klawiaturze) i można zawału dostać jak znienacka walnie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .  Co zrobić żeby dźwięk który ma iść z głośnika systemowego nie szedł prze zwykłe głośniki np: jak zabardzo podkręcę proca to nie wstaje i idzie dźwięk a ja mam ustawione na max głośniki (regulacja w klawiaturze) i można zawału dostać jak znienacka walnie  :-P

1233533[/snapback]

CZe wszystkim

No i już mam po problemie jeżeli chodzi o temepartaurę na Pentium 2,8@3,44 HT Prescott!!!

Miałem pastę Titan zwykła i miałem prz 3,44Ghz stres 70-73 stopnie, Treaz Kumpel Husky 35 zapodał mi pastę z Coolera Pentagram Freezone QC 92 Cu i teperatura spadła w stresie na 62-65 stopni!!!!!

W Idle miałem 62-65 teraz z nową pastą mam 52-56 stopni. !!!!! :D

-----------------------

Sorki źle sobie klikłem!!!!

Edytowane przez elvis MP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj podlaczylem dysk Dysk Maxtor 6E040L0 (38 GB) przesz przejsciowke serial 2 i podlaczylem do sata i czemu w everescie pokazuje mi ze dysk dziala na interfejscie ATA 100 ?? jak zrobic zeby chodzil na ATA 133 ?? macie jakies propozycje ..?? moze jakies sterowniki trzeba doinstalowac albi cos w ciosie zmienic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Taka uwaga :

Jeśli nie zblokowałeś AGP/PCI na 66/33 MHz to możesz mieć właśnie różne problemy z dyskiem.

W przypadku korzystania z dysku ATA podłączonego poprzez adapter Serilell zwiększenie taktowania PCI powoduje spore problemy - najczęściej po prostu nie wykrywa tak podłączonego dysku itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie to nie w tym problem on go wykrywa a agp/pci mam zablokowane .. wiedz jest oki . .wiem ze jak podniose chociaz o 1hz pci to dysku juz nie wykryje niestety sata juz tak maj :]

he he ale on mi go wykrywa jako 100 aaa nie sata albo chciaz 133 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi