Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie!!

Niedawno zakupiłem płyte Abit IC7-G(wcześniejsza ASUS P4P800) i dlaczego u mnie w biosie nie ma w:

Advanced Chipset Settings:

-AGP Data Rate Capability

-Performance Mode

Prosze o odpowiedzi!!!!

Pilnie!!!

------------

P4E2,8@3,44(14*246)/Abit IC7-G /2x512 Hynix(2,5-3-3-6) D43/GF FX5200 Ultimate/WD Caviar 40GB/SoundBlaster Live 5,1/LG F700B/Chiftec HPC360-302DF/Cooler Gigabyte GH-PCU21-VG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pipanola

Jeślli chodzi o ATA to po prostu Intel nie obsługuje ATA133 ... widzi je jako ATA100 ...

Standard Maxtora ATA133 jest pewnym rozszerzeniem ATA100 który nie jest przyjęty przez wszystkich, w szczególności przez Intela.

Takie są fakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mialem koledzy do przetestowania P4C800. Na takieja samej karcie grafiki procesorze i pamiątkach jak mam w opisie ( dokładnie ta sama sztuka) . No coz wedle testow Aida to Asus wygral - odczyt mial ok 6400 przy fsb 225. Ja na Abicie mam ok 6300, ale ...... system na Asusie byl niestabilny( czytaj restart :)).W 3DMark2001 max podkrecona na Asusie (425/367) miala 20543 punktów. Na abicie podkrecona grafa (425/364 - czyli mniej i test Aida mniej wykazal:)) mam 21022, a system chodzi stabilnie :). Dodam, iż zwykłe użytkowanie komputera testowane tak "gołym" okiem ( outloock, explorer, filmy...itd. itp.) jest jakos "wizualnie" szybsze na Abicie. Jeśli sie myle to prosze o sprostowanie.......

Mam też propozycję. Moze zróbmy ankiete na temat naszych płyt głównych. Nie chodzi mi o nazwe producentów sprzętu, tylko konkretne modele typu:

P4C800E-Delux

P4C800-Delux

P4P800

IC7

IC7-G

IC7-Max

IS7....... i tak dalej.....

Ograniczmy sie tylko do tych najczęsciej kupowanych. Wiele osób pyta jaką płyte polecam..... ciężko odpowiedzieć......, a mając taką ankietę sam popyt na różne płyty dużo podpowie.Sami wiecie że temat o Abit - jest dlugi i szeroki, to samo z Asus. Dajmy ludkom możliwość looknięcia na najbardziej chodliwy sprzęt :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko że każda płyta juz została dokładnie opisana na forum .... jak ktoś nie jest leniem to poczyta wszystkie wypowiedzi i dowie się masy rzeczy ...

I płytke dobierze do własnych potrzeb ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi do mojego wcześniejszego posta!!!

--------------

P4E2,8@3,44(14*246)/Abit IC7-G /2x512 Hynix(2,5-3-3-6) D43/GF FX5200 Ultimate/WD Caviar 40GB/SoundBlaster Live 5,1/LG F700B/Chiftec HPC360-302DF/Cooler Gigabyte GH-PCU21-VG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebuje porady:

a mianowicie procek to 3.06 /533 ,pamiątki mam 400 i teraz .

Jak ustawic płyte aby z nich te 400 wycisnąc?

Musze proca na 150 postawic czyli na 3.4 z groszem ?

A jak tak to jakie ratio pamięci?

I po 3 czy na 3.4 poleci mi na boxowym wentylu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB na 166 ... Stosunek CPU:DDR na 4:5

uzyskujesz 207 MHz na pamiątkach czyli "efektywnie" ... 414

Co do boxowego coolera .. jak kręce swojego procka 2,4 na 3,0 GHz i tem. mam w miare niskie na boxie ... Idle 40 stopni i 55 stress .. po zastosowaniu arctic silver 5 no i wymuszeniu w obudowie przepływu powietrza .. mam revision D0 ....

Co do twojego procka to możesz sprawdzić jakie temp uzyskuje po daniu 166 MHz FSB ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na abicie is-7 da sie pracowac stabilnie z fsb > 265Mhz ?? Czy trzeba zrobic jakiegos V moda na mostek NB. bardzo prosze o jakies praktyczne rady. W boisie nie mozna za bardzo podniesc napiecia na NB. A czuje ze moze to by cos pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Postanowilem calkowicie wymienic chlodznie bo standardowe jest zdecydowanie za glosne

Plyta Abit IS7, Celeron D 2,4@3,0

Czytalem troche na forum i wybralem takie chlodzenie:

chipset:

ZALMAN NB47

procesor:

Zalman CNPS 7000B-Cu

PENTAGRAM FREEZONE QC-92 Cu

PENTAGRAM FREEZONE QVC-100 Cu

PENTAGRAM FREEZONE QVC-120 Cu

I tu kieruje do Was pytanie, jakie chlodznie na procka wybrac, aby wszystko sie pomiescilo. Oczywiscie moga byc inne propozycje, ale zaznaczam ze zalezy mi na ciszy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie małe pytako - czy jest mozliwość zwolnienia tego wentyla na chipie w IC7 w biosie?

1261647[/snapback]

tak jest mozliwe .. tam gdzie masz temp procka i takie inne .. tam jest opcja ... nie pamietam dokladnie jak to sie zwie .. ale jest tam ja mam tak zwolnione.... :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wszystkim za odpowiedzi - doszedłem przy okazji jak zwalniałem od proca na 60% ( frezzer 4 )

i wtedy i proca i na chipie sie zwalnia równoczesnie./ nastała cisza heh /

Pozdrówka - jeszcze wymiana budy na Tsunami i będzie Git. - Chiew z podpisu będzie na zbyciu po niedzieli.:)

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. dawno nie zagladalem na tweak.pl troche sie forum zmienilo :lol:. zaczolem czytac ten watek,troche tego jest, wiec moze na skruty pujde B) wiecie czy do plyty IS7-E moge wpiąc dysk z NCQ? tzn czy kolwejkowanie bedzie działać, czy wogule zalezy to od mostka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakładac nowego tematu...

Wieć tak

ma Abita IC7 z bisem z dn. 27.08.2003 wer. 17 che zakupić teraz nowy dysk na SATA 200 Giga

Czy musze zmieniac bios pyłty??? czy płyta "przyjmie" obsługę takiego dysku????

Czy trzeba w biosie włączać jakies dodatkowe ustawienia do takiego dysku????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem ze ten nie potzreba zmieniac biosu?!?!

UUUUfffffff

dzieki

teraz z tymi dyskami to róznie jest :)

a jeszce jedno pytanie:

Czy podczas instalacji win Xp trzeba z dyskietki jakies starowniki zapodawać?????

(do płyty jest dołaczona jakaś dyskietka)

Edytowane przez MI4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam :wink:

Co do mojego IS7-E leci na 275Mhz :D lecz przez cały czas pracuje na 267Mhz :wink: ponieważ wyżej proc nie jest stabilny

Mam takie małe pytanko:

Jeżeli włoże dwa takie same modele pamięci, lecz kupione oddzielnie(inne daty produkcji)

czy nie będzie żadnych problemów z pracą w dualu?

Co do płyty od nowości nie miałem z nią żadnych problemów i tak też pozostało do dziś B)

pozdrawiam... :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

wczoraj zanabylem drugi identyczny 120 GB dysk do kompa i chcialem sobie zrobic RAID 0. Do tej pory system instalowalem w ogole z wylaczonym raidem w biosie. Przejrzalem manual od ichniego Intel® Application Accelerator RAID Edition i tam jest opisany proces migracji danych z konfiguracji nie-RAID'owej do RAID'owej 0,1 poprzez dolozenie drugiego dysku. Wynika mi z tego opisu, ze wskazuje sie w tym ichnim oprogramowaniu ten drugi, nowy dysk, on go "formatuje" czy co tam z nim robi, a pozniej robi migracje danych. Sama migracja trwa w tle i wtedy mozna normalnie pracowac na systemie. Nie wiem JAK on to robi i czy to ma sens, ale pisze, ze sie da ;-)

No to podlaczylem drugi bysk (oba identyczne, na SATA). Probowalem zainstalowac AAI, ale zarowno starszy jak i nowszy marudzi, ze nie mam odpowiedniego chipsetu na moje IS7-G i sie nie instaluje. Pomyslalem, ze to pewnie RAID w biosie, wiec (pisze z pamieci z pracy, wiec moge sie walnac) wlazlem do Biosu w Onchip Serial ATA Setting, tam zmienilem Onchip Serial ATA Mode z IDE na RAID i ponizej wlaczylem bios raidowski. Niestety, po takim zabiegu system wywala mi sie na niebiesko przy probie statru windy - a mialo byc tak pieknie :)

Czy ktos moze sie bawil i wie jak to zrobic? Czy w ogole jest jakis jest sposob bez reinstalki windy i kasowania zawarotsci obu dyskow? Nie mam pod reka 3 dysku, zeby zwalic gdzies te 120 GB danych :)

Jezeli sie da, i na dysku z danymi mam 3 partycje, to czy po migracji danych bede mial odpowiednio kazda partycje 2x wieksza czy te dodatkowe 120 GB bedzie jakby jako kolejna partycja lub wiecej ?

Jezeli trzeba bedzie od nowa instalowac winde, to jak to najlepeij zrobic, F6 podczas instalacji i jakies driverki tam zapodac czy dopiero pozniej?

Jaki strip size wybrac? Domysly maksymalny 128 kb, czy moze jakis mniejszy. Ma to jakies znaczenie w uzywaniu kompa glownie do gierek?

Wszelkie rady bardzo mile widziane :)

Edytowane przez Kulasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie zadac jeszcze jedno pytanko.

Cos mnie ostatnio "korci" na jakas zmiane, wiecie jak to jest ;-) Zastanawiam sie, czy jest sens wymieniac mojego P4 2,8 northwood na P4 3,2. Przyznam sie, ze ostatnio pod nawalem obowiazkow wypadlem troche z tematu, jezeli tak, to brac northwood czy prescotta? O ile dobrze pamietam to prescotty sie bardziej grzaly (czy sie myle? :) ). Jak jest z ich podkrecalnoscia? Gdzie byscie ewentualnie radzili dokoncac takiego zakupu, zeby bylo dobrze i w miare tanio?

W ogole to mam dylemat, bo chcialem jakas lepsza grafe, ale nie wiem czy jest sens sie jeszcze pakowac w AGPx8. W przeciwnym razie trzeba by zmienic plytke i tu zaczynaja sie schody :)

Edytowane przez Kulasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między IS7-E a IS7 to brak RAID ...

ale czy to różnica softu, czy sprzętu?

Czy jest jakiś sposób na "wskrzesanie" RAID w IS7-E ??

Jeżeli włoże dwa takie same modele pamięci, lecz kupione oddzielnie(inne daty produkcji)

czy nie będzie żadnych problemów z pracą w dualu?

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozna, bo Raid jest w mostku - IS7 ma ICH5R a -E ma ICH5 - oprocz tego jedna ma firewire

softem sie nie roznia, oprocz wspomnianych dwoch rzeczy

co do duala to powinny dzialac

Edytowane przez Dev-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi