Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z posiadaczy płyt serii IS7 może coś powiedzieć odnośnie współpracy Abita IS7-E z dyskiem SATA:

-- czy podkręcanie procesora powoduje problemy z pracą dysku na SATA (P4 2.4HT@3.12 fsb=260 5:4, mem 208MHz, pci/agp=fixed=33MHz, ICH5 bez Raid)

-- kontroler OnChipSATA na płycie może pracować w 3 trybach: Combined, Enhanced i SATA only. Obecnie mam dysk na PATA na I kanale i na nim WinXP, a CD/DVD-ROM na II kanale . Planuje dokupić dysk na SATA i na nim postawić Linuxa i Win2003 server do eksperymentów. Założenie jest takie, aby 1) system na PATA nie widział systemów(dysku) na SATA i 2) odwrotnie, bez fizycznego wyjmowania/odłączania dysków. Przypadek 1) wystarczy wyłączyć kontroler SATA, przypadek 2) w/g instrukcji nadaje się tryb pracy Combined kontrolera SATA - w którym wyłącza się I kanał PATA lub II kanał. Tyle instrukcja i teoria, czy ktoś testował taką konfigurację, czy w przypadku 2) nie będzie problemu z bootowaniem z dysku SATA?

Dzięki za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@koparka :

Z tego co pisze w Outlooku : 2005-05-05 12:14

EDIT : Jak by ktoś nie wierzył, screen maila : 1429866[/snapback]

no ja cały czas czekam az sobie je zakupicie i pokarzecie na co je stać [OC :D ]

ja jakos nie moge sie doniej przekonac

oc mojego 2,4C na tej płycie jest słabe bo ledwo 3,1xGhz ale to bardziej wina proca bo na 2 rożnych IC7 tez miałem tylko tyle :angry:

ale zato oc pamieci ( te co w podpisie) jest bardzo słabe w porównaniu do IC7

no może wy zmienicie moje nastawienie do tych nobo :wink:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem cfaniczek i juz sobie ja zamowilem :]

mam nadzieje, ze tym razem mnie w bambuko nie zrobia,

podwyzka jest logiczna no i tak wiedza, ze plyty szybko zejda....

a mi to tam 20zl jak na taka plytke i tak wisi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj ma byc dostawa ale cena to juz 319zl jak wykombinuje kase to dzisiaj popoludniu zamawiam

1449311[/snapback]

Jakoś tej dostawy nie widać :-) Dobrze, że się załapałem poprzednio...

Swoją drogą , ciekawe czemu taka niska cena na tą płytę? Czyżby to były egzemplarze z reklamacji z zachodu? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale faza. Po wymianie biosa na IS7 z 2.3 (który jest tak badziewny, ze mi sie nawet nie chce o tym pisać) na 2.4, aida i everest151 wykrywają mi plyte jako IS7-G ??? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale faza. Po wymianie biosa na IS7 z 2.3 (który jest tak badziewny, ze mi sie nawet nie chce o tym pisać) na 2.4, aida i everest151 wykrywają mi plyte jako IS7-G ??? :blink:

1451558[/snapback]

Wyszły dwa oddzielne biosy - jeden dla is7-g, a drugi dla is7/is7-e.

Który bios jest najlepszy do oc? Ostatnio wymieniłem z 1.7 na 2.4 i oc nawet troche gorsze niz na starym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podłączony na raz dysk pod pata i pod sata, nie było żadnych problemów, w biosie musisz ustawić priorytety dysków, z którego ma najpierw bootować, bodajże w zakładce advanced settings

1448364[/snapback]

Przy oc nie ma kaszany z danymi na SATA? (w którejś z recenzji o tym było, ale może to się tyczy tylko 915/925). A który tryb pracy kontrolera SATA wybrać (combined), aby dyski się wzajemnie nie widziały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko:

Czy właśnie jeśli nie zablokowałem AGP/PCI to mógł się zrypać HDD :?: Bo któregoś razu zapomniałem tego zrobić i od tamtego czasu mam dziwną akcję:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=132298

czy to może być właśnie tego przyczyna (tzn nie zablokowanie)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ja z takim pytaniem mam is7-e2 i zasilacz Chieftec 360W z dwoma wentylami. Jeden jest podlaczony do plyty glownej. I teraz mam pytanie. Chcialbym sobie zakupic jakies dwa wentyle 80x80 na tyl budy żeby wdmuchiwał i na przod zeby wydmuchiwał. Tylko jest jeden problem, jak mam je podlaczyc do mojej mobo? Jak sprawdzalem to nie mam tyle wejsc :( Sa jakies przejsciowki czy co? Da sie to jakos zrobic? Bardzo mi na tym zalezy bo ostatnio troche komp mi sie grzeje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko:

Czy właśnie jeśli nie zablokowałem AGP/PCI to mógł się zrypać HDD :?:  Bo któregoś razu zapomniałem tego zrobić i od tamtego czasu mam dziwną akcję:

1452641[/snapback]

mógł się zrypać jeżeli miał za wysoką częstotliwość magistrali pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi