Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

zapuściłem 2x stress prime test blend na noc na fsb 253, vcore 1.4625, vdimm 2.7, po 8h zero błędów. Włączyłem 2x stress prime test ten do testowania proca - 1 minuta i błąd, tak samo na fsb 250. Napięcia wyższego nie chce dawać bo jeszcze padnie :/ Czyli pamięci stabilne a proc nie :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ic7-g sie mieści (musisz zalmana niebieskiego tak zamontować żeby jego niższa krawędz weszła pod 7000). Właśnie podobne zestawienie chodzi mi po głowie (7000Cu), tylko czy zalman nb47j da rade przy fsb 250-nie sądze...

Do posiadaczy prescota:

Jeśli interesuje kogoś kręcenie np tylko do gier, czy testów to można wyłączyć HT w biosie! W gierach, jeśli nie chodzi coś w tle i tak nie widać różnicy, a procek jest stabilniejszy. U mnie np na 3,75GHz (przy 1,5125v a do ilu można?) z HT wywala bład po 5 minutach (prime x2), a z wyłączonych HT (prime x1) przechodzi stress test 8h bez błędu.

Edytowane przez Oles07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ic7-g sie mieści (musisz zalmana niebieskiego tak zamontować żeby jego niższa krawędz weszła pod 7000). Właśnie podobne zestawienie chodzi mi po głowie (7000Cu), tylko czy zalman nb47j da rade przy fsb 250-nie sądze...

1505935[/snapback]

Podobno temp wysokie ale daje rade (tak gdzies czytalem chyba nawet w tym watku:) ) A co do Zalmana Cu to niewiem czy to dobry pomysl coprawda nigdy sie nie iteresowalem chlodzieniem prescotta ale to chyba troche malo zawlaszcza dla OC 250.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman 7000Cu na procku daje rade, mam go od jakiegoś czasu i nie ma z nim problemów do właśnie 3,75GHz. To procek sie kończy przy większym FSB. A dokładniej jest jeszcze stabilny na 3,825, ale musze wyłączać HT, do testów jest oki, do gier, na codzień jade na 3,375GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wymieniłem procka 2,8Ghz (SL79K C0) na 3,0Ghz (SL7E4 D0) :D

Po testach jestem pod wrażeniem !!!

Różnica jest bardzo wielka. Nie chciałem go docierać na początek ale zapodałem mu FSB 240 co dało 3,6Ghz. Przeszedł testy wszystkie bez najmniejszych problemów !. Nawet Prime95 po 5h nie wykazywał błędów ! (temp stres 65-68 C, Idle 50-52 C). 2,8 Ghz wykładał się już powyżej 237 fsb! (Nie przechodził Prime95),po ok 1 min wywalało error. :angry:

Dzisiaj będe go testował na maxa !!!! :lol:

Do misiom1 lepiej wymień tego SL79K :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do misiom1

W PCProjekt na Starowiślnej w Krakowie :D

Ale za to lipną grafę (0 potoków, 0 vertexów shiet!!) :mur: też u nich ! :?

To zależy jak się u nich trafi !!! z pamiątkami miałem szczęście !!! dawał mi taki młody koleś i dwie były fabrycznie jedna po drugiej (nie brać u tego z bródką, raczej przypominającą brodę bo chyba przy goleniu zapomniał tą szparkę machnąć żyletą, lub miał lustro na środku pęknięte i nie zuważył !! To cwaniak!!!)

Do Oles07

Na razie synchronicznie, vcor CPU 1,4375 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do misiom1

W PCProjekt na Starowiślnej w Krakowie :D

Ale za to lipną grafę (0 potoków, 0 vertexów shiet!!)  :mur:  też u nich ! :?

To zależy jak się u nich trafi !!! z pamiątkami miałem szczęście !!! dawał mi taki młody koleś i dwie były fabrycznie jedna po drugiej (nie brać u tego z bródką, raczej przypominającą brodę bo chyba przy goleniu zapomniał tą szparkę machnąć żyletą, lub miał lustro na środku pęknięte i nie zuważył !! To cwaniak!!!)

Do Oles07

Na razie synchronicznie, vcor CPU 1,4375 :D

1507735[/snapback]

Za ile puściłeś tego 2,8? Ile cię wyszła wymiana tego proca? Co ty chcesz od chłopaków w PCP? Całkiem spoko goście przecież są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Marcin18

Jeżeli chodzi o procka to zamieniłem się z kumplem, który nie bawi się w podkręcanie i dopłaciłem mu 100 zeta!! :D

Natomiast jeżeli chodzi o PCP to dużo bym musiał postów napisać, ale szkoda.

Jedyne co o nich mogę dobrego powiedzieć to mają dobrze zopatrzony sklep i dużo nowości. O innych rzeczach z Nimi związanymi nie będę się wypowiadał, naprawdę szkoda !!! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,8V

1510424[/snapback]

Dzieki !!

EDIT: Teraz czekam na plyte bedzie to IC7 i szukam ramu.

Mam jakies 300pln :-| i troche zaczynam sie lamac bo mialy to byc Twistery teraz jeszcze dochodza BH5 cena w zasadzie ta sama... Na nap 2.8 i tak z tymi BH5 nie podzialam zbyt wiele... ale moze... a moze lepiej jednak twistery?

No nie wiem... :|

Edytowane przez Bartek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos ostatnio nie widzialem D43 2*256... a jednej 512 nie chce

Niewiem czy podoba mi sie ten pomysl... :|

Edit:

Na P4C800 jakie max nap mozna zapodac na ram ?

Tak na marginesie "IC7 to plyta do OC" wrrr...

Czy na tych plytach zawsze musza cos spiepszyc (?) bylo by 3,5V i byl by luz a tak... :mur:

Jaki na maxa mozna na IC7 ustawic ost timeing 8?

Edytowane przez Bartek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max timingi na intelu to 2-2-2-5

co do pamięci to po co Tobie 2*256, jak Ci zabraknie pamięci to dokupisz kolejne 256? bezsens, lepiej 1*512 i dokupić kolejne 512 kiedy zabraknie. Różnica u mnie między 2,5-3-3-6 @ 253 a 2,5-4-4-7 @ 253 to 2 sekundy w super pi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa dyeski SATA i ATA(zworak na slave). na sata mam system a ata jest pusty. gdy podłącze oba dyski nie startuje mi system a gdy odepnę dysk ata to windows staruje. co zrobić by chodziły obydwa. I mam jeszcze jeden problem. gdy się włącza system to troche długo się ładuje. ten pasek z ładowania windowsa przechodzi ok 11 razy i w tym czsie dysk nie pracuje tylko pod koniec(przechodzi góra 2 razy). co zrobić aby się szybciej włączał system?? Dyski takie jak w podpisie.

Edytowane przez piterq1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa dyeski SATA i ATA(zworak na slave). na sata mam system a ata jest pusty. gdy podłącze oba dyski nie startuje mi system a gdy odepnę dysk ata to windows staruje. co zrobić by chodziły obydwa. I mam jeszcze jeden problem. gdy się włącza system to troche długo się ładyje. ten pasek przechodzi ok 9 razy i w tym czsie dysk nie pracuje tylko pod koniec. co zrobić aby się szybciej włączał system?? Dyski takie jak w podpisie.

może ustaw odpowiednią kolejność bootowania w biosie, oprócz tego że ustawiasz jako pierwszy bootowany hdd to jeszcze jest opcja który hdd ma być bootowany jako pierwszy, przynajmniej u mnie na IS7-E tak jest i w sytuacji kiedy pierwszy był dysk bez systemu to nic sie nie działo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi