Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem zamiany tego odkurzacza na chipsecie (czyt. oryginalny abitowski cooler :) ), na niebieskiego Zalmana związku z tym prosze o wskazówki dot. montażu zalmana na Abicie IC7. Aktualnie na płycie mam zamontowany coolerek z rev.1.1 czyli ten z radiatorkiem.

Mam jeszcze drugie pytanie - Czy według was opłaca mi się sprzedać -

2x256 MB Geil PC3200 CL2, dorzucić stówe i kupić

2x512 Hynix BT-D43 z allegro za 460 Zł ? :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja musze wymienić na chłodzenie pasywne, bo nawet jak zmniejsze obroty to ten dziwny dźwięk mnie wkurza :angry:

Dokupienie nie wchodzi w rachube, mam tylko możliwośc sprzedaży i kupna nowych pamięci więc prosze rozptrywać moje pytanie w sposób - co będzie lepsze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdejmujesz oryginalne chłodzenie na nb, odkręcasz wiatraczek, zdejmujesz ten kawałek metalu co przytrzymywał go na chipsecie, zakładasz zalmana, wyginasz końcówki tego kawałka metalu i zakładasz normalnie jakbyś zakładał na oryginalnego radiatorka :D u mnie to działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli pisales do nich maila to i tak nie narzekaj przynajmniej odpisali  <_<

1598268[/snapback]

sam udzielam odpowiedzi na pytania enduserow (tylko, ze innych produktow :P ) i prezentuje troszke wyzszy poziom, niz Pan z Abita... czasami wiem, ze pisza, zeby splawic, ale bez kitu, ze mi mowi, ze pewnie mierzylem uklady PWM :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam udzielam odpowiedzi na pytania enduserow (tylko, ze innych produktow :P ) i prezentuje troszke wyzszy poziom, niz Pan z Abita... czasami wiem, ze pisza, zeby splawic, ale bez kitu, ze mi mowi, ze pewnie mierzylem uklady PWM  :mur:

1599222[/snapback]

ja im wyslalem kilka maili z pol roku temu a odpowiedzi nie widac albo nie wiedza albo nie chca ale poprawiaja sie - odpisuja, prawda jest taka ze czesto ludzie nie maja pojecia np.konsultanci w boku idei ery i plusa czasami sa tam tacy deb** ze nawet sie nie chce sluchac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja im wyslalem kilka maili z pol roku temu a odpowiedzi nie widac albo nie wiedza albo nie chca ale poprawiaja sie - odpisuja, prawda jest taka ze czesto ludzie nie maja pojecia np.konsultanci w boku idei ery i plusa czasami sa tam tacy deb** ze nawet sie nie chce sluchac...

1601105[/snapback]

w poniedzialek pakuje plyte i wysylam do nich na gw

niestety na stronie abita znalazlem, ze moja rev. plyty moze miec takie objawy i jest to wina fabryczna :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki oto problem :

zakupiłem płytke Abit IS7-E. Mam procesor Intel 4 Celeron 1.7 Ghz. Czy ten procesor jest obsługowany przez tą kartę czy nie ?? bo gdy podłączam wszystko napewno dobrze to komputer się włacza ale monitor pozostaje czarny i przechodzi do stanu standby, niby się coś tam włacza , dysk chodzi itd ale nie można nawet komputera power off tylko trzeba z sieci wyłaczyć. Nie wiem czy jest to wina płyty czy też mojego procesora ??

W manualu jest napisane że karta obsługuje Intel P 4 S.478 800 / 533 / 400( for Northwood only) SYSTEM DATA BUS.Tylko ja nie wiem czy mój procek to Northwood. Aida32 w info o nim pisze min. :

Właściwości procesora

Typ procesora Intel Celeron 4, 1700 MHz (4.25 x 400)

Nazwa kodowa Willamette Lite, Willamette-128

Seria E0

Oryginalna częstotliwość taktowania 1700 MHz

Pamięć podręczna L1 śledzenia 12K Instructions

Pamięć podręczna L1 danych 8 KB

Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora

Typ obudowy 478 Pin uPGA

Wymiary obudowy 3.50 cm x 3.50 cm

Liczba tranzystorów 42 milion(ów)

Technologia wykonania 6M, 0.18 um, CMOS

Rozmiar procesora (Die Size) 217 mm2

Napięcie rdzenia 1.75 V

Napięcie We /Wy 1.75 V

Typowa moc 63.5 - 66.1 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc 84 - 88 W (zależna od szybkości procesora)

Producent procesora

Nazwa firmy Intel Corporation

Informacje o produkcie http://www.intel.com/products/browse/processor.htm

Wykorzystanie procesora

Procesor nr 1 11 %

Z góry dzieki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.mam pare pytan do was odnosnie sata na abicie ic7-g

posiadam dysk maxtora 160GB SATA i jak wlaczam winows to pisze ze dysk jest pod ATA oto zdjecie nizej...

2 pytanie...mam wlasnie pltke taka jak w opisie i czy musze instalowac sterowniki z dyskietki "SATA DRIVER DISK"?? moze dlatego w biosie wykwywa mi ze mam ATA tak jak widac na fotce...jesli to to proslbym o podanie namiarow gdzie mozna sciagnac cos takiego i zgrac na dyskietke bo na stronie abita sa tylko ale stery pod windows a jak cos to trza je chyba wgrac zanim sie instalnie winde prawda??

3 pytanie...moze wlasnoie tak abity maja ze w biosie widza tak a chodzi normalnie na SATA czy jest jakis program do sprawdzrenia tego i rowniez program do sparwdzenia wydajnosci dysku i porowaniana go z innymi pod SATA(wtedy bede wiedzial czy chodzi tak jak powienien)

4 pytanie...rowzniez z napedami mam problem jak komp sie uruchamia to pisze ze sa na ATA 33 a przeciez sa na tasmie 100 i powinno pisac ATA 100 chyba??

post-102642-1125009109.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki oto problem :

zakupiłem płytke Abit IS7-E. Mam procesor Intel 4 Celeron 1.7 Ghz. Czy ten procesor jest obsługowany przez tą kartę czy nie ??

1614520[/snapback]

Niestety ta PŁYTA nie obsługuje tego procesora.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.mam pare pytan do was odnosnie sata na abicie ic7-g

posiadam dysk maxtora 160GB SATA i jak wlaczam winows to pisze ze dysk jest pod ATA oto zdjecie nizej...

2 pytanie...mam wlasnie pltke taka jak w opisie i czy musze instalowac sterowniki z dyskietki "SATA DRIVER DISK"?? moze dlatego w biosie wykwywa mi ze mam ATA tak jak widac na fotce...jesli to to proslbym o podanie namiarow gdzie mozna sciagnac cos takiego i zgrac na dyskietke bo na stronie abita sa tylko ale stery pod windows a jak cos to trza je chyba wgrac zanim sie instalnie winde prawda??

3 pytanie...moze wlasnoie tak abity maja ze w biosie widza tak a chodzi normalnie na SATA czy jest jakis program do sprawdzrenia tego i rowniez program do sparwdzenia wydajnosci dysku i porowaniana go z innymi pod SATA(wtedy bede wiedzial czy chodzi tak jak powienien)

4 pytanie...rowzniez z napedami mam problem jak komp sie uruchamia to pisze ze sa na ATA 33 a przeciez sa na tasmie 100 i powinno pisac ATA 100 chyba??

odp1i 2 :w biosie jak masz wlaczone s-ata to na planszy biosu przy wlaczeniu kompa masz pokazane ze dysk jest na s-ata :) i napewno nie zaszkodza windzie stery z tyskietki zalaczonej przez producenta.

odp3: ewerest powinien ci pokazac czy dysk jest na s-ata tak mi sie wydaje;)

odp4: wszystkie napedy sa na ata33 i niektore pioniery ata66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. widziales to moja fotke?? mi wykrywa ze mam ATA 100?? moglbys mi przeslac pare fotek z tego jak ci sie komp wlacza i z ustawien biosu tam gdzie sie ustawia zeby byla na SATA...no chyba ze mi powiesz co mam zle ustawione w biosie??

2. a gdzie w everescie powinno pisac??

Edytowane przez moadipek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

dziś gdy grałem w GTA sprzestał mi się kręcić wiatrak od cpu. nie załóważyłem tego. komputer pikał co jakiś czas. po ok. 20 mni. wyłączyłem gre i włączyłem abiteq. zaczął wyć alarm. temperatura cpu wskazywała 89st.. tutaj moje pytanie. dlaczego komputer sam sie nie wyłączył??

ps: w którym miejscu na płycie znajduje się pwm. bo mam tam dużą temperature sięgającą w iddle 40st.

Edytowane przez piterq1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.  widziales to moja fotke?? mi wykrywa ze mam ATA 100?? moglbys mi przeslac pare fotek z tego jak ci sie komp wlacza i z ustawien biosu tam gdzie  sie ustawia zeby byla na SATA...no chyba ze mi powiesz co mam zle ustawione w biosie??

2.  a gdzie w everescie powinno pisac??

1617042[/snapback]

1. na pierwszej startowej planszy gdzie wypisuje co podpiete, do ktorego kanalu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

dziś gdy grałem w GTA sprzestał mi się kręcić wiatrak od cpu. nie załóważyłem tego. komputer pikał co jakiś czas. po ok. 20 mni. wyłączyłem gre i włączyłem abiteq. zaczął wyć alarm. temperatura cpu wskazywała 89st.. tutaj moje pytanie. dlaczego komputer sam sie nie wyłączył??

ps: w którym miejscu na płycie znajduje się pwm. bo mam tam dużą temperature sięgającą w iddle 40st.

1620724[/snapback]

moze nie masz ustawionego wbiosie zeby po przekroczeniu temp sie wylaczyl ... PWN znajduje sie nad prockiem to by bylo na tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema.a ja mam pytanie z innej beczki..posiadam ta plyke co w opisie i niedawno zakupilem sobie nowego topowerka 520W p6 i a wczesnije mialem chiefa 420w...i teraz taki problem na mojej plycie glownej podpinam ten szeroki kabel od zasilacza lecz na plycie mam jeszcze jedno jakies wejscie takie kwadratowe male kolo procka jest umiejscowione i wlasnie na wczesniejszym chiefie mialem taki kabel zeby tam podpiac a w tym topowerka juz jest inny...tzn...jest tez taki kwadratowy i nawet pasuje ale pan co od niego kupielm zaislacz powiedzial ze to nie tan no a ten kabnelek z topowera ma 4 kolory kabli zolty,czerwony,pomaranczowy i czarny a ten z chiefa mial 2 zolte i 2 czarne wiec o co tu chodzi?? podpinac ten kabelek z topowera?? bo na razie komp chodzi bez wpietego tego malego kabelka i jak na razie jest ok...

Edytowane przez moadipek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie moge kupic taka przejsciowke?? a od czego jest ten kabelek jesli nie to podpiecia pod plyte??a patrz na to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19430 w opisie pisze ze jest zlcze dla ply pod p4 czyli ten maly kabelek to musi byc do tego bo inego juz nie ma...??

Edytowane przez moadipek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie moge kupic taka przejsciowke?? a od czego jest ten kabelek jesli nie to podpiecia pod plyte??a patrz na to 1626268[/snapback]

nie musisz kupywać żadnej przejściówki. ja też nie wiedziałem który podpiąć, ale teraz już wiem. na jednym z kabli na końcówce pisze p4. i to ten musisz podpiąć. tylko czasem żebyś się nie pomylił p4+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem. Zmieniłem mobo z Asusa P4P800E-Delux na Abita IC7-G. W asusie maiłem funkcę odblokowywująca mnożnik, a tu nie nic takiego. Pozatym w zakładce do o/c funkcja Ext.Clock wyskakuje komunokat: key in a dec number. O co tu chodzi. Prawdę mówiąc to bios asusa był bardziej przejżysty. No i podpowiedzcie jak mam poustawiać funkce w biosie odnośnie o/c. Dziękuje za odpowiedzi.

PIV 3,4Ghz, Abit IC7-G. Corsair 2x512 3200XL. eVGA6800GT, Antec Tru Pawer 550w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem. Zmieniłem mobo z Asusa P4P800E-Delux na Abita IC7-G. W asusie maiłem funkcę odblokowywująca mnożnik, a tu nie nic takiego. Pozatym w zakładce do o/c funkcja Ext.Clock wyskakuje komunokat: key in a dec number. O co tu chodzi. Prawdę mówiąc to bios asusa był bardziej przejżysty. No i podpowiedzcie jak mam poustawiać funkce w biosie odnośnie o/c. Dziękuje za odpowiedzi.

PIV 3,4Ghz, Abit IC7-G. Corsair 2x512 3200XL. eVGA6800GT, Antec Tru Pawer 550w.

1630078[/snapback]

Jeżeli ktoś pisze Abitowskie Soft III Menu nie jest przejrzyste i intuicyjne, to inteligencja Polaków już naprawdę schodzi na psy. Co za problem zakładkę cpu operating speed ustawić na user define, w Ext. Clock wpisać z klawiatury żądaną wartość FSB w zakresie od 100 do 412 lub pobawić się klawiszami + -. Estimated New Cpu clock - tego chyba nie trzeba tłumaczyć. N/B Strap cpu as odpowiada za ilość dostępnych dzielników pamięci - tutaj jeżeli mamy płytkę z i875P to nic nie zmieniamy najlepiej ustawić by cpu. W przypadku płytki z ch. i865P i ewentualnych problemów z PAt'em to wtedy można się tu na dłużej zatrzymać. Dram ratio - wiadomo dzielniki pamięci min. 1:1, 5:4, 3:2... AGP ratio - stosunek taktowania fsb do agp i pci. Najlepiej ustawić na Fixed, czyli zablokowac AGP/PCI na 66/33MHz lub skorzystać z dzielników lub ewntualnie wpisać własne taktowanie w mieszcząc się w dostępnych przedziałach. Jeżeli mnożnik procesora jest odblokowany, to wtedy też pojawi się zakładka Multiplier factor z możliwością jego ustawienia. Część płyt Asusa min. P4C800 i P4P800 pozwalają na manipulowanie mnożnikiem w prescott'ach (jak się nie mylę to w przedziale od 14 do orginalnego mnożnika danego cpu) na steppingu E0 (tylko na nim) czego Abit niestety nie udostepnia. Zakładki Cpu power supply/core voltage, ddr sdram voltage i agp voltage - regulacja napięcia cpu/pamięci/agp. :wink:

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi