Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki za info, ale mam jeszcze pytanie, w ksiazce od mobo znalazlem taki tekst this mobo does not support 3.3V AGP cards, mam nadzieje ze to nie dotyczy gf6600gt?

1739062[/snapback]

Ten cytat z manuala nie dotyczy tej karty, bo ona ma 1,5V AGP...

Co mozna zrobic - do glowy przychodza mi takie opcje:

:arrow: sprobuj wyjac karte i ponownie wlozyc ale dokladnie docisnac ja w slocie AGP - moze to pomoze :?: Kiedys mialem takie same objawy z GF3 Ti200 a rozwiazanie bylo wlasnie tak banalne...

:arrow: sprawdz inna karte graficzna w swoim sprzecie

:arrow: wez karte do kumpla i potestuj na innym sprzecie, zeby wyeliminowac wplyw innych komponentow (zasilacz/ram/mobo/inne)

:arrow: jak z temperatura karty :?: moze chlodzenie nei dotyka rdzenia albo zle styka i karta grzeje sie niemilosiernie generujac takie artefakty juz w 2D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten cytat z manuala nie dotyczy tej karty, bo ona ma 1,5V AGP...

* wielkie dzieki, to jest dla mnie najwazniejsze,

* komputer jest ten na ktorym dzialam, wiec karte zmienialem z 5 razy juz, sprawdzalem rozne rozwiazania (aktualnizacja biosu, wgralem riva tuner aby sprawdzic czy nie jest podkrecona)

* inne karty dzialaja - chocby teraz r9600pro

* z ta temperatura nie sprawdzalem ale ja mam te krzaki juz na samym starcie kiedy na ekranie wyswietla sie info o leadteku, a tak szybko to ona nie migla sie chyba nagrzac.

sprawdzilem karte na plycie soltek sl-65kv2-ct i jest to samo

Edytowane przez jata_man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Pentium 2.4C, który chodził na 3.24 z szyną 270 na Abicie IC7 wersja 1.0 z pamięciami Patriot LLK 2x1024 z podzielnikiem 5:4. Wszystko było stabilnie. W piątek nabyłem Pentium 4 3.2E sSpec SL7PN (najlepszy 3.2E do podkręcania). Komp bootuje się bez problemu na 250 FSB ale nie mogę ustabilizować teraz tych pamięci :( Nie działają stabilnie nawet z podzielnikiem 5:4 czy nawet 3:2. Mam pytanie czy ktoś uruchamiał na płycie IC7 lub IC7-G 4 kości 512MB ? Myślę bowiem na wymianie tych patriotów na 2 zestawy PDC1G3200+XBLK, które potrafią działać bez problemu 1:1 przy FSB 250. Jakie są różnice między działaniem 4 kości a 2? Czy są one w stanie działać stabilnie na tej płycie przy takich ustawieniach? Rozumiem,że wyleci mi PAT bo z 4 kośćmi nie działa :( Mam także dodatkowe pytanie a mianowicie czy ktoś z was robił volt mod tej płyty i jest z Warszawy lub okolic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uu tu mnie zastrzeliłeś :( Co to jest CPC ?? Czy jak komp się uruchamia z prockiem ustawionym na 4Ghz i pojawiają się błędy w memtescie to oznacza,że proc się kończy ?

Skoro w Memtescie pojawiaja sie bledy, to znaczy, ze problem jest z pamieciami.... ardziej, niz z prockiem.

Do testowania pamieci polecam GoldMemory - o wiele bardziej restrykcyjny niz Memtest/Memtest86+

Proc do 4GHz potrzebuje duzo soczku - ja musze w biosie ustawic 1,5875Vcore zeby bylo 100% stable w 2xStress Prime (zob. podpis) - pamieci przez 10 godzin w GoldMemory nie pokazuja bledow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ło szit 1.58

moj potrzeguje 1.46 do 3,8

zasilator mu raczej daje rade

ale CPC wylącz bo to moze byc to - ja mam wylączone bo mi sie wogule nie botuje ale ja mam 4 kostki

CPC to tak jakby załacznik T1:

on - T1

off - T2

tyle ze na intelu to prawie nic nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja specialnie polowalem na model o sSpec SL7PN aby nie musiec dawac duzych napiec :) Na defaultowym napieciu dolatuje do FSB 240, do 250 podnosze napiecie o jedna wartosc w biosie. Fidel powiedz mi prosze gdzie w biosie Abit'a IC-7 jest cos takiego co sie CPC nazywa a i powiedz mi jakie masz pamiatki bo jak rozumiem na abicie uzywasz 4 kosci. Dodam ciekawostke a mianowicie wyjalem jedna kosc 1GB i odpalalem kompa tylko z 1 koscia 1GB to wogole jest maksymalnie niestabilny (w czasie wchodzenia do windy - restart, a w memtescie wali bledami rejestrow - test byl przy fsb 220 i pamieci 1:1, na tych samych ustawienia tylko,ze w systemie z obieka koscmi wszystko jest ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procku ustawiłem 1.46 bo i tak na mojej płycie wartości są zaniżane i w zakładce z napięciami w biosie pokazuje 1.42 :( Na pamięciach mam 2.8 oraz w zakładce z ustawieniami dla pamięci opcje na dole mam ustawione na A-A-A-D-D lub A-N-A-D-D.

Rozmawiamy o pamięciach Patriot LLK 2x1024MB, które nie chcą działać przy FSB większym niż 220 nawet przy luźnych timingach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj juz moge powiedziec, ze jest ciut lepiej :) Pamiatki sie wygrzaly i lece 240 FSB z 5:4. Mem test przechodzi przy FSB 245 i 5:4 ale winda sie nie laduje. Napiecie mam ustawione na procku w biosie o 4 wartosci

wyzej niz default czyli 1.5125 ale bios pokazuje i tak 1.46. Boje sie dac wiecej bo nie jestem jeszcze na wodzie

a przy tym 1.5125 i tak jest wystarczajaco goraco na procku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaje się z pamięcią Patriot 2x1GB LLK i chcę przejść na 4x512 (2 zestawy Patriot 3200XBLK), które potrafią jakby out of the box (producent podaje na stronie jej parametry) pracować przy 250 FSB 1:1. Patriot 2x1GB LLK idzie max 220 1:1 lub 245 5:4 (czyli efektywnie 200) ale prime jest niestety niestabilny (ustawiłem napięcie 1.525 na procku ale wtedy się nieźle grzeje jak przypuszczam i np. po minucie dual prime jest restart kompa). Jako,że podzielniki w Intelu wprowadzają zwiększone obciążenie dla mostka północnego, chcę mieć 2GB pamięci, która będzie chodzić przy FSB 250 1:1. Przykrym jest fakt,że w Polsce nie można kupić pamięci 2x1GB, które potrafią tak działać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaje się z pamięcią Patriot 2x1GB LLK i chcę przejść na 4x512 (2 zestawy Patriot 3200XBLK), które potrafią jakby out of the box (producent podaje na stronie jej parametry) pracować przy 250 FSB 1:1.

te pamięci potrafią tyle latać bez problemu. umnie chodziły na 250 1:1 napięcie 2.6 tyle że proc nie chce bardzo przy takim taktowaniu chodzić. (restary przy grach i nie przechodzi prime) ale zbliza się weekend troche wolnego czasu moze się uda 250 stabilnie. miejmy taką nadzieję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi