Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam płytę Aibit i7 Guru więc może nie do końca łapię się na temat ale może ktoś pomoże. Wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis:

"CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. Oprócz tego w biosie jak próbuje zmieniac czestotliwość to nie akceptuje tego, a zawsze przy wychodzeniu z biosu jak wybieram opcje Quit with save change to jakby sie zawieszal i trzeba wychodzic poprzez ctrl+alt+del, taka ciekawostka a wszystkie inne opcje działają bez zastrzeżeń hmmm.

Od razu przyznaje sie bez bicia ze pamieci zostaly DDR-333, które pracowaly wczesniej.

Być może jest to wina Biosu lub i pamięci, chociaż w instrukcji Abita jest że obsługuje Prescotty-chyba że chodziło tylko o kwestie zasilania. Ale gdyby to była wina biosu to czy aktualizować go przez flashmenu z mGuru? Czy to bezpieczne? Bo szkoda byłoby płyty. Czy moge to zrobic na tym Prescocie którego nie rozpoznaje? czy koniecznie wymienić na jakiś z zakresu rozpoznawalnego dla biosu? I dopiero zabierać się za upgrade?

Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez Vulcan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda,że nie zrobiłeś update biosu do najnowszej wersji jak miałeś celka, ale myślę,że bezpieczniej będzie zrobić bootowalną dyskietkę z DOS'e wgrać tam twój najnowszy bios i zrobić update. Fakt pamięci 333 to przykre ale powinny działąć. Apropo nie ma płyty i7, może chodzi ci o AI7 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....Wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis:

"CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. .........

Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Vulcan -

założyłeś zdaje się osobny temat z identycznym pytaniem tutaj i dostałeś jasną odpowiedź odemnie - (update bios) zrobiłes to?

To pierwsza sprawa jaka nalezy zrobić - w tym topicu dostałeś identyczną odpowiedź - zrób to i potem gdyby był kłopot pytaj dalej dopiero - ale sadze ze nie będzie potrzeby

Edytowane przez flash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vulcan -

założyłeś zdaje się osobny temat z identycznym pytaniem 1763917[/snapback]

Szkoda,że nie zrobiłeś update biosu do najnowszej wersji jak miałeś celka, ale myślę,że bezpieczniej będzie zrobić bootowalną dyskietkę z DOS'e wgrać tam twój najnowszy bios i zrobić update. Fakt pamięci 333 to przykre ale powinny działąć. Apropo nie ma płyty i7, może chodzi ci o AI7 ?

Jasne AlphaHex że AI7 ot A się zjadlo, dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z pamięciami 266 ??

Beda dzialaly... a poza tym mozna je troszke podciagnac ;)

@S.W.A.T >>> pewnie masz uaktywniony w biosie kontroler SATA SiliconImage - albo zainstaluj do niego stery (nei ma ich w zestawie do chipsetu Intela) albo usun w biosie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem cały wątek i wiedze że sporo osób ma problemy z chłodzeniem na NB w abicie IC7.

Cóż mnie to tez doktneło po 2 latach pracy na tej płytce.

Na poczatku wiatraczek zaczął dziwne wydawac dzieki wiec go rozebrałem i wyczyściłem - nie pomogło, dalej buczał nie do wytrzymania, wiec wyjelem go znowu i .... polałem go olejem Kujawskim :) Jet teraz cisza (widocznie wymagał smarowania), ale wydaje mi sie ze jego kres żywotności dobiega końca.

W związku z tym chciałbym Was prosic o porade dotyczacą nowego chłodzenia (ale takiego zeby nic nie modyfikowac, dorabiać):

Czy ten Thermaltake TIGER 1 TU da sie zamontować bez zadnych przeróbek i czy sie dobrze sprawdza w tej roli???

Rozumiem ze po zdjęciu oryginalnego chłodzenia trzeba wyczyścić NB ze straej pasty i nałozyc nową???

A może ma ktoś do sprzedania oryginalny wiatrak (tylko wiatraczek lub całość z radiatorem) to chetnie odkupie mój mail: m.brzoz@interia.pl gg: 5019186

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuuuuuuuuuuuu :(

Płyta IC7-G jest niedostępna :(

I tak już w kolejnym sklepie :/

Choc sytuacja zmienia sie dosc szybko w tej kwestii, to sprawdz gdzies tu - jeszcze kilka dni temu patrzylem ile kosztuje nowa plyta i gdziestam jeszcze znalazlem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 punktów :D

Czy IC7 ma zintegrowany LAN ??

Na stronie piszą, że nie ma, w sklepach, że ma...

Więc jak to jest naprawdę ??

IC-7 nie ma Lanu

IC-7 G - ma Lan

Nowe wersje IC7 też mają/miały lan (przynajmniej częsć) tylko, że nie zawsze działa, bądź co bądź oficjalnie go nie ma. Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plyte Abit IC7 - i troche nie rozumiem konfiguracji Ata wzgledem SATA tzn czy mozna podpiac az 6 urzadzen na raz - tzn 4 x ATA i 2x SATA na raz - czy jest jakas kombinacja ?

Bo chce zrobic takie cos :

- pod jeden kontroler ATA - dwa nepedy ATA

- pod drugi kontroler ATA - dysk HDD ATA

- pod kontroler SATA - drugi dysk SATA

Czy tak sie da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi