MI4 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Witam chce podkrecic moje PIV 2.6 na abicie IC7 i na boxowym wiatraku (bude mam otwartą) w związku z tym chce sie upewnic czy dobrze robie: 1. w polu "operating speed" ustwiam "user define" 2. w polu "ext. clock (cpu/agp/pci)" ustwiam wartośc fsb np. 230 3. w polu "agp ratio" ustwiam "fixed" zeby zablokować szyne agp/pci Czy jeszcze muszę poczynić jakieś ustwienia??? Gdzie moge w biosie sprwadzić ze po podkreceniu nadal mam właczonego PATa? aha jeszcze jedno, chcialbym sie zapytac co dają te ustwienia pamieci w zakładce "advanced chipset features"-->"performans mode" : fast, turbo i ultra??? czy warto to ustwiać?? mógłby ktos ustosunkowac sie do mojego laickiego postu? proszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 mógłby ktos ustosunkowac sie do mojego laickiego postu? proszęmozesz jeszcze zmienic napiecie dla ramu i timingi ramu gdyby nie chcialy dzialac co do performance mode to najlepiej nie zmieniaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 w żadnej płycie abita pod s478 nie ma temp nb ani nie można podnosić jego napięcia! Oczywiście, że temp nb się zwiększa po podkręceniu proca. przecierz sie nie pytałem czy można zmierzyć temp. NB tylko jaka jest maxymalna bezpieczna temp. do pracy dziwi mnie czemu proc nie chce wstać na fsb 200 a na napieciu 1.6250V i pamieciach 1:1 bo na fsb 195 wstaje na 1,5000 V bez zawieszania i jest stabilny (pamieci mam na tymingach takich jak powinny być 3.3.3.8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) Może to po prostu koniec proca? Dla IC7 FSB 200 to non OC więc płyta na pewno nie jest tu problemem... no chyba że to twoje chłodzenie się nie spisuje... Co do temp to raczej nie powinna przekraczać 50st (ale nie wiem dokładnie) Edytowane 5 Stycznia 2006 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Czy istnieje jakiś bios, który pozwala na ustawienie ratio CPU:RAM na 1:1? (Mam magistralę 400MHz i bios nie pozwala dać inaczej niż 4:3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MI4 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 mozesz jeszcze zmienic napiecie dla ramu i timingi ramu gdyby nie chcialy dzialac co do performance mode to najlepiej nie zmieniaj dzięki. Tzn. czynnosci które wypisałem są prwidłowe??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 dzięki. Tzn. czynnosci które wypisałem są prwidłowe??? tak ale fsb idz stopniowo co np. do 230 co 10 po 230 co 5 Może to po prostu koniec proca?może to wina zsilacza ma ktoś fortrona 350 i proca na fsb 200 albo wiecej ??? jutro zmierze napiencia Dla IC7 FSB 200 to non OC więc płyta na pewno nie jest tu problemem... no chyba że to twoje chłodzenie się nie spisuje...nafazie używam freazera 4 wc złoże kiedy bedzie czas (czaści narazie mam) i temp. 45~50 ilde na fsb 195 ma ktoś pojecie że od kiedy zmieniłem płyte to mi sie fifa nie włącza system przed reinstalacją i po Wystąpił problem z aplikacją fifa06.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Czy istnieje jakiś bios, który pozwala na ustawienie ratio CPU:RAM na 1:1? (Mam magistralę 400MHz i bios nie pozwala dać inaczej niż 4:3)każdy bios na to pozwala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 No patrz, a jednak nie pozwala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 No patrz, a jednak nie pozwala... wyzej masz opcje nb strap cpu... zmien ja na 800MHz i bedzie 1:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 no to u ciebie jest coś dziwnego bo każdy bios w is7/ic7 pozwala na ratio 3:4, 5:4, 1:1 i może coś więcej nie pamiętam, spróbuj wgrać nowy bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 thx @siwy05! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Ludziska!! Podlaczylem 120 milimetrowy wentylator na tyl obudowy, podlaczylem go pod FAN2 i on mi sie kreci na maxa (czyli 12V) jak zmniejszyc do 5 ?? :(!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 w speedfanie a jak go tam nie będzie widać to trzeba kupić przejściówke na 5v z molexa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 ona jest pod 3pin! :) ps. a inaczej sie nie da? i czy speedfan to zapisze na ZAWSZE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Wiem, że jest pod 3 pin. Zauważ, że w molexie jest zasilanie 12v i 5v więc co to za problem zrobić z niego przejsciówke na 3pin, na allegro sprzedają takie. Speedfan tego nie zapisze i za kazdym razem po restarcie komputera bedziesz musiał ręcznie to zmieniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 nie dalo rady speed fanem... bede musial kupic cos takiego: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=961 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 lepiej podłączyć pod 7v robisz trick i z molexa podłaczasz żółty do czerwonego i czerwony do czarnego na wentylatorze a kontrole obrotów zostawiasz pod 5v nie wiadomo czy wystartuje a na 7v powinien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 ale ja chce pin3! najwyzej kupie przejsciowke ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 (edytowane) nie rozumiesz o co mi chodzi np to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79049690 teraz rozumiesz o co chodzi z tym molexem? Edytowane 6 Stycznia 2006 przez misiom1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 (edytowane) ale jak podłączysz 3 pin ??? możesz dwa piny podłączyć do molexa 3 pinów nie podłączysz nawet przejściówką ps na allegro przejściówka kosztuje 3 zl z 4 wyjściami na wentylator Edytowane 6 Stycznia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 To pytanie do mnie? Jeżeli tak to przecież dałem linka do takiej przejściówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 pomyliłem cie z s.w.a.tem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h-y-d-e Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 czy ktos wie czy PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu pasuje na IC7-g, a jesli tak to jak sie sprawuje jako pasywne chłodzenie ?? w opisie tylko pisza ze pasuje na niektóre nietypowe płyty na chipsecie intela :( ewentualnie któs moze wie jak sie sptrawuje na IC7-g Revoltec Northbridge Freezer szukam pasywnego chłodzenia na płyte i nie wiem co kupic :( thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Mocowanie: kołki lub sprężyna (kompatybilna z zaczepami stosowanymi w niektórych płytach na chipsetach Intela) przecież pisze że tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Polecam do IC7-G ZALMANA (Niebieskiego). A czy ten PENTAGRAM ma takie haczyki???? Jak w standartowym coolerq? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 zalman chyba baedzie najlepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Polecam do IC7-G ZALMANA (Niebieskiego). A czy ten PENTAGRAM ma takie haczyki???? Jak w standartowym coolerq? No normalnie qrw* nie moge już, przeczytaj co pisałem wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Witam mam z ta płytka kilka problemow ale widze ze tutaj wiecie cos na temat wiec moze uda sie wam mi pomoc problem polega na tym ze IRQ jest ustawione Automatycznie co wydluza mi strasznie botowanie komputera czy jest mozliwosc przyporzadkowania kazdego IRQ do danego urzadzenia tak zeby przy starcie mialo juz przyporzadkowane IRQ z gory dzieki za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 misiom napisales sprezyna, ALE CO TO TA SPREZYNA ? :o 1 raz slysze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...