KAMILcom Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 @misiom1 na froncie budy wieją 4 wentyle 80x80 bo mam tam chłodnice i ogólenie chłodzona WC w stresie na 1.7 było max 61*C a ilde ~54-55 @bamboocha mam wiocznie kiepską sztuke tego proca teraz ogólnie działam na nim na jakimś pupiastym asrocku i na AC jeśli płyta sie nie obudzi to bedzie mój ostatni zestaw z intelem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) "jeśli płyta sie nie obudzi to bedzie mój ostatni zestaw z intelem" to juz nie wina intela a wina (jesli mozna mowic o winie sprzetu) mobo i jej komponentow jak bys na amd przylozyl np 12V na proca to co sie stanie? ;) edit: da sie jakos szybko cytowac tak jak to jest w PHP BB ? Edytowane 27 Stycznia 2006 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) "jeśli płyta sie nie obudzi to bedzie mój ostatni zestaw z intelem" to juz nie wina intela a wina (jesli mozna mowic o winie sprzetu) mobo i jej komponentow jak bys na amd przylozyl np 12V na proca to co sie stanie? ;) edit: da sie jakos szybko cytowac tak jak to jest w PHP BB ? nie bardzo ci rozumiem bo to nie proc siadł tylko chyba płyta! sprawdze z innym procem cytuje sie tak że piszesz ]quote] tekst [/quote[ tylko nawiasy do siebie sie pisze nowe wieści proc nie chce działać spłytą ale płyta jest sprawna działa z p4 nortwood Edytowane 27 Stycznia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 hehe n no to ladnie usmazyles proca ;] hehe .. ale nie martw sie ja tesh mialem kilka wypadkow np. ostatnio jak bawilem sie w OC to wc zaczelo przeciekac (nie zauwazylem) i zalalo mi agp w sumie wszystko teraz dziala tylk oze karta ma popalone styki i zamiast nich poprzytutowalem druciki :) hehe i jakos sobie radzi tylko ze teraz jej jush tak czesto nie wyjmuje z agp bo nie chce mi sie lutowac takich malenst ;] ehh.. ja che jush poniedzialek chce spwojego proca ;(( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 czytaj uważnie proc działa na asrocku a plyta działa z piv nortwod 1,8 a z celeronem d nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 to tego nieczaje :/ a po wlozeniu p4 wkladales celka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 tak ja tego też nie czaje ale trudno już nie bede dawał intelowi szansy już nie pierwszy raz mnie zawiódł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 z tego co widze to wina plyty nie "intela" (celerona) jak masz gwarancje to niema problemow wymien i bedzie gites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) mam big problem dzisiaj chciałem wykrecić na maxa mojego proca włączyłem fsb 200 i dałem napiecie 1.700 żeby przeszedł super pi z konkretnym czasem po 10 minutach pracy chyba po 5 w super pi komp sie wyłączył i nie chce wstać zielona lampka świeci sie cały czas a jak naciskam power ON to czerwona świeci sie pół sekundy i gaśnie nie wiem co to jest robiłem cler cmos baterie też wyjmowałem myślałem że spaliłem proca albo zasilacz sie schrzanił ale testowałem proca ram grafe zasilacz hdd na innej płycie (asrock 845) i działa wszysko OK nie wiem co mam robić co sie mogło stać z tym ? :? pogielo cie?? 1.7V to tylko przy azocie ma sens ja do FSB200 potrzebuje 1.425V i przechodzi spi i to juz nie wina intela ale sam go usmazyles, max u siebie jaki dalem na proca to 1.65V w biosie i realnie jakies 1.62 przy otwartym oknie i temp w biosie 40C :mur: i to tez tylko na moment zeby zobaczyc czy winda sie zaladuje (nie zaladowala :angry: ) Edytowane 28 Stycznia 2006 przez siwy05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ale z jakiego powodu płyta działa z p4 mojej matki a czemu z mojim celeronem nie działa a celeron działa na asrocku bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ja mam pytanie troszke z innej beczki ... poniewaz chcial bym zrobic moda Vdimm na ta plyte poniewaz uwazam ze napiecie 2,8 dla pamiatek to troszke mala .. i potrzeba na jest mi instrukcja jak to zrobic najlepiej ze zdjeciami i wszytsko wyjasnione.. aa moze ktos jush to robil .. wiec mogl by mi pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 nie dawno przeglondałem strone i były na niej wszyskie mody jakie można zrobić zaraz poszukam to ci dam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ja mam dwie pewnie ta co o niej mowisz i jeszcze jedna. fajnie jest ten mod pokazany na tej drugiej ale czym one sie roznia ?? bo na pierwszej jeszcze rezystor jest dolutowany aa tutaj nie.. :( http://www.thelab.gr/reviews/ic7mods_en8.php http://www.tweak.dk/tests2.php?id=255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 ja mam pytanie troszke z innej beczki ... poniewaz chcial bym zrobic moda Vdimm na ta plyte poniewaz uwazam ze napiecie 2,8 dla pamiatek to troszke mala .. i potrzeba na jest mi instrukcja jak to zrobic najlepiej ze zdjeciami i wszytsko wyjasnione.. aa moze ktos jush to robil .. wiec mogl by mi pomoc...Lepiej poszukac/posprawdzac dobre pamieci a nie robic Vdimm modow... U mnie np 250 (5-3-3-2,5) smiga przy 2,6Vddr - jakby co jest jeszcze spory zapas i spokojnie wystarczy do juz calkiem dobrej zabawy :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jata_man Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 witam chcialbym wymienic radiator na chipset (zalman niebieski albo nowy pentagram) opisik: Mam zainstalowanego speedfana i ustawionego go tak: * wyswietla mi temperature system (pytanie gdzie znajduje sie czujnik od tego?) - maksymalnie mam 40 st * wyswietla mi temperature PWM wzgledem ktorej ustawilem regulujacje predkosci wentylatora na chipsecie (od 3000rpm do 6000rpm). tak ustawilem regulacje bo wydaje mi sie ze jak temp PWM sie podnosi to warto chlodzic NB. * zostaje CPU gdzie tez mam ustawiona zaleznosc pomiedzy temp a wentylem (od 1200rpm do 2000 rpm) * pod SYSFAN mam podlaczony wentylator (1200RPM) ktory dmucha sobie na dyski twarde moje pytania i watpliwosci: Jak mozna zmierzyc temperature na chipsecie? chce wiedziec czy ten zalman sobie poradzi bez wentylatora? Czy powiazanie predkosci wentylatora na NB z temp PWM jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 witam chcialbym wymienic radiator na chipset (zalman niebieski albo nowy pentagram) opisik: Mam zainstalowanego speedfana i ustawionego go tak: * wyswietla mi temperature system (pytanie gdzie znajduje sie czujnik od tego?) - maksymalnie mam 40 st * wyswietla mi temperature PWM wzgledem ktorej ustawilem regulujacje predkosci wentylatora na chipsecie (od 3000rpm do 6000rpm). tak ustawilem regulacje bo wydaje mi sie ze jak temp PWM sie podnosi to warto chlodzic NB. * zostaje CPU gdzie tez mam ustawiona zaleznosc pomiedzy temp a wentylem (od 1200rpm do 2000 rpm) * pod SYSFAN mam podlaczony wentylator (1200RPM) ktory dmucha sobie na dyski twarde moje pytania i watpliwosci: Jak mozna zmierzyc temperature na chipsecie? chce wiedziec czy ten zalman sobie poradzi bez wentylatora? Czy powiazanie predkosci wentylatora na NB z temp PWM jest ok? tylko termometrem z czujnikiem poadrawiam fana yatamana!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELBO Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 A tak na marginesie to gdzie jest czujnik PWM ? Mi to cholerstwo pokazuje 70 stopmni i nie wiem co chłodzić by było mniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jata_man Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Witam, Temperatura "PWM" to temperatura obwodu zasilającego procesor .. obiżyć tą temperaturę można poprzez obniżenie temperatury wewnątrz obudowy ... FAQ na stronie Abita .... Tu macie stronkę z odpowiedziami na temat PWM .. http://www2.abit.com.tw/page/en/faq/faq.ph...fSEARCHTEXT=PWM Odpowiedź na pytanie "Co to jest PWM ? " "PWM" is a circuit on mainboards to convert the voltage level from power supply unit to provide specific voltage to components (ex. Provide CPU with core voltage). We know that CPU could be the hottest component inside a PC system, and we always care about the heat dissipation of it. Actually, the PWM circuit is quite hot too; especially when CPU is at full loading, large current passes through the PWM circuit and was converted to necessary CPU core voltage. Some ABIT boards show "PWM temperature" on BIOS setup page and Windows hardware monitoring tool. This provides users possible hottest temperature inside the PC chassis, and check whether the air conditioning inside the chassis needs to be enhanced or not. When CPU works heavily, the CPU temperature could be around 60 degree C; nevertheless, the PWM temperature may achieve 70 degree C or even higher; depends on the design of thermal convection. The safety limit of the PWM temperature is about 120 degree C, however, we strongly recommend improving the air flow and heat dissipation inside the PC chassis once it rises to 100 degree C. moze ta wypowiedz ci pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELBO Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 moze ta wypowiedz ci pomoze no i przydało sie :lol2: Może teraz ktoś pokarze jak dobrze schłodzić te stabilizatory? Doszedłem juz do 85 stopni i nie chce wyżej! Oczywiście pisze o temperaturach w stresie ( 2x prime) Dałem małe radiatorki, ale kondensatory też są gorące. ( mam tam znikomy przepływ powietrza z powodu budowy radiatora CPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 no i przydało sie :lol2: Może teraz ktoś pokarze jak dobrze schłodzić te stabilizatory? Doszedłem juz do 85 stopni i nie chce wyżej! Oczywiście pisze o temperaturach w stresie ( 2x prime) Dałem małe radiatorki, ale kondensatory też są gorące. ( mam tam znikomy przepływ powietrza z powodu budowy radiatora CPU). u mnie pwm ma zwykle temperature taka jak procek czasem nieznacznie wiecej a to zasluga freezone qc80-alcu on wymusza obieg powietrza wokol kondensatorow no i nie grzeja sie zbytnio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELBO Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 u mnie pwm ma zwykle temperature taka jak procek czasem nieznacznie wiecej a to zasluga freezone qc80-alcu on wymusza obieg powietrza wokol kondensatorow no i nie grzeja sie zbytnio nIezmiernie mnie to cieszy :D ..ale u mnie tak nie jest. CPU ma do 65 stopni w stresie, wiatrak na 850 obrotów.. ale PWM dochodzi do 85 potem przerywałem test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzid Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 tylko dobry przeciąg w budzie zmniejszy temp PWM podstawa to wentyl z tyłu który wysysa ze srodka cieple powietrze mozna tez cos dołozyc na bok aby nawiewało na nb lub proca Jezeli teraz masz PWM 85 stopni to zalman bez nawiewu raczej sobie nie poradzi a temp w budzie jeszcze bardziej sie podniesie ,co za tym idzie również wzrosnie PWM Dobra wentylacja obudowy to podstawa jezeli chodzi o wszystkie temperatrury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELBO Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 tylko dobry przeciąg w budzie zmniejszy temp PWM (ciach) Jezeli teraz masz PWM 85 stopni to zalman bez nawiewu raczej sobie nie poradzi (ciach) No właśnie jest wyciągający wętyl z tyłu (120) ale za wysoko i się pod nim wszystko kisi, wiatrak w zasilaczu tez wypada za nisko. obudowa to desktop tylko podwyższony o 3 cm. Myślę nad ustawieniem wyciągającego wentyla skośnie by wywiewał zimne powietrze bardziej z MB. Ale większe radiatory na stabilizatorach by się tez przydały tylko gdzie szukać pomysłu? :mur: O jakim zelmanie piszesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 No właśnie jest wyciągający wętyl z tyłu (120) ale za wysoko i się pod nim wszystko kisi, wiatrak w zasilaczu tez wypada za nisko. obudowa to desktop tylko podwyższony o 3 cm. Myślę nad ustawieniem wyciągającego wentyla skośnie by wywiewał zimne powietrze bardziej z MB. Ale większe radiatory na stabilizatorach by się tez przydały tylko gdzie szukać pomysłu? :mur: O jakim zelmanie piszesz? przedewszyskim wywal śledzie wszyskie kup jeszcze jedną 120 i daj go żeby do góry wiał najlepiej zrób zdjecie bo to takie gadanie jest chłodzenei to inwidualna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELBO Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 chłodzenei to inwidualna sprawa widze właśnie po twojej stopce :wink: od góry odpada, mam desktopa z powodu braku miejsca a nie widzimisię. Cos pokombinuje napisze o rezultatach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 widze właśnie po twojej stopce :wink: od góry odpada, mam desktopa z powodu braku miejsca a nie widzimisię. Cos pokombinuje napisze o rezultatach. mi nie chodzi o wc tylko o to że łatwiej mówić o czymś jak sie to widzi pamietaj żeby kable ata i odzasilacza uporządkować żeby nie zakłucały obiegu powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) no i dzisiaj mialem okazje pobawic sie troszke moim prockiem i narazie wynik jaki uzyskalem w SuperPI to 32.422 s. procka podkrecilem z 3,2GHz na 4,25GHz hehe ale nie bojcie sie to jeszcze nie koniec :) aa myslicie ze to jest dobry wynik ?? przeliczalem oczywiscie 1M Edytowane 31 Stycznia 2006 przez pipanol-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 jeśli na stock to było to super jesli po oc to średni bo ja na celeronie miałem 41.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Policzcie super pi 16mb to różnica będzie większa @pipanol-pl - jakie napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 przy napielciu 1,425 V nie pa,oetam dokladnie :( ale pozniej zrobie jeszcze testy tylko ze chce 4,3 i wtedy powiem jakie napiecie dokladnie jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...