QbStEr Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 tak jest siwy dobrze gada pentagramy i jeszcze trudno sie nie zgodzic zalmany z seri 7000 radza sobie super z chlodzeniem praktycznie wsiego na tej plycie ,wiem co gadam mam pwm stable na 29*C na pentagram Freezone 120Cu a stresss to 33*C ponadto wywalilem na moim abicie IS7-e chuczacy wiatrak z NOrth Bridge bo mialem za niskie temperatury heheh zartuje poprosu pentragram siega mi nad NB i doskonal go schladza wiec poc wiecej Db ;) Siwy szukam stronki ze zmodowanym biosem do IS7-e ,no chyba ze ktos inny wie salut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Witam! Mam pytanie. Chcę zamocowac radiatorki na mosfety na płycie IC7-G. Jednak dostępna przestrzeń w przyp. jednego scalaka jest ograniczona z jednej strony kondensatorem, a z drugiej cewką. W zw z tym miejsca na umieszczenie tam radiatorka jest dosłownie na styk, tj. radiatorek dotyka uzwojenia cewki. Czy to jest bezpieczne i nie powoduje żadnego zwarcia? Jeśli bym dokładnie się do tego przylożył to istnieje mozliwość zamocowania pod lekkim kątem, ale udaje mi się to "na sucho". Nie ręczę, że gdy pójdzie na klej ręka mi nie zadrży i będzie stycznosć. Proszę o pomoc. Nie wiem czy moje obawy są uzasadnione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Mam pytanie. Chcę zamocowac radiatorki na mosfety na płycie IC7-G. Jednak dostępna przestrzeń w przyp. jednego scalaka jest ograniczona z jednej strony kondensatorem, a z drugiej cewką. W zw z tym miejsca na umieszczenie tam radiatorka jest dosłownie na styk, tj. radiatorek dotyka uzwojenia cewki. Czy to jest bezpieczne i nie powoduje żadnego zwarcia? Jeśli bym dokładnie się do tego przylożył to istnieje mozliwość zamocowania pod lekkim kątem, ale udaje mi się to "na sucho". Nie ręczę, że gdy pójdzie na klej ręka mi nie zadrży i będzie stycznosć. Proszę o pomoc. Nie wiem czy moje obawy są uzasadnione. Ja na tych wyzszych mosfetach mam wieksze radiatorki, na mniejszych sa mniejsze radiatorki, ale jednego mniejszego nie wciskalem na sile, bo faktycznie w jednym miejscu jest bardzo malo wolnej przestrzeni wokol mosfeta. Bez tego jednego malego radiatorka i tak dziala swietnie B) . Oczywiscie, ze lepiej, zeby niczego radia nie dotykaly (a cewki to juz napewno), ale nie przesadzajmy tez z tymi mosfetami - spokojnie wytrzymuja wysokie temperatury i przy w miare dobrej wentylacji w budzie moga byc bez radiatorow nawet. U mnie wyglada to tak: Edytowane 3 Lutego 2006 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELBO Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Macie fajnie w IC7 rozmieszczone mosfety.. w IS 7 są między podstawka proca a ścianką tylna. Ja ( w IS7 ) zauważyłem że cewki tez się strasz nie grzeją ( przynajmniej 2). Co od styku z cewka to raczej jest bezpieczny bo cewki są lakierowane ( dla pewności można sprawdzić miernikiem). W moim przypadku trochę protestowałem. Z testów wynika ( temperatury w stresie): wentylator tylni nawiewowy proc : 65 PWM : 55 Wentylator tylni wywiewowy Proc: 55 PWM: 75 Na mofetach małe radiatory aluminiowe. Znalazłem taki radiator teraz trzeba go tylko pociąć i poprzyklejac. jak zrobie to podam wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Ja na tych wyzszych mosfetach mam wieksze radiatorki, na mniejszych sa mniejsze radiatorki, ale jednego mniejszego nie wciskalem na sile, bo faktycznie w jednym miejscu jest bardzo malo wolnej przestrzeni wokol mosfeta. Bez tego jednego malego radiatorka i tak dziala swietnie B) . Oczywiscie, ze lepiej, zeby niczego radia nie dotykaly (a cewki to juz napewno), ale nie przesadzajmy tez z tymi mosfetami - spokojnie wytrzymuja wysokie temperatury i przy w miare dobrej wentylacji w budzie moga byc bez radiatorow nawet. U mnie wyglada to tak: zauwazylem ze nalozyles takze radiator na podluzny uklad scalony - jak rozmiem to jest jakis regulator napiecia i tez trzeba go chlodzic ? Powiedz mi prosze ( nie widac tego na zdjeciu) ale miedzy gniazdami USB a chipsetem tez znajduje sie taki uklad scalony ( kwarc obok) - grzeje sie tez bardzo mocno - czy owy ukladzik tez nalezy zaopatrzyc w radiatorek ? Moze sa takze jeszcze jakies ukady ktore wymagaja nalozenia radiatorkow na tej plycie - jezeli ak to podpiedz ktore ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 no i dzisiaj sie troszeczke wiecej pobawilem prockiem i mam wyniki i kilka pytan :) 3,2GHz poszlo na 4,4GHz i PI sobie przeliczylem macie screena aa teraz pytanie :) jakie napiecie moge spokojnie dac na tego preshota ?? :) bo nie bardzo wiem .. bo czytalem kiedys ze po przekroxczceniu jakiegos tam napiecia zaczynaja padac ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 takie przy jakim go jakos rozsadnie schlodzisz!! ale ja bym osobiscie 1.6 nie przekraczal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 1.65 granica a na moj kiedys dalem tyle ale tylko do biosu i temp 85 w biosie na 4.3ghz ok 90% oc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 no i dzisiaj sie troszeczke wiecej pobawilem prockiem i mam wyniki i kilka pytan :) 3,2GHz poszlo na 4,4GHz i PI sobie przeliczylem macie screena aa teraz pytanie :) jakie napiecie moge spokojnie dac na tego preshota ?? :) bo nie bardzo wiem .. bo czytalem kiedys ze po przekroxczceniu jakiegos tam napiecia zaczynaja padac ... ja dałem 1.7000v i płyta oszalała jeśli na codzień to max 1,575v możesz moim zdaniem dać na WC a jak do benchów to 1.650v i sprawdzaj czy płyta sie nie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 no i dzisiaj sie troszeczke wiecej pobawilem prockiem i mam wyniki i kilka pytan :) 3,2GHz poszlo na 4,4GHz i PI sobie przeliczylem macie screena aa teraz pytanie :) jakie napiecie moge spokojnie dac na tego preshota ?? :) bo nie bardzo wiem .. bo czytalem kiedys ze po przekroxczceniu jakiegos tam napiecia zaczynaja padac ... teraz powiedz czym go chlodziles, jakie napiecie na procu (w biosie ustawione), jakie temp mial czy modowales plyte... cos jeszcze pominalem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 chlodzilem wc :) i otwarte okno :) aa napiecie na procku w biosie mialem ustawione na 1,512 temp nie przekraczala 40*C aa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 no to bardzo przyjemnie i tego tagana uzywales? ja widze ze musze sobie chlodzenie w koncu sprawic tylko ze wc nie mam gdzie postawic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 tak uzywalem tego tagana :) hehe .. myslisz ze jak dal bym 480 to poszedl by wiecej ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 zauwazylem ze nalozyles takze radiator na podluzny uklad scalony - jak rozmiem to jest jakis regulator napiecia i tez trzeba go chlodzic ? Powiedz mi prosze ( nie widac tego na zdjeciu) ale miedzy gniazdami USB a chipsetem tez znajduje sie taki uklad scalony ( kwarc obok) - grzeje sie tez bardzo mocno - czy owy ukladzik tez nalezy zaopatrzyc w radiatorek ? Moze sa takze jeszcze jakies ukady ktore wymagaja nalozenia radiatorkow na tej plycie - jezeli ak to podpiedz ktore ? Ja mam oblozone miejsca zaznaczone na zolto @pipanol-pl Te 4,4GHz robisz 1:1 z RAMem :?: Jak wyglada stabilnosc w 2xStress Prime :?: Wiesz - SuperPi to slabe obciazenie - po jakies 50% na kazdy rdzen logiczny... A co do napiecia, to u mnie chodzi jak w podpisie na co dzien (1,5875 w biosie) i nie ma zadnych oznak, ze cos jest nie tak, wiec tyle mozna dawac :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 mam ustawione 5:4 bo pamieci jush nie wyrabiaja ;(( aa narazie nie chce mi sie ich znowu zmieniac :( dopiero to zrobilem .. ee no to jeszcze mam maly zapas z V moze dojde do 4,5 w superpi aa wiem ze to nie jest na 100% stabilne. ale jak by nie bylo superpi przeliczylo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 mam ustawione 5:4 bo pamieci jush nie wyrabiaja ;(( aa narazie nie chce mi sie ich znowu zmieniac :( dopiero to zrobilem .. ee no to jeszcze mam maly zapas z V moze dojde do 4,5 w superpi aa wiem ze to nie jest na 100% stabilne. ale jak by nie bylo superpi przeliczylo :Dpogratulować ramy da sie załatwić jak chcesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 na spokojnie moge odjac te 10*C??? bo czujniki na tej plycie przeklamuja ale az o 10! speed fan i inne pokazuje max 65*C w stresie na moje oko za duzo jak myslicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 na spokojnie moge odjac te 10*C??? bo czujniki na tej plycie przeklamuja ale az o 10! speed fan i inne pokazuje max 65*C w stresie na moje oko za duzo jak myslicienapewno jakieś 5-7*C możesz se odjąć a jakieś 10 w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Witam! Ja mam oblozone miejsca zaznaczone na zolto Radiatorki jakich wymiarów/firmy umieściłeś w pobliżu gniazd pamięci. Ja próbowałem Microcool, ale są za wysokie i uniemożliwiałoby wyciągnięcie, bądź wsadzenie modułu RAM. Rozumiem, że na regulatorach napięcia, na których nie umieściłeś radiatorów, nie było takiej potrzeby, gdyz organoleptycznie sprawdziłeś, że nie grzeją się tak, jak te, na których założyłeś. Czy dobrze kombinuję? PS: Na mostek PN chipsetu zamówiłem właśnie na Allegro pasywne chłodzenie Pentagram Freezone NP-40 Cu. Czy dokonałem słusznego wyboru? Nadmienię, jeśli ma to jakieś znaczenie na procku mam Scythe Ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Pentagram to jest jedna z NAJLEPSZYCH wyjsc jakie mogles dac na tą karte :) tylko nie wiem czy na ninje wejdzie :F ale zycze GL! :D ps. po co wy tam radiatorki dajecie ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Witam! Radiatorki jakich wymiarów/firmy umieściłeś w pobliżu gniazd pamięci. Ja próbowałem Microcool, ale są za wysokie i uniemożliwiałoby wyciągnięcie, bądź wsadzenie modułu RAM. Rozumiem, że na regulatorach napięcia, na których nie umieściłeś radiatorów, nie było takiej potrzeby, gdyz organoleptycznie sprawdziłeś, że nie grzeją się tak, jak te, na których założyłeś. Czy dobrze kombinuję? PS: Na mostek PN chipsetu zamówiłem właśnie na Allegro pasywne chłodzenie Pentagram Freezone NP-40 Cu. Czy dokonałem słusznego wyboru? Nadmienię, jeśli ma to jakieś znaczenie na procku mam Scythe Ninja. Otwierane klipsow RAMu jest mozliwe dzieki temu, ze zeberko radiatorka wchodzi wlasnie w dziurke bialego klipsa ;) Podobnie jest z reszta z karta graficzna - miesci sie miedzy zeberkami radia... OK - tysiac slow nie zastapi jednego obrazu, wiec ponizej zdjecie tego jak to u mnie wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) pentagramy i jeszcze trudno sie nie zgodzic zalmany z seri 7000 radza sobie super z chlodzeniem praktycznie wsiego na tej plycieIch konstrukcja typu orb tutaj się sparwdza, bo chłodzi wszystko dookoła. ale miedzy gniazdami USB a chipsetem tez znajduje sie taki uklad scalony ( kwarc obok) - grzeje sie tez bardzo mocno - czy owy ukladzik tez nalezy zaopatrzyc w radiatorek ? Jest to generator częstotliwości magistral (ICS clock generator), należy go chłodzić. Radiatorki jakich wymiarów/firmy umieściłeś w pobliżu gniazd pamięciPotnij jakiś stary nieużywany radiator i w czym problem. ps. po co wy tam radiatorki dajecie ? :/Po co???, chyba wiesz, że wysoka temperatura nie działa pozytywnie w szczególoności na generator częstotliwości (ICS clock gen.) układy pll i mosfety. Masz przykład z kart gaficznych, chyba wiesz, co siada w GF6800NU jak podbijesz napięcie na gpu do 1.4-1.5V i ostro podkręcisz rdzeń i pamięci. Odp - przważnie są mosfety. na spokojnie moge odjac te 10*C??? bo czujniki na tej plycie przeklamuja ale az o 10! speed fan i inne pokazuje max 65*C w stresie na moje oko za duzo jak myslicieOdczyt wartości temperatury z powierzchni ihs, jakie prowadzą inne płyty, a odczyt z diody termicznej różni się tochę. Stąd właśnie są te różnie, że na np. msi czy asusie na cpu mam 55 st. C, a na abicie 64. Zreszą sam Abit wyjaśniał kiedyś przyczynę tych rozbieżności. chlodzilem wc :) i otwarte okno :) aa napiecie na procku w biosie mialem ustawione na 1,512 temp nie przekraczala 40*C aaOsiągnięcie 4,4 GHz z prescott'em 3.2GHz jest bardzo dobrym wynikiem, gratulacje :wink: Tylko szkoda, że jest to dość mało stabilne. Co do max. vcore, to możesz tochę o tym poczytać zach. forach, ale skrócę ci to i powiem, że jest to mniej więcej wartość do 1.6V, przedział otwarty (z chłodzeniem typu WC). A z AC radzi się nie przekraczać 1,55V. Mam pytanie, jakie ma twój prescott default'owe napięcie na rdzeniu - 1,275V??? i do jakiego taktowania dochodzisz z vcore ustawionym na default. 40 st. C - było nie przekraczane w stresie na 4.4GHz z 1.512V ???, czy może w idle? I czekam na screen z 4.5GHz... Edytowane 4 Lutego 2006 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 moze mi ktos podeslac ic7-g do testow ? bo mam prescotta 3.0 co robi FSB 255 stabilnie na 1,42 V a dalej hamuje plyta, bylbym wdzieczny :) ps. widzialem na poprzedniejs otrnie post o mosfetach - u mnie w 2x sp2004 po 30 minutach maja okolo 105*C a mam na nich radioatorki jak od ramu BGA i nawiew z si-120 :D to jest hardcore :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 default'owe napięcie na rdzeniu to 1,385 i na tym dochodze do 4,0GHz i jest stabilen jak podbije o nastepna jdnostke w bioseie to przy 4,1 jest stabilne.. aa dalej jush podbijalem jak musialem :) bo nie bylem pewien do jakiego moge podbic max .. bo sie troszke balem :) aa temp w stresie tyle nie przekraczala .. :) hehe przypominam ze okno bylo otwarte aa temp na dworze ok 0*C nastepnym razem moze jutro postaram sie dojsc do 4,5 i pokaze z temp podczas superpi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) default'owe napięcie na rdzeniu to 1,385 i na tym dochodze do 4,0GHz i jest stabilen jak podbije o nastepna jdnostke w bioseie to przy 4,1 jest stabilne.. aa dalej jush podbijalem jak musialem :) bo nie bylem pewien do jakiego moge podbic max .. bo sie troszke balem :) aa temp w stresie tyle nie przekraczala .. :) hehe przypominam ze okno bylo otwarte aa temp na dworze ok 0*C nastepnym razem moze jutro postaram sie dojsc do 4,5 i pokaze z temp podczas superpi :)Czyli napięcie default na cpu mamy takie samo. Jak dokończę swoje wc to też powalczę o więcej. Na razie ogranicza mnie temperatura. 77 st. C już przy 3.8GHz z 1.4V. Pamiętam, że kiedyś ktoś gadał, że jedynie precscott'y chodzące na def v 1.275V dobrze się kręcą (a reszta to...), jak widać grubo się mylił, bo wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Edytowane 4 Lutego 2006 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 moj ma standardowe napiecie 1.2875 i rewelacyjnie sie kreci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 ehh... no i mam problem z kompem :( komp nie wstaje ;( znaczy monitor sie nie zapala .. :( wykluczam karte graficzna bo podlaczylem druga napci i to samo .. proca tez .. bo procek sie nagrzewa .. jak ma chlodzenie to chodzi aaa jak nie.. to komp sie wylacza.. .swieca sie na plycie te dwie diody .. co to moze byc ?? moze cos z biosem ?? bo nic nie pika ani nic .. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 wyciagales proca?? bo ja sprawdzalem ostatnio stara plyte i proca wyciagalem. potem jak wlozylem to mialem podobnie wyciagnelem i wlozylem proca i pyli. reste biosu niepomagal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 tak wyciagnelem.. byl przyklejony do bloczku ... wiec myslalem ze to to . .ale podlaczylem wszytsko i nadalo to samo :( wiec nie wiem co to ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) ehh... no i mam problem z kompem :( komp nie wstaje ;( znaczy monitor sie nie zapala .. :( wykluczam karte graficzna bo podlaczylem druga napci i to samo .. proca tez .. bo procek sie nagrzewa .. jak ma chlodzenie to chodzi aaa jak nie.. to komp sie wylacza.. .swieca sie na plycie te dwie diody .. co to moze byc ?? moze cos z biosem ?? bo nic nie pika ani nic .. :(1. Zrób kilka razy na raz clear cmos - (nie raz to pomagało innym użytkownikom). 2. Z tego co pamiętam, to można też odpalić kompa ze zwrotką przestawioną w pozycji kasuj i resztę robić na żywca. 3. zachodzi duże prawdopodobieństwo, że podczas tego dość znacznego o/c, na mobo coś się przegrzało, więc może rzuć okiem na płytę. 4. Te 2 diody to wnioskuję, że świecą się przed startem??? Bo po uruchomieniu, to jak zapewne wiesz, jest to normalne. 5. Akurat w tym przypadku (przy tych objawach), może to trochę głupi pomysł, ale podłącz do gniazda wiatraczka cpu jakiś wentylator, spróbować nie zaszkodzi. Edytowane 5 Lutego 2006 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...