Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn. co do pamięci to kingmaxy były pożyczone, a na codzień mam własnie twinmosy na m-tec`ach. I faktycznie nie dają rady na 3:2 jedynie na 5:4 troche da się pokręcić. A możecie mi podać swoje maxymalne napięcia jakie możecie porozdawać ? Bo przykładowo dla proca mam 1,7625V ; pamieci - 2,8V. do tego nie mogę zmieniać mnożnika (a może to jest tak że proc ma zablokowany i to już płyta rozpoznaje ze nie mogę zmienić - bo nawet nie ma takiej opcji)... No i rzekoma funkcja PAT której nie mogę znaleść w BIOSie. Powoli mnie uspokajacie z tym że ABIT jest taki wybredny co do pamięci, ale napięcia które mogę porozdawać mnie bardzo bolą.

Edit I :

Żaden z linków nie działa. Jak ktoś może (bo np. u niego działają, albo ma takowy BIOS na twardym) to prosze o maila z takim BIOSem - 3mci0(at)vp.pl. Będę cholernie wdzięczny.

Edit II :

Czy na waszych płytach dźwiekówka jest równie beznadziejna ? Jak to jakoś poprawić ? Za wszelkie odpowiedzi - wielkie dzięki.

Edytowane przez 3mci0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. co do pamięci to kingmaxy były pożyczone, a na codzień mam własnie twinmosy na m-tec`ach. I faktycznie nie dają rady na 3:2 jedynie na 5:4 troche da się pokręcić. A możecie mi podać swoje maxymalne napięcia jakie możecie porozdawać ? Bo przykładowo dla proca mam 1,7625V ; pamieci - 2,8V. do tego nie mogę zmieniać mnożnika (a może to jest tak że proc ma zablokowany i to już płyta rozpoznaje ze nie mogę zmienić - bo nawet nie ma takiej opcji)... No i rzekoma funkcja PAT której nie mogę znaleść w BIOSie. Powoli mnie uspokajacie z tym że ABIT jest taki wybredny co do pamięci, ale napięcia które mogę porozdawać mnie bardzo bolą.

Edit I :

Żaden z linków nie działa. Jak ktoś może (bo np. u niego działają, albo ma takowy BIOS na twardym) to prosze o maila z takim BIOSem - 3mci0(at)vp.pl. Będę cholernie wdzięczny.

Edit II :

Czy na waszych płytach dźwiekówka jest równie beznadziejna ? Jak to jakoś poprawić ? Za wszelkie odpowiedzi - wielkie dzięki.

2.8 da sie max na pamieci dać. jedynie abit ic7 max3 może dać chyba ze 3.2v ale to ona drosza z deka chyba że sie modowania płyty nie bojisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie mi podać swoje maxymalne napięcia jakie możecie porozdawać ? Bo przykładowo dla proca mam 1,7625V ;

A po jakiego na jest ci potrzebne większe napięcie dla Prescott'a... Jak już przy 1.6V masz zdychy. Jeżeli masz P4 Northwood to max. napięcie jakie wtedy możesz dać wynosi ok. 1.95V. Tak samo nierelane przy normalnej pracy... ;) zarówno dla cpu jak i mosfetów...

pamieci - 2,8V.

Fakt, mogłoby być więcej, ale no cóż, zostają mody... Pamiątki oparte o bh5 raczej się nie nadają do tej płyty (chodzi mi tylko o o/c), ale np. dla TCCD - 2.8V czy 3.5V nie robi różnicy.

do tego nie mogę zmieniać mnożnika (a może to jest tak że proc ma zablokowany i to już płyta rozpoznaje ze nie mogę zmienić - bo nawet nie ma takiej opcji)...

Tylko i wyłącznie jeżeli masz wersję inżynieryjną cpu (confidential), to masz możliwość manipulowania mnożnikiem.

No i rzekoma funkcja PAT której nie mogę znaleść w BIOSie.

Abit ją ochrzcił pod inną nazwą - GA (Game Accelerator Auto/Turbo/Street Racer/F1), a opcja jest napewno...

Delikatnie rzecz biorąc, to tak - ale zawsze lepsze to niż nic. Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedź.

A teraz inne trochę pytanka. Czym chłodzicie mosfety no i SB, bo cholerka deczko się grzeje (tzn. nie gorący ale ciepły jest). Co poronujecie na to ząłozyć żeby jakoś nie kombinować z montażem ...

Aha, to jak Game Accelerator to mam :P Zastanawiałem się co to jest ;]

Edytowane przez 3mci0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedź.

A teraz inne trochę pytanka. Czym chłodzicie mosfety no i SB, bo cholerka deczko się grzeje (tzn. nie gorący ale ciepły jest). Co poronujecie na to ząłozyć żeby jakoś nie kombinować z montażem ...

Aha, to jak Game Accelerator to mam :P Zastanawiałem się co to jest ;]

Na mosfetach, PLL i gen. częstotliwości mam Microcoolki, na SB złotego Zalmana ZM-NB32J tyle, że musiałm go zdjąć, bo nie mieści mi się z NV Silecerem5... a reszta to pocięte kawałki starego radiatora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja plyta wariuje!!! przed chwila siadlem sobie po bracie na kompa.

nagrywam dvd i wlaczylem sobie speed fana. i ku mojemu zdziwieniu na procu 1.7V!!!

zaraz po nagraniu dvd szybko do biosu a w biosie ustawione 1.5V czy to mozliwe ze plyta sama zmienila napiecie??

ehh az mi sie cieplo zrobilo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkał się ktoś z płytą ABITA IS7-V2 lub jest posiadaczem. Jest oparta na chipsecie 848P : http://www2.abit.com.tw/page/pl/motherboar...PE=Socket%20478

osobiście sie nie spotkałem ale to jest okrojona wersja IS7 E2 tyle że chipset 848 czyli bez duala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam następujacy problem:

Zmieniam FSB w mojej mobo ABIT IC7-G z 200mhz (nominalne) na wyższe i wbiosie pisze mi że procek (prescott 3GHZ 800/512) pracuje z wiekszym taktowaniem zegara. Wychodząc z biosu za pomocą save and exit icon_smile3.gif i uruchamiając ponownie kompa przy starcie biosiu pisze mi ze mam 3GHz i fsb nadal 200mhz :/ wchodząc w windows to samo :/ CPU-Z pokazuje 200Mhz fsb :/ Ponownie uruchamiając kompa i wchodząc w bios pisze mi że fsb jest zmienione.

Nie rozumiem tego co jest :/ Mam najnowszy bios i zresetowałem ustawione na optymalne.

Może jescze raz bios w grać ? Pomocy !

EDIT: zaaktulizowałem BIOS: nic. Zainstlowałem od nowa system: nic.

Może do bateria cmos ?? Nikt nic nie wie :( ?

Edytowane przez PhoeeeniX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc bateria

sprawdz to np zakladajac haslo lub zrob jakas malo istotna zmiane - np wylacz lub wylacz sieciowke lub sound (zaleznie jak masz teraz i jak jest w default) i zobacz czy to sie zapisze

jak nie to cos z biosem lub bateria

ale skoro bios zmieniales to... moze byc bateria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi