Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak napisałem w poście #2227 Seasonic S12-430 Rev.A1. Czasami pod obciążeniem układ Winbond na krótką chwilę podaje wartości minusowe temperatur dla procka. Przed chwilą z kolei na FSB225 MHz system zaliczył freeze po ok 3h obliczeń SP2004, a napięcie vcore ustawiłem na 1,5V. Podejrzewam, że jesli nie chodzi o fluktuacje napięcia vcore to zwyczajnie trafił mi się nie lubiący podpędzania procek, a tak liczyłem na co najmniej 3,5 GHz :-( A przecież ten rdzeń ma o 80% większą powierzchnię i zawiera 3x więcej tranzystorów w stosunku do Northwooda (z racji obecności zablokowanej pamięci L3), a to miało być przyczynkiem dobrej podatności na o/c. Ehh..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam najnowszy i w sumie niezauwazylem roznicy miedzy starsza a nowsza wersja. zawsze stabilnie i fajnie z oc. tylko to plywajace V mnie wkurzalo. teraz komp stoi w 2 domu z celkiem d na 3.4ghz(200x17) i niema zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem z ustawieniem FSB 250MHz, na tej częstotliwości system mi się wogóle nie chce wczytać ale np na 245FSB wszystko chodzi w miare stabilnie. napięcie na cpu to jest około 1.424 i temperature w stresie pokazuje około 65*(wydaje mi się że płyta troche te temp zawyża).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dawalem max ile mobo dawalo ale ja na wc z zimna woda ~5-6*. do testow duuzo mozna dac ale tak na codzien ja nieprzekraczalem 1.55v bo grzal sie niemilosiernie nawet na wc. na ac max zabotowalem 3.8ghz a na wc 4087mhz wiec duza roznica nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o takie wskazówki, to miło by było gdybym wiedział jak.. ;)

Może uda mi się coś w biosie zrobić.. A to napięcie to zapewne Vcore, czyli napięcie rdzenia procka? Bo mi Abit EQ wskazuje 1.3V..

----EDIT----

Lepiej?

Dołączona grafika

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje że masz blokade na PCI/AGP :-P a ten cel spokojnie łyknie te 200FSB, w biosie wszystko jest :wink:

Dołączona grafika

Masz tutaj wszystkie opcje do zmiany fsb [ext. clock] i agp ratio zawsze na fixed :)

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie zauważyłem...

Zaraz sprawdze pod Systoolem jak to będzie wyglądać ;)

Dzięki za pomoc!

----EDIT----

Na FSB200 mój komp nie chce iść.. Po ustawieniu takiej wartości w Systoolu komp się zresetował. I jak by grafa oszalała, bo wczytanie jej biosu to były żółte prostokąty na całym ekranie.. Po wczytaniu BIOSU komp się zresetował, więc zmniejszyłem FSB do 167 i narazie tak zostawię. Może mam za słaby zasilacz na to wszystko (400W noname). I do tego wentylator na chipsecie zaczął mi głośniej chodzić...

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam IC7-G, P4 3Ghz,pamiątki Kingston 2x512 400mhz

chlodzenie Scythe Infinity, + 4 wentylatory

Możecie mi powiedzieć co mam zmienic w biosie zeby przejść bariere 4 Ghz ? :)

spokojnie bootuje mi sie na 3,9Ghz przy stałych napięciach i dzielniku 3:2

ale jak dam juz 261 FSB to nie chce wstać...

Pomocy...

widze ze temat musi ponownie wstać :D

pozdro...

Edytowane przez PCHaCkiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki że dołączam się do tematu, ale potrzebuję POMOCY

mam ABIT IC7-G pewnego dnia chciałam włączyć, a tu nic, tak jak przy padzie gaźnika w starym maluchu. Otworzyłam obudowę, wyjęłam grafę, naciskam włącznik - wiatraki się kręcą ,włożyłam grafę z powrotem - znouw pół obrotu na wszystkich wiatrtakach i stop.

zmiana zasilacza na 440W nie pomaga. Grafa, pamięci, procesor i reszta działa w innej płycie. Bios (eeprom) na programatorze jest czytany i binaria są ok. Czy ktos ma pomysł gdzie szukać zwarcia ???

:mur:

ABIT IC7-G, Herc9700, 2xMaxtor SATA-80, 3xCD-DVD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wyglada sparawa kondensatorow na niej?

Jestem niestety z wioski niedaleko Łodzi, czyli z Łoszawy :wink: , więc spotkanie może być trudne do zorganizowania ...

Żaden kondensator nie jest napuchnięty, wszystkie były mierzone pojemnościowo i badane mostkiem, są niestety ok,

nie wiem jak sprawdzić stabilizatory napięcia i które ...

3 lata chodziło wszystko, w międzyczasie były różne konfiguracje dysków i napędów i wiatraczków.

(max obciążenie było z 3xCD-DVD, 3xHDD, 2xext fan 80mm, 1xext fan 120mm, Heatpipe Ninja+120mm) Hollywood decoder, Audigy 1 i Hercules jest w tej płycie prawie od początku (jak żyła mama miałam więcej na własne potrzeby)

17 lutego, miałam poprzednio taki objaw, jak zwarły mi się kable w przejściówce do ext fan 2 i 3, po ich odpięciu wszystko znów ruszyło, to znaczy że było zwarcie na masie, ale musiało pójść gdzieś dalej tylko nie wiem gdzie.

W pracy sprawdziłam Bios (eeprom) jest ok, na płycie, pod powiększalnikiem ZWO nie widać żadnych śladów przetopień .... , a dobranie w Elfie stabilizatorów napięcia jest koszmarem, tak żeby wylutować wszystkie na nowe - musiałabym płacić 75 zł za sztukę w detalu ....

Wymieniłam zasilacz Deer DR-A400ATX bo miał wyschnięte (sól na wierzchu) 3 kondensatory (mimo to działał) - na nowy zasilacz Powerteca DS 380-AP-12LF (bo Thermaltake TR2 430 W nie mieli w sklepie).

2-m ce chodziło, nawet odpięłam jedną kieszeń na dyski 3,5' z 80 WDJJ (8 mb cache), odpięłam Plextora 48A, odpięłam Thosibę DVD, z trudem uzbierałam pieniądze na zamianę 2x80 na jednego Samosiunga 160 JJ,

a 12 kwietnia padło :cry: a teraz nie mam kasy na nową płytę, a na allegro, taka sama kosztuje ok 400zł. bu ...

Do tej pory nie zajmowałam się podkręcaniem, bo nie było mi to potrzebne, z trudem przyjęłam że pamięci pracowały 200/200 zamiast 400. Jedyne co na płycie musiałam wymienić to wiatraczek na NB - teraz jest zallman miedziany radiator + revoltec wiatraczek.

może ktoś ma schemat - gdzie na tej płycie jest Vcore i resztę rozpiski stabilizatorów ????

Abit IC7-G, 2x400Mhz 512Mb Kingston cl3 (w/o radiators), p4 3Ghz Northwood 90nm + Ninja Heatpipie with 120mmCooler, Hercules 9700 (fan and radiators), 80 SATA Maxtor, 160 SATA Samsung 160JJ, LG DVD-RAM

i od 10 lat 15'monitor CRT

Edytowane przez DiDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozemy tak zrobić, bo widze ze to bedzie problem na dłuższą metę, mam swoją IC7-G, w sumie przenosze się na 775 juz... jezeli chcesz to moge ci sprzedać za 300 zł, a ta swoją sprzedasz mi w tej cenie moze byc ?

O ile oczywiście wogole chcesz ;)

Schematu nie mam...

Edytowane przez PCHaCkiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi