Raptor Opublikowano 29 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2003 Revoltec na full speed ma taką glośność jak ten nowszy cooler abita na 60%-70% albo nawet cichszy (24dBa)o tym starym wyjcu nie wspominając :) - u mnie zalman 7000 na full speed jest głośniejszy od niego też na fulla :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PriMaS Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 Co moze byc powodem tego ze ic7 wykrywa mi mojego maxtora 80 gb ata 133 jako ata 100 ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 może to że intel nie mam UDMA133 - mam tak samo z barracudami jak podepne pod ICH5 to mam UDMA100 a jak podepne do SIL3112 to mam UDAM133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PriMaS Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 w instrukcji do mobo jest napisane ze obsluguje dyski ata 133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 30 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2003 w instrukcji do mobo jest napisane ze obsluguje dyski ata 133:arrow: co jest dokladnie napisane? moze rozchodzi sie o to, iz instrukcja informuje o poprawnym dzialaniu dyskow ATA/133 na plycie, a nie pelnej obsludze standardu ATA/133. w specyfikcaji plyty jest wyraznie napisane, iz plyta obsluguje standard ATA/100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 DLACZEGO ABIT MA WYSOKIE TEMPERATURY :!: abit dał ciała z pomiarem temperatry słuchając intela - jak wiecie z diody termicznej odczytywane jest napięcie - następnie wg pewnych algorytmów (i parametrów)przeliczane jest ono na temperature. Inni producenci dobrali te parametry doświadczalnie a abit posłuchał intela i zastosował się do jego wytycznych - przez co są takie odczyty (wg spec intela procek działa do 135st.C w jądrze dlatego tak wyskalowane są odczyty) wszystko opisane jest na forum abita. Tutaj znajdziecie tam też przykładowe temperatury dla różnych systemów chłodzenia. Dodatkowo takie same płyty mogą róźnie odczytywać temp (różnica nawet do 10st.C) ze względu na niedoskonałość pomiaru przez układ winbond Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 No niestety Abity na chipsetach Intela zawyzaja temperatury Pamietam jeszcze nie dawno jak mialem Abita BD7-II na i845E to wskazania temp. byly wyzsze o 10-15stopni od rzeczywistosci...Kupujac IC-7 tez spodziewalem sie wysokich wskazan...ale...wydaje mi sie ze teraz pokazuje prawidlowo Moze problem dotyczy niektorych partii mobo i trzeba miec po prostu szczescie zeby trafic. Nie wiem jak u ciebie z temp. ale widze ze masz takiego Zalmana jak ja. U mnie wyglada to tak: (Zalman CNPS7000CU LOW + 2x Noiseblocker S2 5V + 2x Coolermaster SAF-B82 5V) Jak widac komp uruchomiony bez restartu prawie 2 dni, a przez ten czas duzo gralem w dosyc wymagajace gierki, pakowalem archiwa, sluchalem muzy, skakalem po www i takie tam. Powiem ci, ze najwyzsza temp w stresie jaka odnotowalem to 58st. Sprawdzalem tez radiator na procu i na dotyk byl chlodny, przy obciazeniu cieply. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Witam wszystkich serdecznie! Przyznam sie szczerze, ze jestem tu nowy, wiec na poczatku chcialbym sie ze wszystkimi przywitac :) Czytuje oczywiscie Tweak.pl ale na forum sie nigdy nie udzielalem. Kilka dni temu stalem sie (nie)szczesliwym posiadaczem plyty Abit IS7-G. Do tego dochodzi P4 2,8 HT 1GB Kit HyperX DDR 400MHz 2-2-2-6-1 (2x512), dysk Maxtor DiamondMax Plus 9 120 GB SATA, Grafika Leadtek GF4 Ti4400, SB Audigy. Pomine moja poczatkowa walke z maxtorem, ktory to nie chcial sie boot'owac z zainstalowanym XP - pomogl update Biosu do wersji 16, ktory to poprawia prace z dyskiem Maxtora ;) I tutaj zaczela sie moja meczarnia, ktora trwa do dzisiaj. Nigdy nie bylem super overclockerem, ani nawet troche. Zawsze stawialem na stabilnosc, bo nic mnie bardziej do szalu nie doprowadza niz wieszajacy sie komputer. Jednak kazdy z nas sie zmienia (podobno) i we mnie cos sie obudzilo. Nie zebym od razu osiagal jakies niesamowite wyniki, ale myslac o zakupie sprzetu bralem pod uwage jego ewentualne "delikatne" podkrecenie. Przez dluzszy czas czytalem rozne recenzje plyt, a ze do tej pory uzywalem glownie Asusa albo Abita dlatego sklanialem sie do zakupu MOBO jednej z tych firm. Wybor padl na IS7-G... Powiem krotko, w dniu wczorajszym tylko 9 instalek WinXP. Na poczatku nawet nie przypuszczalem, ze cos moze byc nie tak, a bledy proste, od niemozliwosci czytania CD juz na poczatku instalacji do ciaglych zwisow i BSODow. Kiedy juz udalo mi sie uruchomic system cos mnie tknelo i wszedlem na forum Abita - szkoda ze tak pozno. Wlos mi na glowie stanal jak zobaczylem jakie ludzie maja problemy z najnowszymi plytami. Przyznam sie szczerze, ze troche przerazila mnie ilosc postow i dlatego nie wiele wykumalem z tego co tam pisali. Jezeli zadam teraz pare pytan o rzeczy ktore juz byly tu poruszane, to bardzo prosze o wyrozumialosc. To forum przeczytalem od deski do deski dotyczace IS7/IC7, ale ze godzina pozna to troche malo moglo zostac w glowie :) Jakie wnioski udalo mi sie wyciagnac z forum Abita: (niekoniecznie sluszne, wiec jezeli cos krece, to prosze poprawcie mnie) Podniesienie napiecia na pamieciach - pierwsza porada zeby w ogole zainstalowac system. Podobno plyty te maja niedowoltaz??? Radza roznie, zaleznie od plyt/pamieci. Ja z defaultowych 2,6 podnioslem na 2,65. Najpierw jednak na standardowym napieci zrobilem test Memtestem86 - ku mojemu zdziwieniu wyskoczylo mi ponda 2000 bledow w pierwszym cyklu testow. Po podniesieniu napiecia o 0,5 kilka kolejnych testow nie pokazalo zadnych bledow. Zaznaczam, ze nie wgryzalem sie w zadne bardziej zaawansowane opcje memtesta, po prostu odpalalem go jak leci i czekalem az zrobi 5 pelnych cyklow testow pamieci - jak nie bylo bledow uznawalem ze jest ok. Faktycznie pomoglo - system zainstalowale sie bez problemow, wszystkie update, sterowniki, wszystko ok. Co tyczy sie jeszcze pamieci. Ustawilem timeingi na 2-2-2-5-1, GAT ustawilem na F1 (w srodku wszystko na AUTO) - zrobilem kilka testow memtestem - zadnych bledow (clay czas napiecie na pamieciach 2,65). Wydawac by sie moglo, ze wszystko jest ok. Zaczalem dzisiaj drugi dzien testow z grami. No i tutaj sie zalamalem. Na warsztat wzialem moja ulubiona ostatnio pozycje jaka jest IL-2 Sturomovik FB. Zalamka po raz drugi. Przy 1024x768 nie daje sie grac, gra skacze, szarpie, obraz obrzydliwy, ze juz nie wspomne o tym jak wlacze AAx8 - tragedia. Pokatowalem ja jednak troche i co zaobserwowalelm. Po okolo 30 minutach grania, nagle na ekranie zaczyanaja wyskakiwac jakies artefakty, ekran zaczyna migac, dzwiek piszczec, wszystko sie rozlazi a komp sie zawiesza na maksa. To samo dzialo sie po dluzszym graniu w Max Payne 2. Zalamka. Na moim starym PIII 800 z 512 RAM Sturmovik w Full detalach chodzil jak zloto (oczywiscie do momentu kiedy w powietrzu nie bylo 60 samolotow). Zaczalem znowu przegladac forum Abita a i miedzy innymi natrafilem i na ten watek na forum Tweaku. Znalazlem pare postow ludzi ktorzy na tej samej plycie maja dokladnie te same objawy, ale na Radeonie i chyba glownie temu byl poswiecony ten watek na forum Abita. Ja jednak mam nVidie i problem podobny. I tu moje pytanie. Powiedzcie mi jakim programem najlepiej sprawdzic napiecie na AGP i to jeszcze najlepiej pod obciazeniem? Bo moze to faktycznie rowniez problem z napieciem i podniesienie cos polepszy... Dalej poradzcie mi jakimi programami oprocz 3DMarka/Sandry sprawdzic najlepiej wydajnosc kompa? Chcialbym zobaczyc jak on sie prezentuje tak poza tym, ze cos mu nie idzie :) Ogolnie to sie juz zalamalem z ta plyta i nie wiem co zrovbc. Jak juz pisalem zalezy mi na stabilnym systemie z ewentualna mozliwoscia pozniejszego podkrecenia. Lubie sobie czasami pograc, wiec zalezy mi tez na wydajnosci. Wiem, ze GF4 to moze nie jakis wypas, jak bedzie troche kaski to sie go na cos wymienic, ale w koncu nie jest to taki strasznie zly zestaw ;) A tu takie kichy. Boje sie, ze codziennie bede sie zastanawial, co sie jeszcze spierniczy i czego to moze byc powodem. Zawsze bardzo lubilem Abita i z jednej strony zostalbym przy tej plycie w nadziei, ze moze zrobia w koncu jakis porzadny Bios. Z drugiej strony boje sie, ze albo sam bios wszystkie nie rozwiaze i wydadza np revision 2.0 a wtedy zostane z reka w nocniku, albo, ze poprostu wydadza za tydzien 5 kolejnych plyt i zapomna o IS7 :) Teoretycznie jeszcze moge wymienic ta plyte i dlatego sie zastanawiam. Myslalem nad Asusem, ale az boje sie wejsc na ich forum, zeby poczytac o ich plytach :) A jezeli juz wymieniac to jak uwazacie, na i865PE czyli P4P800 Deluxe czy moze jednak lepiej na i875P czyli P4C800 Deluxe ? Jak to tak naprawde z Waszego doswiadczenia jest z tym PAT'em? Swoja droga zastanawia czemu taka firma jak Asus zaczela tak "chrzanic" swoje plyty? Przeciez tak samo z tego co widzialem ludzie narzekaja na najnowsze dziecko IC7-MAX3, ma te same bledy jezeli nie wiecje. Jak to sie dzieje, ze zadne z takich przypadlosci nie wychodza w testach poratalowych? Przynajmniej tam gdzie ja przegladlem wszyscy chwalili IS7. Ale zreszta teraz tez IC7-MAX3 zbiera same nagrody a w gruncie rzeczy wychdzi ze jest niedorobiona... jak to jest? Przepraszam za byc moze nie dokonca skaldny mail, ale wszystko spowodowane jest pora :) Mam nadzieje, ze bedziecie mi mogli pomoc/doradzic. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Cacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Jak napisałem 875 jest o tyle lepszy od 865 że zmiana timingów nie powoduje znacznego pogorszenie wydajności (z tego co widziałem góra 2%). Co do IC7-Max3 - ma te same błędy bo to jest prawie identyczna płyta do IC7-G (można wgrac bios od Max3 do -G i działa), oparta na tym samym PCB (poza przesunięciem portów) - zmieniono tylko dodatkowy kontroler SATA z SIL3112 na SIL3114 i dołożono OTES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Spokojnie Kulasek! A timeingi masz astawione na auto? PAT ustaw na wszystko na AUTO, ostatnie dwie na DISABLED! Ja tez juz mialem dosc mojej plyty, resetowala sie (przesledz watek:), chcialem ja wymieniac na ASUS'a. Zrobulem update BIOS-u, ustawilem odpowiednio rozne rzeczy w BIOSie (m.in. PAT) i teraz komp chodzi po pare dni bez przerwy i nie ma zadnych zwisow, bootow, ani nic podobnego! Po prostu musisz go dobrze skonfigurowac i bedzie dobrze!!! Glowa do gory! Powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Raptor -> sorry, za byc moze glupie pytanie, ale czemu ZWIEKSZENIE Timingow powoduje spadek wydajnosci? Chyba powinno byc odwrotnie... Krzychu -> No wlasnie spokoj mnie juz oposzcza. Czy Wy tez macie takie jaja ze zeby system w ogole chodzi to trzeba podnosic napiecie na pamieciach i AGP? I to bez zadnego overclockingu, tak poprostu :) Co do ustawien to mam tak: Pamieci na 2-2-2-6-2 - tak niby chodza na maxa wg specyfikacji Kingsotona chodz jak dam na BY SPD to mi Abit z uporem maniaka wmawia, ze one sa CAS 2.5 a nie 2 Co do GAT to mam ustawione na F1 i wszystkie opcje na Auto Napiecia podniesione na AGP i Pamieciach o 0,5 bo inaczej to w ogole kaplica. No i co chwila mam jakies zwisy, BSODY - gram sobie w Max Payma i co chwila niebiesko, znaczy teraz jak podnioslem napiecie na AGP to niby jest troche lepiej, ale wydajnosciowo i tak jest do [gluteus maximus]. No szlak mnie trafia bo na starym PIII 800 np Sturmovik chodzil jak zloto w praktycznie max detalach z wylaczonymi AA i filtrowaniem anisotropowym tez wylaczony A teraz na tym sprzecie chodzi jak krowa, wszystko haczy, przystaje co chwila, nie wiem co jest grane... i na tych samych opcjach wyglada GORZEJ, sa wieksze schody, a jak wlacze AA i filtorwanie to owszem wyglada ladnie ale juz w ogole nie da sie grac. Robilem dzisiaj testy 3DMarkami (po patchach) i wyszlo mi : 3D2003 = 1663 3D2001 = 12753 Ustawienia standardowe, rozdzialka 1024x768x32 z wylaczonymi opcjami na karcie (zaleznie od aplikacji ustawione) Wydaje mi sie ze to troche slabo szczegolnie w 3D2001... Dla przypomnienia: Abit IS7-G bios 16 P4 2,8 2 x 512 RAM Kingston HyperX KIT Leadtek Winfast G4Ti4400 Pozdrawiam, Cacek (Kulasek) P.S. Mam rozdwojenie jazni, bo moj standardowy nick Cacek byl juz zajety ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Zmien ustawienie z F1 na AUTO i dwie ostatnie opcje w GAT KONIECZNIE USTAW NA DISABLED!!! To podnosi STABILNOSC SYSTEMU! Wiec ustaw je w ten sposob i zobacz czy jest lepiej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Hmmm potestuj zaraz, dzieki Krzychu za rade, ale jednego nie rozumiem. Pamieci najgorszych nie mam, wiec powinno chodzic dobrze, na wszystkich serwisach zylowali ta plyte i nic im sie nie dzialo a ja musze dac na AUTO i jeszcze polowe wylaczyc :) Po cholere daje te opcje jak i tak niedziala :) Cacek (Kulasek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Hmmm potestuj zaraz, dzieki Krzychu za rade, ale jednego nie rozumiem. Pamieci najgorszych nie mam, wiec powinno chodzic dobrze, na wszystkich serwisach zylowali ta plyte i nic im sie nie dzialo a ja musze dac na AUTO i jeszcze polowe wylaczyc :) Po cholere daje te opcje jak i tak niedziala :) Cacek (Kulasek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Ustaw jeszcze poza tym pamieci na BY SPD. Zobaczymy czy to cos da! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Kulasek - jak dla mnie przestawienie z CL2 na CL3 to zwiększenie timingów (obniżenie opóźnień). Zresztą przy 875 nie ma to znaczenia :) Do tego nikt nie gwarantuje poprawnego działania GAT - na jednej płycie dziła działa bez problemów przy 1:1, 4:5 itd. a na innej będą problemy nawet przy 1:1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Ja tez mialem spore problemy z ABITem IS7 ale teraz pracuje mi niesamowicie. 1. za kazdym razem wyczysc (wyciagnij pamiec jesli bedzisz ja przekladal). Z jakiegos powodu jak tego sie nie zrobi to w grach system mialem nie stabilny. 2. Tak jak wczesniej ktos to juz napisal ustaw dwie ostatnie opcje koniecznie na disabled. 3. Wcale bym sie nie zdziwil jak bys mial najlepsze wyniki z TURBO a nie Z STREET RACER lub F1. 4. Upewnij sie ze masz zaistalowane sterowniki do mobo. 5. Objawy z piszczeniem i zawieszaniem sie wskazuja na twoja pamiec ktora moze nie pracowac dobrze w DUAL CHANNEL. Przetestuja ja w SINGLE CHANNEL i zobacz czy nadal masz te same problemy. Potem w DUAL CHANNEL przy RATIO 5/4 lub 3/2 i zobacz czy system bedziesz mial bardziej stabilny. Takze poluznij timingi lub sproboj nawet inna pamiec. Czytalem na forum ABITa ze IS7 nie lubi HYPERX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 No to moj problem. Plyta Abit IC7-MAX3 jak sie wylacza kompa z windowsa, lub przez guzik (:P) power, to ponowne uuruchomienie jest niemozliwe, nawet nie postyuje. Ale jest przed wlaczeniem kompa wyciagnac mu zasilanie, to potem startuje i dziala jak wsciekly. Nie pomaga nic, nowe biosy, odtaktowanie, przetaktowanie, no generalnie dlugo juz walcze z tym. Moze ktos mial podobnie i udalo mu sie to rozwiaac. Aha, nawet jak sie zrobi clear cmos, ale nie wypnie zasilania z zasialcza, tokomp i tak nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 No to moj problem. Plyta Abit IC7-MAX3 jak sie wylacza kompa z windowsa, lub przez guzik (:P) power, to ponowne uuruchomienie jest niemozliwe, nawet nie postyuje. Ale jest przed wlaczeniem kompa wyciagnac mu zasilanie, to potem startuje i dziala jak wsciekly. Nie pomaga nic, nowe biosy, odtaktowanie, przetaktowanie, no generalnie dlugo juz walcze z tym. Moze ktos mial podobnie i udalo mu sie to rozwiaac. Aha, nawet jak sie zrobi clear cmos, ale nie wypnie zasilania z zasialcza, tokomp i tak nie wstaje. A próbowałeś zmienić zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!otrek1983 Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Witajcie. Mam Abit IS7-E P4 2.4C stand. ust. wyniki w PCMark2002 CPU 6015 MEM 8536 HDD 1075 PAT jest na Street Racer, reszta na auto, dwie ostatnie opcje na disabled. Wiatraki na 80% Temperatura... CPU to 50 stopni przy normalnym działaniu, a 70 przy maksymalnym obciążeniu. Podobno winbond zawyża temperatury? Czyli jaka mogłaby u mnie być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Witajcie. Mam Abit IS7-E P4 2.4C stand. ust. wyniki w PCMark2002 CPU 6015 MEM 8536 HDD 1075 PAT jest na Street Racer, reszta na auto, dwie ostatnie opcje na disabled. Wiatraki na 80% Temperatura... CPU to 50 stopni przy normalnym działaniu, a 70 przy maksymalnym obciążeniu. Podobno winbond zawyża temperatury? Czyli jaka mogłaby u mnie być? zrob testy sis sandra 2004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!otrek1983 Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Witajcie. Mam Abit IS7-E P4 2.4C stand. ust. wyniki w PCMark2002 CPU 6015 MEM 8536 HDD 1075 PAT jest na Street Racer, reszta na auto, dwie ostatnie opcje na disabled. Wiatraki na 80% Temperatura... CPU to 50 stopni przy normalnym działaniu, a 70 przy maksymalnym obciążeniu. Podobno winbond zawyża temperatury? Czyli jaka mogłaby u mnie być? zrob testy sis sandra 2004 Sandra odczytuje dokładnie takie same temp. jak Winbond Hardware Doctor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Witajcie. Mam Abit IS7-E P4 2.4C stand. ust. wyniki w PCMark2002 CPU 6015 MEM 8536 HDD 1075 PAT jest na Street Racer, reszta na auto, dwie ostatnie opcje na disabled. Wiatraki na 80% Temperatura... CPU to 50 stopni przy normalnym działaniu, a 70 przy maksymalnym obciążeniu. Podobno winbond zawyża temperatury? Czyli jaka mogłaby u mnie być? zrob testy sis sandra 2004 Sandra odczytuje dokładnie takie same temp. jak Winbond Hardware Doctor. ale mi chodzi o testy pamieci i proca jak wydajnosciowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 ...PAT jest na Street Racer, reszta na auto, dwie ostatnie opcje na disabled.... Nie mylcie oznaczeń to co jest w biosie to nie PAT a GAT. Gdyby był to PAT to nie byłoby tych opcji przy IC7/-G/Max3. Poza tym nie ma wpływu na ustawienia PAT (w 875) aktywuje się sam :|. GAT po prostu zaostrza timingi i przyspiesza komunikacje CHIPSET<>RAM - dlatego w 875 z PATem różnice przy zmianie timingów są duzo mniejsze niż w 865 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!otrek1983 Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Witajcie. Mam Abit IS7-E P4 2.4C stand. ust. wyniki w PCMark2002 CPU 6015 MEM 8536 HDD 1075 PAT jest na Street Racer, reszta na auto, dwie ostatnie opcje na disabled. Wiatraki na 80% Temperatura... CPU to 50 stopni przy normalnym działaniu, a 70 przy maksymalnym obciążeniu. Podobno winbond zawyża temperatury? Czyli jaka mogłaby u mnie być? zrob testy sis sandra 2004 Sandra odczytuje dokładnie takie same temp. jak Winbond Hardware Doctor. ale mi chodzi o testy pamieci i proca jak wydajnosciowo Sandra: CPU Dhrystone 7029 Whetstone 3020/5323 Intager 18419 Float 26653 MEM Int 4836 Float 4783 jaki to ma związek z temp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Mam pytanie. Kupilem dzis dysk Seagate Baracuda SATA 120Gb. Mam tez stary dysk Baske 40GB. Jak w biosie ustawic zeby miec SATA i PATA :?: Czy PATA ma byc MASTER czy SLAVE :?: Chce zeby nowy dysk byl systemowy Nie wiem od czego w biosie sa opcje dot. SATA: Enhanced Mode, Combined Mode :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 napisz dokładnie jakie masz urządzenia PATA i SATA, oraz jaki system i czy będziesz używał narzędzi dosowych typu ghost :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 PATA Baracuda 40GB, CD-R TEAC(master), DVD Pioneer (slave) SATA Baracuda 7200.7 120GB (SATA1 - tak podpialem) Nie wiem wlasnie jak to wszystko podlaczyc najlepiej...i czy ma znaczenie jak podlacze dysk PATa czy na slave czy master :? Bede uzywal na bank Ghosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 więc jest jeden problem - w trybie enhanced IDE masz do dyspozycji 2 kanały PATA (4 urządzenia) i 2 kanały SATA (widoczne jako 3ci kanał na płycie) ale niestety ghost sie wywala przy tym ustawieniu. Jest jedno wyjście wybrać Enhanced RAID - ale wtedy bawisz się ze sterownikami (bo dyski i kontroler SATA nie są wydoczne jako IDE tylko SCSI) do tego POST wydłuża się o jakieś 5s. Jak byś miał przejściówkę SERIELL2 to nie było by problemu. Włączyłbyś tryb combined - dwa kanały SATA żęby były widziane jako jeden z kanałów kontrolera i podpiął byś do nich 7200.7 i B4 (przez przejściówkę) a do kanału PATA cd i dvd. Możesz zrobić tak jak ci napisałem - enhanced RAID - tylko że musisz się bawić ze sterami do kontrolera przy instalacji windy (albo przełączać w raid przy ghost, bo xp działa bez problemu przy 3 kanałach kontrolera (2xPATA i SATA). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Nie no pocieszyles mnie :? Powiedzmy ze zaczne korzystac z innego softu do backupowania danych (Drive Image jest chyba dobry), czy taka sytuacja tez bedzie wystepowac? Czym objawia sie to kaszanienie Ghosta? Mam najnowszy bios 1.8 - moze on naprawia ta przypadlosc :?: Kurcze juz sam nie wiem :? To w koncu mam ustawic Enhanced IDE i B4 na Master :?: Slyszalem zeby podczas instalacji XP na SATA odlaczyc inne dyski bo instalator zapisuje swoje pliki na obydwoch dyskach :!: Mozesz ta informacje potwierdzic :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...