Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Flashmenu 1.32 tez nie dziala..Daje "Live Uptade Step by Step" i wywala ze limit czasu operacji zostal przekroczony  :( 

Przydalby mi sie ten biosik bo testuje dzis Hynixy jak biegaja w singlu i moze uda sie wyciagnac na procu fsb > 260....Ale w to watpie bo na dzielnikach 3:2 i 5:4 nie za bardzo stable. Winda laduje sie przy fsb 270 ale po kilku minutach freeze... 

BTW Szymek  :arrow: przy jakim Vmem biegaja twoje Hynixy na 300Mhz :?: Znasz jakiegos Vmoda do IC7 ale bez uzycia lutownicy :?: Zrobilbym z checia Vmoda, ale elektronik ze mnie zaden a mobo w sumie dosc nowe jest bo kupione we wrzesniu...

Spokojnie na 3.1V

Nie istnieje mod bez lutowania. To i tak dobrze bo do niektórych trzeba dodatkowo ścieżki przecinać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh tego sie obawialem, ze nikt nie wie o co tu chodzi :-) winda to xp prof

prawdopodobnie masz blad na hd z powodowany tym ze zmieniles pamieci a nie wyczysciles biosu i wczasie ladowania data zostala nie poprawnie zapisana na hd. Zamiast instalowac windows od poczatku, poprostu zrob repair. Ja mialem podobne problemy (nie moglem windows zaladowac) jak za duzo mieszalem. Repair zawsze pomagalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh tego sie obawialem, ze nikt nie wie o co tu chodzi :-) winda to xp prof

prawdopodobnie masz blad na hd z powodowany tym ze zmieniles pamieci a nie wyczysciles biosu i wczasie ladowania data zostala nie poprawnie zapisana na hd. Zamiast instalowac windows od poczatku, poprostu zrob repair. Ja mialem podobne problemy (nie moglem windows zaladowac) jak za duzo mieszalem. Repair zawsze pomagalo.

spoko jzu sobie proadzilem wystarczylo przstwaic w własciwości systemu/zaawansowane/wydajnośćuzycie pamięć: programy. NIe iwem jakim sudem przestawiło mi sie to na bufor sytemowy. Poza tym to nie jset problem abita i czasmi mozna spotkac go na komputerqach z wiecej niz 256 mb pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam P4 i Abita IC7 od tygodnia a że jest to mój pierwszy zestawik na intelu (nie licząc celka 300A :lol: ) mam dwa pytania na które nie znalazłem odpowiedzi w tym topiku:

1. jakie moga być maksymalne temperatury dla P4

2. Jakie max FSB jest bezpieczne dla tej płyty bo obecnie mam 285 i jest full stable, na 300 się wiesza po 2-3 godzinach ale nie wiem czy to nie wina proca, 310 wchodi do windy i zwis - czy płyta nie padnie przy tak wysokih ustawienach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam P4 i Abita IC7 od tygodnia a że jest to mój pierwszy zestawik na intelu (nie licząc celka 300A :lol: ) mam dwa pytania na które nie znalazłem odpowiedzi w tym topiku:

1. jakie moga być maksymalne temperatury dla P4

2. Jakie max FSB jest bezpieczne dla tej płyty bo obecnie mam 285 i jest full stable, na 300 się wiesza po 2-3 godzinach ale nie wiem czy to nie wina proca, 310 wchodi do windy i zwis - czy płyta nie padnie przy tak wysokih ustawienach?

1. okolo 65 stopni

2. max FSB nie ma ograniczenia tylko trzeba uwazac powyzej 300 na dzielniki bo 'uciekaja' i trzeba ustawiac cos innego niz fixed 66/33. Ja ustawiam 72/36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od wczoraj mam Hynixy D43 i moge teraz mieć 270FSB 1:1 2.8V Rock Stable. Może dzisiaj uderze na 280FSB.

Polecam

Hmm gdzie kupiłes i w jakiej cenie ??
Od kolegi Szymka.

Dobrze mieć rzeszę zadowolonych klientów, ale dalsze posty o handlu proszę do mnie na PM bo trzeba regulaminu przestrzegać. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od wczoraj mam Hynixy D43 i moge teraz mieć 270FSB 1:1 2.8V Rock Stable. Może dzisiaj uderze na 280FSB.

Polecam

Od kolegi Szymka.

a trzymając się regulaminu zapytam - z którego tygodnia masz swoje pamięci => oznaczenie obok seri np 327AA gdzie 27 to 27 tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam

Od kolegi Szymka.

a trzymając się regulaminu zapytam - z którego tygodnia masz swoje pamięci => oznaczenie obok seri np 327AA gdzie 27 to 27 tydzień.

Czyli mam rozumiec ze tydzien wyprodukowania serii ma wplyw na mozliwosci OC :?: Jakies blizsze informacje masz na ten temat :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba normalne ze pamieci to uklady krzemowe i podobnie jak ma sie sprawa z procesorami ze pewna seria z pewnego tygodnia kręci sie lepiej ,poniewaz w danym tygodniu akurat wafle krzemowe byly na tyle dobre ze akurat pamieci tak dobrze sie kręcą ,tak samo jest z pamieciami i procami ,chodz to co ja zawsze powtarzam : czasem seria moze byc najlepsza tydzien i rok najlepszy ,batch niski ,downgrade male a i tak proc sie moze slabo krecić. Seria to tylko wspomaganie nie daje ona nam pewnosci ,choc jest jakąś tam wskazówką (deską ratunku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba normalne ze pamieci to uklady krzemowe i podobnie jak ma sie sprawa z procesorami ze pewna seria z pewnego tygodnia kręci sie lepiej ,poniewaz w danym tygodniu akurat wafle krzemowe byly na tyle dobre ze akurat pamieci tak dobrze sie kręcą ,tak samo jest z pamieciami i procami ,chodz to co ja zawsze powtarzam : czasem seria moze byc najlepsza tydzien i rok najlepszy ,batch niski ,downgrade male a i tak proc sie moze slabo krecić. Seria to tylko wspomaganie nie daje ona nam pewnosci ,choc jest jakąś tam wskazówką (deską ratunku)

czyli mówiąc krótko - nie ma pewności dopóki się nie sprawdzi na ile coś chodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak jest - i sam tego doświadczylem pamieć Hynix ( seria wiadomo jaka ) z 24 tygodnia szła na 2.7v przy 3-3-3-8 na 240FSB ( narazie więcej niepróbowałem czekam na zasilacz lepszy )... potem wsadzilem kość kumpla także Hynix z tym że tydzien 35 i już przy FSB235 musi przestawić voltage na 2.8 przy timingach 3-4-4-8 nizej niechcą lecieć z timingami na tej czestotliwosci FSB... zaś na 240 odpalily dopiero na 2.9v ... więc myślę żę tak jak powiedział kolega "Jelen" znaczenie tydzień ma tak jak w przypadku procesorów... może się mylę - ale jak wytlumaczyć taka różnicę miedzy moimi kościami a kumpla?

testy robiliśmy na moim sprzęcie - tak że napewno niejest to wina "innej konfiguracji sprzetu kolegi"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 3.2 EE

Thermaltake SubZero4G

ABIT IC7-MAX3

Hynix 2x512 Dual select. PC4000

IntelliMouse Explorer 3.0A

( chwilowo ) Seagate 545 MB model. ST3660A

( chwilowo ) Matrox MGA Mystique 4MB

( chwilowo ) MEGABAJT 300W 8O

Ta zasilka uciaga ci to wszystko :?: 8O Jakos mi sie nie chce wierzyc...chyba ze podpis nieaktualny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 3.2 EE 

Thermaltake SubZero4G 

ABIT IC7-MAX3 

Hynix 2x512 Dual select. PC4000 

IntelliMouse Explorer 3.0A 

( chwilowo ) Seagate 545 MB model. ST3660A 

( chwilowo ) Matrox MGA Mystique 4MB 

( chwilowo ) MEGABAJT 300W   8O 

Ta zasilka uciaga ci to wszystko  :?:  8O Jakos mi sie nie chce wierzyc...chyba ze podpis nieaktualny  :wink:

przeczytaj dokładnie co jest włożone... reszty konfigu niewymieniłem bo jest poprostu niepodłączone... do zasilki podłączona jest tylko płyta/proc/jedna kość ramu i HDD... nawet CD-KA niemam podlaczonego, a już niewspomne o reszcie ( SubZero ma swoje zasilanie )... mam naadzieje ze to wytrzyma jeszcze około tydzeń. ; ) a tak dla uzupełnienia - czekam własnie na zasilacz. ehh "kiedy sobie zagram w cokolwiek"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi