Cyrul Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Witam, na wstępie dodam że pilne są dla mnie wszelkie odpowiedzi i że zależy mi na czasie Pojawiają się problemy z pamięcią OEM-ową na płycie IC7. I teraz mam pytanie do użytkowników ktorzy te płyty testowali... Jakie pamięci: Kingstone HyperX pc3200 2*256MB Twinmoss Twister pc3200 2*256MB jestem raczej zdecydowany na tego Twinmossa i pytam tych co o tym coś wiedzą czy warto i czy nie powinno być problemów. będe wdzięczny bardzo za wszelkie porady tym bardziej że do jutra musze się zdecydować :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Witam, na wstępie dodam że pilne są dla mnie wszelkie odpowiedzi i że zależy mi na czasie Pojawiają się problemy z pamięcią OEM-ową na płycie IC7. I teraz mam pytanie do użytkowników ktorzy te płyty testowali... Jakie pamięci: Kingstone HyperX pc3200 2*256MB Twinmoss Twister pc3200 2*256MB jestem raczej zdecydowany na tego Twinmossa i pytam tych co o tym coś wiedzą czy warto i czy nie powinno być problemów. będe wdzięczny bardzo za wszelkie porady tym bardziej że do jutra musze się zdecydować :cry: :cry: hyperx uwazaj zebys nie trafil na 3200A bo sa na ch5 a z nimi moga byc konflikty twister jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Cyrul, po cholere zakladasz dwa topici! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 Witam! 1. Czy Możecie mi powiedzieć jaka jest obecnie najnowsza revizja Abita IC7-G ? (1.2 ?) 2. Długo myślałęm nad nowym MOBO i myśle ze ta płyta wypada najlepiej w stounku do Asus'ów P4P800D (kiepski LAN i RAID (VIA)) oraz P4C800D (droższa od IC7-G, mimo to LAN nie biega przez CSA, oraz nie ma ICH5-R, grr). 3. W sklepie ciągle mnie straszą żę kondenastory u Abita padają... (na moim BE6 II v1.2@2.0 jush wymieniałem). Jednak jakoś nie chce mi sie wierzyć ze Abit nie poprawił tego od tak długego czasu, czy ktoś kto śledził sprawy z końdziami moze sie wypowiedzieć ? Dzięki&Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 najnowszy jest rev 1.2 nic nie pada i sie nie kaszani mam abita ic7(non G) lecą na nim dwa zewnętrzne raidy pci cale zajete kabli na plycie dolutowanych co nie miara a plyta jest BOMBOWA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 u mnie IC7-G zasilało proca 2.4@3.0 przy 1.85V co daje pobór prądu jakieś 130-145W i płyta działa dalej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Więc przekonałem się do tej MOBO, bardzo mi się podoba, co myślicie o pamięcach Kingston HyperX 3500K2/512 CL2 pod IC7-G ? Czy moze lepiej brać KHX 3200 bez A ? A moze zupełnie coś z inne beczki :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Witam, mam małe pytanko, przużuciłem się na nowy sprzęt dziś doszły ostatnie części, zamontowałem odpalam i... no i jest cholernie gorąco w środku Konfiguracja: Pentium 4 2,6GHz HT Abit IC-7 Radeon 9800 - ten to sie CHOLERNIE GRZEJE jakiego programu użyć do prawidłowego odczytu temperatury, i jak to jest z tą płytą, czy ona przypadkiem nie zawyża temperatur ? dokonałem odczytów na SpeedFAN'ie oto wyniki- nie wiem natomiast co oznaczają konkretne temperatury a i opisu nie moge znaleźć... temp2 62 C temp3 50 C HD0 37 C - to domyślam się że jest dysk ;) temp1 36 C natomiast martwi mnie co sie dzieje z RADEONEM, chodzi bez podkręcania a spodni radiator ( jest taki po drugiej stronie procesora karty tam gdzie nie ma wichercoka ) jest tak gorący że ni moge go czymać bo bym się popażył KURNA... nie wiem czego jest to wina... mam standardową budę MIDI bez żadnego extra chłodzenia- boje się że przy takim sprzęcie czeka mnie wymiana obudowy... CZEKAM na wasze opinie i porady- nie chciał bym aby ten nowy sprzęt się zara usmażył .... i pytam raz jeszcze o ten program do lepszego odczytu temp, albo niech choć ktoś wyjaśni co podaje SPEEDFAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 chyba jednak będziesz musiał wymienic obudowe temp2 - proc temp3 - PWR - temperatura ukł zasilających temp1 - obudowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 ugh... jesteś pewien co do tego, orientujesz się może, czy na tej płycie nie ma przekłamań jakiś związanych z temperaturą ? zastanawiam się jeszcze co z GRAFIKĄ bo tam raczej nie da się zabardzo sprawdzić temp. jakiś programem a ten radiator co pisałem na oko jakieś 60-70 stopni to pewnie będzie miał... tragedia - takie temperatury i to w dodatku bez kręcenia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 w stosunku do innych płyt to podobno abit zawyża temperature rdzenia - ale z drugiej strony u mnie na postoju mam 44 st.C a szymek w okolicach 36-38 wiec wygladają na realne te temperatury - dotyczy to tylko proca - reszta na 100% jest wskazywana poprawnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 no teraz jest ciut lepiej... wyłączyłem klijenta SETI (ustawiony był na 2 procesy) i temp spadła do 46 C spadło też użycie proca do 0 ;) tak czy siak jak będe coś robił to przy tej konfiguracji i obudowie temp. przy dość dużym użyciu procka może być właśnie tak w granicach 60 stopnie a rozumiem że jak na INTELA to troche dużo... od jakiegoś czasu przymierzam się do wodnego, a teraz gdy już mam taką konfiguracje pewnie będzie to najlepsze rozwiązanie, i wtedy pewnie nawet obudowy nie będe musiał zmieniać ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 nie tak dużo :D - u mojej kuzynki celek 2.0 działał do 85st.C (bo się wiatraczek nie uruchomił) i dopiero powyżej 88 się wyłaczył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Mam jeszcze takie pytanko odnośnie PAT'a (game acceleratora) i timingów pamięci. Do tego Abita kupiłem 2*256 CL 2 pc3200 TwinMOS Twister i teraz mam pytanie, chciałbym tak mniej więcej zobaczyć co da się z tymi pamięciami zrobić... czy ktoś się orientuje jak się ma PAT do ustawiania TIMINGÓW ? niby jest napisane że PAT podrasowuje timingi, ale jaki to ma sens skoro można je sobie samemu ustawić manualnie... i jeszcze jedno małe pytanie- te pamięci w trybie automatycznym (nic nie zmieniam na płycie) przy napieciu Vdimm= 2,65V chodzą na timingach 2,5 8 3 3... jak ustawiam je np na 2 5 2 2 to komputer się nie uruchamia... i teraz pytanie jak bezpiecznie dobrać napięcie Vdimm aby mieć pewność że nic się nie stanie- max można ustawić 2,8V ale nie wiem czy jest to rozsądna wartość... jest wogóle sens zmniejszania timingów w przypadku INTELA jeśli chodzi o wydajność ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 nie PAT tylko GAT - ustawień PAT nie można zmieniać. Co do GAT to z tego co pamietam (z IS7) ustawienie F1 powoduje zaostrzenie timingów do poziomu 2-2-2-5. Na moim IC7-G i pamieciach Hynix włączenie którejkolwiek z pierwszych 2 opcji na ustawienia inne niż auto objawia sie postojem na ramce biosu. Trzecie ustaw na AUTO a dwa ostatnie na DISABLED. Popróbuj u siebie z dwoma pierwszymi opcjami. Co do timingów to zawsze są różnice ale nie takie by warto sie było nimi przejmować - szególnie w dualu - wiec ustaw takie na których najwiecej wykrecisz kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 jednak aby GAT spokojnie działał w trybie F1 czyli z tak wyostrzonymi timingami potrzebne jest zwiekszenie napiecia na bankach dimm bo raczej przy 2,65V to to nie pochodzi na tim 2 5 2 2 ... chyba że nie mam racji ... jeśli jednak mam, to do jakiej bezpiecznej wartości można podnosić Vdimm'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 2.8V jest bezpieczne - jak pisałem wcześniej by F1 trzeba mieć naprawdę dobre kości. Jak odpalisz GAT na IC7 daj znać :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 ma ktoś wogole linki do stron gdzie są dokładne specyfikacje płyt i podane do nich osiągi i rezultaty uzyskane w @ ?? znajomy coś mówił, kojarzył z overclocked... ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Raptor no dziś przyszły zamówione TwinMOS Twistery CL 2 pc3200 2*256 - ja myśle że za tą kase to te pamięci będą chulały ;] i z takimi ustawieniami nie powinno być problemów... jutro sie pobawie, narazie siedzem i sie Ku@$@% uczem bo jutro dwa koła są ... ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 TUTAJ masz porównanie IC7 vs IS7 z włączonym GAT i bez (jak działało) przy ustawieniach standart i oc. Na IC7 trudniej włączyć GAT ze wzgledu na inny tryb dostepu do ramu (gdzieś czytałem ze 865 odwołuje się 1x na cykl a 875 chyba 2x) dlatego też na 865 łatwiej wykręcić wyższe FSB a z koleii w 875 async i słabe timingi nie powodują znacznego spadku wydajności. reszta TUTAJ jutro sie od monitora nie oderwiesz :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 napewno pokombinuje troche jutro, bo to aż grzech żeby nie sprawdzić pamięci za pięć stówek :twisted: zobaczymy co sie uda zrobić, narazie GAT mam na turbo reszta jego opcji na AUTO bez zmiany napięcia, jak zwiekszam na Street Racer to już nie wyrabia więc pewnie konieczna zmiana napięcia, ale to już jutro, jak chcesz napisze jak poszło co do tego monitora to mam nadzieje że jednak się odkleje, coprawda jestem wygłodzony (na kompa czekałem ponad tydzień) ale sesja z 4 egz sie zbliża i wolnosc ograniczona :( :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 nie takie rzeczy się robiło w sesji :D (6.5 roku studiów) - teraz siedze i robie ostatnią rzecz do pracy mgr - algorytm programu jak tak dalej pójdzie to na 10.00 się nie wyrobie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 nie takie rzeczy się robiło w sesji :D (6.5 roku studiów) - teraz siedze i robie ostatnią rzecz do pracy mgr - algorytm programu jak tak dalej pójdzie to na 10.00 się nie wyrobie ;) ja tez pracuje wlasnie :) dolutowalem ostatnie modyfukacje do swojej plyty i moze niedlugo puszcze to na forum moje hynixy biegaja na 2643 F1-Ench-A-D-D na 245fsb przy 3.1 vdd i 1.55 vtt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 NO I LIPA... problem z pamięciami na płycie ABIT IC-7 pamięci to TwinMOS Twister CL 2 pc3200 2*256 wywaliłem na nie kupe kasy w komputroniku i chciałbym oblokać co potrafią, jednak jest mały problem, a mianowicie: GAT- chodzi tylko w trybie TURBO, nie szybciej nawet przy zwiekszeniu napiecia Vdimm do max. płyty czyli 2,8V. w momencie gdy GAT wszystko dam na AUTO i zmieniam timingi recznie to tyż nie za bardzo da się to zrobić. słynne ustawienie 2 6 2 2 nawet na napięciu 2,8V wogole się komp nie odpala- czarny ekran i lipa nic. nie wiem czego jest to wina, pamięci podobno są zaje...dwabiste, zastanawiam się czy nie jest to może wina jeszcza GAT'a bo są dwie opcje które można dać na disabled. Jest wogole ktoś kto ma ABIT'a i orientuje się jak się ma ten GAT do zabawy timingami ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 GAT ustaw na : Auto Auto Auto Disabled Disabled i baw sie timingami - pamietaj ze na platformie i865/875 timingi to kwestia drugorzedna i praktycznie nie ma roznic miedzy CL2.5 a CL2. Ustaw szyne synchro z pamieciami (1:1) i podciagaj FSB - zobaczysz wtedy na co naprawde stac twoje pamiatki - ja obstawiam 230-235 przy 2.8V :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 GAT ustaw na : Auto Auto Auto Disabled Disabled i baw sie timingami - pamietaj ze na platformie i865/875 timingi to kwestia drugorzedna i praktycznie nie ma roznic miedzy CL2.5 a CL2. Ustaw szyne synchro z pamieciami (1:1) i podciagaj FSB - zobaczysz wtedy na co naprawde stac twoje pamiatki - ja obstawiam 230-235 przy 2.8V :wink: no ale miedzy 2 6 4 3 a 2 5 2 2 są.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Nie weim czemu wszyscy tak wychwalająte timingi 2 5 2 2, u mnie lepsze są (o jakieś 5 Mb) 2 6 2 2, już pare razy czytałem że jeśli jest możliwość to 2 5 2 2, poza tym komp lepiej (stabilniej itp) chodzi mi na 2 6 2 2 niby te 5mb to nieweilka różnica ale zawsze jest :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 GAT ustaw na : Auto Auto Auto Disabled Disabled i baw sie timingami - pamietaj ze na platformie i865/875 timingi to kwestia drugorzedna i praktycznie nie ma roznic miedzy CL2.5 a CL2. Ustaw szyne synchro z pamieciami (1:1) i podciagaj FSB - zobaczysz wtedy na co naprawde stac twoje pamiatki - ja obstawiam 230-235 przy 2.8V :wink: no ale miedzy 2 6 4 3 a 2 5 2 2 są.... Nie wchodzac w szczegoly :wink: Lepiej zaspokoic glod P4 inna droga, nie wykluczajac calkowicie wplywu timingow na wydajnosc podsystemu pamieci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 GAT ustaw na : Auto Auto Auto Disabled Disabled i baw sie timingami - pamietaj ze na platformie i865/875 timingi to kwestia drugorzedna i praktycznie nie ma roznic miedzy CL2.5 a CL2. Ustaw szyne synchro z pamieciami (1:1) i podciagaj FSB - zobaczysz wtedy na co naprawde stac twoje pamiatki - ja obstawiam 230-235 przy 2.8V :wink: no ale miedzy 2 6 4 3 a 2 5 2 2 są.... Nie wchodzac w szczegoly :wink: Lepiej zaspokoic glod P4 inna droga, nie wykluczajac calkowicie wplywu timingow na wydajnosc podsystemu pamieci :wink: no ale nie pogardziłbym pamięciami na FSB ~270 przy 2 2 2 5 Turbo Ench to JEST mozliwe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 no i QPA ... zrobiłem tak jak pisaliście GAT: auto auto auto disab diasab dalej zwiekszyłem Vdimm do 2,8V i teraz: . ustawiając timingi manualnie na 2 6 2 2 komp zaczął piszczeć i lipa . timingi auto BY SPD natomiast odpalam GAT'a (at at at dis dis) na Street Racer komp sie uruchamia, niby nic nie piszczy niby dysk coś mieli ale ekran jest czarny, dioda monitora na pomarańczowo - brak syganłu z grafy... nie wiem co jest, pamięci mam 1:1 (magistrala 200), zabardzo się nie znam, chciałem troche się pobawić, ale wydaje mi się że jak pamięci pc3200 CL 2 to powinny na 400MHz dobrze chodzić i to CL 2 powinno dać się ustawić a tu qpa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...