m3ritum Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 z tego co mi wiadomo to tak Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 08/15/2003-i865PE-W83627-6A79AA1BC-16 Nazwa płyty głównej Abit IS7/IS7-E/IS7-G Właściwości magistrali FSB Typ magistrali Intel NetBurst Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz Przepustowość 4267 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 167 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 333 MHz Przepustowość 2667 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Typ magistrali Intel Hub Interface Szerokość magistrali 8-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz Przepustowość 267 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd procesora 1 Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP Liczba gniazd pamięci 4 DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, LAN Współczynnik postaci ATX Rozmiar płyty głównej 240 mm x 300 mm Mikroukład płyty głównej i865PE Dodatkowe własności SoftMenu Producent płyty głównej Nazwa firmy ABIT Computer Corporation Informacje o produkcie http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard...motherboard.php Uaktualnienie BIOS'u http://www.abit.com.tw/page/en/download/do...pFILE_TYPE=Bios Wszytko wrocilo do normy jak paluchami sie dorwalem do regedita. HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREABITHardwareMonitoris7_is7-g_is7-ePreferenceFAN1 ENABLED=1 a nie jak bylo =0 Dziekuje za pomoc m3r pozdrawia nio i leci male sprostowanie - przy zmianie spowrotem na bios 17 nie da sie wlaczyc monitoringu obrotow na fanie cpu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 staram sie podkrecic swojego P4 na 270FSB. Dziala wlasciwie ok do czasu jak nie zaczne grac w gry bo wtedy to pada wlasciwie momentalnie. Jestem ciekaw czego to wina. GAME ACCELERATOR jest nastawiony na AUTO a pamiec na CAS3 i 2.8V (OCZ REV.2 jest super jesli chodzi o takie napiecia. Przez to ze jest chlodzona miedzia kompletnie sie nie grzeje przy tak wysokim napieciu). P4 mam ustwionego na 1.6V. Dosc ostro sie grzeje jak gram. Moze to przez to pada system ? Jaka jest MAXYMALNA BEZPIECZNA tempatura P4 przy ktorej P4 bedzie pracowac poprawine ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 staram sie podkrecic swojego P4 na 270FSB. Dziala wlasciwie ok do czasu jak nie zaczne grac w gry bo wtedy to pada wlasciwie momentalnie. Jestem ciekaw czego to wina. GAME ACCELERATOR jest nastawiony na AUTO a pamiec na CAS3 i 2.8V (OCZ REV.2 jest super jesli chodzi o takie napiecia. Przez to ze jest chlodzona miedzia kompletnie sie nie grzeje przy tak wysokim napieciu). P4 mam ustwionego na 1.6V. Dosc ostro sie grzeje jak gram. Moze to przez to pada system ? Jaka jest MAXYMALNA BEZPIECZNA tempatura P4 przy ktorej P4 bedzie pracowac poprawine ?za wysoka temp... P4 wlasnie ma tą przypadłość niechybną ze przy full load strasznie skacze temp (gwałtownie i mocno) to między innymi przez IHSa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Witam All. po pierwsze agrrrrr :wink: A teraz do rzeczy, po kilkudniowej zabawie z P4 2,4C na abicie IC7-G i KHX'ami 3500 CL2 stwierdzam, że te ostatnie to totalny szit, albo poprostu mam coś z oczami :D . Wydałem kupe szmalcu na te badziewne (moim zdaniem) pamiątki, myślałem że polecą chociaż na 240 a tu zonk, pamięci nie chcą ruszyć poprawnie nawet na 233 z najgorszymi timingami czyli 3 8 4 4 , oczywiście napięcie to 2.8v. Próbowałem również różnych ustawień GATa wszystko na AUTO lub A A A D D . Na 2,8 GHz (FSB 233) komp tylko POSTuje a winda nie zdąży się załadować, tylko zalicza zwieche, zresztą kit z POSTami, ma działać pod windą. Generalnie procek potrafi iść stabilnie na około 3,1GHz po odpowiedniej kombinacji szyny proca i pamięci. Pamięci idą na 228 z najgorszymi timingami, (standard 217) więc proca mogę zapodać tylko na 2,74Ghz jak na razie wielka dolina :( Macie jakieś propozycje, komentarze i uwagi ? Co by tu zrobić żeby to wszystko poszło lepiej ? (pewnie zmienić memorki jeśli tak to na jakie? :? ) Dokładny podel pamiątek to: KHX3500/256 9905193-024.A01 1344574 2.6V ASSY IN USA Pozdro, Anon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 [...] Macie jakieś propozycje, komentarze i uwagi ? Co by tu zrobić żeby to wszystko poszło lepiej ? (pewnie zmienić memorki jeśli tak to na jakie? :? ) [...] :arrow: no tak, zmiana wchodzi w rachube ;) jesli chcialbys zmieniac to tylko i wylacznie na Hynix'y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Dokładny podel pamiątek to: KHX3500/256 9905193-024.A01 1344574 2.6V ASSY IN USA Pozdro, Anon. Winbond CH-5 i wszystko jasne :( Poczytaj :arrow: http://www.ocforums.com/showthread.php?threadid=270144 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Ehh w pń dzwonie do sprzedawcy, mam nadzieje ze uda sie zrobić jakiś układ i uda mi się wymienić te memorki na hynixy, fajnie by było gdyby ktoś podał jakiś sprawdzony model, żebym się znowu nie przejechał. A nio i miałem dostęp do KHXów 3200 BEZ A czy wszystki KHXy 3200 bez A są na BH-5 ??. Nie wiem czy jeszcze moge je załatwić ale jeśli tak to czy warto ? (porównując do dobrych Hyniksów) THX za linka, kijowe memorki :? Pozdro, Anon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 KHX 3200 byly na bank na BH-5 - nie wiem jak jest teraz. W kazdym razie na pewno sie oplaca ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> BH-5 - kreca sie pieknie, ale tez potrzebuja duzego Voltage'u. Jak nie to bierz Hynixy - u mnie ida 260Mhz synchro :D Szukaj z takimi oznaczeniami: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Jeżeli BH-5 potrzebują wysokiego napięcia to raczej odpada, ponieważ moda nie zamieżam robić. Czy Musiałeś zrobić moda by te Hynix'y D43 poszły na 260 synchro ? Jednocześnie był bym wdzięczny gdybyś powiedział na jakich timingach pojadą na FSB 250 oraz +- ile $ trzeba na nie wydać, bo jezeli są tańsze lub równe w cenie KHXów 3500 to by było dobrze na mase 8) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Tu masz topic o Hynixach D43 :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=57171 Nie robilem Vmoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Dzięki, obrabiam ten wontek od kilkunastu miut, na razie widze ze trzeba mieć troche szczęścia zeby dobrze trafić z tymi memorkami, jestem w połowie zobaczymy co bedzie dalej :) . Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Czyli jak stabilny jest na ustawieniu AUTO Read Delay Adjust(tRD Adj) i Command Per Clock (CPC) to tak zostawić ? Bo na DISABLE nie czuje rzednej różnicy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Wyszedł nowy bios 2.1 Testujemy koledzy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Wyszedł nowy bios 2.1 Testujemy koledzy. :) wyszedł ponad 2 tyg temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 jak wiadomo plyty tez troszeczke zawyzaja temp procka bo zamiast brac ja z Tc ( srodka blaszki) biora wprost z diody termicznej Powiedzcie mi w tami razie jaka moze byc max tem procesora na tych plytach ? ( bo jak wiadomo to TC max 75) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 jak wiadomo plyty tez troszeczke zawyzaja temp procka bo zamiast brac ja z Tc ( srodka blaszki) biora wprost z diody termicznej Powiedzcie mi w tami razie jaka moze byc max tem procesora na tych plytach ? ( bo jak wiadomo to TC max 75) wg abita (przynajmniej tak czytałem na forum abita) max temperatura rdzenia (odczytywana z diody termicznej) to When the CPU junction temperature reaches approximately 135 degrees Celsius (275 degrees F), the processor will turn down itself wg moich obserwacji i pomiarów czujnikiem zewnętrznym płyta zawyża o ok. 10st.C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 a jaka wogole jest max temp TC procesora P4 - 65 czy 75 C ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 a miał ktoś taki problem jak ja?? Chodzi o to że nie pokazuje mi obrotów CPU jak podłączę wiatrak do Fana na CPU. jak podłącze wentylator z cpu na fan sys to widzi obroty. co czujnik Się zrąbał w fan CPU??(chodzi o płyte głuwną) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 a miał ktoś taki problem jak ja?? Chodzi o to że nie pokazuje mi obrotów CPU jak podłączę wiatrak do Fana na CPU. jak podłącze wentylator z cpu na fan sys to widzi obroty. co czujnik Się zrąbał w fan CPU??(chodzi o płyte głuwną) Mysle ze zrabal ci sie jeden port pomiaru obrotow wentylatorow :( - nie da sie tego na ogol naprawic - najwyzej wymiana calego ukladu ktory sluzy do pomiaru calej plyty ( taki na dole Winbond) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Mam takie dwa nurtujące mnie pytanie. Pierwsze to takie czy wam też się zmniejszają obroty na wentylatorze na Chipsecie pod odpaleniu Abit EQ?? z 4400 na 3800.A drugie czy wy też macie taką czerwoną kreskę obok kondensatora .Znajduje się obok chipsetu i agp. Jak zamieścić tu zdjęcia by pokazać jak to wygląda??[/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Mam takie dwa nurtujące mnie pytanie. Pierwsze to takie czy wam też się zmniejszają obroty na wentylatorze na Chipsecie pod odpaleniu Abit EQ?? z 4400 na 3800.A drugie czy wy też macie taką czerwoną kreskę obok kondensatora .Znajduje się obok chipsetu i agp. Jak zamieścić tu zdjęcia by pokazać jak to wygląda??[/img]:arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=40237 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 http://members.lycos.co.uk/bartek232z/Obraz 045.jpg http://members.lycos.co.uk/bartek232z/Obraz 048.jpg Akiedyś muwiłęm ze nagle mi sie mnożnik odblokował>ale to nic niedało jak przestawiłem to nic sie niezmieniło http://members.lycos.co.uk/bartek232z/Obraz 051.jpg http://members.lycos.co.uk/bartek232z/Obraz 052.jpg http://members.lycos.co.uk/bartek232z/Obraz 053.jpg [/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfjoker Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Witam bordowiczów Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadzaczem pamięci Hynixa -D43, mam konfig jak w podpisie, pamiątki wymiatają 250FSB 1:1 3,4,4,8 i testuję wyżej. Mam dwa pytania: 1.Czy wydajność w różnych testach i gierach np. Sandra, 3DMark2k1, PCMark 2k2, QIII, UT2k3, RTCW... wzrasta b. minimalnie w porównaniu do 250FSB 5:4 (oprócz oczywiście testów pamięci). 2. czy przy 250FSB 1:1 pojawiają się u kogoś artefakty jak przy podkręconej karcie graficznej np. przebarwione lub powykrzywiane literki na planszach pomiędzy testami w 3dMark2k1, latające statki w grach i 3DMarku2k1 (testy robione też przy karcie odkręconej i to samo)? Da się coś z tym zrobić (oprócz zmiany dzielnika)? Pozdro alfjoker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Witam bordowiczów Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadzaczem pamięci Hynixa -D43, mam konfig jak w podpisie, pamiątki wymiatają 250FSB 1:1 3,4,4,8 i testuję wyżej. Mam dwa pytania: 1.Czy wydajność w różnych testach i gierach np. Sandra, 3DMark2k1, PCMark 2k2, QIII, UT2k3, RTCW... wzrasta b. minimalnie w porównaniu do 250FSB 5:4 (oprócz oczywiście testów pamięci). 2. czy przy 250FSB 1:1 pojawiają się u kogoś artefakty jak przy podkręconej karcie graficznej np. przebarwione lub powykrzywiane literki na planszach pomiędzy testami w 3dMark2k1, latające statki w grach i 3DMarku2k1 (testy robione też przy karcie odkręconej i to samo)? Da się coś z tym zrobić (oprócz zmiany dzielnika)? Pozdro alfjoker U mnie te hunixy chodzą 275FSB 1:1 3-4-4-8 :) Gratuluje zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfjoker Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Dzięki, kupowałem w ciemno, ale warto było zaryzykować 255FSB 1:1 3,4,4,8, na 3,3,3,8 piiiiiiiiisk Znasz odpowiedz na pkt.2. Oczywiście przy 250FSB 5:4 nie ma takich kwiatków. Pamiątki są w slotach 2 i 4 (uprzedzam pytanie nie w 1 i 3, bo przeszkadzają radiatory na pamiątkach w grafie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d-d Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 alfjoker => gdzie je kupiles i za ile ? thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfjoker Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 alfjoker => gdzie je kupiles i za ile ? thx Białystok sklep, zamawiałem w Arest, ale nie maja 512, 400zet i było jeszcze 8 szt. identycznej serii, bo chciałem wybrać odp. serię, cena jeszcze tydzień temu była znacznie mniejsza, ale mięli tylko 1szt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Witam :) mam pytanko czy któryś z biosów do Abita IC7 pokazuje normalną temperaturke a nie ją zawyża :?: Jeśli nie to o ile zawyża tak mniej więcej (5,10'C) :?: I który dostępny bios polecacie do Intela na FSB533 :?: Teraz cpu dochodzi do 70'C :( a wentyl to Zalman 7000 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Witam :) mam pytanko czy któryś z biosów do Abita IC7 pokazuje normalną temperaturke a nie ją zawyża :?: Jeśli nie to o ile zawyża tak mniej więcej (5,10'C) :?: I który dostępny bios polecacie do Intela na FSB533 :?: Teraz cpu dochodzi do 70'C :( a wentyl to Zalman 7000 Pozdrawiam 1) Kazdy bios podaje dobra temp poniewaz abit inczej odczytuje temp procka - robi to odrazu z diody termicznej a nie jak ini proucenci ze srodka blaszki Tc wiecej poczytaj o tym na : http://fae.abit.com.tw/eng/faq/qa/2003/2003052801.htm 2) nie wazna jaka czest robocza szyny FSB procka to najlepszy jest zawsze najnowzszy bios sparwdz tutaj ktory najnowzszy jest i wgraj sobie : http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/i...index_intel.htm Napisz do abita polskiego to ci odpisza jak to przeliczac i jak jest max dozwolona temp procesora dla ich plyty ( support@abit-poland.com ) Jak ci odpisza ( tylko grzecznie napisz) to podziel sie na tym forum z innymi Te zdejmowanie 10-15 C to robi sie na oko ale nie jest to pewne bo tez zalezy jak blaszka przylega do jadra procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Ale czy to nie są zbyt wysokie temperatury jak na Zalmana 7000AlCu :arrow: po włączeniu kompa mam 42/43'C idle - 47/48'C max - 68-70'C (Prime95) komputer to PIV2.66@3.0 (20x150) do ilu sądzicie jest w miare bezpiecznie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...