Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czy to nie są zbyt wysokie temperatury jak na Zalmana 7000AlCu  :arrow:  

po włączeniu kompa mam 42/43'C

idle - 47/48'C

max - 68-70'C (Prime95)

komputer to PIV2.66@3.0 (20x150)

do ilu sądzicie jest w miare bezpiecznie  :?:

oto juz mozesz zapytac tylko suport abita - mysle ze odpowiadanie na emaile to oni maja opoznione wiec moze tam zadzwon jutro zanim cos spalisz - pod warunkiem ze znajdziesz do nich nr telefonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś z posiadaczy wentyla Zalmana 7000 AlCu lub Cu wkleił jaką ma temperaturke w idle i w stresie

Byłbym bardzo wdzięczny :)

@Mr.Matrin teraz do głowy mi przyszło tylko ponowne posmarowanie procka pastą termiczną Cooler Master PTK-001

ale to pewnie nie wiele da :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś z posiadaczy wentyla Zalmana 7000 AlCu lub Cu wkleił jaką ma temperaturke w idle i w stresie

Byłbym bardzo wdzięczny  :)  

@Mr.Matrin teraz do głowy mi przyszło tylko ponowne posmarowanie procka pastą termiczną Cooler Master PTK-001

ale to pewnie nie wiele da :|

Nic nie smaruj bo to nic nie da - najpierw sie dowiedz jaka moze byc max temp procesora P4 na tej plycie wedlug tych nowatorskich wskazan temp przez abita:( - potem najwyzej bedziesz cos robil

A jak juz smarowac to tylko Artic Silver 5 - najlepsza pasta i cena taka sama do tej co podales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno pentiuma nie da się spalić  :?:  więc chyba pokombinuje widziałem temperatury dochodzące do 75  :lol:

P4 ma cos takiego ze jak osiagnie pewna temp to jego predkosc zmaleje o polowe a poznije wogle sie wylaczy - a jak to ma sie w praktyce tio nie wiem

Chociaz widzialem w necie takie filmiki na ktorych zdejmowano radiatory z proserow P4 ,celeron i AMD i patrzone co sie dzieje

Oczywiscie AMD sie spalil odrazu , celeron sie zawiesil a P4 zaczal ponownie pracowac gdy nalozono spowrotem radiator

TYlko wtych testach komputer obciazony byl odtwarzaniem filmu a nie max obciazony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t...15&pagenumber=7  :arrow:  

''SR7 on a P4 2.66

CPU Idle at 65-70 Celcius  

using 3 80mm case fans

BH7 on a P4 2.53

CPU Idle at around 55 Celcius  

using 2 80mm case fans''

on ma w Idle tyle co ja w maxie  8O

a napisal czy ma obudowe otwarta czy zamknieta , czy napisal czy ma dodatkowe wentylatory itp ? wiec nie segeruj sie tym az tak bardzo

Moze on ma mocno zapachana obudowe i cyrkulacji powietrza nie ma albo zle posmarowal procek pasta itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może PIV na FSB533 grzeją się bardziej niż na FSB800  :?:  

już nie mam pomysłów  :roll:

hmm , napewno nie 800 zawsze sie mocniej grzeje niz 533

ja do swego 2.8 dostalem super duzy radiator boxowy w zestawie wiec swidczy jednak ze mocniej sie grzeja

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oczywiscie zamiast tej bialej tasmy - posmarowalem poasta Artic Silver 5

PS Obrazki sciagnelem z portalu PClab gdyz swego nie jestem wstanie sfotografowac - ale jest identyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem pomiar temperatury w MBM z Windbond diody na Windbond 2N3905 i teraz temperatur max mam 50'C(prime)  8)  

ja ustawiłem na samo Windbond 2 to zaczął wrzeszczeć  :x

w najnowzszym MBM sam konfiguruje wszytskie czujniki - wystarczy wybrac producenta plyty i symbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam max w primie tylko 47'C :]

podoba mi się to i prawie jest tak samo jak na starym mobo  :wink:

2n..... to czujnik ktory znajduje sie na plycie albo to jest temp wnetrza obudowy lub temp chipsetu plyty glownej :)

Temp procesora jest brana z diody termicznej a to napewno nie jest 2N... :)

Patrzac na swoj MBM to ten 2N..... to temp ukladu zasilajacego na plycie glownej - tych tranzystorow itp - jest to tzw. Power/AUX

Jeszcze raz ci mowie temp procka to ta najwzyzsza temp jaka podaje - temp ta jest o wiele wyzsza niz na innych plytach bo Abit inaczej odczytuje temp procka - oczym pisze na swojej stronie ( podalem ci wczesniej link)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK rozumiem :)

Co wynika z tego (''That is, we can say the CPU is quite safe if it is less then 135 degrees Celsius (275 degrees F'') że na Asusie IC7 procek może się grzać spokojnie do 135'C tylko że w biosie temperaturka alarmowa jest bodajże max. 85'C

PS.Tak jak radziłeś wysłałem maila do supportu i czekam na odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pojawił sie nowy bios do IC7/ IC7-G.

v2.2 zmiany:

1. Update Prescott CPU micro code.

2. Enhance compatibility with certain Non-RAID Card.

3. Enhance compatibility with the WesternDigital hard disk drive (WD1200JB-SATA).

4. Update SiliconImage 3112A controller ROM to version 4.2.47.

5. Update INTEL RAID BIOS to version 3.5.4.3003.

6. BIOS compile date: 02/24/2004.

Bios znajdziecie tutaj

Pozdro, Anon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: pojawil sie rowniez nowy bios do IS7 oznaczony jako 1.8.

dokonane zmiany:

1. Fixed the problem that the system cannot boot into Windows if  

- The OS is installed in the SATA hard disk when both the SATA and PATA hard disk are present.  

- The PATA hard disk is removed after the OS installation.  

2. Update Prescott CPU micro code.  

3. Change the default year to 2004.  

4. Update Intel OSB logo.  

5. Enhance compatibility with certain Non-RAID Card.  

6. Update INTEL RAID BIOS to version 3.5.0.3003.  

7. BIOS compile date: 02/23/2004.

biosik do zassania: http://fae.abit.com.tw/download/bios/is7/is7g18.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na plyte Abit IC7 wejdzie ten caly miedziany wentyl z serii Zalman7000 ? czy nie przeszkadzaja jakies kondesatory czy tez odleglosc zasilacza ?

Chyba już było w tym temacie.

Ale jeszce raz - Zalman mieści się bez problemu i jeśli masz zasilacz zamonotwany powyżej płyty to też nie będzie przeszkadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na plyte Abit IC7 wejdzie ten caly miedziany wentyl z serii Zalman7000 ? czy nie przeszkadzaja jakies kondesatory czy tez odleglosc zasilacza ?

Chyba już było w tym temacie.

Ale jeszce raz - Zalman mieści się bez problemu i jeśli masz zasilacz zamonotwany powyżej płyty to też nie będzie przeszkadzał.

Dziekuje za odpowiedz a nie opcje "szukaj" ( jak to inni potrafia) - jeszcze raz dziekuje za udzielenie odpowiedzi

PS moze posiadasz owy wentylator u siebie - jezeli tak prosze podaj jakie masz min a jakie max temp ta swoim podkreconym procku? ( podaj rowniez napiecie na jakim masz podkreconego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Witam,

Temperatury które miał Pan okazję zaobserwować są całkowicie normalne - w przypadku płyt wyposażonych w chipset 875 i 865 zastosowano nieco odmienną metodologię pomiaru (zgodną z najnowszymi zasadami określonymi prezz firmę Intel). Pomiar jest dokonywany poprzez diodę wbudowaną w procesor - stąd też wyższe wartości pomiarów.

Grzegorz Morgiel,ABIT''

Odpisali mi z tydzień temu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Witam,

Temperatury które miał Pan okazję zaobserwować są całkowicie normalne - w przypadku płyt wyposażonych w chipset 875 i 865 zastosowano nieco odmienną metodologię pomiaru (zgodną z najnowszymi zasadami określonymi prezz firmę Intel). Pomiar jest dokonywany poprzez diodę wbudowaną w procesor - stąd też wyższe wartości pomiarów.

Grzegorz Morgiel,ABIT''

Odpisali mi z tydzień temu  8)

A tak propo jakie temperatury mu napisales - do jakich oni temp sie odniesli w twoim emailu

W takim razie jak mam np 80C wedlug wskazania abita ( plyta na i875) to jaka naprawde jest temp Tc ( srodka blaszki ktora podaja inni producenci plyt oraz intel jako max)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak propo jakie temperatury mu napisales - do jakich oni temp sie odniesli w twoim emailu

podałem temp max rzędu 70-75'C

Czyli wnikac z ich odpowiedzi mozna ze jak ma sie temp 75c na chipsecie (i875) to jest to temp normalna standardowa i nie nalezy sie martwic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi