Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

zmieniłem pomiar temperatury w MBM z Windbond diody na Windbond 2N3905 i teraz temperatur max mam 50'C(prime)  8)  

ja ustawiłem na samo Windbond 2 to zaczął wrzeszczeć  :x

w najnowzszym MBM sam konfiguruje wszytskie czujniki - wystarczy wybrac producenta plyty i symbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam max w primie tylko 47'C :]

podoba mi się to i prawie jest tak samo jak na starym mobo  :wink:

2n..... to czujnik ktory znajduje sie na plycie albo to jest temp wnetrza obudowy lub temp chipsetu plyty glownej :)

Temp procesora jest brana z diody termicznej a to napewno nie jest 2N... :)

Patrzac na swoj MBM to ten 2N..... to temp ukladu zasilajacego na plycie glownej - tych tranzystorow itp - jest to tzw. Power/AUX

Jeszcze raz ci mowie temp procka to ta najwzyzsza temp jaka podaje - temp ta jest o wiele wyzsza niz na innych plytach bo Abit inaczej odczytuje temp procka - oczym pisze na swojej stronie ( podalem ci wczesniej link)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK rozumiem :)

Co wynika z tego (''That is, we can say the CPU is quite safe if it is less then 135 degrees Celsius (275 degrees F'') że na Asusie IC7 procek może się grzać spokojnie do 135'C tylko że w biosie temperaturka alarmowa jest bodajże max. 85'C

PS.Tak jak radziłeś wysłałem maila do supportu i czekam na odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pojawił sie nowy bios do IC7/ IC7-G.

v2.2 zmiany:

1. Update Prescott CPU micro code.

2. Enhance compatibility with certain Non-RAID Card.

3. Enhance compatibility with the WesternDigital hard disk drive (WD1200JB-SATA).

4. Update SiliconImage 3112A controller ROM to version 4.2.47.

5. Update INTEL RAID BIOS to version 3.5.4.3003.

6. BIOS compile date: 02/24/2004.

Bios znajdziecie tutaj

Pozdro, Anon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: pojawil sie rowniez nowy bios do IS7 oznaczony jako 1.8.

dokonane zmiany:

1. Fixed the problem that the system cannot boot into Windows if  

- The OS is installed in the SATA hard disk when both the SATA and PATA hard disk are present.  

- The PATA hard disk is removed after the OS installation.  

2. Update Prescott CPU micro code.  

3. Change the default year to 2004.  

4. Update Intel OSB logo.  

5. Enhance compatibility with certain Non-RAID Card.  

6. Update INTEL RAID BIOS to version 3.5.0.3003.  

7. BIOS compile date: 02/23/2004.

biosik do zassania: http://fae.abit.com.tw/download/bios/is7/is7g18.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na plyte Abit IC7 wejdzie ten caly miedziany wentyl z serii Zalman7000 ? czy nie przeszkadzaja jakies kondesatory czy tez odleglosc zasilacza ?

Chyba już było w tym temacie.

Ale jeszce raz - Zalman mieści się bez problemu i jeśli masz zasilacz zamonotwany powyżej płyty to też nie będzie przeszkadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na plyte Abit IC7 wejdzie ten caly miedziany wentyl z serii Zalman7000 ? czy nie przeszkadzaja jakies kondesatory czy tez odleglosc zasilacza ?

Chyba już było w tym temacie.

Ale jeszce raz - Zalman mieści się bez problemu i jeśli masz zasilacz zamonotwany powyżej płyty to też nie będzie przeszkadzał.

Dziekuje za odpowiedz a nie opcje "szukaj" ( jak to inni potrafia) - jeszcze raz dziekuje za udzielenie odpowiedzi

PS moze posiadasz owy wentylator u siebie - jezeli tak prosze podaj jakie masz min a jakie max temp ta swoim podkreconym procku? ( podaj rowniez napiecie na jakim masz podkreconego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Witam,

Temperatury które miał Pan okazję zaobserwować są całkowicie normalne - w przypadku płyt wyposażonych w chipset 875 i 865 zastosowano nieco odmienną metodologię pomiaru (zgodną z najnowszymi zasadami określonymi prezz firmę Intel). Pomiar jest dokonywany poprzez diodę wbudowaną w procesor - stąd też wyższe wartości pomiarów.

Grzegorz Morgiel,ABIT''

Odpisali mi z tydzień temu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Witam,

Temperatury które miał Pan okazję zaobserwować są całkowicie normalne - w przypadku płyt wyposażonych w chipset 875 i 865 zastosowano nieco odmienną metodologię pomiaru (zgodną z najnowszymi zasadami określonymi prezz firmę Intel). Pomiar jest dokonywany poprzez diodę wbudowaną w procesor - stąd też wyższe wartości pomiarów.

Grzegorz Morgiel,ABIT''

Odpisali mi z tydzień temu  8)

A tak propo jakie temperatury mu napisales - do jakich oni temp sie odniesli w twoim emailu

W takim razie jak mam np 80C wedlug wskazania abita ( plyta na i875) to jaka naprawde jest temp Tc ( srodka blaszki ktora podaja inni producenci plyt oraz intel jako max)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak propo jakie temperatury mu napisales - do jakich oni temp sie odniesli w twoim emailu

podałem temp max rzędu 70-75'C

Czyli wnikac z ich odpowiedzi mozna ze jak ma sie temp 75c na chipsecie (i875) to jest to temp normalna standardowa i nie nalezy sie martwic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS moze posiadasz owy wentylator u siebie - jezeli tak prosze podaj jakie masz min a jakie max temp ta swoim podkreconym procku? ( podaj rowniez napiecie na jakim masz podkreconego)

Miałem Zalmana 7000A Cu i przy 2,4@3,4 napięcie 1,7 było w idle 40 max 61 (mam 4 wentylatory 80mm papsta w obudowie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.legitreviews.com/Reviews/coretemp_2.shtml - doskonaly przyklad pokazujacy jak bardzo Abit-y przeklamuja temperature...Abit IC7 MAX3 w porownaniu z Asusem ASUS P4C800-E Deluxe przy identycznych wartosciach Vcore i fsb dawal w idle na Prescottcie 3.2@4.0 o 14st wyzsza temp :?

If you took a close look at the images you will notice that the ABIT board recorded idle temps at 50°C while the ASUS board was showing 36°C on both MBM5 and ASUS Probe. This is a 14°C (25F) difference between the boards. Both boards have the Vcore set to 1.5875V in the BIOS, but are running the same actual voltage of 1.568V. Both the ASUS and ABIT boards record the motherboard temperatures around 26-28°C. Using the same monitoring program, processor (Important due to the fact that each CPU has different amounts of leakages), voltage settings, and testing conditions we found a temperature difference to great to ignore or call "random error".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nietyle przekłamuja tylko w innych miejscach odczytują

Dokladnie to mialem na mysli (piatek - wiesz jak jest :D ) Stosowana przez Abita metodologia pomiaru temp jak widac rozni sie zasadniczo od plyt konkurencji - tylko teraz komu wierzyc jak nie miernikowi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nietyle przekłamuja tylko w innych miejscach odczytują

Dokladnie to mialem na mysli (piatek - wiesz jak jest :D ) Stosowana przez Abita metodologia pomiaru temp jak widac rozni sie zasadniczo od plyt konkurencji - tylko teraz komu wierzyc jak nie miernikowi :D

Mysle ze abit powinien wydac jakis stosowny FAQ w ktorym dokladnie napisalby jaka temp wedlug jego wskazan odpowiada temp Tc podawanej przez Intela jako max - bo ja wiadomo Intel dla swoich procesorow podaje temp max Tc ( srodka blaszki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko w sprawie zalman 7000ALCU. poniewaz juz sie pogubilem

-czy da sie go zamontowac na IS7 czy trzeba cos kombinwac, tylko ktory ten z "A" czy bez "A"

-gdzie mozna kupic go najtaniej w Wawie

tak mozna go zalozyc bez problemu na twoja mobo. cu wazy 700g tzw. 2x maxymalnej wagi heatsinka zalecanego przez intela ALCU wazy tyle co intel zaleca ale jest troche gorszy od CU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka max FSB da sie stabilnie osiagnac na plycie IC7? - bez jakich kolwiek radiatorow na uklad wytwarzajacy czestotliosc

Czy to prawda ze plyta dziala stabilnie tylko gdy FSB jest tylko 250MHz a powyzej 250MHz niewazne jaki procek to i tak plyta zaczyna byc niestabilna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi