Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

jaka serie masz porcka , na jakim napieciu go podkreciles oraz jakie masz temp

Poprawnie/kulturalnie bylo by:

"saquer masz niezly/kiepski wynik OC, jezeli moglbys podaj serie proca, napiecie na jakim go pusciles oraz temeratury :)"

a tak to wiadomo.... moze jestes z policji.... ja wiem.... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka serie masz porcka , na jakim napieciu go podkreciles oraz jakie masz temp

Poprawnie/kulturalnie bylo by:

"saquer masz niezly/kiepski wynik OC, jezeli moglbys podaj serie proca, napiecie na jakim go pusciles oraz temeratury :)"

a tak to wiadomo.... moze jestes z policji.... ja wiem.... :lol:

Skoro az tak czegos sie boisz to sie chowaj i nigdy juz nie pokazuj sie na tym forum.

Masz te szczescie ze piszesz z komputera domowego - ja niestety pisze z pracy i w dodatku z rozlatujacego sie laptopa - wiec pisze szybciej a nie jakosciowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro az tak czegos sie boisz to sie chowaj i nigdy juz nie pokazuj sie na tym forum.

Pozwol ze to ja o tym zdecyduje czy bede sie pokazywal na tym forum :)

Masz te szczescie ze piszesz z komputera domowego - ja niestety pisze z pracy i w dodatku z rozlatujacego sie laptopa - wiec pisze szybciej a nie jakosciowo

Tez pisze z pracy, co prawda nie z rozlatujacego sie laptopa ale zawsze... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwol ze to ja o tym zdecyduje czy bede sie pokazywal na tym forum :)

Tez pisze z pracy, co prawda nie z rozlatujacego sie laptopa ale zawsze... :lol:

A pozzniej mowa o nabijaniu sobie ststystki piszac glupie posty - skoro nie masz nic innego na temat swoich podzespolow komputerowych to przestan dyskutowac na owy temat - ajak juz bardzo chce4sz to idz na osla laczke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

un_ix - zamontuj zalmana na NB

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Powiedz mi ile wyciagasz stabilnie na tym miedzianym radiatorze zalozonym na chipsecie ? - pytam sie bo tez chcem zastosoawac tak jak ty z tym chipsetem - bo moj niebieski wentyl juz zaczyna mnie w k....

Czy ten sam Zalman miedziny na chipsecie wystrczy czy trzeba zakladac jeszcze wentyla na niego jakiego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze te screeny nie są moje

por drugie - radiator to zalman NB32j wiec nie jest miedziany tylko alumuniniowy

po 3 testowałem ostatnio NB47J ale przy pracy na szynie 275, otwartej obudowie miał temperature 50-55st.C więc wróciłem do revolteca - na nim mam 40st.C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie do uzytkownikow IS7..

Otoz czy Wam AIDA wykrywa ze PAT jest aktywny ? Mi pomimo iz mam GAT ustawiony na "StreetRacer" AIDA sugeruje ( zreszta CPU-Z tez : "preformance mode: disabeld" ) ze PAT jest OFF ... To o tyle dziwne, ze po wlaczeniu ustawien "StreetRacer" pamiec chodzi ladnie na CL2-3-3-6 ( FSB 250, pamieci 5:4 - 400DDR ) wiec chyba "preformace mode" jest wlaczony ?? :roll: BIOS plyty najnowszy ( 1,9 - 2004/03/12 ). Jak to jest u Was ?? Wyniki pamieci w Sandrze04 sa GIT - duzo lepsze nic i875P ( moje: 5351/5321 ).. Troche mie to wiec irytuje - wyniki sa OK a PAT nieby nieaktywny :?: :roll: Do tego dochodzi dziwna sprawa bo Windows niewstaje mi na ustawieniach TURBO a na StreetRacer juz tak ( F1 - juz tez niestety nie )?! Jak to u was wyglada ? Jakies sugestie ?

Dzieki

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Sh4bel=-, moge tylko powiedziec ze to samo jest na AI-7 przy prockach 200 MHz. Nie wstaje na Turbo i F1. StreetRacer jest ok. Zauwazyłem że PAT u mnie nie dziala kiedy mam włączony dzielnik 5:4 na pamięciach. Przy 1:1 CPU-Z melduje że PAT jest Enabled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Sh4bel=-, moge tylko powiedziec ze to samo jest na AI-7 przy prockach 200 MHz. Nie wstaje na Turbo i F1. StreetRacer jest ok. Zauwazyłem że PAT u mnie nie dziala kiedy mam włączony dzielnik 5:4 na pamięciach. Przy 1:1 CPU-Z melduje że PAT jest Enabled.

Wyglada na to ze dzielnik to klucz do mojego "problemu", przejzalem inne fora, sprawdzilem i potwierdza sie to co Ty mowisz. Dzieki za odpowiedz :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie do posiadaczy płyt IS7 i procesorów z FSB 200Mhz (płyta ma ten sam chipset co moja AI7 więc problem może być ten sam) - czy u was opcja N/B STRAP CPU AS zmieniona na na przykład 667 a dzielnik ten sam co wcześniej pomogła właczyć PAT (pytanie kieruję do osób które nie mogły go wcale włączyć) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze mi podac ktory uklad scalony na plycie Abit IC7 (ver1,.0) odpowiada za regulacje napiecia na plycie glownej ?

Prosze o dokladny symbol oraz gdzie sie znajduje mniej wiecej na plycie glownej

Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie ?

Powiedcie mi takrze do czego sluzy ten dlugi uklad scalony znajdujacy sie obok chipsetu i ktory ma obok siebie kwarc ? bo sie grzeje jak... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze mi podac ktory uklad scalony  na plycie Abit IC7 (ver1,.0) odpowiada za regulacje napiecia na plycie glownej ?

Powiedcie mi takrze do czego sluzy ten dlugi uklad scalony znajdujacy sie obok chipsetu i ktory ma obok siebie kwarc ? bo sie grzeje jak... :)

ten z kwarcem to generator czestotliwości, a reg napiecia masz pomiedzy socketem a portami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze mi podac ktory uklad scalony  na plycie Abit IC7 (ver1,.0) odpowiada za regulacje napiecia na plycie glownej ?

ten z kwarcem to generator czestotliwości, a reg napiecia masz pomiedzy socketem a portami

Czy to sa te uklady :

Dołączona grafika

Cz to te dlugi miedzy socketem a portem od starej drukarki LPT ?:)

Sa one bardzo gorace jak dotykam palcem - czy jak zaloze specjalne radiatorki to co zyskam ? np bardziej stabilna temp , czest ?

Zamierzam na te dwa uklady scalone nakleic te miedziane radiatory:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23101229

Koszt moze nie duzy ale zawsze to bedzie chlodzniej na nich - a to palec mozna upiec dotykajac do nich. Wiem ze to krzem i napewno temp max to 125C ale czym mniejsza tem tym lepiej dla ukladu.

Umiescilem tez zwykly kwadratory radiator ( za pomoca tasmy dwusronnej M3) ze starej plyty na chipset poludniowy na tej plycie ( ten duzy czarny kwadrat) bo tez sie grzal - teraz o wiele wiecej moge podkrecic i tem spadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to te ale jezeli te układy uważasz za gorace to dotknij mofsetów poniżej pierwszego złacza AGP - zobaczysz jak one sie grzeja

ale mosfety sa juz do tego przystosowane - a tak propo to nie sa one zbyt gorace kolo mnie bo nad nimi mam drugi wiatrak chiefteca i je chlodzi troche:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj kupiłem płyte Abit IC7-G rev 1.1 (ten drugi model coolera na NB) i mam kilka pytan .

(Przed zakupem przeczytalem na prawde sporo , tzn prawie cale forum na abit-usa.com , wszystko na tweak'u i jeszcze kilknascie roznych recenzji itd .. ale mimo wszystko mam pytania i prosze o pomoc , sporo sie zmienia w swiecie IT kazdego dnia , ludzie - zwykli uzytkownicy -maja sporo doswiadczenia :)

Plyta kosztowala 680 wiec chyba nie najdrozej.

Moje pytania:

1)

Na laminacie jest biały napis Abit IC7 [ nie ma tak jak na wiekszosci zdjeciach widzialem IC7-G ] ?? WTF ?? Spotkaliscie sie z tym ? Dla mnie to dziwne . Co to moze oznaczac?

2)

Mozecie podac jakie sterowniki , bios najlepiej ? (Zapewne nowe ; ) mozecie podac adresy ? (jesli sie nie myle to beda to sterowniki jakies intela do chipsetu , Lanu , Realteka do dzwieku ... no właśnie i jakie jeszcze ? Miałem do tej pory P4 na Via i tam inst. Via 4in1)

3)

Jaka kolejnosc instalowania polecacie? Czy robic upgr. Biosu jako pierwsza czynnosc ? Jakies ogolnie uwagi ? Co włączyc co wył. , jakies ustawienia w biosie ?

4)

Napiszcie cokolwiek wam przyjdzie do głowy odnosnie tej plyty, jakies osobiste rady , spostrzezenia : )

Mam nadzieje ze mi pomozecie .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj kupiłem płyte Abit IC7-G rev 1.1 (ten drugi model coolera na NB) i mam kilka pytan .  

(Przed zakupem przeczytalem na prawde sporo , tzn prawie cale forum na abit-usa.com , wszystko na tweak'u i jeszcze kilknascie roznych recenzji itd .. ale mimo wszystko mam pytania i prosze o pomoc , sporo sie zmienia w swiecie IT kazdego dnia , ludzie - zwykli uzytkownicy -maja sporo doswiadczenia :)

Plyta kosztowala 680 wiec chyba nie najdrozej.

Moje pytania:

1)

Na laminacie jest biały napis Abit IC7   [ nie ma tak jak na wiekszosci zdjeciach widzialem IC7-G ] ?? WTF ?? Spotkaliscie sie z tym ? Dla mnie to dziwne . Co to moze oznaczac?.

Sprawdz czy masz 4 zlacza SATA - jezeli tak to masz IC7-G

2)

Mozecie podac jakie sterowniki , bios najlepiej ? (Zapewne nowe ; ) mozecie podac adresy ? (jesli sie nie myle to beda to sterowniki jakies intela do chipsetu , Lanu , Realteka do dzwieku ... no właśnie i jakie jeszcze ? Miałem do tej pory P4 na Via i tam inst. Via 4in1)

Prosze bardzo - tutaj

3)

Jaka kolejnosc instalowania polecacie? Czy robic  upgr. Biosu jako pierwsza czynnosc  ? Jakies ogolnie uwagi ? Co włączyc co wył. , jakies ustawienia w biosie ?

Kolejnosc - stery do mobo/dx 9.0b/stery do LAN/winupdate/stery do grafy/reszta

Co do ustawien biosu to podaj maila to ci przesle proponowane ust.

4)

Napiszcie cokolwiek wam przyjdzie do głowy odnosnie tej plyty, jakies osobiste rady , spostrzezenia : )

Wszystko jest w tym topicu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mail : bigniki@wp.pl .

Co do ilosci sata to jest 4.Sprawdzilem to oczywiscie od razu ; ) tylko zdziwił mnie ten napis IC7 bez -G .

Bios najlepiej najnowszy ? 22?Wgrac go zaraz po 1 odpaleniu kompa czy po instalacji Windowsa za pomoca tego programu flasciach!acego pod Windowsem?

Eh pytan mam sporo bo sie tyle tego naczytalem ze mi łep peka i mam bałagan ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtorze swoje pytanie i swoj maly problem bo moze zostal pominiety

Czy uklad scalony Tzw generator czest ktory znajduje sie obob chipsetu ( podluzna czrna kostka za mocno sie grzeje ) to moze to byc przyczyna nie stabilnej pracy komputera ([rocesora) gdy go sie podkreca ? czy mozna zalozyc na ten ukladzik jaki radiator aby zbic troche te temperature ( bo jak dotykam palcem to upic go mozna). Czy obnizenie temp tego generatorka wplanie korzystnie na lepsze podkrecanie porcka ?

Drugie moje pytanie dotyczy mosfetow - czy ktos stosowal na nie radiatory i czy daly to naprawde duzy postep ? czy duzy zyskal czy tylko sie pobawil i nic z tego ( oprocz niskiej temp) nie otrzymal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka kolejnosc instalowania polecacie? Czy robic  upgr. Biosu jako pierwsza czynnosc  ? Jakies ogolnie uwagi ? Co włączyc co wył. , jakies ustawienia w biosie ?

Kolejnosc - stery do mobo/dx 9.0b/stery do LAN/winupdate/stery do grafy/reszta (...)

Co do kolejności to ja proponuje: update biosu, reaset zworką na płycie, ustawienie wszystkiego na nowo :) Potem instalka windowsa, stery od Intela do płyty głównej (intel inf.), grafa, muza, LAN itd.. Na końcu DirectX, no i wszystkie poprawki do windowsa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, a czym sie rozni w ogole rev 1.0 od 1.1??? i po czym moge sprawdzic jaka rewizje mam ?

na mojej tez jest napisane tylko IC7...

U mnie jest naklejka biala podluzna w poblizu tego napisu na laminacie Abit IC7 i na niej pisze "jakis_numer IC7-GV1.1 "

Co to poprawek to sam jestem ciekaw ; ) jak ktos wie to chetnie wyslucham. Z tego co czytalem to chyba poprawili dzwiek Onboard (zmienili jakies tranzystory czy cos) , chyba jeszcze poprawili cos z Lanem ... ale nie mam pewnosci co do tych zmian.

Przeszukalem sobie kilka recenzji, tez wystepuja tam Plyty IC7-G z napisem na laminacie IC7 . Dziwne to , cos mi sie zdaje ze po prostu brali plyty dla wersji IC7 i dolutowali Czip intela dla Lan'u i 2 dodatkowe gniazda dla sata .Jak ktos wie cos wiecej chetnie poslucham/poczytam. Poza tym ciekawe jest wlasnie jak Oni robili rev1.1 .Przerabiali rev1.0 czy robili od podstaw nowe plyty?

Pozdr.

PS. Dzieki za Mail turzol : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze mam wazne pytanie .Nie wiecie jak to jest z Abitow'ym RMA ? Ta wymiana towaru (przysylaja nowy -> odsylasz uszkodzony) poprzez wypelnienie formularza na stronie.Czy mozna bezposrednio reklamowac u Abita czy musze poprzez sklep w ktorym kupowalem?W sklepie dostalem tylko rachunek.

Edit:

Wlasnie znalazlem odpowiedz na stronie www.abit-poland.com ; ) Tylko ze tam jest cos takiego ze klient wysyla zepsuty sprzet najpierw (chyba ze cos zle zrozumialem) . Mial ktos z tym stycznosc?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi