turzol Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 THX Lancer - ja sie zaraz zabieram za testowanie New IC7 BIOS (Ver. 24) Change Log: 1. Fix the issue about unable to disable the "OnChip SATA Raid Rom" item. 2. Add AWDFLASH v8.32 support "ALT+F2" hot key function. 3. Enhance compatibility with certain Power Supply. 4. Calibrate CPU temperature. 5. Update CPU Micro Code. 6. BIOS compile date: 04/27/2004 UPDATE: Calibrate CPU temperature - inzynierowie Abita wzieli chyba pod uwage Prescotty bo na forum Abita wszyscy narzekaja, ze temp sie nie zmniejszyla..ba nawet niektorym wzrosla :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 U mnie tez (na Prescu) pokazuje, ze CPU ma 4 stopnie mniej niz na wczesniejszych BIOSach. Oczywiscie nie mozna mowic ze procesor jest zimniejszy o 4stopnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 :arrow: hehe.. mowicie, az 4* :D no to dla polepszenia samopoczucia sciagne tego biosika i zaplikuje sobie. widac, ze jestem troszke do tylu po dwumiesiecznej przerwie od forum i news'ow ze swiata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peteros Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 a co sadzicie o Abit AI7-Guru lepiej abit czy Gigabyte GA-8IPE1000 Pro-G Intel 865PE albo wogole Intel Desktop Rock Lake D865PERL-LX Pro/100 LAN BOX nie chodzi mi o O/C wazne zeby byla stabilna i bezawaryjna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Bierz ABITA :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfjoker Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Pytanie do posiadaczy abita serii is7, a w szczegolnosci do is7-e. Ile kondenstaorow macie wzdluz gniazda procesora: 6 czy 4? W moim przypadku sa tylko 4 kondziory na is7-e v1.0 z blue orbem na northbridge. Prawdopodobnie z tego powodu sa duze fluktuacje napiecia rdzenia, co utrudnia overclocking, np. przy domyslnym napieciu 1.525V napiecie spada czasami pod duzym obciazeniem (np.2xPrime) do 1.46V, przy 1.575V spada do 1.49V, a przy 1.6V spada nawet do 1.5V. Te wartosci minimalne wystepuja krotkotrwale, przewaznie sa wieksze wartosci napiec. Czy u was tez wystepuja takie duze wahania napiecia? Z reguly napiecie nawet w idle jest nizsze od ustawionego o 30mV. Zalozylem nawet radiatory na mosfety oraz na generatory czestotliwosci, ale to nic nie pomoglo, spadlatylko nieco temperatura PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Plyta ktora mialem okazje tesotwac (i gdzies jeszcze sie wala :P) to co prawda byla IS7-G, ale byla jedna z pierwszych i byla to v1.0 http://twojepc.pl/html/canter_springdaile/...e/abit_mobo.jpg jak widac jest 6 kondziorkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premek Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 mam pytanko czy Zalman ZM-NB47J wystarczy dla IC7 zamiast tej suszarki na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 jak to jest z patem na ic7 ? to jest ta opcja "performance mode"? i czy jest na niej cos takiego jak GAT w ai7 i czy oba naraz mozna wlaczyc (pat i gat) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damzak Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Witam Śledzę ten temat od jego początku. Interesuje mnie czy ktoś z was założył coś takiego na NB i jak to się sprawuje http://www.hipermax.pl/product_info.php?pr...fd7e667e45b3dcb Pozdrawiam Damzak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Mam pytanki, czy DualDDR działa tylko przy FSB200, czy przy każdym innym także (np. 133)??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 Mam pytanki, czy DualDDR działa tylko przy FSB200, czy przy każdym innym także (np. 133)??? Pewnie, ze przy fsb=133Mhz dziala Dual, nie wiem skad to przeswiadczenie :roll: Pewnie mylisz z PAT-em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Nie no chciałem sie upewnić, bo wszędzie widze napisy DualDDR400. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rendar Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Mógłby ktoś doradzić tak konkretnie, czy warto zamienić to co w podpisie, czyli AI7 na IC7-G, chodzi mi o to która płyta jest lepsza, czy są rzeczywiście duże różnice i jakie w działaniu, dodam, że wymiana bez dopłat. Kwestia tylko czy jest po co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 jak bez dopłat to bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 jak bez dopłat to bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 elo. mam coś takiego, że jak zmienie bios w IC7-g to sypie mi sie WINDOWS !! WTF ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 elo. mam coś takiego, że jak zmienie bios w IC7-g to sypie mi sie WINDOWS !! WTF ! Clear CMOS rob zworka to nie bedzie sie sypac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 thx a lot :) kto przetestował najnowsze biosy do IC7-g, który najlepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 no najnowszy jest najleprzy bo ma najwiec łat.Dziwne pytanie.jeśli ci chodzi o wydajnośc to to samo co w poprzednich wersjch(no oprucz tych pierszych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 dobra. ile max wycisneliście fsb przy ustawieniu 3:4, mój abit nie działa przy ustawieniu 200fsb i 3:4 a ram spokojnie działa 2,5-8-4-4 przy 260 Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damzak Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Witam Widzę że kończy się powoli zainteresowanie tym tematem. Kilkanaście dni temu pytałem się o NORTHBRIDGE FREEZER f. REVOLTEC. Postanowiłem wyciszyć komputer i zakupiłem ww radiator. Po wyszlifowaniu spodu zamontowałem go i od razu zrobiło się cicho. Ponieważ nie posiadam miernika temperatury postanowiłem użyć do pomiaru sensora z wentylatora COLER MASTER typu DAF-B82 który wcisnąłem między żeberka blisko podstawy radiatora. Wentylator ten po włączeniu komputera wg Abit EQ obracał sie z prędkością ok. 1000 RPM, by po około 30 minutach obracać sie z predkością ok. 1600 RPM. Wg Chrakterystyki podanej przez producenta Wentylatora 1600 RPM osiąga on gdy temperatura odczytywana przez sensor wynosi 32~34 stopni C. Dotykając palcami radiator był on ledwo ciepły. Pozostałe temperatury pokazane przez Abit EQ Po 30 minutach bez dużego obciążenia to: CPU 37C; SYS 28C; PWM 30C. Jeżeli moje postępowanie jest słuszne lub nie to proszę o uwagi. Pozdro Damzak Abit IS7-E rev 1.0 (3C0m Gigabit NIC), P4 2.8 GHz (SL6Z5, MO) Zalman AlCu 7000, 2x256 TwinMOS DDR 400, Samsung SP0812C, Toshiba SD-M1802, Liteon LTR52327S, Chieftec 360W, GigaCube R9200 (narazie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rendar Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Mógłby mi ktoś powiedzieć czym dokładnie różni się IC7-G rev 1.1 od poprzedniej wersji i czy warto brać w dobrej cenie tą poprzednią? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artusb Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Mam wlasnie plytke IC7-G i teraz nie mam pojecia dlaczgeo jak podkrece procka to mi nie hce wykryc dysku pod SATA?? czy ma to cos w spulnego???? Bez dysku prcesor podkrecam do 3,3 i hodzi ale jak podepne dysk to lipa. Bios mam najnowsyz czy ma ktos jakies pomysly???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 dobra. ile max wycisneliście fsb przy ustawieniu 3:4, mój abit nie działa przy ustawieniu 200fsb i 3:4 a ram spokojnie działa 2,5-8-4-4 przy 260 Mhz. zrezygnuj z trybu 3:4 i pracuj w 1:1 - z tego co kiedys testowałem przy procu 2.4B nic to nie daje poza wyższymi timingami pamieci. Mam wlasnie plytke IC7-G i teraz nie mam pojecia dlaczgeo jak podkrece procka to mi nie hce wykryc dysku pod SATA?? czy ma to cos w spulnego???? Bez dysku prcesor podkrecam do 3,3 i hodzi ale jak podepne dysk to lipa. Bios mam najnowsyz czy ma ktos jakies pomysly????po pierwsze nie napisałeś do którego kontrolera SATA podpiąłeś dysk. po drugie - jak ustawiony jest kontroler Intela po trzecie - gdybyś dokładnie przeczytał ten topic to wiedziałbyś że kontroler intela SATA nie działa przy PCI innym niż 33 - wystarczy więc wejść w softmenu ustawić AGP/PCI na FIXED i poniżej wybrać wartość 66/33 powinno to rozwiać problem - o ile dobrze domyśliłem się że podpiąłeś dysk pod kontroler intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rendar Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Ponawiam pytanie: Mógłby mi ktoś powiedzieć czym dokładnie różni się IC7-G rev 1.1 od poprzedniej wersji i czy warto brać w dobrej cenie tą poprzednią? Please, bo muszę do jutra się zdecydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Rev 1.1 ma lepszy wentyl na NB, podobny do tego w z serii MAX3. W game acceleratorze opcje są też takie jak maxie. Innych różnic na razie nie stwierdziłem, gdyż mam te płytę od wtorku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 ...W game acceleratorze opcje są też takie jak maxie....w IC7 rev 1.0 też takie są - wystarczy wgrać nowszy bios (na orginalnym były inne) - jedyna różnica o której gdzieś czytałem to taka że płyta nie zaniża vdimm - na 1.0 czasami rzeczywiste napięcie na ramy było zaniżone o 0.02-0.03V a na tej jak ustawisz 2.8 to jest 2.8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 ...W game acceleratorze opcje są też takie jak maxie....w IC7 rev 1.0 też takie są - wystarczy wgrać nowszy bios (na orginalnym były inne) - jedyna różnica o której gdzieś czytałem to taka że płyta nie zaniża vdimm - na 1.0 czasami rzeczywiste napięcie na ramy było zaniżone o 0.02-0.03V a na tej jak ustawisz 2.8 to jest 2.8. U mnie jak mam ustawione 2,6 to dochodzi czasami do 2,7, ale to napewno wina zasilacza L&C :twisted:. A tak w ogóle to ta płyta jest zaj... Wiecie jaka jest różnica między moją starą konfiguracją (tzn. Celina 1GHz i Abit SA6). W pale sie nie mieści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Witam wszystkich serdecznie po dlugasniej przerwie !!! Nie bylo mnie troche czasu, ale w koncu udalo mi sie wyjsc na "prosta" i mam nadzieje, ze wrocilem na dobre. Jakis czas temu a konkretniej 7 miesiecy temu stalem sie posiadaczem tego co w podpisie. Wtedy to staczalem pierwsze boje z IS7-G w ktorych dzielnie pomagal mi Raptor, za co mu bardzo dziekuje :) Wtedy to udalo mi sie zalozyc na NB Zalmanka ZM NB32J, jednak moja plytka wytrzymala tylko 3 dni taka modyfikacje - urwaly sie haczyki z plyty do ktorych zapina sie wentylator. Po tej nieudanej "operacji" plyta trafila do serwisu, gdzie lezala ze 2 tygodnie az mi ja naprawili. Pozniej dzialo sie duzo rzeczy i nie mialem czasu na zabwe kompem a w kazdym razie nie tak jak bym chcial :) Az do teraz. Znowu mnie naszlo na kombinowanie i proby wycisniecia cokolwiek wiecej niz jest nominalnie - zobaczymy z jakim efektem. Na razie mam maly problemik. Otoz rozwyl mi sie strasznie ten oryginalny badziewny wentylator na NB rev 1.0 i zastanawiam sie znowu nad jego zmiana, bo mnie zameczy. Co byscie polecali ? Czy sam radiatory wystarczy a jak tak to jaki najlepiej? A moze jednak jakis ciekawy wentylek? Nie wiem czy jest sens wydawac kase na cos super, w kazdym razie mam zamiar troche pomeczyc ta plytke wiec jednak wolabym ja przygotowac chodz troche do wysilku :) Co jeszcze byscie polecali ulepszyc w tej plycie (na razie moze bez modow ;-) ) zeby mozna sie bylo brac za krecenie? Przeczytalem na razie ogolnikowo te dwadziescia pare stron, widzialem, ze Raptor zrezygnowal chyba z radiatorow na Mofsetach, ale moze gdzies indziej by sie przydalo cos nieco zchlodzic? Reasumujac : 1. Co polecacie jako efektywny a przede wszystkim cichy zamiennik standardowego NB coolerka? 2. Co jeszcze wentualnie dolozyc do tej plytki 3. I bardzo wazne, gdzie to wszystko kupic w miare tanio ;-) Bede ogromnie wdzieczny za wszelkie info. Z gory bardzo przepraszam, jezeli nie doczytalem czegos o co pytam, ale na prawde nie zdazylem jeszcze nadrobic zaleglosci. Prosze o lagodny wymiar kary :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...