Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

problem nie w płycie tylko w obsłudze kontrolerów pod dosem - ghost się wywala przy 3 kanałach - co do dysków :| - mam 2 sata i 1 pata - nigdy nie odpinałem - ważne żebyś ustawił bootowanie z sata (onChip SATA) i wybrał dysk dobry.

Ja jade na drive Image - przynajmniej nie musze kompa restartować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedl nowy objaw, tzn komp nawet ja sie go wylaczy z pradu a potem wlaczy to nie startuje. Musi byc zachowany pewien "ceremonial", tzn najpier musze wlaczyc kompa, on nie zapostuje, to ja go myk z sieci, no i potem juz dziala. Oczywiscie po resecie wstaje idealnie. Ma problemy tylko z wstawaniem po shutdownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moj problem.

Plyta Abit IC7-MAX3

jak sie wylacza kompa z windowsa, lub przez guzik (:P) power, to ponowne uuruchomienie jest niemozliwe, nawet nie postyuje. Ale jest przed wlaczeniem kompa wyciagnac mu zasilanie, to potem startuje i dziala jak wsciekly. Nie pomaga nic, nowe biosy, odtaktowanie, przetaktowanie, no generalnie dlugo juz walcze z tym. Moze ktos mial podobnie i udalo mu sie to rozwiaac. Aha, nawet jak sie zrobi clear cmos, ale nie wypnie zasilania z zasialcza, tokomp i tak nie wstaje.

A próbowałeś zmienić zasilacz?

Zasialcz jest dobry, byl sprawdzany, i inne namojej plycie tez byly podlaczane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Winbond zawyża też temperatury zasilacza? U mnie 40-60 stopni.

:arrow: temp. zasilacza? a czy mierzysz ta temperature? niezaleznym czujnikiem?

moze rozchodzi Ci sie o temp. jaka wskazuje PWM? jesli tak, to jestes w bledzie. nie jest to temp. zasilacza. tu znajdziesz odpowiedz - http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=34858 (na oplacalo sie wszystkiego kopiowac, wiec podaje linka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostatnio Zalmana ZM-NB32NBJ i chciałem go zamontować na NB. W poprzednich postach były zdjęcia z zamontowanymi Zalmanami. Problem w tym iż ja mam nową wersję radiatora na NB (a'la orb) i nie posiadam takiej zapinki jak ma stara wersja:

Dołączona grafika

Postanowiłem jednak go zamontować na taśmie termo od Rosia i nie wiem teraz czy się będzie dobrze trzymał na dłuższą metę bowiem powierzchnia rdzenia mostka jest malutka. Póki co (jakiś tydzień) trzyma się i działa (jest ciepły). Myślałem żeby walnąć 4 kropelki silikonu na rogach i wtedy bym mógł zapodać Ceamique zamiast pasty termo, ale chyba najlepszym rozwiązaniem będzie ta zapinka.

Czy można dorwać gdzieś tą zapinkę :?: Ewentualnie jak ma ktoś ma taką i nie potrzebuje to proszę o kontakt/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajta, chcę sobie zrobić takie cóś:

Dołączona grafika

Tylko pytanie - czy to dobrze schłodzi podkręcony chipset w letnie upały? Wiatraka absolutnie nie będę montował, bo zależy mi na ciszy.

A co to za <span style="color:red;">[ciach!]</span>ostwo? Zainstalowałem, restarcik kompa, chcę włączyć program, a ten w środku nocy odpala syrenę alarmową! I kto go kurna prosił? :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadek Żniwiarz ludzie kręcą na tym zalmanie do FSB275 i chodzi więc u ciebie też powinno bo widze że masz FSB240 :D

Zrobiłem dzisaj radia na mofsety PWR z zalmana NB32J (rąk nie czuje) - jutro zapodam zdiecia - przy wygrzewaniu mam teraz proc - 56, obudowa 28 i PWR 37 st.C. Proc daje obciążenie na zasilanie 100W (wg. Sandry) i 110W (125W) wg http://www.benchtest.com/calc.html :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajta, chcę sobie zrobić takie cóś: 

Dołączona grafika

Tylko pytanie - czy to dobrze schłodzi podkręcony chipset w letnie upały? Wiatraka absolutnie nie będę montował, bo zależy mi na ciszy.

A co to za <font color="#FF0000">[ciach!]</font>? Zainstalowałem, restarcik kompa, chcę włączyć program, a ten w środku nocy odpala syrenę alarmową! I kto go kurna prosił? :x
Ładny masz bloczek zapodaj jakieś info na jego temat . A co do tego kalkulatora mi wyszo ze mój procesorek wytwarza

Overclocked Wattage 144 waciszy hmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadek Żniwiarz ludzie kręcą na tym zalmanie do FSB275 i chodzi więc u ciebie też powinno bo widze że masz FSB240 :D

Na więcej pamiątki nie pozwalają (DDR266), a dzielnik 3:2 jest w ogóle nieopłacalny :( Raz dałem FSB275 (3:2) to się zwiesił po paru minutach. Pewnie powinienem był zwiększyć napięcie na procu, bo 1,472 to chyba mało dla 3,3GHz :?

OK, jeszcze tylko jedno pytanie - Zalman z powyższego zdjęcia to dokładnie ten model: http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=25&gg=19&id=40 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mobo mam 3 czujniki temperatury:

System

CPU

PWM

Ten środkowy - wiem, co pokazuje :wink: ale czego dotyczy 1. i 3. czujnik? Temperatura PWM przy obciążenia wzrasta nawet do 60°C :| Dotychczas się tym nie martwiłem, ale ostatnio parę gierek zaczęło robić problemy niezależnie od taktowania grafiki czy timingów RAM-u. :(

znacie jakis proks bo wiem ze cos takiego jest ale nie pamietam nazwy chodzi mi o to zeby z poziomu windy zobaczyc serie itp

tego chyba nie można odczytać żadnym programem :roll:

dzielniki nie są takie tagiczne przy 875  przy 865 sprawa wyglada inaczej - więcej traci sie na wydajności

Nie rozumiem. Na i875 masz wiecej/lepsze dzielniki niż 1:1, 5:4 i 3:2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System - temperatura płyty w obudowie

PWR - temperatura w okolicy mofsetów

nie, na 875 użycie trybów async nie powoduje tak dużych spadków wydajności jak na 865 - podobnie jest timingami - przy 875 zmiana z CL2 na CL3 powoduje mniejszy spadek wydajności niż na 865. Po prostu 875 odwołuje się w trochę inny sposób do pamięci niż 865 (gdzieś czytałem że 875 wykonuje 2 odwołania na takt a 865 tylko 1) dlatego na 875 nie mogę włączyć F1 a na 865 mi działało :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znacie jakis proks bo wiem ze cos takiego jest ale nie pamietam nazwy chodzi mi o to zeby  z poziomu windy zobaczyc serie itp

sory nie dodalem czego serie oczywiscie serie proca i gdzie byl wyprodukowany mysle ze jest cos takiego....
chyba bez zdięcia radiatora nie dowiesz sie tego :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszła 17 wersja bios'a do IS7 ale można ściągnąć ją tylko przez ABIT FlashMenu, na stronie jeszcze go nie ma, zasse go:)

:arrow: nie tylko przez FlashMenu. wystarczy wejsc na ftp'a Abita. tutaj macie linka - ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/is7/is7g17.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi