Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jako "stary" i zagorzały wielbiciel ABITA zakupiłem ostatnio moim zdaniem świetną płytę IS7...reszta konfiguracji to procek-celeron, dysk seagate SATA. 2x256 pamięc INFINEON, karta grafiki asus 9600XT.

Zainstalowałem windowsa XP i wszystko chodziło miodzio do momentu kiedy podłączyłem stary dysk seagata 40Gb do kontrolera IDE...bios przestał widzieć dysk SATA że o tym drugim nie wspomnę...załamka...co gorsze po odłaczeniu tego starszego, bios nie wykrywał już dysku SATA...

Najdziwniejszą sprawą w tym wszystkim jest to, że po jakimś czasie 2-3 godziny, po odpaleniu kompa BIOS jak gdyby nigdy nic odnajdował SATA wraz z systemem. Po kolejnej próbie (z podłączeniem drugiego dysku) ta sama historia...kolejna nieprzespana nocka :cry: ... malejąca radość z zakupu...wiara w niezawodność ABITA została podkopana...Po konsultacji z pomocą techniczną ABITA zaktualizowałem BIOS na 2.0. Udało mi się odpalić kompa, ba nawet udało mi się skopiować dane ze starego dysku z tym że był podłączony jako slave na taśmie z DVD...kiedy podłącze go jako master na IDE pojawia się problem...BIOS "gubi" dyski...i mija iles czasu zanim jak gdyby nigdy nic znowu je znajduje...może ktoś z Was zetkną się z takimi objawami?...generalnie płyta działa ok wszystko hula super...jakkolwiek chciałbym znać przyczynę tego typu zachowania się BIOSU...troche sie rozpisałem, ale za wskazanie problemu bedę bardzo wdzięczny (mam nadzieję że wina leży po stronnie oprogramowania, a nie sprzetu)...powinienem oddać płytę do serwisu w celu przetestowania???, a może jest jakieś inne oprogramowanie do testowania płyt głównych

dzięki za wszystkie odpowiedzi

POZDRAWIAM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamikadze - przestudiuj dokładnie topic to dowiesz sie jak skonfigurować kontroler SATA - to o czym piszesz to rzecz normalna przy ustawieniu AUTO -> wtedy 2 kanały SATA sa widziane jako Primary Master i Slave - gdy podpinasz kolejny dysk do pierwszego kanału automatycznie bios przestawia konfiguracje a tego XP nie lubi - miałem w kompie 4 dyski - 3 SATA, 1x PATA i 2x DVD/CD wszystko chodziło bez problemu - pisałem na tym forum o tym wiele razy i nie będe tego powtarzał - wszystko jest ok u ciebie ze sprzętem kwestia tylko odpowiedniego ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamikadze - przestudiuj dokładnie topic to dowiesz sie jak skonfigurować kontroler SATA - to o czym piszesz to  rzecz normalna przy ustawieniu AUTO -> wtedy 2 kanały SATA sa widziane jako Primary Master i Slave - gdy podpinasz kolejny dysk do pierwszego kanału automatycznie bios przestawia konfiguracje a tego XP nie lubi - miałem w kompie 4 dyski - 3 SATA, 1x PATA i 2x DVD/CD wszystko chodziło bez problemu - pisałem na tym forum o tym wiele razy i nie będe tego powtarzał - wszystko jest ok u ciebie ze sprzętem kwestia tylko odpowiedniego ustawienia.

Dzięki serdeczne Raptor...nie ukrywam, że mnie uspokoiłeś :). Nie uwierzysz, ale jestem po "prawie" całej noce slęczenia nad forum :) i jeszcze niestety nie doczytałem (przysypiałem czasem ;) - oczywiście nic nie sygeruje :))). Aktualnie komp chodzi od kilkudziesięciu godzin (gry, net, filmy, wszystko co się da) i jest lux. Jedna kwestia jest tylko dla mnie niejasna...a mianowicie czemu w przypadku niewykrycia dysku przez bios po kilkudziesięciu minutach, czasem po paru godzinach jak gdyby nigdy nic, bez zmian w ustawieniach BIOSU (auto) nagle wszystko jest ok są dyski i system odpala sie bezproblemowo...Może BIOS się resetuje w jakiś sposób?...

Jeszcze raz dziekuję i oby sprzęt był OK to z resztą sobię poradzę...z Waszą pomocą :).

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Jeszcze raz dzieki Raptor za pomoc :)....no cóż sprawa z moim wykrywaniem dysku SATA a raczej jego brakiem wynikała z prostej przyczyny...dysk był speiep...ny ;)...Dostałem nowy dysk i wszystko śmiga bez najmniejszego problemu. Nie chcę siać grozy, ale serwisant powiedział że ostatnio seagate sypie się jak liście z drzew jesienią ;)...spotkał się ktoś z tym problemem?

Mam jeszcze jedno pytanie...podczas instalacji dysku a dokładnie podczas dzielenie na partycje instalator windows nie chce mi sformatować drugiej partycji dysku jako FAT32 (moge zalozyc tylko NTFS)...w czym problem?...nie to żeby mi zależało na FAT32...ale chciałbym wiedzieć...Zakładane są dwie partycje pierwsza 10GB druga około 70GB

Pozdrawiam i dzieki z aodpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis zauwazylem dziwna rzecz, mianowicie niewiedzialem wczesniej ze IS7 i IS7-E to troche inna konstrukcja plyty, inne rozmieszczenie złacz HDD i.t.p zaobaczcie jakie macie swoje IS7-E i sie pochwalcie a narazie zamieszczam fotki.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ja mam IS7-E ale plyta ma identyczna konstrukcje jak IS7 i jest to rev 1.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IS7-E ver. 1.0 identyczna konstrukcje jak IS7, za wyjątkiem nowego coolera na NB - blue orb i braku 2 kondensatorów przy socket478.

Czy do tej płyty jak i innych z ICH5 trzeba instalować Intel Aplication Accelerator (IAA) oprócz oczywiście intel_inf?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Aplication Accelerator (IAA) instalujesz tylko wtedy gdy ustawisz kontroler SATA w tryb RAID/SCSI

Czyli gdy korzystam tylko z dyskow PATA nie musze instalować IAA? Chyba przy ICH5 np.IS7-E nie ma przeciez RAID. Do RAID jest potrzebny ICH5R lub osobny kontroler na pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie dotyczące pamięci. Jakie by były najlepsze pamięci pod moja płytę główną? czy czas dostępu dużo daje?? bo są gaile500mhz z czasem dostępu 3.5 ns kiedy inne pamięci mają przeważnie 5ns. a Hynixy mają az 7.5ns..Słyszałem coś ze twinmosy się gryzą z abitami .. czy to prawda??Cenwo najbardziej podobają mi się twinmos twistery.. dobre by były??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czy wezme hinixy 512 MB PC400

producent Hynix;

gwarancja: 24 miesiace

cena netto: 311 zł cena brutto: 379 zł

czy owiele droższe gaile .. to niema rużnicy? na geilach są leprze timingi jak sie zejdzie na 400mhz lub kupić odrazu 400mhz..a powietcie mi coś o tych twinmosach twisterach...chodzi mi o to zeby te nowe pamieci które kupie chodziły poprawnie na mojej płycie,miały dobre timingi.podobno obojętnie jakie timigi będzie sie miał na I87P to tak samo chodzą?? Tutaj gdzieś to wyczytałęm.czy to prawda??czyli jak bede miał 3,4,4,8 albo 2,3,2,6 to bez róznicy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze jest roznica. Ten kto tak twierdzi jest w bledzie. Bylo kiedys porownanie na THG.

Nie polecam Twisterow PC4000. Mielam watpliwa przyjemnosc bawic sie 2 kompletami. Jeden walil bledami od poczatku a drugi chodzil na 250MHz i nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pod moją płytę najlepsze by były Gaile?? Słyszałem ze abity lubią być wybredne, stąd moje takie pytanie.. :) może i te 500mhz ale nie wiem czy będę miał tyle kasy.. jak nie to kupie 400mhz z cl2 2 X512mb.. dobry to będzie wybór?? czy cos innego lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Musze powiedziec, ze strasznie ciezko przebrnac przez caly ten watek w poszukiwaniu konkretnej odpowiedzi - wybaczcie wiec jezeli poruszam ten temat poraz kolejny ....

czy moze ktos z wasz szanownych forumowiczow uzywal do chlodzenia NB na plycie IS7/IS7-E samego radiatorka np. takiego

Dołączona grafika

innmi slowy czy plyta "wytrzyma" pasywne chlodzenie NB przy "delikatnym" podniesieniu FSB. Odudowa jest w miare dobrze wentylowana.

Dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Tomek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie...choć na skraju wyczerpania nerwowego...;)

Proszę poradzcie co mam zrobić, lub ewentualnie co oznacza "pikanie" podczas pracy kompa i jak to wyłączyć. Mam płytę ABITA IS7, dysk SEAGATE 80GB, CELERON 2.50 GHz i dostaję szału z tym "pikaniem". Płyta daje takie sygnały szczególnie podczas instalacji systemu tzn formatowania np. samej instalacji, a w windowsie podczas odpalania gier itp. multimediów. Alarmy w biosie są poustawiane znacznie wyżej niż odczytywane temperatury.

Pomóżcie bo jak tak dalej będzie to odpalę qzwa piłę motorową starego i będzie bez litości ;)...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Musze powiedziec, ze strasznie ciezko przebrnac przez caly ten watek w poszukiwaniu konkretnej odpowiedzi - wybaczcie wiec jezeli poruszam ten temat poraz kolejny ....

czy moze ktos z wasz szanownych forumowiczow uzywal do chlodzenia NB na plycie IS7/IS7-E samego radiatorka np. takiego  

Dołączona grafika

innmi slowy czy plyta "wytrzyma" pasywne chlodzenie NB przy "delikatnym" podniesieniu FSB. Odudowa jest w miare dobrze wentylowana.

Dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam,  

Tomek.

Jakie to jest dla Ciebie delikatne ? bo twoj procek i tak juz chodzi na fsb 200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie...choć na skraju wyczerpania nerwowego...;)

Proszę poradzcie co mam zrobić, lub ewentualnie co oznacza "pikanie" podczas pracy kompa i jak to wyłączyć. Mam płytę ABITA IS7, dysk SEAGATE 80GB, CELERON 2.50 GHz i dostaję szału z tym "pikaniem". Płyta daje takie sygnały szczególnie podczas instalacji systemu tzn formatowania np. samej instalacji, a w windowsie podczas odpalania gier itp. multimediów. Alarmy w biosie są poustawiane znacznie wyżej niż odczytywane temperatury.

Pomóżcie bo jak tak dalej będzie to odpalę qzwa piłę motorową starego i będzie bez litości ;)...

Pozdrawiam

Heja

Czyli jednak odpalam piłę motorową...albo może wyrwać głośniczek?...co Wy na to ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam, 

Tomek.

Pójdzie bez problemu. Przez jakiś czas miałem ten radiator założony w swojej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

Czyli jednak odpalam piłę motorową...albo może wyrwać głośniczek?...co Wy na to ;)

Pozdrawiam

W biosie wyłącz sygnały dzwiękowe informujące o przekroczeniu parametrów. Tam cos takiego jest. Piła do tego jest zbedna :) Abit tak ma, sygnał potrafi włączać kiedy jakiś parametr jest blisko krytycznych wartości. Ewentualnie podnieś progi alarmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

Dzięki :)...faktycznie odinstalowałem ABITEQ i cisza :)...niestety w BIOSIE nie wyczaiłem tej funkcji....

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie startu systemu...

Mam zainstalowane na dysku dwa systemy...jeden 98 drugi XP...

dość często się zdarza, że przy pierwszym włączeniu i uruchamianiu się któregoś z systemów, komputer się wiesza i dopiero ponowne odpalenie owocuje załadowaniem się systemu...

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?...w serwisie wskazywali na proca albo na płyte główną...ale ja im nie wierzę ;)

Pozdrawiam serdecznie...

Ps... Mój sprzęt to:

płyta główna: ABIT IS7

procek: CELERON D325

pamięć: 2x256 INFINEON

grafa: ASUS 9600XT

hdd: Seagate barracuda 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi