Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie dotyczące pamięci. Jakie by były najlepsze pamięci pod moja płytę główną? czy czas dostępu dużo daje?? bo są gaile500mhz z czasem dostępu 3.5 ns kiedy inne pamięci mają przeważnie 5ns. a Hynixy mają az 7.5ns..Słyszałem coś ze twinmosy się gryzą z abitami .. czy to prawda??Cenwo najbardziej podobają mi się twinmos twistery.. dobre by były??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czy wezme hinixy 512 MB PC400

producent Hynix;

gwarancja: 24 miesiace

cena netto: 311 zł cena brutto: 379 zł

czy owiele droższe gaile .. to niema rużnicy? na geilach są leprze timingi jak sie zejdzie na 400mhz lub kupić odrazu 400mhz..a powietcie mi coś o tych twinmosach twisterach...chodzi mi o to zeby te nowe pamieci które kupie chodziły poprawnie na mojej płycie,miały dobre timingi.podobno obojętnie jakie timigi będzie sie miał na I87P to tak samo chodzą?? Tutaj gdzieś to wyczytałęm.czy to prawda??czyli jak bede miał 3,4,4,8 albo 2,3,2,6 to bez róznicy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze jest roznica. Ten kto tak twierdzi jest w bledzie. Bylo kiedys porownanie na THG.

Nie polecam Twisterow PC4000. Mielam watpliwa przyjemnosc bawic sie 2 kompletami. Jeden walil bledami od poczatku a drugi chodzil na 250MHz i nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pod moją płytę najlepsze by były Gaile?? Słyszałem ze abity lubią być wybredne, stąd moje takie pytanie.. :) może i te 500mhz ale nie wiem czy będę miał tyle kasy.. jak nie to kupie 400mhz z cl2 2 X512mb.. dobry to będzie wybór?? czy cos innego lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Musze powiedziec, ze strasznie ciezko przebrnac przez caly ten watek w poszukiwaniu konkretnej odpowiedzi - wybaczcie wiec jezeli poruszam ten temat poraz kolejny ....

czy moze ktos z wasz szanownych forumowiczow uzywal do chlodzenia NB na plycie IS7/IS7-E samego radiatorka np. takiego

Dołączona grafika

innmi slowy czy plyta "wytrzyma" pasywne chlodzenie NB przy "delikatnym" podniesieniu FSB. Odudowa jest w miare dobrze wentylowana.

Dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Tomek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie...choć na skraju wyczerpania nerwowego...;)

Proszę poradzcie co mam zrobić, lub ewentualnie co oznacza "pikanie" podczas pracy kompa i jak to wyłączyć. Mam płytę ABITA IS7, dysk SEAGATE 80GB, CELERON 2.50 GHz i dostaję szału z tym "pikaniem". Płyta daje takie sygnały szczególnie podczas instalacji systemu tzn formatowania np. samej instalacji, a w windowsie podczas odpalania gier itp. multimediów. Alarmy w biosie są poustawiane znacznie wyżej niż odczytywane temperatury.

Pomóżcie bo jak tak dalej będzie to odpalę qzwa piłę motorową starego i będzie bez litości ;)...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Musze powiedziec, ze strasznie ciezko przebrnac przez caly ten watek w poszukiwaniu konkretnej odpowiedzi - wybaczcie wiec jezeli poruszam ten temat poraz kolejny ....

czy moze ktos z wasz szanownych forumowiczow uzywal do chlodzenia NB na plycie IS7/IS7-E samego radiatorka np. takiego  

Dołączona grafika

innmi slowy czy plyta "wytrzyma" pasywne chlodzenie NB przy "delikatnym" podniesieniu FSB. Odudowa jest w miare dobrze wentylowana.

Dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam,  

Tomek.

Jakie to jest dla Ciebie delikatne ? bo twoj procek i tak juz chodzi na fsb 200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie...choć na skraju wyczerpania nerwowego...;)

Proszę poradzcie co mam zrobić, lub ewentualnie co oznacza "pikanie" podczas pracy kompa i jak to wyłączyć. Mam płytę ABITA IS7, dysk SEAGATE 80GB, CELERON 2.50 GHz i dostaję szału z tym "pikaniem". Płyta daje takie sygnały szczególnie podczas instalacji systemu tzn formatowania np. samej instalacji, a w windowsie podczas odpalania gier itp. multimediów. Alarmy w biosie są poustawiane znacznie wyżej niż odczytywane temperatury.

Pomóżcie bo jak tak dalej będzie to odpalę qzwa piłę motorową starego i będzie bez litości ;)...

Pozdrawiam

Heja

Czyli jednak odpalam piłę motorową...albo może wyrwać głośniczek?...co Wy na to ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam, 

Tomek.

Pójdzie bez problemu. Przez jakiś czas miałem ten radiator założony w swojej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

Czyli jednak odpalam piłę motorową...albo może wyrwać głośniczek?...co Wy na to ;)

Pozdrawiam

W biosie wyłącz sygnały dzwiękowe informujące o przekroczeniu parametrów. Tam cos takiego jest. Piła do tego jest zbedna :) Abit tak ma, sygnał potrafi włączać kiedy jakiś parametr jest blisko krytycznych wartości. Ewentualnie podnieś progi alarmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

Dzięki :)...faktycznie odinstalowałem ABITEQ i cisza :)...niestety w BIOSIE nie wyczaiłem tej funkcji....

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie startu systemu...

Mam zainstalowane na dysku dwa systemy...jeden 98 drugi XP...

dość często się zdarza, że przy pierwszym włączeniu i uruchamianiu się któregoś z systemów, komputer się wiesza i dopiero ponowne odpalenie owocuje załadowaniem się systemu...

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?...w serwisie wskazywali na proca albo na płyte główną...ale ja im nie wierzę ;)

Pozdrawiam serdecznie...

Ps... Mój sprzęt to:

płyta główna: ABIT IS7

procek: CELERON D325

pamięć: 2x256 INFINEON

grafa: ASUS 9600XT

hdd: Seagate barracuda 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm przeszukalem caly temat ale nic nie znalazlem....

wiec problem polega na tym... kupilem Zalmana NB47J ten niebieski, chce go zalozyc na NB, lecz IC7-G nie posiada miejsc na kolki do mocowania...

jak to zamontowac? dokupic jakis klej termoprzewodzacy ? jakies pomysly?

dzieki za odpowiedzi... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuje wlasnie ten nowy BIOS i jestem w szoku 8O Nie wiem czy to zasluga tego wlasnie BIOS-u, czy tez moj proc zaczal sie nagle lepiej krecic ....Wczeniej max stabilnie mialem FSB 270 (5:4), a dzis doszedlem juz do FSB 280 i poki co robie testy.

W sumie to testuje stabilnosc 3DMarkiem03, Doom3 timedemo i SuperPI - na Prime95 nie mam czasu po prostu....

Przebieg dzisiejszych zmagan:

FSB 250 1.525V (1:1 synchro) - w sumie tak najczesciej pracuje

FSB 255 1.525V (1:1 ---"---) - stable

FSB 260 1.525V (1:1 ---"---) - bootuje, ale nie przechodzi memtesta, do

windy wchodzi, ale po zapodaniu jakiejs gry np DIII nastepuje zwis

FSB 270 1.55V (5:4)- bootuje, ale crash przy ladowaniu windy

FSB 270 1.6V (5:4) - stable

FSB 275 1.6V (5:4) - stable

FSB 280 1.6V (5:4) - crash w 2k03 i doom3

FSB 280 1.625V (5:4) - 2k03, dIII, superpi - czysto so far ;)

screen1

screen2

Wlasnie zapuscilem kompresje CCE (AVI--SVCD) - potrafi dac w kosc - u mnie wygrzewal 2.4@3.0 na def. napieciu do 55st przy Zalmanie 7000cu HIGH. Zobacze jak przy tak wysokim Vcore bedzie sie zachowywac.

UPDATE:

Przy tak wysokim FSB pierdzieli sie dzwiek - przynajmniej u mnie od czasu do czasu dziwne piski wydobywaja sie z glosnikow - Audigy + KX Drivers - sprobuje zwiekszyc PCI Latency - moze cos to da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuje wlasnie ten nowy BIOS i jestem w szoku  8O Nie wiem czy to zasluga tego wlasnie BIOS-u, czy tez moj proc zaczal sie nagle lepiej krecic ....Wczeniej max stabilnie mialem FSB 270 (5:4), a dzis doszedlem juz do FSB 280 i poki co robie testy.

hmm będe musiał go sprawdzić - niestety dopiero za tydzień będe mógł dorwać się do swojego kompa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuje wlasnie ten nowy BIOS i jestem w szoku  8O Nie wiem czy to zasluga tego wlasnie BIOS-u, czy tez moj proc zaczal sie nagle lepiej krecic ....Wczeniej max stabilnie mialem FSB 270 (5:4), a dzis doszedlem juz do FSB 280 i poki co robie testy.

A u mnie tak jak było tak i jest 3.5 na 1.525 i 1.55-1.6V na 3.6, przy 3.6 na 1.525 mam 50% szans że Winda nie zawiesi się parę minut po uruchomieniu. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi