Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

Na procku ustawiłem 1.46 bo i tak na mojej płycie wartości są zaniżane i w zakładce z napięciami w biosie pokazuje 1.42 :( Na pamięciach mam 2.8 oraz w zakładce z ustawieniami dla pamięci opcje na dole mam ustawione na A-A-A-D-D lub A-N-A-D-D.

Rozmawiamy o pamięciach Patriot LLK 2x1024MB, które nie chcą działać przy FSB większym niż 220 nawet przy luźnych timingach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj juz moge powiedziec, ze jest ciut lepiej :) Pamiatki sie wygrzaly i lece 240 FSB z 5:4. Mem test przechodzi przy FSB 245 i 5:4 ale winda sie nie laduje. Napiecie mam ustawione na procku w biosie o 4 wartosci

wyzej niz default czyli 1.5125 ale bios pokazuje i tak 1.46. Boje sie dac wiecej bo nie jestem jeszcze na wodzie

a przy tym 1.5125 i tak jest wystarczajaco goraco na procku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaje się z pamięcią Patriot 2x1GB LLK i chcę przejść na 4x512 (2 zestawy Patriot 3200XBLK), które potrafią jakby out of the box (producent podaje na stronie jej parametry) pracować przy 250 FSB 1:1. Patriot 2x1GB LLK idzie max 220 1:1 lub 245 5:4 (czyli efektywnie 200) ale prime jest niestety niestabilny (ustawiłem napięcie 1.525 na procku ale wtedy się nieźle grzeje jak przypuszczam i np. po minucie dual prime jest restart kompa). Jako,że podzielniki w Intelu wprowadzają zwiększone obciążenie dla mostka północnego, chcę mieć 2GB pamięci, która będzie chodzić przy FSB 250 1:1. Przykrym jest fakt,że w Polsce nie można kupić pamięci 2x1GB, które potrafią tak działać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaje się z pamięcią Patriot 2x1GB LLK i chcę przejść na 4x512 (2 zestawy Patriot 3200XBLK), które potrafią jakby out of the box (producent podaje na stronie jej parametry) pracować przy 250 FSB 1:1.

te pamięci potrafią tyle latać bez problemu. umnie chodziły na 250 1:1 napięcie 2.6 tyle że proc nie chce bardzo przy takim taktowaniu chodzić. (restary przy grach i nie przechodzi prime) ale zbliza się weekend troche wolnego czasu moze się uda 250 stabilnie. miejmy taką nadzieję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, mam płytę Aibit i7 Guru więc może nie do końca łapię się na temat ale może ktoś pomoże. Wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis:

"CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. Oprócz tego w biosie jak próbuje zmieniac czestotliwość to nie akceptuje tego, a zawsze przy wychodzeniu z biosu jak wybieram opcje Quit with save change to jakby sie zawieszal i trzeba wychodzic poprzez ctrl+alt+del, taka ciekawostka a wszystkie inne opcje działają bez zastrzeżeń hmmm.

Od razu przyznaje sie bez bicia ze pamieci zostaly DDR-333, które pracowaly wczesniej.

Być może jest to wina Biosu lub i pamięci, chociaż w instrukcji Abita jest że obsługuje Prescotty-chyba że chodziło tylko o kwestie zasilania. Ale gdyby to była wina biosu to czy aktualizować go przez flashmenu z mGuru? Czy to bezpieczne? Bo szkoda byłoby płyty. Czy moge to zrobic na tym Prescocie którego nie rozpoznaje? czy koniecznie wymienić na jakiś z zakresu rozpoznawalnego dla biosu? I dopiero zabierać się za upgrade?

Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez Vulcan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda,że nie zrobiłeś update biosu do najnowszej wersji jak miałeś celka, ale myślę,że bezpieczniej będzie zrobić bootowalną dyskietkę z DOS'e wgrać tam twój najnowszy bios i zrobić update. Fakt pamięci 333 to przykre ale powinny działąć. Apropo nie ma płyty i7, może chodzi ci o AI7 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....Wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis:

"CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. .........

Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Vulcan -

założyłeś zdaje się osobny temat z identycznym pytaniem tutaj i dostałeś jasną odpowiedź odemnie - (update bios) zrobiłes to?

To pierwsza sprawa jaka nalezy zrobić - w tym topicu dostałeś identyczną odpowiedź - zrób to i potem gdyby był kłopot pytaj dalej dopiero - ale sadze ze nie będzie potrzeby

Edytowane przez flash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vulcan -

założyłeś zdaje się osobny temat z identycznym pytaniem 1763917[/snapback]

Szkoda,że nie zrobiłeś update biosu do najnowszej wersji jak miałeś celka, ale myślę,że bezpieczniej będzie zrobić bootowalną dyskietkę z DOS'e wgrać tam twój najnowszy bios i zrobić update. Fakt pamięci 333 to przykre ale powinny działąć. Apropo nie ma płyty i7, może chodzi ci o AI7 ?

Jasne AlphaHex że AI7 ot A się zjadlo, dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z pamięciami 266 ??

Beda dzialaly... a poza tym mozna je troszke podciagnac ;)

@S.W.A.T >>> pewnie masz uaktywniony w biosie kontroler SATA SiliconImage - albo zainstaluj do niego stery (nei ma ich w zestawie do chipsetu Intela) albo usun w biosie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi