AlphaHeX Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Na procku ustawiłem 1.46 bo i tak na mojej płycie wartości są zaniżane i w zakładce z napięciami w biosie pokazuje 1.42 :( Na pamięciach mam 2.8 oraz w zakładce z ustawieniami dla pamięci opcje na dole mam ustawione na A-A-A-D-D lub A-N-A-D-D. Rozmawiamy o pamięciach Patriot LLK 2x1024MB, które nie chcą działać przy FSB większym niż 220 nawet przy luźnych timingach :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) ale jak masz proca na fsb 250 pamieci na 200 to masz stabilnosc bo gigowe kosci sie nie kreca tak jak 512 Edytowane 9 Listopada 2005 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Niestety nie działa stabilnie przy 250/200 ani nawet 250/167 (3:2) :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 No dzisiaj juz moge powiedziec, ze jest ciut lepiej :) Pamiatki sie wygrzaly i lece 240 FSB z 5:4. Mem test przechodzi przy FSB 245 i 5:4 ale winda sie nie laduje. Napiecie mam ustawione na procku w biosie o 4 wartosci wyzej niz default czyli 1.5125 ale bios pokazuje i tak 1.46. Boje sie dac wiecej bo nie jestem jeszcze na wodzie a przy tym 1.5125 i tak jest wystarczajaco goraco na procku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 pewnie plyta przeklamuje co do vcore, nie mozliwe raczej aby az o tyle zanizal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Czy ktoś z was testował na IC7 pamięci w konfiguracji 4x512 lub 4x256 i jak się kręca w porównaniu z 2x256 lub 2x512 na tej samej płycie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzid Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 ostatnio dokupiłem 2x512 i teraz mam 4x512 i nie zauwazyłem róznicy ani na + ani na - oczywiscie jezeli chodzi o podkrędke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Poddaje się z pamięcią Patriot 2x1GB LLK i chcę przejść na 4x512 (2 zestawy Patriot 3200XBLK), które potrafią jakby out of the box (producent podaje na stronie jej parametry) pracować przy 250 FSB 1:1. Patriot 2x1GB LLK idzie max 220 1:1 lub 245 5:4 (czyli efektywnie 200) ale prime jest niestety niestabilny (ustawiłem napięcie 1.525 na procku ale wtedy się nieźle grzeje jak przypuszczam i np. po minucie dual prime jest restart kompa). Jako,że podzielniki w Intelu wprowadzają zwiększone obciążenie dla mostka północnego, chcę mieć 2GB pamięci, która będzie chodzić przy FSB 250 1:1. Przykrym jest fakt,że w Polsce nie można kupić pamięci 2x1GB, które potrafią tak działać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 zamów od bachusa 2x1gb g.skille które testował :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 A ile on za nie chce ? Nie wiem czy Komputronik mi przyjmie je z powrotem :( Już raz wymieniłem te patrioty z zielonego PCB an czerwone i teraz jak powiedziałem,że chce 4x512 to już kręcili nosem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 bachus jest z USA więć musisz z nim gadać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Fidel a czy ty zauważyłeś jakieś różnice w podkręcaniu FSB z pamięciami 1:1 przy obsadzeniu 2 i 4 banków pamięci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 nie wydaje sie ze nic sie nie zmianilo pamieci ida tak samo procek tez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Poddaje się z pamięcią Patriot 2x1GB LLK i chcę przejść na 4x512 (2 zestawy Patriot 3200XBLK), które potrafią jakby out of the box (producent podaje na stronie jej parametry) pracować przy 250 FSB 1:1. te pamięci potrafią tyle latać bez problemu. umnie chodziły na 250 1:1 napięcie 2.6 tyle że proc nie chce bardzo przy takim taktowaniu chodzić. (restary przy grach i nie przechodzi prime) ale zbliza się weekend troche wolnego czasu moze się uda 250 stabilnie. miejmy taką nadzieję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Fidel rozumiem,że masz pamięci puszczone 1:1 przy FSB 272 ? Edytowane 17 Listopada 2005 przez AlphaHeX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhotnik Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Panowie, a czym się różni IS7 od AI7 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 ai7 ma guru i 2xSATA a is7 niet i 4XSATA, pcb jest to samo, chyba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 is7 ma 2 sata a nie 4... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 4 poty sata ma is7-g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 AlphaHeX -> kas 272 jest dla nich nieosiagalne - TCCC i infineony jakies ida na 229 - 3-3-3-8 na 2,8V a jak mam fsb 272 to memki ida na 217 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulcan Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Witam serdecznie, mam płytę Aibit i7 Guru więc może nie do końca łapię się na temat ale może ktoś pomoże. Wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis: "CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. Oprócz tego w biosie jak próbuje zmieniac czestotliwość to nie akceptuje tego, a zawsze przy wychodzeniu z biosu jak wybieram opcje Quit with save change to jakby sie zawieszal i trzeba wychodzic poprzez ctrl+alt+del, taka ciekawostka a wszystkie inne opcje działają bez zastrzeżeń hmmm. Od razu przyznaje sie bez bicia ze pamieci zostaly DDR-333, które pracowaly wczesniej. Być może jest to wina Biosu lub i pamięci, chociaż w instrukcji Abita jest że obsługuje Prescotty-chyba że chodziło tylko o kwestie zasilania. Ale gdyby to była wina biosu to czy aktualizować go przez flashmenu z mGuru? Czy to bezpieczne? Bo szkoda byłoby płyty. Czy moge to zrobic na tym Prescocie którego nie rozpoznaje? czy koniecznie wymienić na jakiś z zakresu rozpoznawalnego dla biosu? I dopiero zabierać się za upgrade? Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam. Edytowane 18 Listopada 2005 przez Vulcan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlphaHeX Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Szkoda,że nie zrobiłeś update biosu do najnowszej wersji jak miałeś celka, ale myślę,że bezpieczniej będzie zrobić bootowalną dyskietkę z DOS'e wgrać tam twój najnowszy bios i zrobić update. Fakt pamięci 333 to przykre ale powinny działąć. Apropo nie ma płyty i7, może chodzi ci o AI7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flash Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) ....Wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis: "CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. ......... Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam. Vulcan - założyłeś zdaje się osobny temat z identycznym pytaniem tutaj i dostałeś jasną odpowiedź odemnie - (update bios) zrobiłes to? To pierwsza sprawa jaka nalezy zrobić - w tym topicu dostałeś identyczną odpowiedź - zrób to i potem gdyby był kłopot pytaj dalej dopiero - ale sadze ze nie będzie potrzeby Edytowane 18 Listopada 2005 przez flash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vulcan Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Vulcan - założyłeś zdaje się osobny temat z identycznym pytaniem 1763917[/snapback] Szkoda,że nie zrobiłeś update biosu do najnowszej wersji jak miałeś celka, ale myślę,że bezpieczniej będzie zrobić bootowalną dyskietkę z DOS'e wgrać tam twój najnowszy bios i zrobić update. Fakt pamięci 333 to przykre ale powinny działąć. Apropo nie ma płyty i7, może chodzi ci o AI7 ? Jasne AlphaHex że AI7 ot A się zjadlo, dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhotnik Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 A co myślicie o płycie Abit IC7-G ?? Chcę przejśc z Abita BD7II i nie wiem czy na IC7-G pójdą mi pamięci 266 ?? Oczywiście pamięci z biegiem czasu zmienię na 400, ale narazie chciałbym włożyć te stare 266. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 najlepsza mobo pod s478 wystarczy przejrzec temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 TAKIE COS MI WYSKAKUJE w menedzerze urzadzen, co to? :( Mam sterowniki do czipsetu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhotnik Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 najlepsza mobo pod s478 wystarczy przejrzec tematA co z pamięciami 266 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 A co z pamięciami 266 ??Beda dzialaly... a poza tym mozna je troszke podciagnac ;) @S.W.A.T >>> pewnie masz uaktywniony w biosie kontroler SATA SiliconImage - albo zainstaluj do niego stery (nei ma ich w zestawie do chipsetu Intela) albo usun w biosie :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Gdzie w biosie ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...