Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

:D

fotki postaram sie jutro dac, albo DZIS - ale to dzis beda z telefonu!: (

a co do tych nózek to są standartowe od ZALMANA.

Potem mierzymy odleglosc od tych 2 zaczepów, tniemy tyle drutu ile potrzeba i wsadzamy! A Fizyka robi docisc za nas! - Akurat sie elgancko dociska jak wzialem drut 3mm!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swat - ja myslalem ze to jest gwóźd (dobrze napisalem ?) :D a tak pozatym to pieknie wyglada, jakie masz temp na tym, a jakie miales na zwyklym śmigiełku ? jest wyższa ? ciekawe czy da sie taki cos pierdyknąć na tego nowego freezona na NB, to bym sobie dal na to wolnoobrotowy 40mm wow jak to brzmi :) wolnoobrotowy 40mm :P i 3cfm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten od coolera? Tez tak zrobilem, ale potem wymienialem paste i mi złamal sie ten drucik..... z BARDZO mocno dociskal mi do czipsetu radiator...

dlatego ja wygiąłem ten drucik aby nie naciskał zbyt mocno na nb

swat - ja myslalem ze to jest gwóźd (dobrze napisalem ?) :D a tak pozatym to pieknie wyglada, jakie masz temp na tym, a jakie miales na zwyklym śmigiełku ? jest wyższa ? ciekawe czy da sie taki cos pierdyknąć na tego nowego freezona na NB, to bym sobie dal na to wolnoobrotowy 40mm wow jak to brzmi :) wolnoobrotowy 40mm :P i 3cfm :D

żadna z płyt abita na i865 oraz 875 nie ma czujnika temp nb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biker no ja zrobilem ze śruby 3 mm!! :)

ale mozna dac wszystko! :D

aby mialo ~3mm! :)

a co do temperatur to mam takie same, no moze róznica 1*-2*C troche wyzsze, ale to jest passywne - RADIATOR!

I tak mam 80tke z boku, ale dzieki temu mam CISZE!

polecam wszystkim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem na etapie wymiany chłodzenia na NB w IC7 (oryginał po 2 latach pracy zaczął niemiłosiernie buczeć :angry: )

ja chyba zamontuje Thermaltake Tiger 1 - aktywne chłodzenie z odpowiednimi zaczepami :)

tylko bardzo cięzko jest go obecnie dostać :sad:

W związku z tym skorzystam z okazji i Was zapytam:

Czy zamiana chlodzenia wymaga jakiś specjalnych umiejętności tzn. czy chip jest osłoniety, czy nie; czy trzeba uważać zeby nie ukryszyć itp???

oczywiście przed założeniem nowego chłodzenia z NB trzebaby usunąć pozostałości starej pasty (domniemuje ze jest) no i nałozyc nową. Jestem w posiadaniu psty Arctic Cooling Silicone Heatsink Compound - czy bedzie to dobra pasta do posmarowania NB???

A czy ktos próbował załozyc na NB to coś Pentagram Freezone Np-40 Cu????

Edytowane przez MI4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZIE, ZALOZCIE ALBO ZALMANA metodą taką jak ja wam pokazalem, albo

kupcie pentagrama z HACZYKAMI! :

AL:

http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1215

CU:

http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1216

ZALMAN:

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=168

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termaltake Tiger 1 jest właśnie z haczykami.

ja chyba zamontuje Thermaltake Tiger 1 - aktywne chłodzenie z odpowiednimi zaczepami icon_smile3.gif

tylko bardzo cięzko jest go obecnie dostać icon_sad3.gif

Można go kupic w 4MAX Tutaj

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termaltake Tiger 1 jest właśnie z haczykami.

Można go kupic w 4MAX Tutaj

Pozdrawiam

wiem że jest z haczykami B)

w tym sklepie co podałeś Thermaltake jest niedostępny (pewnie szukałeś przez wyszukiwarke, spróbuj go znaleźć wchodząc w odpowiednie kategorie sklepu :) )

Edytowane przez MI4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zalman niebieski na Nb daje rade przy fsb267 non stop pełen relax a zamontowałem go za pomoca tego drucika (zapinki ) od standardowego chodzenia NB na abicie zaczepiłm za jedno ''uszko '',przełożyłem przez finy zalmana i docisnołem tak mocno ze udało sie zaczepić za drugie uszko :) i sie trzyma i zdaje świetnie egzamin

nie modyfikowałem tego drucika w żaden sposób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem paczke od listonosza z prezentami m.in si-120 i zalman niebieski :) zalmana zamontowalem tak samo jak Dzid i wszystko super smiga :) moj p4 smiga jak w niebie na si-120, tylko sie boje o mosfety, jaka jest dla nich bezpieczna temperatura ? 70 stopni wytrzymują ? bo u mnie dochodza do takich wartiosci (sa na nich radioatry i nawiew z si-120) prosze o odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUFA ziomki po pewnej nieobecnosci powracam zeby zadac Pytanie...

Slyszalem ze jest mozliwe ustawienie mnoznika na 14 w celku D na fsb 200mhz za pomoca modyfikacji pinow tzn.nuzek proca ktoras trzeba bylo wylamac szukalem tej stronki w necie ale niestety nie znalazlem moze zle szukalem ....mniejsza...dlatego pytam was pamietam ze po tym forum latal kiedys siwy05 koleszka mial sporo wiadomosci wiec moze on obczai temat ... a wiec mam celinke 335 takt 2,8Ghz puszczam ja stable na abit IS7-E 166mhz fsb i jak wiadomo w mnoznik jest 21 czyli wychodzi nam 3,46Ghz niezle i temperatura na pentagramie QVC freezone 120Cu tez nie najgorsza stable 42*C streeeesssssss 51*C czyli jeszcze ja mozna pojechac i wlasnie kiedys bylem na stronce i widzialem ze gosc z anglig nasuwal tam moda do celiny jak ustawic wlasnie w cel335 mnoznik 14 i fsb na start 200 tyle ze teraz nie moge znalesc tej stronki gosc tak ja zmodowal ze poszla mu na fsb 250 i mnoznik 14 dziwne co nie ale szla mu na 3,5Ghz na tak wysokim fsb wiem ze mnoznik lowlest i ze sie mniej gzeje ale jeszcze dziwniejsze ze on to zrobil na IS7-E a ja mam taka sama plyte pozatym niewiem jak ale on pisal ze ma pamieci NANIA i ze szla mu w stosunku 5:4 to pamieci musial by mu isc na 420 mhz podejzane ale z tego co pamietam tak bylo ...prosze was o pomoc w znalezieniu tego forum i wypowiedz jesli ktos wie jak to zrobic .....lufa all ;P =====<@THC

PS: zalaczam fotke screnow z everesta cpu ID i tem jak widac po zeszlifowaniu i zalozeniu pasty ze srebrem od wentyli titanum temp proca jeszcze 2*C w dol ;P ... link do foty http://www.members.lycos.co.uk/pietro87/CpuID.JPG .pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dostalem si-120 i pierwsze testy byly, max fsb na is7 co dalem rady to tylko 250 moze hamuje mnie zasilka (chief 350) robie 3.0@3.75 na 1.32V a max temp z si-120 to 53 stopnie, szkoda ze nie moge dac wiekszego fsb bo sie proc marnuje :(

Edytowane przez BikerBo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUFA ziomki po pewnej nieobecnosci powracam zeby zadac Pytanie...

Slyszalem ze jest mozliwe ustawienie mnoznika na 14 w celku D na fsb 200mhz za pomoca modyfikacji pinow tzn.nuzek proca ktoras trzeba bylo wylamac szukalem tej stronki w necie ale niestety nie znalazlem moze zle szukalem ....mniejsza...dlatego pytam was pamietam ze po tym forum latal kiedys siwy05 koleszka mial sporo wiadomosci wiec moze on obczai temat ... a wiec mam celinke 335 takt 2,8Ghz puszczam ja stable na abit IS7-E 166mhz fsb i jak wiadomo w mnoznik jest 21 czyli wychodzi nam 3,46Ghz niezle i temperatura na pentagramie QVC freezone 120Cu tez nie najgorsza stable 42*C streeeesssssss 51*C czyli jeszcze ja mozna pojechac i wlasnie kiedys bylem na stronce i widzialem ze gosc z anglig nasuwal tam moda do celiny jak ustawic wlasnie w cel335 mnoznik 14 i fsb na start 200 tyle ze teraz nie moge znalesc tej stronki gosc tak ja zmodowal ze poszla mu na fsb 250 i mnoznik 14 dziwne co nie ale szla mu na 3,5Ghz na tak wysokim fsb wiem ze mnoznik lowlest i ze sie mniej gzeje ale jeszcze dziwniejsze ze on to zrobil na IS7-E a ja mam taka sama plyte pozatym niewiem jak ale on pisal ze ma pamieci NANIA i ze szla mu w stosunku 5:4 to pamieci musial by mu isc na 420 mhz podejzane ale z tego co pamietam tak bylo ...prosze was o pomoc w znalezieniu tego forum i wypowiedz jesli ktos wie jak to zrobic .....lufa all ;P =====<@THC

PS: zalaczam fotke screnow z everesta cpu ID i tem jak widac po zeszlifowaniu i zalozeniu pasty ze srebrem od wentyli titanum temp proca jeszcze 2*C w dol ;P ... link do foty http://www.members.lycos.co.uk/pietro87/CpuID.JPG .pozdro ;)

Przyznam ze tu mnie zaskoczyles bede musial poszukac czegos na temat tego kolesia bo z tego co wiem tylko niektore p4 razem z plyta asusa mogla zmniejszyc mnoznik do 14 bez modaPS. jesli ustawil fsb 250MHz i 5:4 to pamieci ida na 200MHz czyli lajtowo gdyby walnal je na 1:1 i zarzucil spi 16M mogloby byc ciekawie, nie pal tyle ;) blanty rulezz ;)

Edytowane przez siwy05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam moją płytę IC7 obsadzić 2x1GB dual Chanel.

Biorę pod uwagę:

G.SKILL PC3200 2-3-2-5 2x1GBZX

G.SKILL PC4000 3-4-4-8 2x1GBHZ

OCZ EL PC4000 3-4-3-8 GX XTC 2x1GB

Proszę o poradę, co będzie najlepszym wyborem?

Płyta pracuje na 250fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi