Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

dobra dostalem si-120 i pierwsze testy byly, max fsb na is7 co dalem rady to tylko 250 moze hamuje mnie zasilka (chief 350) robie 3.0@3.75 na 1.32V a max temp z si-120 to 53 stopnie, szkoda ze nie moge dac wiekszego fsb bo sie proc marnuje :(

Skąd wiesz, że to przez płyte? Troche niskie napięcia jak na 750mhz o/c, daj 1,4 i zobacz wtedy. Zauważ, że masz pamięci asynchro co też obniża możliwości płyty, u mnie między asynchro a sychro była różnica wprawdzie niewielka - 5mhz na fsb ale zawsze coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kean - mu raczej chodzi o to ze jak ustawil pamieci synchro to zyskal 5MHz na FSB, o ile dobrze rozumiem

@misiom "pamięci asynchro co też obniża możliwości płyty"

nie wiem czy dobrze rozumie, ale twierdzisz ze ze na synchro (1:1) mozna wykrzesac z plyty wieksze FSB ? nawet jesli tak jest to nie da mi to nic bo moj ram już na 250MHz sypie bledami niesamowicie (czasem sie resetuje komp przed zobaczeniem pulpitu) mam prosbe wytlumacz to troche bardziej bo ja nie rozumie chyba do konca .... ;|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zalman niebieski na Nb daje rade przy fsb267 non stop pełen relax a zamontowałem go za pomoca tego drucika (zapinki ) od standardowego chodzenia NB na abicie zaczepiłm za jedno ''uszko '',przełożyłem przez finy zalmana i docisnołem tak mocno ze udało sie zaczepić za drugie uszko :) i sie trzyma i zdaje świetnie egzamin

nie modyfikowałem tego drucika w żaden sposób

mam pytanie.

sprzedalem znajomemu ic7-g z zamonowanym radiatorem zalmana.

sam mialem pod gniazdo wiatraka chipsetu podlaczony wiatrak od budy.

znajomy mowi ze plyta mu nie wstaje tylko wydaje jeden dlugi dzwiek.

czy to jest sygnal ze nie jest podlaczony wiatrak przy chipsecie ?

ja juz nie pamietam.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce sobie kupić tego pentagrama na chipset http://subvert.pl/sklep/index.php?p=produc...re&iProduct=228

lepiej kupić tego czy sobie nie poradzi i za to kupić miedzianego za 8 zł wiecej

chce koniecznie z tego sklepu bo se odbiore osobiście

i OT czy ma ktoś coś takiego http://subvert.pl/sklep/index.php?p=productsMore&iProduct=94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kean - mu raczej chodzi o to ze jak ustawil pamieci synchro to zyskal 5MHz na FSB, o ile dobrze rozumiem

@misiom "pamięci asynchro co też obniża możliwości płyty"

nie wiem czy dobrze rozumie, ale twierdzisz ze ze na synchro (1:1) mozna wykrzesac z plyty wieksze FSB ? nawet jesli tak jest to nie da mi to nic bo moj ram już na 250MHz sypie bledami niesamowicie (czasem sie resetuje komp przed zobaczeniem pulpitu) mam prosbe wytlumacz to troche bardziej bo ja nie rozumie chyba do konca .... ;|

dokładnie, przy synchro wyciągniesz większe fsb a przy asynchro mniejsze, ponieważ przy synchro nb sie mniej męczy

PS. Jak chcesz to może podesłac do mnie tego proca, moje hynixy myśle, że ok 260-270 by robiły :D

@KAMILcom

jak będziesz miał tego pentagrama pasywnego to bierz wersje al czy tam alcu, jak z nawiewem to cu

Edytowane przez misiom1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, przy synchro wyciągniesz większe fsb a przy asynchro mniejsze, ponieważ przy synchro nb sie mniej męczy

PS. Jak chcesz to może podesłac do mnie tego proca, moje hynixy myśle, że ok 260-270 by robiły :D

@KAMILcom

jak będziesz miał tego pentagrama pasywnego to bierz wersje al czy tam alcu, jak z nawiewem to cu

Nie wiem skad wasc takie rewelacje masz... Przy asynchro NB sie mniej meczy :?: Przy asynchro wyciagniesz mniejsze FSB :?: Troche mam ta plyte, "troche" na niej pokrecilem, ale z taka opinia to sie jeszcze nie spotkalem B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skad wasc takie rewelacje masz... Przy asynchro NB sie mniej meczy :?: Przy asynchro wyciagniesz mniejsze FSB :?: Troche mam ta plyte, "troche" na niej pokrecilem, ale z taka opinia to sie jeszcze nie spotkalem B)

Mam je z własnego doświadczenia, zmiana pamiątek na hynixy oraz puszczenie proca na synchro dało mi o 5mhz na fsb więcej.

o mnie ci chodzi :D ?

jak dotykałem ręką to po paru sekundach zaczynało parzyć

Bez dobrego przewiewu w budzie sam pasyw nie starczy, ja też musiałem dawać wiatrak jak miałem kompa bez budy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom faktycznie bo wreście założyłem WCta i wszyskie wentyle poszły na chłodnice

ale elegancko teraz temp na świerzej paście mam ilde 42 na cpu 2.53@3100 na fsb 164 (żeby pamieci były na 205) a w stresie 48 maxymalna odnotowana 49*C

jaki jest fajny program żeby wentylator podłoczony tam gdzie NB działał na 40% po każdym właczeniu systemu

kożystam ze speed fana ale tżeba recznie ustawiać za każdym razem

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"dokładnie, przy synchro wyciągniesz większe fsb a przy asynchro mniejsze, ponieważ przy synchro nb sie mniej męczy"

w asynchro sie mniej meczy proc w synchro potrzebuje wiecej V do poprawnego działania, a do tego NB duzo bardziej dostaje po [gluteus maximus]cz, aczkolwiek teraz proca puscilem na fsb 240 (3,6GHz) synchro z ramem (ram na 2,5-4-4-8 hehehe)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedcie mi jak jest z tym kontrolerem chipsetowym SATA/EIDE

Pod pierwszy port SATA mam podlaczony dysk SATA , pod drugi EIDE nagrywarke oraz CD-ROM

Drugi SATA i pierwszy EIDE sa wolne - ale chcialbym miec mozliwosc podlaczenia jeszcze jednego dysku , nie odlaczajac zadnego urzadzenia - czy moge go podlaczyc pod wolny port EIDE 1 ?

Bo cos w instrukcji pisze o jakis zaleznosciach , jakas tabelka itp ale nie rozumiem jej za bardzo - oraz powiedcie mi jak uswtawic ( co wlaczyc i co wylaczyc , i na jaka opcje ustawic ) opcje SATA w Biosie

Moja konfiguracja bedzie wygladac tak :

- SATA 1 - dysk systemowy na SATA

- EIDE 1 - chce podlaczyc kieszen i wsadzac w nia dyski EIDE

- EIDE 2 - podlaczone sa juz nagrywarka DVD jako master i naped DVD jako slave

Oczywiscie plyta glowna to Abit IC7 ( bez dodatkowego kontrolera SATA )

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i po przegladnieciu forum zdecydowalem sie wymienic mojego 2,8E na 3,2E SL7PN

wszystko dziala ladnie pieknie

ale jest pewnien problem przy oc...

moj 2,8 na c0 chodzil na 1,41V na fsb 250

i nie bylo problemow

3,2 jak ustawiam fsb 250 i napiecie te 1,41 a nawet 1,43 niby startuje ale jak ma przejsc do posta to wywala komunikt: bios check sum error i drive A not found czy cos takeigo

na 1,48V chyba jest post i sa 4ghz

co to za napiecie....

cos mi tu na bios wyglada

bios to 28

jeszcze nie chcialo mi sie zakladac pentagrama 80cu zamiast tego boxa (chcialem tylko na boxie sprawdzic czy dziala proc, a pentagrama w pozycji pionowej ciezko sie zaklada :) )

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze sie inaczej kreci :]

2,8 1MB 800 SL79K C0

3,2 1MB 800 SL7PN E0

ale jak sie naczytalem ze niektore proce z tej serii sl7pn nawet na obnizonym napieciu ida a srednio to default lub ciutke wyzej... wiec to mnie dziwi

pozatym jak proc nie wstaje bo fsb lub napiecie mu nie pasi to nie wywala komunikatu o bledzie w sumie kontrolnej biosu... to jest dla mnie dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi