Skocz do zawartości
bbc20000

Abit IS7 i IC7

Rekomendowane odpowiedzi

prescotty dopiero po 1.550 mają padake

Co raz wiecej nowosci sie dowiaduje... Jestem w szoku, bo myslalem ze wiem dosc duzo o tej plycie i prockach... a tu taka nowosc, ze Prescotty maja "padake" dopiero po 1,55Vcore... Zobacz w moj podpis (w biosie ustawione 1,5875Vcore) - proc od kilku miesiecy u mnie tak smiga, wczesniej smigal tak u _Vip_'a i jakos zyje majac sie caaaalkiem dobrze B)

@S.W.A.T >>> wlacz w biosie przede wszystkim HT, sprawdz chocby w CPU-Z. Jesli miales wylaczony HT to niemal 100% pewne, ze bedziesz musial przeinstalowac system (zeby wykrywalo 2 logiczne procesory)

@pipanol-pl >>> duze jest prawdopodobienstwo, ze 3.2 pojdzie na 4GHz - wszak to tylko FSB=250 :rolleyes: W miare dobre pamieci, dobre zasilanie, chlodzenie i ognia B) W sumie zawsze mozna jechac na 5:4 z RAMem ale to juz nie to samo wyzwanie :]

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no porazka ten moj sl7pn....

na 250 sie bootuje ale stabilnosci (nawet windows sie nie skonczyl ladowac...) nie ma na 1,61V wiecej nie chce bo troche i tak wysoko juz jest, a po 2 temp jest wysoka... w biosie pokazuje mi niby 80 stopni a coolerek jest naprawde cieply wiec...

z pamieciami 1:1 probowalem (mam tccd) i jest tak samo jak z 5:4

jakies sugestie?

moze radiator na nb nie wystarcza, ale kiedys starczal do 250....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co raz wiecej nowosci sie dowiaduje... Jestem w szoku, bo myslalem ze wiem dosc duzo o tej plycie i prockach... a tu taka nowosc, ze Prescotty maja "padake" dopiero po 1,55Vcore... Zobacz w moj podpis (w biosie ustawione 1,5875Vcore) - proc od kilku miesiecy u mnie tak smiga, wczesniej smigal tak u _Vip_'a i jakos zyje majac sie caaaalkiem dobrze B)

@S.W.A.T >>> wlacz w biosie przede wszystkim HT, sprawdz chocby w CPU-Z. Jesli miales wylaczony HT to niemal 100% pewne, ze bedziesz musial przeinstalowac system (zeby wykrywalo 2 logiczne procesory)

@pipanol-pl >>> duze jest prawdopodobienstwo, ze 3.2 pojdzie na 4GHz - wszak to tylko FSB=250 :rolleyes: W miare dobre pamieci, dobre zasilanie, chlodzenie i ognia B) W sumie zawsze mozna jechac na 5:4 z RAMem ale to juz nie to samo wyzwanie :]

sprawdz czy przy tym vcore przechodzi Ci CPU TESTS 3dmark06

też do tej pory od paru ładnych miechów miałem fsb250 przy 1.5875 (żadnych oznak "padaki") i wszystko z powodzeniem łykało . nie było bata.

aż tu nagle 3dmark 06 cpu tests i wywaliło mnie do pulpitu. za drugim razem też. za trzecim to samo.

podniosłem w biosie v o "jedno oczko" z 1.5875 na 1.6125 i idzie jak burza!

My config:

ABIT IC7

PENTIUM 4 3,0E @ 3,75GHz (Thermalright xp-90)

G.SKILL HZ PC4000 2x1024MB 3-4-4-8

GIGABYTE 6600gt 128mb/128bit 500/1000 @ 550/1100

WD Caviar 120GB 8MB

MAXTOR DiamondMax10 200GB 8MB

NeoTEC V4200 420W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz siga update'ne to bedzie ladnie wszystko

a chieftec to 420-302DF

zasilka nie jest zbyt dobra bo od delty chyba a nie sirteka

napiecia mierzone miernikiem przy oc @ fsb 230 (3680) w idle

5: 5,19-20

12: 12,20-21

3,3: 3,38

5 i 12 sa za wysokie, ale w normach(5%) sie miesci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia eleganckie to nie wiem co to może być

ja czekam aż bedzie -20*C i ide na dwór :D podkrecić se grafe i może proca jak zasilacz sie przemoże tylko żeby mi woda w WC nie zamarzła :D

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misiom1, a co proponujesz?

wc moglo by teoretycznie byc, ale nie mam jak technicznie tego za bardzo zrobic

musial bym sporo sie nameczyc

juz kiedys mialem wc ale dalsze jego rozwijanie wiazalo sie ze zbyt duzymi kosztami i przy zmianie z S370 na S478 sprzedalem je

freizer 4 chyba nie bedzie duzo lepszy?

@KAMILcom, borygo wlej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam

ja si powiem tak za bloki na NB i cpu kupowałem u HINCIA ! polecam za 50 zł z wysyłką obydwa a WC wyniosło mnie ok 150 zł bez pompki z popką pewnie jakieś 180 ale temperaturka fantastyczna 10-15*C mniej

edit

10-15*C mniej niż freazer 4

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam winowajce chyba

tak sie bawilem i doszedlem do fsb 240 (3841 MHz)

Tutaj na fotce widac

no i podczas tego testu temp byla w okolicach 80-81 stopni

wiadmo ze plyta zawyza o jakies 10 ale to i tak jest w okolicach 70 stopni wiec duzo za duzo

pozatym wszystko w budzie(otwartej) bylo cieplutkie

aby wiecej dac trzeba by z napieciem isc bo jest cieplo i to nie starcza, ale jak dam wiecej V i wiecej MHz to znowu robi sie cieplej itd...

chyba chlodzonko jakies trzeba se sprawic dobre, ale w innym miejscu sie bawic - np piwnica :]

a powiedzcie mi czy wynik 14,16 w pi 16M jak dla tego proca to oki?

screen w linku wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam winowajce chyba

Tutaj na fotce widac

wiadmo ze plyta zawyza o jakies 10 ale to i tak jest w okolicach 70 stopni wiec duzo za duzo

aby wiecej dac trzeba by z napieciem isc bo jest cieplo i to nie starcza, ale jak dam wiecej V i wiecej MHz to znowu robi sie cieplej itd...

chyba chlodzonko jakies trzeba se sprawic dobre, ale w innym miejscu sie bawic - np piwnica :]

screen w linku wyzej

No wynik nawet nawet, ale powinien być niższy, zoptymalizuj system.

Co do chłodzenia to freezer 4 z tańszych a z droższych TT Big Typhon (czy jak to sie tam pisze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie wydaje ze ten slaby wynik (bo jak by na to nie patrzyc to taki czas uzyskuje sie na ok 3,6GHz wg. rankingu tweaka) to kwestia zbyt duzej temp, przez co proc spowalnia troche (taka jest moja teoria) a ze system mam zawalony to inna kwestia :)

czyli mowicie ze fraizer 4 odpada..., a ten TT Big Typhon da rade?

pojde do kolesia z wc (a ze mrozy ida.... ;) ) i zobaczymy co ten proc potrafi :] i wtedy bede myslec co dalej, czy zmieniac czy inwestowac w chlodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia eleganckie to nie wiem co to może być

ja czekam aż bedzie -20*C i ide na dwór :D podkrecić se grafe i może proca jak zasilacz sie przemoże tylko żeby mi woda w WC nie zamarzła :D

hehe ja jush prawie wwyszedlem .. :) hehe t znaczy okno otworzylem .. to na procku mialem 24*C wedlug czujnika .. : hehe a aten na grafie to wogole sie zaciol ale wtedy robilem tylko testy na grafie.. ale szkoda ze prockiem po drodze sie nie bawilem :] hehe bo moze wiecej niz 3.5 by poszzedl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam winowajce chyba

Tutaj na fotce widac

screen w linku wyzej

polecam do testowania stabilnosci i temperatury

http://www.distributed.net/download/clients.php

chodzac na 2 watkach potrafi lepiej rozgrzac proca od pi

oraz jest bardzo czuly na niedomagania ram.

generalnie jezeli komus to pochodzi z 3 godziny

jest juz oki jezeli chodzi o stabilnosc

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobcie sobie tunelik powitrzny nawet przy otwartej budzie!!!!!!!!

u mnie roznica miedzy otwarta bez tunelu a otwarta z tunelem to okolo 7*

i zamkniecie budy nic nie zmienia:P

mam zalmana 7000Cu 1700rpm i na 3,3 na def Vcore mam 58-60 w stresie wedlug Abita:)

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tunel zależy jakiego masz colerta jak np. freazer 4 który jest pionowo ciężko mu zrobić ale jak masz petagrama albo zalmana albo boxa to żeczywiście sie opłaca i temp. powinny być niższe

ja u siebie na frezerze 4 zauważyłem że jak bude położyłem w poziomi temp. spadała o 10 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Jak to jest: czy po podkręceniu proca wyłacza sie PAT??? jeżeli tak to przy jakiej wartości podkręcenia? Czy u mnie (jak w sygnaturze) jeszcze działa czy nie?

Przy okazji chciałem zapytać czy moja zasiłka starczy jeżeli wymienie grafe na GF6600GT??? - sorry wiem że nie ten dział ale nie chce tworzyć nowych topików:)

Dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !

Kupiłem płytę Abita IC7-G i wsadziłem do niej Celerona 2 GHz (Northwood), DDR 256 MB 266 MHz i GF 4200 Ti 128 MB. Płta się włączy pracują wentylatory, ale ekran czarny, bios nie wstaja tylko słychać powtarzający się 5 sekundowy sygnał. Ram wkładałem inne DDR 256 MB 333 MHz. Czy ta płyta obsługuje Celerona 2 GHz (Northwood). Za pomoc z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi