Dimek Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 (edytowane) prescotty dopiero po 1.550 mają padakeCo raz wiecej nowosci sie dowiaduje... Jestem w szoku, bo myslalem ze wiem dosc duzo o tej plycie i prockach... a tu taka nowosc, ze Prescotty maja "padake" dopiero po 1,55Vcore... Zobacz w moj podpis (w biosie ustawione 1,5875Vcore) - proc od kilku miesiecy u mnie tak smiga, wczesniej smigal tak u _Vip_'a i jakos zyje majac sie caaaalkiem dobrze B) @S.W.A.T >>> wlacz w biosie przede wszystkim HT, sprawdz chocby w CPU-Z. Jesli miales wylaczony HT to niemal 100% pewne, ze bedziesz musial przeinstalowac system (zeby wykrywalo 2 logiczne procesory) @pipanol-pl >>> duze jest prawdopodobienstwo, ze 3.2 pojdzie na 4GHz - wszak to tylko FSB=250 :rolleyes: W miare dobre pamieci, dobre zasilanie, chlodzenie i ognia B) W sumie zawsze mozna jechac na 5:4 z RAMem ale to juz nie to samo wyzwanie :] Edytowane 21 Stycznia 2006 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 nie no porazka ten moj sl7pn.... na 250 sie bootuje ale stabilnosci (nawet windows sie nie skonczyl ladowac...) nie ma na 1,61V wiecej nie chce bo troche i tak wysoko juz jest, a po 2 temp jest wysoka... w biosie pokazuje mi niby 80 stopni a coolerek jest naprawde cieply wiec... z pamieciami 1:1 probowalem (mam tccd) i jest tak samo jak z 5:4 jakies sugestie? moze radiator na nb nie wystarcza, ale kiedys starczal do 250.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Co raz wiecej nowosci sie dowiaduje... Jestem w szoku, bo myslalem ze wiem dosc duzo o tej plycie i prockach... a tu taka nowosc, ze Prescotty maja "padake" dopiero po 1,55Vcore... Zobacz w moj podpis (w biosie ustawione 1,5875Vcore) - proc od kilku miesiecy u mnie tak smiga, wczesniej smigal tak u _Vip_'a i jakos zyje majac sie caaaalkiem dobrze B) @S.W.A.T >>> wlacz w biosie przede wszystkim HT, sprawdz chocby w CPU-Z. Jesli miales wylaczony HT to niemal 100% pewne, ze bedziesz musial przeinstalowac system (zeby wykrywalo 2 logiczne procesory) @pipanol-pl >>> duze jest prawdopodobienstwo, ze 3.2 pojdzie na 4GHz - wszak to tylko FSB=250 :rolleyes: W miare dobre pamieci, dobre zasilanie, chlodzenie i ognia B) W sumie zawsze mozna jechac na 5:4 z RAMem ale to juz nie to samo wyzwanie :] sprawdz czy przy tym vcore przechodzi Ci CPU TESTS 3dmark06 też do tej pory od paru ładnych miechów miałem fsb250 przy 1.5875 (żadnych oznak "padaki") i wszystko z powodzeniem łykało . nie było bata. aż tu nagle 3dmark 06 cpu tests i wywaliło mnie do pulpitu. za drugim razem też. za trzecim to samo. podniosłem w biosie v o "jedno oczko" z 1.5875 na 1.6125 i idzie jak burza! My config: ABIT IC7 PENTIUM 4 3,0E @ 3,75GHz (Thermalright xp-90) G.SKILL HZ PC4000 2x1024MB 3-4-4-8 GIGABYTE 6600gt 128mb/128bit 500/1000 @ 550/1100 WD Caviar 120GB 8MB MAXTOR DiamondMax10 200GB 8MB NeoTEC V4200 420W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 1.5500 ale zależy jakie chłodzenie wiadomo że na FC dasz 1.700 i nie bedzie problemu ... @kean napisz jakiego masz tego chiftecka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 zaraz siga update'ne to bedzie ladnie wszystko a chieftec to 420-302DF zasilka nie jest zbyt dobra bo od delty chyba a nie sirteka napiecia mierzone miernikiem przy oc @ fsb 230 (3680) w idle 5: 5,19-20 12: 12,20-21 3,3: 3,38 5 i 12 sa za wysokie, ale w normach(5%) sie miesci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 troche za słabe masz chłodzenie jak chcesz otrzymać 4ghz przy dobrym napięciu to coś lepszego jest potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 (edytowane) napiecia eleganckie to nie wiem co to może być ja czekam aż bedzie -20*C i ide na dwór :D podkrecić se grafe i może proca jak zasilacz sie przemoże tylko żeby mi woda w WC nie zamarzła :D Edytowane 21 Stycznia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 @misiom1, a co proponujesz? wc moglo by teoretycznie byc, ale nie mam jak technicznie tego za bardzo zrobic musial bym sporo sie nameczyc juz kiedys mialem wc ale dalsze jego rozwijanie wiazalo sie ze zbyt duzymi kosztami i przy zmianie z S370 na S478 sprzedalem je freizer 4 chyba nie bedzie duzo lepszy? @KAMILcom, borygo wlej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 (edytowane) nie mam ja si powiem tak za bloki na NB i cpu kupowałem u HINCIA ! polecam za 50 zł z wysyłką obydwa a WC wyniosło mnie ok 150 zł bez pompki z popką pewnie jakieś 180 ale temperaturka fantastyczna 10-15*C mniej edit 10-15*C mniej niż freazer 4 Edytowane 21 Stycznia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 no i mam winowajce chyba tak sie bawilem i doszedlem do fsb 240 (3841 MHz) Tutaj na fotce widac no i podczas tego testu temp byla w okolicach 80-81 stopni wiadmo ze plyta zawyza o jakies 10 ale to i tak jest w okolicach 70 stopni wiec duzo za duzo pozatym wszystko w budzie(otwartej) bylo cieplutkie aby wiecej dac trzeba by z napieciem isc bo jest cieplo i to nie starcza, ale jak dam wiecej V i wiecej MHz to znowu robi sie cieplej itd... chyba chlodzonko jakies trzeba se sprawic dobre, ale w innym miejscu sie bawic - np piwnica :] a powiedzcie mi czy wynik 14,16 w pi 16M jak dla tego proca to oki? screen w linku wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 w biosie mam w opcji HT: Enabled -> czyli hT :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 no i mam winowajce chyba tak sie bawilem i doszedlem do fsb 240 (3841 MHz) Tutaj na fotce widac no i podczas tego testu temp byla w okolicach 80-81 stopni wiadmo ze plyta zawyza o jakies 10 ale to i tak jest w okolicach 70 stopni wiec duzo za duzo pozatym wszystko w budzie(otwartej) bylo cieplutkie aby wiecej dac trzeba by z napieciem isc bo jest cieplo i to nie starcza, ale jak dam wiecej V i wiecej MHz to znowu robi sie cieplej itd... chyba chlodzonko jakies trzeba se sprawic dobre, ale w innym miejscu sie bawic - np piwnica :] a powiedzcie mi czy wynik 14,16 w pi 16M jak dla tego proca to oki? screen w linku wyzej No wynik nawet nawet, ale powinien być niższy, zoptymalizuj system. Co do chłodzenia to freezer 4 z tańszych a z droższych TT Big Typhon (czy jak to sie tam pisze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 freazer 4 średnio polecam ja miałem na fsb 160 temp. około 55 w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 mi sie wydaje ze ten slaby wynik (bo jak by na to nie patrzyc to taki czas uzyskuje sie na ok 3,6GHz wg. rankingu tweaka) to kwestia zbyt duzej temp, przez co proc spowalnia troche (taka jest moja teoria) a ze system mam zawalony to inna kwestia :) czyli mowicie ze fraizer 4 odpada..., a ten TT Big Typhon da rade? pojde do kolesia z wc (a ze mrozy ida.... ;) ) i zobaczymy co ten proc potrafi :] i wtedy bede myslec co dalej, czy zmieniac czy inwestowac w chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 inwestuj w chłodzenie poważnie niekórzy piszą że freazzer jest super ale u mnie jakoś cienko 55 buda otwarta z tym że abit zawyż tep. te 5-7C a jak buda była w poziomie otwarta to pamietam miałem wtedy 45 odjąć 5-7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 u mnie proc na freezerze szedł na fsb 253 a na wc na 257 i temp w max load miałem ok 46*C na niekręconym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 ale ty masz 2,8E u mnie 2,8 tez tak szedl na pencie chyba ze mowisz o 3,2E... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 napiecia eleganckie to nie wiem co to może być ja czekam aż bedzie -20*C i ide na dwór :D podkrecić se grafe i może proca jak zasilacz sie przemoże tylko żeby mi woda w WC nie zamarzła :D hehe ja jush prawie wwyszedlem .. :) hehe t znaczy okno otworzylem .. to na procku mialem 24*C wedlug czujnika .. : hehe a aten na grafie to wogole sie zaciol ale wtedy robilem tylko testy na grafie.. ale szkoda ze prockiem po drodze sie nie bawilem :] hehe bo moze wiecej niz 3.5 by poszzedl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 ale ty masz 2,8E u mnie 2,8 tez tak szedl na pencie chyba ze mowisz o 3,2E... dodaj do mojego wyniku ok 2*C i masz temp na 3,2E... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 w idle to tak jest mniej wiecej ale w load juz ta skala nie idzie niestety tak liniowo :( ale i tak ladne temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 pipanol byłem na dworku bawiłem sie w OC grafy bo zasiłka nie daje żyć chyba zmienie ją na enermaxa 350W zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 no i mam winowajce chyba tak sie bawilem i doszedlem do fsb 240 (3841 MHz) Tutaj na fotce widac no i podczas tego testu temp byla w okolicach 80-81 stopni wiadmo ze plyta zawyza o jakies 10 ale to i tak jest w okolicach 70 stopni wiec duzo za duzo pozatym wszystko w budzie(otwartej) bylo cieplutkie aby wiecej dac trzeba by z napieciem isc bo jest cieplo i to nie starcza, ale jak dam wiecej V i wiecej MHz to znowu robi sie cieplej itd... chyba chlodzonko jakies trzeba se sprawic dobre, ale w innym miejscu sie bawic - np piwnica :] a powiedzcie mi czy wynik 14,16 w pi 16M jak dla tego proca to oki? screen w linku wyzej polecam do testowania stabilnosci i temperatury http://www.distributed.net/download/clients.php chodzac na 2 watkach potrafi lepiej rozgrzac proca od pi oraz jest bardzo czuly na niedomagania ram. generalnie jezeli komus to pochodzi z 3 godziny jest juz oki jezeli chodzi o stabilnosc pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 grzeje sie faktycznie u mnie ilde 42 odjąć 7*C tego co płyta zawyża a stress 52 -7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) zrobcie sobie tunelik powitrzny nawet przy otwartej budzie!!!!!!!! u mnie roznica miedzy otwarta bez tunelu a otwarta z tunelem to okolo 7* i zamkniecie budy nic nie zmienia:P mam zalmana 7000Cu 1700rpm i na 3,3 na def Vcore mam 58-60 w stresie wedlug Abita:) Edytowane 23 Stycznia 2006 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 tunel zależy jakiego masz colerta jak np. freazer 4 który jest pionowo ciężko mu zrobić ale jak masz petagrama albo zalmana albo boxa to żeczywiście sie opłaca i temp. powinny być niższe ja u siebie na frezerze 4 zauważyłem że jak bude położyłem w poziomi temp. spadała o 10 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MI4 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Hej Jak to jest: czy po podkręceniu proca wyłacza sie PAT??? jeżeli tak to przy jakiej wartości podkręcenia? Czy u mnie (jak w sygnaturze) jeszcze działa czy nie? Przy okazji chciałem zapytać czy moja zasiłka starczy jeżeli wymienie grafe na GF6600GT??? - sorry wiem że nie ten dział ale nie chce tworzyć nowych topików:) Dzieki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 zasilacz powinien byc ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Na IC7 PAT włącza się i wyłącza za pomocą GAME ACCELERETOR (z tego co sobie przypominam) ja od identyfikacji PATa używałem EVERESTa (ale nie wiem czy on dobrze wykrywa PAT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss_l Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Witam wszystkich ! Kupiłem płytę Abita IC7-G i wsadziłem do niej Celerona 2 GHz (Northwood), DDR 256 MB 266 MHz i GF 4200 Ti 128 MB. Płta się włączy pracują wentylatory, ale ekran czarny, bios nie wstaja tylko słychać powtarzający się 5 sekundowy sygnał. Ram wkładałem inne DDR 256 MB 333 MHz. Czy ta płyta obsługuje Celerona 2 GHz (Northwood). Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 tak poina teoretycznie obsłużyć może grafika źle albo nie podłoczyłeś 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...