Kean Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 ze wzgledu ze na moje IC7-G skonczyla sie gwara, wiec nie jest mi teraz jej szkoda, zamierzam zrobic jaj pare modow. na poczatek bedzie to Vchip(Vdd). Teraz pytanie: czego mozna sie po tym spodziewac? Z tego co wyczylałem w artykule Hipro, to pomoze to w uzuskiwaniu FSB - o to mi chodzil, ale jakich wielkosci moge sie spodziewac? Mod jest bardzo prosty wiec nie powinno byc z tym problemow, ale wolal bym przeprowadzac reszte modyfikacji stopniowo zeby wiedziec w razie czego gdzie popelnilem blad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Nikt Ci nie powie ile MHz na szynie zyskasz po zrobieniu vdd, bo u kazdego to inaczej wyglada. Pamietam jak sobie zrobilem vdd na 8RDA+ i uzyskalem az 10MHz wiecej FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 wiem ze nikt nie powie... chodzi o to czy jest to warte zachodu i pracy? 10MHz... dało by nawet rade ;) choc nie ukrywam ze po wszystkich modach licze na 300 (nie wiem czy tyle proc pociagnie... ale mozna sprobowac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pron! Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Witam i o pamięci na płytce pytam ;) Mam IC7 i przymierzam się do zmiany pamięci na dual (wreszcie). Mam okazję tanio kupić Kingston HyperX 1GB (2x512mb) model: khx4000/5412r . Ale gdzieś kiedyś czytałem że Abit nie lubi HyperX. Jak to jest na prawdę? Zabangla to? Czy raczej polecilibyście inne pamięci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Często było że twinmos gryzie się z abitem a o hyperX'ach nic negatywnego nie słyszałem, jeśli masz możliwość to spróbuj je i potem dopiero kup, a jeśli nie masz takiej możliwości to jesli tanio je kupisz to i tak się opyla :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pron! Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Dzięki za szybkie info. Cena jest wg mnie atrakcyjna jak za ten zestaw, kumpel mi je podeśle za 100USD (jakieś 320zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Bierz i się nie zastanawiaj :-P na allegro za 512mb kość dają chetnie 220zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Cześć. Przyznam się bez bicia - nie szukałem. Problem jest jeden. Nie mogę zainstalować XP-ka na dysku SATA2 i płycie IC7-G. Winda z SP2, sterowniki SATA na dyskietce. Win 2000 instaluje się bez problemu a XP wywala się na ekranie logowania przed rozpoczęciem "właściwej" instalacji, tzn. po skopiowaniu plików na HDD. Na pewno ktoś z Was ma taki zestaw i sobie z tym poradził. Jeśli się nie mylę to proszę Was dobrzy ludzie, napiszcie co i jak poustawiać w biosie i jakiego "sposobu instalacji" użyć. Siedzę nad tym już dwa dni i cały czas kupa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Masz tylko jeden dysk czy wiecej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Mam jeszcze ten z siga - próbowałem z nim i bez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Przeglądałem sygnatury userów i zobaczyłem że niektórzy mają IC7 rev 1.0 a inni 1.1, doszukałem sie tyle że: 1.1 ma tam niby 2 kondensatory więcej, lepsze chłodzenie na NB te z MAX3 i podobno coś było o trwałosci kondensatorów czy są jeszcze jakieś różnice i czy dotyczy to także IC7-G??Czy można rozróżnić po focie jaki to rev? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Czy na prawdę nikt nie może mi pomóc w sprawie posta #2211? P.S. Tym razem szukałem i dalej nic. OT Surix, ile dałeś za tago Abita? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derwisz Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Witam Co oznacza pojedynczy długi pisk głośniczka w tej płycie?, poza tym nic się nie uruchamia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Na przyszłośc radze poszukać Biosy to chyba oznacza ze coś nie tak jest z pamięciami...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 ja niebawem chyba bede sprzedawac IC7-G w jakich cenach to chodzi? bo na allegro nie moge nic znalesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 To zależy ale ludziska się rzucą jak wystawisz, ja dałem 250zł u ciebie powinno byc sporo więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Ja IC7-G 4 miesiące temu puściłem za 400zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Witam, mam pytanie co do IS7-G Szukam mobo zamiennej do mego P4, na allegro pojawiła się IS7-G od 1zł BCM, więc jak cena nie przekroczy 120-150zł (a to jest bardzo niemożliwe, przeglądam od tygodnia allegro i dobrych płyt jest 2 na 50 aukcji.... reszta to jakieś Matsonici itp. na Sis'ach czy VIA P4X266) byłbym nią zainteresowany. Związku z tym mam pytania: 1.Czy aby się na 100% dowiedzieć czy obsłuży to mego P4 Willamette (100 FSB) mam słać maila do Abita? NA oficjalnym CPU Supporcie nic o tej serii procków, na innym www piszą, że obsługuje P4 fsb 100 od 1.7Ghz wzwyż. 2.Czy płyta sprawia jakieś większe problemy, tj. czy potrafi być "nie miła" dla właściciela i zanim wszystko będzie śmigać tak jak trzeba to czeka użytkownika "droga przez męki"? Edytowane 5 Listopada 2006 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Płyta napewno nie pójdzie za mniej niż 250zł, jakis user w dziale sprzedam ma do sprzedania za 250zł IC7 więc bierz go bo to jest naprawde mała cena, narazie na allegro IC7-G idzie za 375zł... co do P4 Willamette (100 FSB) nie moge powiedziec dokladnie czy bedzie działał tutaj ruszył bez problemu northwood na 100FSB a z willamette nie wiem jak będzie, co do płytki jest zaj** :-P mam ją od 3 tyg, żadnych problemów i konfliktów, jak wiadomo Abit gryzie sie z twinmosami więc tych pamięci lepiej na nim nie używać.. :) Edytowane 5 Listopada 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Sorry za zamieszanie, walły mi się płytki.... (Akurat zerkałem na Twój sig). Chodzi o IS7-G: http://allegro.pl/item139772872_abit_is7_u...bcm_krakow.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Aaa to inna sytuacja w takim razie :) ten IS7 raczej nie obsłuży tego willamette, przynajmniej tak pisali o IC7 :? , a jeśli chodzi o reszte to raczej nie będzie z nią problemów tak jak z IC7.. Tak płyta nie obsługuje willlamette, tylko northwoody. Edytowane 5 Listopada 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Witam, Mam 2 pytania dotyczące IC7 1. Czy płyta nie zniża przypadkiem odczytu napięcia na procesorze?? Jeśli np. w BIOS-ie ustawione jest defaultowe (1,525V) to CPU-Z pokazuje ok. 0,05V mniej i oscyluje wokoł wartości 1.480V. 2. Jakie są dopuszczalne fluktuacje napięcia Vcore. Czy +- 0,05V to norma? Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) No często jest na płytach że są wahania vcore (droop), a spadkiem o 0.05V nie ma się co przejmować, na asusach p4xxx jest większy :P Edytowane 2 Stycznia 2007 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) No często jest na płytach że są wahania vcore (droop), a spadkiem o 0.05V nie ma się co przejmować, na asusach p4xxx jest większy :P Dięki za odp. surix. Nie wiem jednak czy dobrze Cię zrozumiałem. Mówisz o zaniżeniu odczytu napięcia o 0,05V, a zatem rzeczywista wartość napięcia Vcore jest taka, jak ustalona w BIOS-ie? Przypuszczałem, że właśnie owe fluktuacje napięcia vcore uniemożliwiały mi dobry o/c. Mam P4 2.8C M0 i już lekkie zwiększenie FSB do wartości 215 MHz wymuszało zwiększenie napięcia na precesorze o 0,025V dla uzyskania stabilności podsystemu CPU (2 x SP2004 przez 2 h). Do granicy 222 FSB trzeba było zwiększyć vcore do 1,575V, a już 225 MHz wymagało zwiększenia do 1,6V. Pośrenich wartości nie sprawdzałem, ale żeby uzyskać stabilne 240 MHz napięcie vcore zwiększyłem do 1,725V. Zadowoliłoby mnie 250 MHz, ale tyle przy jeszcze większym napięciu Vcore bałem sie juz sprawdzać. Choć ponoć dla jądra Gallatin, wywodzącego się wprost z procesorów Intel Xeon, napięcia rzędu 1,85 - 1,9V są w pełni bezpieczne dla zachowania kilkuletniej żywotności procesora. Jeżeli chodzi o temperatury to uznaję je za normalne - PWM nigdy nie przekracza 60 °C w "stress", a w "idle" 38 - 40 °C, CPU natomiast to odpowiednio 55 - 60 °C oraz 35 - 38 °C. Może to zasługa chłodzenia w budzie (łącznie 4 x 120 mm na wolnych obrotach). W każdym razie nie wierzę by temperatura poszczególnych układów płyty miała z problemami o/c cokolwiek bliżej. BTW cooler CPU to Scythe Ninja, a zasiłka to Seasonic S12-430. Pamiątki także powinny wytrzymać spore przetaktowanie, bo są na chipach Samsunga TCCX. Dajcie jakies rady proszę, bo nie tego sie spodziewałem i starałem sie komponenty dobrać tak, aby przynajmniej granica FSB250 MHz pękła bez większych perturbacji. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Co to dokładnie za proc, może daj screena z cpu-z? Co do napięcia hmm nie wiem jak to z rdzeniem Gallatin i jakie wytrzymuje napiecia.... Co do V pokazywanego, napewno napięcie podawane do proca jest niższe od tego jakie ustwiłeś w biosie.. Można zresztą sprawdzić miernikiem ;) Edytowane 2 Stycznia 2007 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Co to dokładnie za proc, może daj screena z cpu-z? Co do napięcia hmm nie wiem jak to z rdzeniem Gallatin i jakie wytrzymuje napiecia.... Co do V pokazywanego, napewno napięcie podawane do proca jest niższe od tego jakie ustwiłeś w biosie.. Można zresztą sprawdzić miernikiem ;) A zatem CPU wygląda tak: a działa tak (napięcie w BIOSie ustawione na 1,55V): Podejrzewacie cos niepokojacego w tych odczytach czy tez wsio jest normą? Zastanawiam się, czy ponaklejać radiatorki na regulatory napięcia, generator częstotliwości, bo może w tym tkwi przyczyna... A tak sobie myślę czy mogła paść któras z 4. faz zasilających procka i jakby to ew. można sprawdzić. A jeszcze jedno. Czy jeśli uległaby awarii wtyczka 4 pinowa podająca napięcie 12V z zasilacza, czy wowczas komputer dałoby sie odpalić, a jesli tak to czy w jakis inny sposób latwo by mozna stiwerdzic, że to jest właśnie przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Napewno nie ma nic do tego 4 fazowy układ zasilania proca ani też wtyczka, a ten proc jest na rdzeniu northwood........... Odczyty normalne, chociaż widac że ten proc do zabardzo krętliwych nie nalezy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Hej, Zaobserwowałem inne objawy. Otóż przy zmianie ustawień FSB w BIOSie na wartość, która dotychczas była stabilna, komputer podczas wczytywania systemu resetuje się. Nie pomaga przy tym zwiększenie napięcia vcore. Dopiero po powrocie do wartości domyślnych i odpaleniu systemu, zmiana FSB do 215 MHz, nawet bez zwiekszania vcore, nie powoduje resetów. Niestety zaobserwowałem też nagłe wyłączanie sie kompa po kilku h (2 - 5) przebiegu SP2004. A skąd wiadomo, że układ zasialania płyty nie może mieć z tym nic wspólnego? Czy to oznacza, że jesli jedna faza wysiądzie to komp się w ogóle nie odpali? Jeśli nie jest na rdzeniu Gallatin to zastanawia w takim razie podobieństwo w liczbie i układzie kondensatorów do P4 EE: a także screenshot z nowszej wersji CPU-Z: W każdym razie pewne jest to, że mam problem ze stabilnym o/c nawet przy 225-230 MHz, nie wiem niestety co jest tego przyczyną i czy mozna temu jakoś zaradzić. Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan123 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Jakie masz pamięci? Próbowałeś 5:4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Jakie masz pamięci? Próbowałeś 5:4? Mam 2 moduły Corsair CMX512-3200C2PRO na kościach Samsunga -5 TCCX. Jednak nie sądzę, aby one były problemem, gdyz podczas testów obciążeniowych procka "luzuję" im timingi. W każdym razie siedzą w slotach nr 2 i 4. W konfiguracji 1 i 3 nie próbowałem, gdyż wentylator Ninji jest bardzo blisko i dotykałby drutem radiatora lekko przekrzywiając moduł. Jednakowoż dzielnika 5:4 nie próbowałem, gdyz założyłem, że to jeszcze za niskie FSB dla tych pamiątek. Dziwne jednak jest to, że producent deklaruje dla tych pamięci czasy latencji 2-3-3-6, podczas gdy odczyt z SPD to 3-3-3-8. Cóż... sprawdzałem je przez 12 h w MemTest86+ przy FSB220 MHz dla timingów 2-2-3-5 i nie było błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...