surix Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Ma ktos zmodowany bios do IC7-G pozwalajacy ustawic wieksze napiecie dla pamieci niz 2.8V??Takie coś w ogóle było ?? Chyba tylko mody mogą dać na IC7 więcej V na ram :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Czytalem na jakis 2 forach zagranicznych i wspominali o tym biosie. Jak cos to trudno, lutownica w dlon ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Jak był taki trik z biosem to by sie przydało :) bo 2.8V to stanowczo za mało, chociaż nigdy nie natrafiłem na jakiegoś modyfikowanego biosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Witam Mam problem z temperaturą na mojej płycie IS7. mianowicie temperature procesora w spoczynku oscyluje w granicach 50-53*C, procek to Prescott 3.0GHz nie podkręcony, chłodzi go Zalman 7000ACU i pasta Arctic Silver5, wydaje mi się że czujniki przekłamują, natomiast w grach dochodzi do 70*C, nie wiem może to przez te upały, ale nawet jak otworzyłem obudowe i postawiłem duży wiatrak (czyt. domowy) to było to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Zerknij paluchem Ja mialem podobnie przy prescocie 2.8 tempy wskazywal w granicach 60 stopni po po podkreceniu go do 3,9 wcale jakos na czuja nie rosla, wskazniki pokazywaly to samol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 No właśnie w iddle (gdy ma niby 53*) ,jak dotknę radiator to wcale nie jest gorący, tylko leciutko ciepły, natomiast gdy go podkręce do 3.6GHz z napięciem koło 1.41 to temperatury są mniej więcej takie same, no może wyższe o te 1-2* Nie wiem, czy napięcie proca jest stabilne,ale gdy procek jest pod obciążeniem to w CPU-Z pokazuje spadek napięcia np: z 1.41 do 1.39 i wtedy zazwyczaj przy mocniejszym podkręceniu prime95 pokazuje błędy. Czy to tylko przekłamania czujników, czy rzeczywiście jest cos nie tak z zasilaniem cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Prime pokazuje bledy bo cos jest za bardzo podkrecone. Spribuj zaladowac na procka jakis zewnetrzny termometr. Czesto sie zdazalo ze czujniki szalaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 W ic7 czujniki zawyzaja jakies 10-12 stopni. Znany problem tych mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 W ic7 czujniki zawyzaja jakies 10-12 stopni. Znany problem tych mobo... A jak jest w IS7?? A może granicą OC u mojego procka jest zasilacz? Posiadam Enermaxa EG465AX-VE(G)(FMA), który pod obciążeniem przy mojej konfiguracji strasznie się grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 A może granicą OC u mojego procka jest zasilacz? Posiadam Enermaxa EG465AX-VE(G)(FMA), który pod obciążeniem przy mojej konfiguracji strasznie się grzeje. mozliwe ale raczej moze byc ze przy wysokim fsb mobo nie chce trzymac napiecia i jest po prostu duzy droop. ja na swojej IS7-V max fsb 240 bo mnie proc ograniczal. niezaleznie od temp(ta byla niska WC) i V bo taki droop byl ze strach sie bac ~0.15v czasem do 0.2 dochodzilo. w biosie ustawione 1.7V i idle 1.69 a po wlaczeniu pi 1mb odrazu 1.51-1.52. moj fortek dawal rade wiec ten enermax tez spokojnie musi dawac rade :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 A jeszcze takie pytanko o podkręcaniu :) , czy procek mogą jeszcze ograniczeć pamięci pracujące w dualu? 2x512 GoodRAM'y Bo w tej chwili procek przy wyzszym napieciu osiaga fsb250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) a pamieci ile ida?? zmniejsz im mnoznik (cpu/ram) wtedy sprawdz max proca i mobo Edytowane 28 Maja 2007 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techno_Boy Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Na moim mobo przy wysokim napięciu też był mega droop ~ 0,2 ale zrobiłem moda na droopa i problem zniknął ale pojawił się następny, napięcia rzeczywiste były minimalne wieksze od biosowych, procek się bardziej grzał, więc postanowiłem go zlikwidować(mój proc chodzi na 3,6GHz bez zmiany napięc). Moda na droopa zrobiłem dlatego bo chciałem trochę więcej z niego wyciągnąć (4,3 robiłem bez moda na boxie) ale nic z tego nie wyszło. Wkrótce proc na sprzedaż! Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Witam! Zauwazylem za zintegrowana karta gra znacznie ciszej niz moj stary SB128, wszystko mam poglosnione na maxa w panelu sterowania etc, a i tak roznica jest dosyc zauwazalna. Da sie osiagnac wyzszy poziom glosnosci? Pozdro - kuebk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeuss Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Witam! Wcześniej też miałem SB 128 ale mi padł i chciałem przełączyć na zintegrowaną dźwiękową (IS7) ale system jej nie widzi. Jak to zrobić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 zainstalować sterowniki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeuss Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem sterowniki:) Nie mam przy sobie płytki ze sterownikami więc ściągnąłem ze strony Abita sterowniki do karty dźwiękowej zintegrowanej w IS7. Brak reakcji ze strony komputera:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 (edytowane) Jakie moge dać napięcie na procesor na codzień, żeby go nie spalić? Edytowane 24 Lipca 2007 przez markee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Co zrobić z tym fantem : Zaraz po wyłączeniu obliviona :o te cewki sie tam usmarzą... Mam jakiś Intelowy radiator karbowany prostopadle do podloza (glupie okreslenie) i fan intela. Edytowane 30 Lipca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitus Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Na stronie 75 znalazłem zrzut ekranu biosu, widzę tam że jest opcja zmiany mnożnika. Mam na swoim abicie IS7 p4 mobile, który w pewnym zakresie ma odblokowany mnożnik. Co to za wersja biosu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Witam. Temat już trochę stary, ale niestety mam problem z tą płytką. Może ktoś pomoże... Otóż ostatnio kumplowi padł komp. Jak się okazało po sprawdzeniu wszystkiego winowajcą okazała się płyta. Konfiguracja wygląda mniej więcej tak: Abit IC7-G Celeron 2,4 Kingmax 2x512MB Neotec V4200 420W Gigabyte 9200SE 128MB Jako że płyta to już swoista legenda chciałbym spróbować ją jakoś odratować. Wszystkie części sprawne prócz płyty która startuje aczkolwiek jest czarny ekran (sprawdzane także na 2 innych zasilaczach i 2 innych kościach RAM. Podłączana była także inna grafa). Wszystkie kondzioły wyglądają na zdrowe. Żaden nie jest ani trochę napuchnięty. Teraz pytanie. Płyta odpala się. Wszystkie wentyle się kręcą. Palą się dwie diody - zielona (podpięcie zasilacza) i czerwona (włączony system). Niestety obrazu nie ma. Dźwięków też żadnych. Poczytałem na necie iż w tych płytach potrafił paść BIOS tak o. Myślałem o HotFlashu ale stwierdziłem, że może udałoby się jakoś z płyty albo floppa? Nie mogę znaleźć konkretnie tego co mnie interesuje w Google (mam problem jak to nazwać). Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak nagrać CD żeby od razu rozpoczęło się flashowanie? Jak konkretnie wgrać pliki? Traktuję tę płytę jako podstawę do nauki nowych rzeczy :) Ewentualnie gdzie we Wrocławiu mi zaprogramują taką kość za w miarę normalne pieniądze? Na allegro ceny 10-20zł, ale niestety nie na miejscu. Może jakiś forumowicz ma dostęp do programatora... Na kości BIOS pisze: PhoenixBIOS, D686 BIOS, 197428559 Z góry dzięki za wszelkie porady... Wiem, że już na pewno to kiedyś było, ale nie potrafię tego znaleźć i z góry dziękuję za naprowadzenie mnie na jakieś linki. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...