d100495 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Mam nadzieję, że temat umieszczam w dobrym miejscu. Zawsze mnie zastanawiało czy jest jakakolwiek różnica lub jakieś prawidła dotyczące podłączania wiązki zasilania SATA do dysków twardych i nagrywarek cd/dvd ? Czy posiadając dysk ssd + 2x HDD + nagrywarkę dvd i jednocześnie 2 wiązki zasilające, mające po trzy wtyczki zasilające typu Serial-ATA jest jakiś optymalny sposób ich podłączenia ?Pytam między innymi dlatego, że dzisiaj odpalając PC-ta z powyższymi komponentami nie wykrywało mi jednego dysku HDD, a w ciągu całego ostatniego tygodnia nie było problemów przy niezmienionej konfiguracji ("tygodnia", bo drugi dysk HDD został podłączony dokładnie tydzień temu). Sposób podłączenia następujący : Kable do przesyłu danych:SSD - slot SATA3_0 HDD1 - slot SATA3_1 HDD2 - slot SATA3_A1 Napęd DVD - slot SATA2_5 Kable zasilające: Wiązka nr1 - HDD1, HDD2, SSD Wiązka nr2 - Napęd DVD; Nie wykrywało dysku w porcie SATA3_1.Po zamianie kabli w ten sposób: Kable zasilające: Wiązka nr1 - HDD1, HDD2 Wiązka nr2 - Napęd DVD, SSD; Wszystko zaczęło działać, jak wcześniej.Zbyt niska moc na tej wiązce do zasilenia 3 dysków była powodem ? Nie wyjaśnia to jednak, dlaczego w poprzedniej konfiguracji podziałało to tydzień. Dodam, że wtyczek z wiązek użyłem dokładnie tych samych. Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że ktoś podejmie się wyjaśnienia sprawy i pytania mnie nurtujące nie są totalnie głupie xD PS. Swoją drogą nie wiem czy dobrze rozumiem : porty SATA3_0 i SATA3_1 są natywnymi, intelowskimi portami, które zapewniają maksymalne prędkości odczyt/zapis dla dysku SSD? Czy na prędkość dysków HDD także ma to wpływ ? Wyczytałem, że powinno się podłączać pod port SATA3_0 główny dysk(z systemem operacyjnym) chociaż też nie do końca rozumiem dlaczego nie można połączyć go pod SATA3_1.No i ostatnie pytanie : czemu montuje się na płytach głównych złącza SATA III, które nie są natywnymi, intelowskimi, a jakimiś wyrobami innych producentów (chodzi mi tu o porty SATA3_A1, SATA3_A0 ...)? Edytowane 14 Listopada 2017 przez d100495 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...