htw Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 Witam, mam w laptopie następujący dysk : http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/142-Fujitsu-MHV2060AH-MHV2060AH-60-8-ATA-100 chciałbym go wymienić na SSD taki: https://uk.eetgroup.com/i/MSD-PA25.6-064MS-MicroStorage-2.5-IDE-64GB-MLC-SSD https://www.morele.net/dysk-ssd-microstorage-64gb-pata-msd-pa25-6-064ms-1003446/ na pokładzie Win XP, pytanie zasadnicze, czy ten SSD posiada jakiś wbudowany niezależny od systemu trim albo garbage collection, jeśli nie jest sens w ogóle (zapis na lapku min, raczej praca odtwórcza - dwa programy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 Nic nie pisze by dysk miał GC. ( pozostaje raz na jakiś czas jakimś programem przelecieć dysk ) Trim ma wbudowany dopiero win7. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 Win XP nie obsługuje TRIM, bez względu na dysk i kontroler. Na twoim miejscu wziął bym kupił jakiś używany HDD 7200rpm, oczywiście większej pojemności w sensie nowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) to raz na czas prognozujesz - raz na rok ? @barwniak ale jeśli dysk posiada GC to system musi wspierać TRIM żeby nie dochodziło do degradacji ? i większa pojemność jest niepotrzebna bo na tym dysku nic nie bedzie zapisywane, Edytowane 23 Listopada 2017 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Powinna się responsywność kompa poprawić, a hałas zmniejszyć...ale mam wrażenie, że dokonując tego zakupu podniesiesz wartość laptopa co najmniej o 100%. :) Czy się mylę? Poza tym SSD na XP to średni pomysł. Niby da się to ogarnąć, ale daleko do ideału. Raz na jakiś czas... w zależności od eksploatacji dysku. :) Edytowane 23 Listopada 2017 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 Skoro na tym dysku ma być bardzo mało zapisu, to po co w ogóle Ci TRIM. Jeśli chodzi o HDD 7200rpm, to chodziło mi o to, że 60GB HDD 7200rpm, będzie wolniejszy od 250GB 7200rpm. Liczy się też gęstość zapisu danych na jednostkę powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 nie ma znaczenia, to nie kwestia kaski bo moge wydać te 250 zeta na ten dysk, tam jest taki program księgowy który wczytuje dane dłuuuugo za długo, SSD powinien to ogarnąć, jak mówię to będzie laptop to pracy z programem księgowym. Jakaś sprawdzona metoda na to trimowanie dysku ? z pod linuksa np live CD ? Skoro na tym dysku ma być bardzo mało zapisu, to po co w ogóle Ci TRIM. Jeśli chodzi o HDD 7200rpm, to chodziło mi o to, że 60GB HDD 7200rpm, będzie wolniejszy od 250GB 7200rpm. Liczy się też gęstość zapisu danych na jednostkę powierzchni. masz racje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 Czy się mylę? Poza tym SSD na XP to średni pomysł. Niby da się to ogarnąć, ale daleko do ideału. Jakie daleko od ideału ? Jesli dysk ma GC to spokojnie można zapomnieć o TRIM. Własnie z takiej maszyny piszę tj Win XP i dysk mający GC ( kontroler phison PS3107 ) a szybkość nawet na S150 wzrosła o 2/3.. ( tj czas uruchamiania programów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Jeżeli. Z tym brakiem ideału chodziło mi o ręczną obsługę i pilnowanie tego. Wiem, że starym lapkom SSD bardzo pomaga. Całkiem niedawno do mojego złomka wsadziłem chińskie SSD za trochę ponad stówkę i różnica jest ogromna nawet na SATA I właśnie. Tyle że postawiłem na nim W10, a nie XP. Skoro masz dobre doświadczenia z SSD pod XP, to może i u autora będzie OK. :) Edytowane 23 Listopada 2017 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2017 Ten dysk jest niby na sm2236 http://www.siliconmotion.com/A3.2_Partnumber_Detail.php?sn=35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2017 rozwiń myśl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2017 Po forach można wyczytać, że ten kontroler GC obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2017 ja porównywałem lapka 7 letniego z dualcore 2GB z SATA1+Intel SSD vs jednorocznego i7 8GB z SATA3+HDD to ten pierwszy jest szybszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...