Skocz do zawartości
Royc3wicz

Poszukiwane: Pamięć RAM, Dysk SSD, Obudowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy użytkownicy. Ostatnio zaczynam zmiany i upgrade w moim PC, i na chwilę obecną potrzebuję komponentów jak w temacie. Mój OBECNY sprzęt:

Płyta główna: Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3, Z97, DualDDR3-1600, SATA3,RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (GA-Z97X-Gaming 3)   -   Kupowana 3 lata temu~

Zasilacz: Super Flower Platinum King 550w   -   Kupowany 4 miesiące temu~
Karta Graf.: Gigabyte GTX 1060 6GB Gaming G1   -   Kupowana 2 miesiące temu~
Procesor: Intel® Core i5-4690 CPU @ 3.50GHz (4CPU's)   -   Kupowany 3 lata temu~
Chłodzenie Procesora: CPU Silencium PC Fera 3 HE1224 v2   -   Kupowane 4 miesiące temu~

Pamięć RAM: HyperX Fury 2x4GB 1600MHz DDR3 CL10 HX316C10FK2/8   -   Kupowana 3 lata temu~
Obudowa... Cyclone Mars CP40 Pure Black USB 3.0
   -   Kupowana 3 lata temu~

Teraz co chcę kupić:
- Obudowę która pomieści mi to wszystko i zapewni dobrą cyrkulację powietrza, gdyż w obecnej nie mogę założyć bocznej blachy gdyż chłodzenie jest dosłownie o 5mm za szerokie.
- Pamięć RAM - 2x4gb, bo wydaje mi się że powinny usiąść do tej płyty głównej co mam - widzę nawet sloty na nią, - taką żeby pasowała do obecnej. Myślałem o kupnie takich samych kości, ale kosztują 300zł na morelach, gdzie ja kupowałem je 3 lata temu za 320zł... I widzę że z cenami dalej lipa :P
- Dysk SSD. 128GB Powinno wystarczyć, 256GB max.  Ma na nim siedzieć Win7 i całe oprogramowanie z jakiego korzystam, zajmuje jakieś 55gb łącznie, plus do tego chcę tam wcisnąć 2 gry po 10gb~. 

Pomożecie? Dodam, że zakupy planuję raczej po nowym roku, więc nie ma pośpiechu. W razie ewentualnych pytań jestem do dyspozycji. Jeśli chodzi o RAM'y to w sumie wiem że parametry jakich muszę szukać to DDR3, 1600MHz, 2x4GB, tylko nie do końca orientuję się jak działa CL10, co to jest, itd, ale ponoć mogę wziąć więcej niż CL10. :P

Ach, no tak, ceny.
Powiedzmy że za RAM mogę dać 300zł jeśli będą faktycznie tego warte.
SSD - Nie mam rozeznania, ale jeśli ten który ktoś mi kiedyś polecał 256gb kosztował 250zł... To powiedzmy że 200zł za 128gb lub 250zł za 256gb mogę dać. Wiadomo, około.
Obudowa - nie mam pojęcia. Szczerze? Tanio. :D

Edytowane przez Royc3wicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram to albo kupić identyczny z tym co masz albo wymienić na 2x8GB , masz płytę na Z97 to można poszaleć i brać 2133 mhz CL9 / 2 400 mhz CL10 .

Albo taniej 2x8GB 1600 mhz CL8 .

Co do CL - to nic innego jak opóźnienie pamięci , im wyższa liczba tym pamięć jest wolniejsza choć dużo też zależy od taktowania - 2 400 mhz CL10 będzie szybsze niż 1600 mhz CL8 .

SSD - sensownych dysków 120-128GB zostało mało -  A-Data SU800 128GB czy A-Data SP920 , jest jeszcze Goodram Iridium Gen 2 128GB .

Z modeli 240-275 wybór jest większy - oprócz ww. modeli jest także Goodram Iriidum Pro 240GB , Crucial MX300 275GB czy Samsung 850 EVO 250GB .

Można też zaszaleć i kupić A-Data SU900 256GB - trochę drogie ale szybkie i wytrzymałe ( kości MLC 3D ) .

Albo sprawdzone i używane SSD - tutaj masz kilka modeli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi