un_ix Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 :arrow: witam podkrecilem dzisiaj swojego nowego Athlona XP 1800+. z 1536 Mhz uzyskalem 1677 Mhz (11,5x145 przy 1,775 V) co daje model 2000+. przy podnoszeniu fsb o 3 (czyli razem 148) komp sie wieszal. podnioslem wiec napiecie do 1,8 V. dalej to samo. czy moge podnosic dalej smialo napiecie (gora do 1,85 V)? chlodzenie mam takie jak w opisie ponizej + wiatrak (80x80) wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy cieple powietrze z obudowy pod zasilaczem. temperatura procka po graniu w q3 i otwartej obudowie to 42 stopni. czy krecenie procka nie skruci jego zywotnosci? wiem ze wysoka temperatura moze bo zabic, albo skrucic jego zywot, ale to mu nie grozi. prosze o wypowiedzenie sie na powyzszy temat. za wypowiedzi serdeczne dzieki. ponizej zalaczam screena z programu WCP'u :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 No to tak Vcore do 1.85V nie skruci prockowi zywotnosci dlatego w wiekszosci plyt nie da sie podnies powyzej 1.85V. Mozesz spokojnie zapodac 1.85V nic sie nie stanie proc bedzie zyl praktycznie tyle samo jak na 1.75V. Co do temperatury to z moich przypuszczen dopiero taka powyzej 60-65C bedzie miala wplyw na niestabilnosc systemu i zywotnosc procka. Heh a co do krecenia procka to krecenie z umiarem czyli nie przekraczanie Vcore 1.85V i nie podkrecanie go do wartosci np. AXP 2500+ nie skruci mu zywota. Np wezmy AXP 1700+ AGOIA z seri AGOIA mamy tez AXP 2100+ wiec jest to prawie z tego samego krzemu sam wywnioskuj sobie czy skruci czy nie :P i tak wiesz ze NIE!. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Co do żywotności to jest ona liczona na ok. 10 lat , więc jeżeli kręcąc skrócisz ją o połowę to i tak wcześniej pozbędziesz się chyba proca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Co do żywotności to jest ona liczona na ok. 10 lat , więc jeżeli kręcąc skrócisz ją o połowę to i tak wcześniej pozbędziesz się chyba proca :) :arrow: no chyba ze zostawie sobie na pamiatke :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 :arrow: udalo mi sie juz uzyskac FSB 150 przy napieciu 1,85 V. teraz chcialem podniesc troche napiecie pamieci. obecnie jest 2,6 V, a wiem ze na mojej plytce do 3,2 V mozna. slyszalem rowniez ze przekraczajac 2,8 V mozna pamieci zjarac. wiec do ilu max. moge podniesc napiecie pamieci? niestety moje 256 DDR'ow to 'no name' wiec troche sie boje o ich przepalenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 Moje pamieci 128ddr SEMICON (Hynix Corporation) PC2100 lataly na 180mhz CL2 na Vdimm 2,8V z tego co pamietam chodzily tak przez dlugi czas i nic sie im nie stalo. Jak dorwe D1200 i odblokuje mnoznik to mam zamiar dac im nawet 3,2V zeby na 200mhz poszly :). Ale wgraj sobie bios 2314 i w opcjacxh pamieci (system preformance) daj Timingi na " Turbo " ja dostalem kopa w 3dmarku ok 400-500pkt!. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 1. Napiecia dla Ramu powyzej 2,8V nie dawalbym 2. Kup sobie jakies dobre ramy, albo byle jakie (formowe ale) DDR333, albo jakies Nanya lub Samsung 266 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 :arrow: wiem, wiem. musialbym zmienic ramy, ale narazie kasy brak. zamierzam kupic samsungi na 333 Mhz. wtedy bedzie mozna pokrecic jeszcze troche. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 Juz kiedys o tym pisalem ze AXP 1800+ sa marne do krecenia. Slabe serie itd. Najlepsze sa AXP 1600+=>przynajmniej te na naszym rynku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 Ja pusciłem swojego 1500+ na 1900+ ale podnisłem Vcore na 1,85 i pamiątki na 2,7 :lol: i chodzi bez problemu :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 30 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2002 ja swojego Antka 1800+ puscilem na 1707 (11.5*148) Vcore 1.85, pamieci na 2.6V. Sa tylko problemy ze stabilnoscia w 3dMarku2001SE i grach. Pewnie wina pamieci :cry: Jak je wymienie to zobaczymy :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 30 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2002 Juz kiedys o tym pisalem ze AXP 1800+ sa marne do krecenia. Slabe serie itd. Najlepsze sa AXP 1600+=>przynajmniej te na naszym rynku.Heh ! 8) Ja mam właśnie Antka XP 1600 + z serii AGOIA i komp się uruchamia na fsb 166 bez odblokowanego mnoznika 8) Czyli mam AXP 2100+ ! Tylko od razu zwisa :( ale jak dzisiaj odblokuje mnożnik to zejde w dół z mnożnikiem i zapodam fsb 166 :D 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 :arrow: witam podkrecilem dzisiaj swojego nowego Athlona XP 1800+. z 1536 Mhz uzyskalem 1677 Mhz (11,5x145 przy 1,775 V) co daje model 2000+. przy podnoszeniu fsb o 3 (czyli razem 148) komp sie wieszal. podnioslem wiec napiecie do 1,8 V. dalej to samo. czy moge podnosic dalej smialo napiecie (gora do 1,85 V)? chlodzenie mam takie jak w opisie ponizej + wiatrak (80x80) wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy cieple powietrze z obudowy pod zasilaczem. temperatura procka po graniu w q3 i otwartej obudowie to 42 stopni. czy krecenie procka nie skruci jego zywotnosci? wiem ze wysoka temperatura moze bo zabic, albo skrucic jego zywot, ale to mu nie grozi. prosze o wypowiedzenie sie na powyzszy temat. za wypowiedzi serdeczne dzieki. ponizej zalaczam screena z programu WCP'u :) Moj bez problemu idzie na FBS 150. Przy Vcore 1.85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 :arrow: udalo mi sie juz uzyskac FSB 150 przy napieciu 1,85 V. teraz chcialem podniesc troche napiecie pamieci. obecnie jest 2,6 V, a wiem ze na mojej plytce do 3,2 V mozna. slyszalem rowniez ze przekraczajac 2,8 V mozna pamieci zjarac. wiec do ilu max. moge podniesc napiecie pamieci? niestety moje 256 DDR'ow to 'no name' wiec troche sie boje o ich przepalenie. Ja swoje Eliksiry 2100 (512 Mb) ustawilem na 333MHz C=2 przy podwyzszonym napieciu do 2,7V i jest OK! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :(mam pytanie co do abita (mam podobnego tz podobne biosy) I jest tam jakas opcja ze nie mozna podkręcać?? zworki na płycie nie ma ale jak puszczałem fsb na 150 to nie chciał pujć core tez podnosiłem i nic i pewnie jest tam opcja ze nie mozna podkręcać można wiedziec gdzi i czy cos takiego jest :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :(mam pytanie co do abita (mam podobnego tz podobne biosy) I jest tam jakas opcja ze nie mozna podkręcać?? zworki na płycie nie ma ale jak puszczałem fsb na 150 to nie chciał pujć core tez podnosiłem i nic i pewnie jest tam opcja ze nie mozna podkręcać można wiedziec gdzi i czy cos takiego jest :roll: Ja się spotkałem tylko ze Speed error hold opcja się uaktywnia gdy dasz przy wyborze proca Manual. Jeżeli dasz enabled to po jakiejkolwiek zmianie fsb podczas uruchamiania wyświetli się komunikat Cpu unworkable itd.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mnie sie po prostu komp nie włącza i musze resetowac bios... ale tej opcji nie sprawdzałem bo teraz nie jestem na swoim kompie. Mam pytaie jest tez opcja zwiazana z benchmarkiem ktos wie do czego służy? dokładniej enhanced benchmark mode czy cos takiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :( Tez mialem ten problem. Wystarczy ze porzadnie wymyjesz jakims ropuszczalnikiem mostki L1 i wszystko bedzie gralo. Jaka serie ma twoj proc? Moj ma AGKGA i rusz nawet na 153 ale winda nie rusza :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mój to agoia i stawiam ze na płycie jest blokada.. którą musze odznaczyc w biosie. update: pomylka pomyliłem sie myslałem ze odpowiedz jest do mnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :( Tez mialem ten problem. Wystarczy ze porzadnie wymyjesz jakims ropuszczalnikiem mostki L1 i wszystko bedzie gralo. Jaka serie ma twoj proc? Moj ma AGKGA i rusz nawet na 153 ale winda nie rusza :cry: ha fajnie by było ale nie jest tak pięknie proc był czyszczony rozpuszczalnikiem 4 razy bardzo dokładnie i nic a serie ma fatalną bo nie ja kupowałem ARKGA :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mój to agoia i stawiam ze na płycie jest blokada.. którą musze odznaczyc w biosie.Nie sądzę by takowa była był u mnie kolega z Xp1700 AGOIA i stabilnie bez problemów smigał na fsb 160 więc nie sadze by jakies blokady były Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mój to agoia i stawiam ze na płycie jest blokada.. którą musze odznaczyc w biosie.Nie sądzę by takowa była był u mnie kolega z Xp1700 AGOIA i stabilnie bez problemów smigał na fsb 160 więc nie sadze by jakies blokady byłychodzi mi na plycie blokada przeciw podkręcaniu.... a nie na procku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 mój to agoia i stawiam ze na płycie jest blokada.. którą musze odznaczyc w biosie.Nie sądzę by takowa była był u mnie kolega z Xp1700 AGOIA i stabilnie bez problemów smigał na fsb 160 więc nie sadze by jakies blokady byłychodzi mi na plycie blokada przeciw podkręcaniu.... a nie na procku. Przecież wiem ze na płycie :) według mnie nie ma takiej opcji w biosie "przeciw podkręcaniu" za przykład tylko podałem tego xpka że wkońcu mamy podobne biosy a jednak można wyciągnąć fsb ponad 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 kumpel ma ta samą plyte co ja?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Nie przyszedł do mnie ze swoim procem by zobaczyć czy to wina płyty czy mojego Xpka gruchota :) on ma KHA+ ale wkrótce będę miał w łapach Abita KX7333-R to zerknę jak to tam wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 no to nie wiesz czy nie ma blokady podkrecania procka... kazda plyta jest inna. ale jak dostaniesz ta plytke to skontaktuj sie zmną :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :( Tez mialem ten problem. Wystarczy ze porzadnie wymyjesz jakims ropuszczalnikiem mostki L1 i wszystko bedzie gralo. Jaka serie ma twoj proc? Moj ma AGKGA i rusz nawet na 153 ale winda nie rusza :cry: ha fajnie by było ale nie jest tak pięknie proc był czyszczony rozpuszczalnikiem 4 razy bardzo dokładnie i nic a serie ma fatalną bo nie ja kupowałem ARKGA :evil: To wyjmij proca, ram baterie, odlacz od pradu, i zostaw na 30 min. Mi pomoglo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Pamiątki DDR400 i ehhhh złomowy Athlon 1800+ (po nie udanej próbie odblokowania mnożnika narazie 1700+) :( który w chwili obecnej nie chce ruszyć na 150 trza tego grata wywalić i kupić jakiegoś Agoia już próbowałem na Epoxie 8K3A+ 8KHA+ no i Abicie AT7 i nic ani drgnie :( Tez mialem ten problem. Wystarczy ze porzadnie wymyjesz jakims ropuszczalnikiem mostki L1 i wszystko bedzie gralo. Jaka serie ma twoj proc? Moj ma AGKGA i rusz nawet na 153 ale winda nie rusza :cry: ha fajnie by było ale nie jest tak pięknie proc był czyszczony rozpuszczalnikiem 4 razy bardzo dokładnie i nic a serie ma fatalną bo nie ja kupowałem ARKGA :evil: To wyjmij proca, ram baterie, odlacz od pradu, i zostaw na 30 min. Mi pomoglo. hehe po co ma to wyjmować?? wystarczy ze proca wyjmie i zresetuje bios chociaz sam nie wiem po co to robic :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 póki co resetowanie biosu nic nie dało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...