Skocz do zawartości
Mrozpa

JAKI PROGRAM OBCIĄŻA CPU 100%

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem restrtuje kompa wszystkie programy powyłączane a użycie CPU 100% , Z TASKLIST nic nie widac nie wiem co robic a dokładniej gdzie sprawdzic co tak katuje proca

DZIEKI :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem restrtuje kompa wszystkie programy powyłączane a użycie CPU 100% , Z TASKLIST nic nie widac nie wiem co robic a dokładniej gdzie sprawdzic co tak katuje proca 

DZIEKI :?:

Moze monitor zuzycia procesora :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W momencie gdyby procek chodzil na full (100%) - odpalenie jakiegokolwiek programu czy tez otwarcie okna trwalo by, mozna powiedziec, bardzo dlugo... czy tak rzeczywiscie jest? Czy wszystko dziala OK?

Czym sprawdzas obciazenie CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W momencie gdyby procek chodzil na full (100%) - odpalenie jakiegokolwiek programu czy tez otwarcie okna trwalo by, mozna powiedziec, bardzo dlugo...

Niekoniecznie, to zalezy od priorytetu procesu, jak ma Idle to nie odczujesz ze cos dziala, na tej zasadzie dzialaja zreszta seti, ud itp. bo jakbys chcial cos liczyc jakbys nic na kompie robic nie mogl..

BTW mrozpa01 zrob skrina z listy procesow. I na jakiej podstawie twierdzisz, ze masz 100% uzycia proca? W tasklist powinno to byc widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ze tak pozno

juz opisuje ,wedlug taskllista CPU 100%, ale wszystko działa normalnie, FIDO skrina z listy procesow nie mam gdzie wrzucic ( jak ktos moze to prześle mailem)

wielkie dzieki i prosze o jeszcze bo nie moge spac po nocach a nowego wina nie chce stawiac

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh przypomniało mi się jak znajomy "nie spał po nocach" jak pierwszy raz zainstalował W2000 i mu "Proces bezczynności systemu" proca "zżerał" Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

To nie jest smieszne.. ja kiedys spotkalem kolesia, ktory to bodajze informe studiowal i sie ze mna klocil na ten temat wlasnie..
Ladnych kilka maili musialem wyslac zanim zrozumial (w sumie nie wiem czy zrozumial, bo w pewnym momencie kontakt z jego strony sie urwal)
Wcale bym sie nie zdziwil, gdyby i tutaj o to chodzilo...

juz opisuje ,wedlug taskllista CPU 100%, ale wszystko działa normalnie, FIDO skrina z listy procesow nie mam gdzie wrzucic ( jak ktos moze to prześle mailem)
Mozesz podeslac, ja wrzuce.
Tylko zrob tak, zeby bylo widac cala liste, jak Ci sie nie miesci to powieksz okno/zrob 2 screeny.

[tu byl mail, bledy mlodosci :(] Edytowane przez FiDO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny problem. Program SpeedFan oraz menedżer urządzeń pokazywał mi 100% użycia procesora. Sprawdziłem działające w tle programy i okazało się, że niby jeden z programów działający w ukryciu tak mi obciążał proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny problem. Program SpeedFan oraz menedżer urządzeń pokazywał mi 100% użycia procesora. Sprawdziłem działające w tle programy i okazało się, że niby jeden z programów działający w ukryciu tak mi obciążał proca.

tez kiedys mialem cos takeigo tenze program gator sie nazywal, usunalem go ad-aware 6 :) i po klopocie. teraz uzycie proca wynosi 0% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez kiedys mialem cos takeigo tenze program gator sie nazywal, usunalem go ad-aware 6 :) i po klopocie. teraz uzycie proca wynosi 0% :)

A Gator przypina się chyba do kaazy... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

... i wszystko jasne...

Ten caly CooLSRV zzera procka...

Jako uzytkownik jest SYSTEM, wiec jest odpalany jako usluga (service). Tam tez mozesz go wylaczyc.

BTW co to za progs?

--

mialem 5 min wolnego, wiec poszukalem..

Jest to CPUCool, a jesli chodzi o uzycie procka, to mysle ze jako odpowiedz moze posluzyc wycinek z FAQ:

Q: When I start CpuIdle, the CPU usage immediately climbs to 100%- what's wrong?

A: When CpuIdle is running, it will use all otherwise idle time to keep the CPU cool, by executing the HLT command. Unfortunately Windows does not recognize the difference between normal CPU usage and CpuIdle's cooling commands that only consume otherwise "spare" time. This does not affect normal applications.

Q: Does CpuIdle put additional load onto my CPU?

A: No. It just consumes idle time. Measurements with the Winstone benchmark suite have shown that CpuIdle does not decrease the system performance. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I WSZYSTKO JASNE, CPUCOOL WYŁACZONY I JEST GIT. TYLKO MOJE PYTANIE JESLI UZYWA ON 100% PROCKA TO GO WTEDY NIE CHŁADZI ,PONIEWAŻ CHŁODZENIE WŁACZANE JEST DOPIERO KIEDY UZYCIE PROCKA JEST MNIEJSZE NIZ 40%.

Wiec co jest nie tak?

wielkie dzieki dla wszystkich i pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I WSZYSTKO JASNE, CPUCOOL WYŁACZONY I JEST GIT. TYLKO MOJE PYTANIE JESLI UZYWA ON 100% PROCKA TO GO WTEDY NIE CHŁADZI ,PONIEWAŻ CHŁODZENIE WŁACZANE JEST DOPIERO KIEDY UZYCIE PROCKA JEST MNIEJSZE NIZ 40%.

Wiec co jest nie tak?

Nie, to nie tak... Przeczytaj dobrze przytoczony przeze mnie cytat. Jest tam napisane, ze Windows zle rozpoznaje zabieranie procka przez CPUCool i pokazuje to jak zwykle zuzycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi