mrobn1 Posted December 7, 2017 Report post Posted December 7, 2017 Witam,Mam prośbę dotyczącą pomocy w konfiguracji sieci w domu. Chodzi o to jak poprawnie skonfigurować routery tak aby sieć się nie wykrzaczała oraz żeby z dowolnego urządzenia był dostęp do dowolnego urządzenia po sieci. Ale po kolei - żeby lepiej zobrazować co i jak jest podłączone, wrzucam plik poglądowy.W domu mam internet od dostawcy po drodze radiowej. Z modemu dostawcy całość idzie kablem na II piętrze do wejścia WAN routera TP-LINK TL-WR841N. Z tego routera wychodzi jeden kabel RJ-45 który podłączam do gniazdka RJ-45. Oprócz tego ten router roznosi sygnał WI-Fi_1.Podłączenie te daje mi dostęp do internetu z jednego gniazdka na parterze (na rysunku oznaczone na czerwono). Z tego gniazdka idzie kabel RJ-45 do wejścia WAN routera ASUS RT-N12+. Z tego routera wychodzą 4 kable RJ-45 które podłączam do gniazdek RJ-45 zgrupowanych obok siebie, a które wyprowadzają sygnał do gniazdek rozlokowanych po rożnych pomieszczeniach w całym domy na parterze i I piętrze. (Na rysunku zaznaczone jest 7 wyjść, ale dlatego że docelowo ma się tam znaleźć switch/router na 8 wyjść). Ten router nie udostępnia żadnego WI-FI.Jedno z tych gniazdek wyjściowych znajduje się na parterze, do którego podłączam kablem do wejścia WAN router ASUS RT-AC1200G+. Do tego routera z kolei po kablu są podłączone odpowiednio: TV, XBOX, Dysk sieciowy, oraz roznosi on sygnał WI-FI_2.Problemy:1. Chciałbym aby po podłączeniu do dowolnego WI-FI (1 czy 2), urządzenia mogły się odnaleźć. Na chwilę obecną podłączając się do WI-Fi_1 (WRT841N) mogę np. korzystać z drukarki która jest podłączona do WI-FI_1, ale nie mam już dostępu choćby do dysku sieciowego który podłączony jest kablem do routera ASUS1200G+. Analogicznie, podłączając się do WI-Fi_2 (ASUS RT-AC1200G+) mam dostęp do plików na dysku sieciowym, ale za nic nie uda mi się skorzystać z drukarki która jest podłączona do WI-Fi_1. To samo tyczy się wymiany plików w sieci wewnętrznej pomiędzy urządzeniami.2. Niestety, ale dostęp do internetu jest często zrywany. Jestem przekonany że winna leży przy rozdzielaniu adresów i dochodzi do konfliktu. Przez to mimo że internet jest dostępny w jednym z routerów, to w drugim albo trzecim go nie ma. Zmiana liczby podłączonych urządzeń powoduje że cała sieć się sypie, i mija chwila zanim adresy się pozmieniają tak żeby znów można było korzystać z neta.Próbowałem już na różne sposoby zmienić ustawienia DHCP w routerach, przypisywanie adresów do poszczególnych routerów, oraz puli adresów jaki każdy z routerów obsługuje. dałem sobie spokój, bo zawsze coś się sypało. Z reguły nie było neta w którymś z routerów na parterze (na wejściu). Ostatecznie olałem sprawę i po prostu wszędzie zostawiłem DHCP ON - tak przynajmniej mam dostęp do neta z każdego miejsca - mimo że nie stabilnie, ale jest, niemniej chciałbym skorzystać z pełnych możliwości sieci, a nie w zależności od konieczności albo przełączać się między sieciami WI-FI, albo resetować co jakiś czas router na piętrze II, bo sypie się adresowanie, czy też normalnie móc wymieniać pliki między urządzeniami w sieci.Na chwile obecną podstawowa konfiguracja każdego z urządzeń wygląda tak:TL-WR841NIP LAN ADRESS: 192.168.0.1SUBNET MASK: 255.255.255.0DHCP SERVER: ONSTART 192.168.0.100END 192.168.0.199WIRELESS: ON (WI_FI_1)--------------------------------------------- ASUS RT-N12+IP LAN ADRESS: 192.168.2.1SUBNET MASK: 255.255.255.0DHCP SERVER: ONSTART 192.168.2.2END 192.168.2.254WIRELESS: OFF----------------------------------------------RT-AC1200G+IP LAN ADRESS: 192.168.1.1SUBNET MASK: 255.255.255.0DHCP: ONSTART 192.168.1.2END 192.168.1.254WIRELESS: ON (WI-FI_2)Z góry Dziękuje za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jumpek Posted December 7, 2017 Report post Posted December 7, 2017 (edited) Nie znam się, ale się wypowiem jakbym to zrobił:Moja propozycja jest taka, zamiast tworzyć kilka podsieci zrób jedną. Twoim głównym routerem niech będzie TL-WR841N, do którego podłączasz modem pod WAN. Z tego routera wychodzi LAN do gniazdka. Na I piętrze z gniazdka podłączasz się do routera ASUS RT-N12+ do LAN !!! , na tym routerze wyłączasz DHCP i ustawiasz w lanie adres IP (może być spoza puli rozsyłanych adresów), ponieważ adresami zarządza główny router na II piętrze. Na parterze robisz tak samo. Możesz również na TL-WR841N ustawić statyczne IP dla routerów na niższych piętrach. Po tym zabiegu wszystkie podłączone urządzenia do sieci powinny widzieć siebie wzajemnie. Możesz sprawdzić podłączone do sieci urządzenia i popingować wzajemnie. TL-WR841NIP LAN ADRESS: 192.168.0.1SUBNET MASK: 255.255.255.0DHCP SERVER: ONSTART 192.168.0.100END 192.168.0.199WIRELESS: ON (WI_FI_1)--------------------------------------------- ASUS RT-N12+IP LAN ADRESS: 192.168.0.2SUBNET MASK: 255.255.255.0DHCP SERVER: OFFSTART DHCP OFFEND DHCP OFFWIRELESS: OFF----------------------------------------------RT-AC1200G+IP LAN ADRESS: 192.168.0.3SUBNET MASK: 255.255.255.0DHCP: OFFSTART DHCP OFFEND DHCP OFFWIRELESS: ON (WI-FI_2) Edited December 7, 2017 by Jumpek 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...