Boyco Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Witam! Problem polega na tym, że WXP po instalacji automatycznie ustawia mi CD-ROM na PIO. Oczywiscie udaje sie przełączyć go na Multiword-DMA2 i chodzi... ale do czasu. Po jakimś (blizej nie okreslonym czasie) przełączas sie spowrotem na PIO i żeby go ustawić na DMA to musze go odinstalować, zresetować kompa i dopiero jak sie na nowo zainstaluje to powtórzyć czynność jak w przypadku instalacji systemu. Urządzenia mam podłączone w następujący sposób: Primary master - HDD Primary slave - wolny Secondary master - CD-ROM (LGx52) Secondary slave - CD-RW (PLEXTORx12) Dodatkowo to samo po dłuższym czasi dzieje się z nagrywarką. Zastanawiałem się czy to nie przez kabel ATA33 (Ale to przecież też standard UDMA). Macie jakieś pomysły? Rady? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Nie chce cie martwic ale wszystkie napedy CD od LG chodza w trybie PIO i pewnie CD-ek sie gryzie z nagrywara dlatego WXP przelacza ci tego Plexa z DMA2 na PIO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Nie chce cie martwic ale wszystkie napedy CD od LG chodza w trybie PIO i pewnie CD-ek sie gryzie z nagrywara dlatego WXP przelacza ci tego Plexa z DMA2 na PIO. Wiem że jest taka opinia o LG (słuszna zresztą) ale ten CD przez jakiś (około tygodnia) z powodzeniem chodzi w Multiword DMA2. Wiec o co chodzi :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 przestaw nagrywarkę na primary slave i zobacz czy wtedy XP też będzie przełączał nagrywarkę na PIO. ja po prostu nie mam CD i mam taki układ : primary master : twardziuch primary slave : pusty - uciąłem taśmę :) secondary master : kieszeN - zazwyczaj pusto, wsadzam tylko kiedy chcę przenieść dane (czyt, bardzo rzadko) secondary slave : RW - ostatnia literka, po prostu zamist CD tu siedzi. system to win 2ooo PRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 jabym raczej sugerowa cdroma z dyskiem na tasiemce a nagrywakre osobno - lepiej bedzie chodzic :) a moze da sie wymusic w biosie jakis tryb? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Nie chce cie martwic ale wszystkie napedy CD od LG chodza w trybie PIO i pewnie CD-ek sie gryzie z nagrywara dlatego WXP przelacza ci tego Plexa z DMA2 na PIO. Wiem że jest taka opinia o LG (słuszna zresztą) ale ten CD przez jakiś (około tygodnia) z powodzeniem chodzi w Multiword DMA2. Wiec o co chodzi :?: Po postawieniu WXP instalowales na pewno jakis soft co sie bezposrednio odnosil do napedow optycznych - stery ASPI Adapteka, Patin Coufin (BlindWrite) czy inne progsy posiadajace wlasne stery ASPI (CloneCD, Nero itp) moze ktores z tych sterow nie moze sie "dogadac" z CD-kiem PIO postawionym na sile w MultiWord DMA2 - poczytaj TU o podobnych problemach ponadto na tamtejszym FORUM moze znajdziesz odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Z ustawieniem dma dla napedu CD w XP nie ma żadnego problemu. Mi LG52x(miałem przez połtora roku) i nagrywara zawsze chodziły w DMA. Wystarczy pobawić się rejestrem w windows i nie ma siły żeby tryby same się zmieniały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Nie chce cie martwic ale wszystkie napedy CD od LG chodza w trybie PIO i pewnie CD-ek sie gryzie z nagrywara dlatego WXP przelacza ci tego Plexa z DMA2 na PIO. Wiem że jest taka opinia o LG (słuszna zresztą) ale ten CD przez jakiś (około tygodnia) z powodzeniem chodzi w Multiword DMA2. Wiec o co chodzi :?: Po postawieniu WXP instalowales na pewno jakis soft co sie bezposrednio odnosil do napedow optycznych - stery ASPI Adapteka, Patin Coufin (BlindWrite) czy inne progsy posiadajace wlasne stery ASPI (CloneCD, Nero itp) moze ktores z tych sterow nie moze sie "dogadac" z CD-kiem PIO postawionym na sile w MultiWord DMA2 - poczytaj TU o podobnych problemach ponadto na tamtejszym FORUM moze znajdziesz odpowiedz. I własnie chyba masz racje 8O Teraz mi sie tez tak wydaje. Bede jeszcze musial to sprawdzic ale rzeczywiście mo ze to byc zwiazane z programem np Clone CD. Mam nadzieje ze z innym napedem tak sie dziać ie bedzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 AAAA! Ludzie po co to rozwodzenie sie...tryb PIO ustawia sie poniewaz kontroler [w tym przypadku IDE Secondary] na mobo dostosowuje sie do predkosci najwolniejszego urzadzenia. KROPKA. Zmien kanal, ewentualnie wymien LG na cus innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 hmm w ogole nie zaleca sietrzymania nagrywarki na jednej tasmie z cdromem - moga sie walilc przy przegrywaniu w locie - u mnie tak bylo - cdrom daj z dyskiem a nagrywarke samotnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Jasne tyle że jak podepniesz dysk i nagrywarke na jedną taśme to oba urządzenia beda pracować w standardzie tego wolniejszego czyli ATA33 a nie jak nowe dyski ATA66/100/133 więc chyba lepiej jednak mieć nagrywarke i CD-rom na jednym kablu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 AAAA! Ludzie po co to rozwodzenie sie...tryb PIO ustawia sie poniewaz kontroler [w tym przypadku IDE Secondary] na mobo dostosowuje sie do predkosci najwolniejszego urzadzenia. KROPKA. Zmien kanal, ewentualnie wymien LG na cus innego. Peeewnie... to jak wytlumaczysz sytuacje: komp mojej siostry do CD-ka LG 52x (PIO) dokupilem jej Teaca 40x (UDMA2) oba chodza w swoich trybach i bez problemow pala sie plytki na max predkosci w locie - druga sytuacja u kumpla tym razem odwrotnie spawarka LG 12x8x32x (PIO) wspopracuje bez problemu z CTX 52x (UDMA2) - wszystko zalezy od sterow ASPI jak tu masz burdel to WXP moze w ogole napedow nie wykrywac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 hmm w ogole nie zaleca sietrzymania nagrywarki na jednej tasmie z cdromem - moga sie walilc przy przegrywaniu w locie - u mnie tak bylo - cdrom daj z dyskiem a nagrywarke samotnieKiedy w koncu upadnie ten mit o podlaczaniu nagrywarki na jednej tasmie z cdromem - od poczatku zabawy z nagrywarka mam mialem i mam oba napedy na jednej tasiemce w roznych konfiguracjach (Ricoh7200A z CTX52S potem Ricoh7240A z CTX52S nastepnie Ricoh7240A z AsusCDS520 i obecnie AsusCRW5224A z AsusCDS520) i nigdy nie mialem problemu ze wspolpraca miedzy napedami (m.in. bezbledne wypalanie plyt w locie przy maxymalnych predkoscich np. CloneCD odczyt 52x zapis 52x z rzeczywistym czasem wypalania 700MB okolo 2 min i kilku sekund) zawsze kupuje tylko napedy UDMA2 choc nie jest to czynnik decydujacy o bezproblemowej pracy (patrz moj post powyzej) bo mialem przyjemnosc z napedami PIO i UDMA2 na jednej tasmie i tez wspolpracowaly bez zarzutu. Natomiast podpiecie CD-ka pod twardziela (jak slusznie zauwazyl Yeti 666) spowoduje przestawienie dysku w tryb najwolniejszego adaptera na kanale czyli ATA33. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 AVENGER, cd lg52x pracuje w trybie PIO-4 z MultiWord DMA2 a to nie to samo co UDMA2. Co do łączenia hdd z cd na jednej taśmie to mam właśnie taki cd lg52x w MultiWord DMA2 na jednej taśmie z hhd który pracuje w UDMA5 więc jakoś nie zwalnia, ptwierdzają to zresztą testy które mają takie same wyniki jak hdd jest jeden na taśnie i razem z cd. A ten problem był już poruszany na forum tyle, że Oprogramowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Twiggy - moze u ciebie to dzialalo u mnie sypala sie co druga plyta - koles ma probelem a to jedna z mozliwosci jego rozwiazania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Twiggy - moze u ciebie to dzialalo u mnie sypala sie co druga plyta - koles ma probelem a to jedna z mozliwosci jego rozwiazaniaTez prawda - kazde rozwiazanie jest dobre jesli wiedzie ku lepszemu -peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Jedyny moj problem to przełączanie sie tego LG złomu na tryb PIO. Pracować to on pracuje bez problemu z moim plextorem - nie niszczą żadnych płytek. Bede kombinoał ze sterami ASPI. POwiedzcie jeszcze tylko czy DVD LG ma te same problemy? Oraz czy CD-ROMy moga pracowac bez problemu na zwyklej 40 żyłowej taśmie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Jedyny moj problem to przełączanie sie tego LG złomu na tryb PIO. Pracować to on pracuje bez problemu z moim plextorem - nie niszczą żadnych płytek. Bede kombinoał ze sterami ASPI. POwiedzcie jeszcze tylko czy DVD LG ma te same problemy? Oraz czy CD-ROMy moga pracowac bez problemu na zwyklej 40 żyłowej taśmie? A na jekiej taśmie ma chodzić CD jak nie na 40 żyłowej. Używanie 80 żyłowej taśmy dla napedu CD jest bez sensu bo CD nie wykorzysta szybszych trybów(z wyjatkiem jeśli na tej taśmie jest podpiete również HDD, lub napedu DVD pracującego w ATA66) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Hmm to widocznie czegos nie wiem. Musze o tym doczytac :D Sorki za zanueszanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpEEdO Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Boyco: http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...IDE_MPD3014.zip To jest programik dla chipsetow VIA - czyli cos dla ciebie, i napewno jest tym czego szukasz !!!! Napisz czy pomogl ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 1.Przestaw nagrywarke na Secondary MASTER 2.Moja nagrywarka LG chodzi w DMA i to bez żadnego przestawiania, odrazu po instalacji systemu, XPek sam sobie ustawia DMA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 1.Przestaw nagrywarke na Secondary MASTER 2.Moja nagrywarka LG chodzi w DMA i to bez żadnego przestawiania, odrazu po instalacji systemu, XPek sam sobie ustawia DMA Ej no taka Lama to ja nie jestem. Wszystko jest w jak najlepszym pożądku jeżeli chodzi o ustawienia sprzetowe. Nagrywarka to Plextor a CD to LG. Jutro instaluje zamiast nie go DVD - niestety też LG. Ciekawe czy też bedzie robił podobne problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Witam! Problem polega na tym, że WXP po instalacji automatycznie ustawia mi CD-ROM na PIO. Oczywiscie udaje sie przełączyć go na Multiword-DMA2 i chodzi... ale do czasu. Po jakimś (blizej nie okreslonym czasie) przełączas sie spowrotem na PIO i żeby go ustawić na DMA to musze go odinstalować, zresetować kompa i dopiero jak sie na nowo zainstaluje to powtórzyć czynność jak w przypadku instalacji systemu. Urządzenia mam podłączone w następujący sposób: Primary master - HDD Primary slave - wolny Secondary master - CD-ROM (LGx52) Secondary slave - CD-RW (PLEXTORx12) Dodatkowo to samo po dłuższym czasi dzieje się z nagrywarką. Zastanawiałem się czy to nie przez kabel ATA33 (Ale to przecież też standard UDMA). Macie jakieś pomysły? Rady? Pozdrawiam Powiem krótko: Miałem te same objawy na WinXP co boyco (w Win98 wszystko OK) tyle że z napędem Teac x40 na Epoxie 8KHAL. Teraz miast Teaca ma DVD Toshiby w trybie MultiWord DMA2 - więc problemu nie ma ale wtedy szlak mnie trafiał :evil: . Wszystkie powyższe metody kolegów sprawdziłem wscześniej i duuuupa :evil: ! CDROM z uporem maniaka zawsze wracał to trybu PIO. Nie pomogło przełączanie na taśmach w różnych konfigach Master Slave - na początku zawsze tak samo: włączałem UDMA ale po jakimś czasie znów samoczynnie przechodził w PIO :evil: . Nie pomogły żedne stery ASPI z innych programów typu CloneCD Nero WinOnCD itp, nie pomagały najnowsze stery Adapteca, VIA Hyperiony oraz ASPIfix patche for XP itp itd. :evil: Przeskoki w tryb PIO głównie obserwowałem przy użyciu takich progsów jak AudioCatalyst przy zrzutach audio. 8O :evil: JEDYNĄ RZECZĄ KTÓRA POMOGŁA W TYM UŻERANIU SIĘ JEST TO DO CZEGO LINK DAŁ SPEEDO, Z TĄ RÓŻNICĄ ŻE TYLKO I WYŁACZNIE W WERSJI MPD3012 A NIE MPD3014 I TAKICH WŁAŚNIE NALEŻY UŻYĆ :!: Co ciekawe ten Pack zainstaluje swoje stery i wykryje napędy CD jako urządzenia SCSI. Dokładnie ten plik nazywa się chyba 580_3012.zip http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...rs/580_3012.zip POLECAM! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 eh ja mam chipset inetla np :/ U mnie tez przestawiał sie na PIO do momentukiedy to zaktualizowałem bios. Było wszystko dobzre.. nadesszła kolejna aktualizacja i [gluteus maximus] :/ Juz znow zaczą wariowac :( Starego biosu nie moge przywrocic z poziomu windy a w biosie nei chce sie zbytnio bawic :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Witam! Problem polega na tym, że WXP po instalacji automatycznie ustawia mi CD-ROM na PIO. Oczywiscie udaje sie przełączyć go na Multiword-DMA2 i chodzi... ale do czasu. Po jakimś (blizej nie okreslonym czasie) przełączas sie spowrotem na PIO i żeby go ustawić na DMA to musze go odinstalować, zresetować kompa i dopiero jak sie na nowo zainstaluje to powtórzyć czynność jak w przypadku instalacji systemu. Urządzenia mam podłączone w następujący sposób: Primary master - HDD Primary slave - wolny Secondary master - CD-ROM (LGx52) Secondary slave - CD-RW (PLEXTORx12) Dodatkowo to samo po dłuższym czasi dzieje się z nagrywarką. Zastanawiałem się czy to nie przez kabel ATA33 (Ale to przecież też standard UDMA). Macie jakieś pomysły? Rady? Pozdrawiam Powiem krótko: Miałem te same objawy na WinXP co boyco (w Win98 wszystko OK) tyle że z napędem Teac x40 na Epoxie 8KHAL. Teraz miast Teaca ma DVD Toshiby w trybie MultiWord DMA2 - więc problemu nie ma ale wtedy szlak mnie trafiał :evil: . Wszystkie powyższe metody kolegów sprawdziłem wscześniej i duuuupa :evil: ! CDROM z uporem maniaka zawsze wracał to trybu PIO. Nie pomogło przełączanie na taśmach w różnych konfigach Master Slave - na początku zawsze tak samo: włączałem UDMA ale po jakimś czasie znów samoczynnie przechodził w PIO :evil: . Nie pomogły żedne stery ASPI z innych programów typu CloneCD Nero WinOnCD itp, nie pomagały najnowsze stery Adapteca, VIA Hyperiony oraz ASPIfix patche for XP itp itd. :evil: Przeskoki w tryb PIO głównie obserwowałem przy użyciu takich progsów jak AudioCatalyst przy zrzutach audio. 8O :evil: JEDYNĄ RZECZĄ KTÓRA POMOGŁA W TYM UŻERANIU SIĘ JEST TO DO CZEGO LINK DAŁ SPEEDO, Z TĄ RÓŻNICĄ ŻE TYLKO I WYŁACZNIE W WERSJI MPD3012 A NIE MPD3014 I TAKICH WŁAŚNIE NALEŻY UŻYĆ :!: Co ciekawe ten Pack zainstaluje swoje stery i wykryje napędy CD jako urządzenia SCSI. Dokładnie ten plik nazywa się chyba 580_3012.zip http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...rs/580_3012.zip POLECAM! Dzieki wielkie! Z tego co widze to najbardziej jesteś zorientowany w temacie ze wzgledu na twoje doswiadczenia. Nie wiem czy jest sens bawić sie juz tym jak jutro (dzisiaj) wrzuce DVD (niestety kurde LG) ale bede przynajmniej wiedzial jak pomóc z tym problemem komuś w przyszłości. Jeszcze raz dzieki! Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 myslicie ze warto brac tego tracera? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14879223 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...