Gurczas Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dzień dobry, ogólnie to mam komputer już ładne 5lat jedyne co było w nim wymieniane to karta graficzna. I jak wiadomo nie jest to aktualnie najlepszy sprzęt. Jestem w tym w miarę zielony ale chciałbym przywrócić go do troche lepszej formy dodam że formatowałem go kilkukrotnie ostatnio 3miesiące temu. Wiem że po czasie niektóre komponenty tracą na swojej jakości i właśnie dlatego założyłem ten temat. Porsiłbym o radę jakiegoś experta co mogę zrobić w komputerze (zmienić jakiś komponent, program do jakiegoś usprawniania itp.) żeby go troszkę odświeżyć dodam że nie chcę inwestować dużej ilości pieniędzy. Aktualna specyfikacja komputera : CPU: i5-3450 GPU: GTX970 RAM: GOOD RAM 2x4GB PŁYTA GŁÓWNA: GIGABYTE P67A-D3-B3 Dysk: Jakiś standardowy HDD 500GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tragedii nie ma, nawet jeżeli chodzi o granie w FHD. Warto SSD dorzucić. Minimum ~120GB. Jakieś 250PLN. Komp dostanie kopa w codziennych zadaniach. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Koniecznie kup SSD przynajmniej 128GB https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde/dysk-adata-ssd-ultimate-su800-128gb,id-758255 Z innych modernizacji gdyby udało ci się sprzedać i5 do 300zł mógłbyś wymienić na i7-3770 (500-550zł) i nie ma sensu zmieniać niczego więcej. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Crescendo1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zależy ile chcesz wydać i co chcesz dokładnie osiągnąć . Lepsza wydajność ogólna lub zwiększenie komfortu pracy - dodanie SSD , na start 120-128GB , optymalnie 240-275GB , na wypasie to 480-512 GB . Dalej pogonienie trochę tego procka lub wymiana na I7 + OC , specyfika tego konkretnej platformy ma to do siebie że na chipsetach serii P lub Z można było kręcić procki z zablokowanym mnonikiem . Powinno dać się osiągnąć te 3,7 Ghz , może trochę więcej , I7 3770 można pogonić nawet na 4,1 Ghz . Dodatkowe wątki w I7 mogą się czasami przydać , coraz więcej gier wymaga dużej ilości wątków / rdzeni . Ostatnia opcja to dołożenie ramu jak 8GB nie starcza w grach lub w innych zadaniach . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...