Aduhi Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 Witam. Od jakiegoś czasu podczas uruchamiania komputera da się usłyszeć głośny hałas, "buczenie" czegoś w środku, które ustaje po minucie, dwóch. Zdarza się to czasami, nie jakoś często, ale założyłem to pytanie, żeby się dowiedzieć, co to może być. Na internecie przeczytałem, że wentylatory od różnych podzespołów mogą tak hałasować, ale nie za bardzo wiem co dokładnie wydaje taki dźwięk. Jeśli już uda się ustalić skąd pochodzi to buczenie, to pytanie czy w ogóle trzeba coś z tym zrobić, skoro samo ustaje po jakimś czasie i zdarza się tylko czasami. Na filmie, do którego wrzucam link wyraźnie słychać ten hałas. Chodzi o mechaniczny dźwięk, nie ten podobny do odkurzacza. Wspomniany filmik Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aduhi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 Halo. Dałoby radę coś podziałać w tym temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 Otwórz komputer i spróbuj przytrzymać wentylatory żeby zobaczyć czy to któryś z nich. Chociaż ja stawiałbym na dysk twardy / napęd. Nic innego dźwięków nie wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deton24 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 Poza wentylatorem GPU i CPU, sprawdź w ten sposób też ten od zasilacza. Tylko ciężej będzie do niego podejść. Jak juz zlokalizujesz problem, to jak części nie są na gwarancję, wentylator można naoliwić. Są poradniki w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aduhi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 Okej. W wolnej spojrzę na nie. Ale jeśliby to tak zostawić samemu sobie, to może się coś spalić, skoro tylko czasami tak hałasuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aduhi Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2017 I właśnie. Teraz tak myślę, że to nie jest takie proste zbadać co się dzieje. Chodzi o to, że zdarza się to bardzo rzadko. Nie chcę skłamać, ale raz na 2 tygodnie, a biorąc pod uwagę, że komputer działa codziennie, to musiałbym go trzymać z otwartą obudową i w dodatku za każdym razem być przygotowanym do sprawdzania Ciężka sprawa. Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...