Skocz do zawartości
plussix

Dysk ss m2 a dostępność portów SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem nowy zestaw pc. Była to duża przesiadka, z s775 na s1152.

Kupiłem polecaną w zestawach PPC płytę główną MSI z370 SLI Plus. I lekko zdębiałem, jak zobaczyłem, że jak podłączę dysk sata m2 pcie, (którego do tej pory używałem przez przejściówkę na PCIE) to jedno, lub dwa gniazda sata, będą niedostępne. Mam 6 fizycznych dysków HDD, musiałem zrezygnować z jednego, a miałem wobec niego plany - dwie barracudy 500 GB  - chciałem zrobić dysk dynamiczny lub raid.

No i kapa. Kontroler z 2 gniazdami SATA3 na PCIE x1 kosztuje w owocowym sklepie 73 zł. Nie jest to zaporowa cena, ale jednak.

Moje pytanie brzmi: Czy zawsze tak jest? Czy są płyty z370 z większą ilością gniazd sata? A co z AM3?

I mała dygresja. Jak można w obudowie midi tower SP Pax M70 zaplanować tylko 2 miejsca na napędy 3,5"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, stivo napisał:

Tyle napisali w instrukcji, zatem sami to przewidzieli.

Taa, sam przeczytałem to w instrukcji. Nawet nie próbowałem sprawdzać, czy na pewno nie działa ten jeden port.

Podłączyłem ten dysk... i wszystko działa. Zajęte 6 portów SATA plux 1 m2. Wbrew temu, co jest napisane w instrukcji. Dziwne, ale lepiej w tę stronę, niż w przeciwną :)

Edytowane przez plussix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i git.

Syn ma taką samą płytę w zestawie, bawiłem się nią trochę i jest spoko, tylko ciężko się przesiąść z uefi asusa na ten msi.

Co do portów, nie jest tak że m2 może wyłączyć port sata ale nie musi?Wszystko rozbija się chyba o linie PCIe?

Ale nieważne, chodzi to chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i git.

Syn ma taką samą płytę w zestawie, bawiłem się nią trochę i jest spoko, tylko ciężko się przesiąść z uefi asusa na ten msi.

Co do portów, nie jest tak że m2 może wyłączyć port sata ale nie musi?Wszystko rozbija się chyba o linie PCIe?

Ale nieważne, chodzi to chodzi :)

O rany...widzę że można pisać jako gość...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi