Skocz do zawartości
LukZul

Moba+CPU+GPU+Ram - do 1800-2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prośba o radę: budżet 1800 (ew. 200 zł mogę dołożyć, jeżeli podniesie to wyraźnie wydajność), potrzeba mi płyty głównej, procesora, ramu i grafiki (mam dysk 1tb, zasilacz ThermaLike 430 <jeżeli będzie to koniecznie, to mogę go jeszcze zwrócić i wziąć coś innego>, DVD i starą obudowę).

Komputer ma być przeznaczony głównie do gier (z tych bardziej wymagających, to oczywiście Wiedźmin, jakieś BF itd.) 

Z początku chciałem iść trochę budżetowo:  Intel Pentium G4620 3.7GHz Płyta główna: ASRock H110M-DVS R3.0, Ballistix DDR4 Sport LT 8GB(2x4GB) WHITE 2400MHz, GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5 - a to co zostanie wrzucić w SDD, ew. zmienić obudowę. 

Ale czym dłużej czytałem, tym bardziej zacząłem się zastanawiać nad:

Ryzen 3 1200, 3.1GHz, MSI B350M PRO-VDH, ADATA XPG Z1 DDR4 8GB(2x4GB) 3000Mhz, GeForce GTX 1050 Ti 4GB

Pytanie: czy warto dokładać do AMD? A może dołożyć jeszcze i kupić:

Intel Core i3-8100 (może jakieś i5?), MSI Z370-A PRO, Crucial Ballistix Sport LT Red 8GB, MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GB GT LP

Jak widzicie, główna moja zagwostka to pytanie, czy warto zainwestować więcej (głównie w cpu i moba) - czy skok wydajnościowy jest tego wart. Idealnie by było, gdyby zakupiony PC, pozwolił użytkownikowi na bezstresowe uruchamianie gier (przynajmniej na średnich detalach) przez 3-4 lata. Raczej nie przewiduję w tym czasie rozbudowy platformy (ew. o ram albo SDD)

Oczywiście jestem otwarty na każde propozycje (z górną granicą 2k) i z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 miesiące czekania może być kłopotliwe, bo obecny pc cierpi na spaloną płytę główną... ale dzieki za informacje. W chwili obecnej nie ma sensownej alternatywy dla tego i3, po storonie amd? 

I ostatnie pytanie: na tej płycie od msi, z370, nie da rady trochę zaoszczędzić? Jakiś zamiennik w okolicy 300-400 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki! 

Z tą płytą, mój budżet spina się idealnie. Obecnie zestaw wygląda tak:

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC 4GB GDDR5

Procesor Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB, BOX 

Pamięć Ballistix Sport LT, DDR4, 2x4GB, 2666MHz, CL16

Płyta główna ASRock Z370 PRO4

suma: 2080 zł

Wielkie dzięki za pomoc! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak już bierzesz Z370 to warto dorzucić pare dyszek do szybszych RAMów https://www.morele.net/pamiec-ballistix-elite-ddr4-4gb-3000mhz-cl15-ble4g4d30aeea-937520/ Bo tylko na tańszych chipsetach jest ograniczenie do 2666

Edytowane przez Crescendo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech będzie. :) Dzięki za zainteresowanie Crescendo1.

Dorzuciłem też inną płytę, jak już ma być na dłużej, to niech będzie solidniej. W perspektywie dorzuci się jeszcze SDD. Nadwyżka budżetowa powinna zwrócić się ze sprzedaży starych części.

Ostatecznie wszystko wygląda wszystko tak:

Płyta główna MSI Z370 GAMING PLUS

Procesor Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB, BOX (BX80684I38100)

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC 4GB GDDR5

Pamięć Ballistix Elite DDR4, 4GB, 3000MHz, CL15

Suma: 2178

Wszystkie części najtaniej znalazłem na morele (sumarycznie, bo pojedynczo niektóre podzespoły były taniej gdzie indziej) 

Jeszcze raz dzięki forumowicze za pomoc! 

Pozdrawiam serdecznie! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi