Janosik303 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, mam takie pytanie. Czy jest sens jak mam dysk ssd 64gb, kupienie drugiego dysku 64gb i połączenie ich w raid 0? Czy jest to możliwe na mojej płycie główniej Gigabyte b85m-d3h-a? Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Janosik303 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2017 Chipset B85 nie ma obsługi RAID , ew. GB coś może oferować ale to będzie rozwiązanie czysto softwerowe . Zresztą robienie RAID z 2 SSD 64GB to średnie rozwiązanie , szczególnie jak to są 2 różne dyski i jeden jest z tych kiepskich ( np. kontroler Sandforce + asynchroniczne pamięci NAND ) , wtedy osiagi jednego dysku będą miały duży wpływ na RAID . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2017 To szkoda że chipset B85 nie obsługuje RAID. Głownie chodziło mi o to żeby powiększyć pojemność tego dysku do tych okolic 120gb, bo aktualnie 64gb to trochę mało nawet na sam system i podstawowe programy ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2017 To kup SSD 120/128GB lub nawet 240-275GB a nie bawisz się w półśrodki jak RAID z niewiadomo jakich dysków . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...