Raffekk Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witajcie, Jestem „świeży” w temacie, chciałbym zaczerpnąć porady, a mianowicie. Posiadam dom, w którym z jednego głównego pokoju wychodzą przewody LAN do pozostałych pokoi, ogólnie 6. Posiadam też internet z Plusowej firmy z routerem Huawei B525 z najwyższym pakietem danych, odrazu uprzedzę że nic innego nie mogło tu być. I teraz, chciałbym aby z tego routera Huawei rozprowadzić sygnał do każdego pokoju za pomocą kabla, ale ilość wyjść LAN w Huaweiu nie pozwala mi dociągnąć sygnału do każdego pokoju. Wiadomo że łącze mobilne nie jest rewelacyjnym rozwiązaniem ale lepszy rydz niż nic. A nie chce przepinać, wpinać, wypinać co chwile LANy, ale chciałbym żeby w każdym pokoju był dostęp do internetu. Czy z taką pomocą przyjdzie Switch? I kwestia,: A) czy podział łącza przez przekaźnik sprawi że będę miał internet w każdym pokoju? B) czy jeśli np. w każdym pokoju ktoś by się włączył do sieci,np. tv, notebook, stacjonarka - to każdy z nich będzie miał internet? C) czy każde z urządzeń dostanie jakiś adres ip? D) czy wszystkie urządzenia mogą równocześnie pracować i korzystać z internetu bez konfliktu adresów? Jeśli nie jest to switch, to jakie urządzenie by mi pomogło?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Wszystko to będzie działać przy odpowiedniej konfiguracji, a odpowiedzi na pytania A, B, C i D brzmią: TAK. :) Nawet najtańsze routerki powinny sobie z tym poradzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffekk Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Co masz na myśli przy odpowiedniej konfiguracji? Przy niektórych switchach jest mowa o plug and play... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może źle się wyraziłem...internet powinieneś mieć od razu we wszystkich urządzeniach, przy automatycznej konfiguracji. :) A jeżeli będziesz chciał żeby urządzenia miały łączność między sobą, niezależnie od tego w który router są wpięte, to ewentualnie będziesz musiał ręcznie konfigurować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffekk Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Rozumiem, głównie chodzi mi o to by w każdym pokoju był internet, żeby każde urządzenie co się podepnie, tv, lapek, czy blu ray miał w tym samym czasie internet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Dnia 29.12.2017 o 14:41, Raffekk napisał: Rozumiem, głównie chodzi mi o to by w każdym pokoju był internet, żeby każde urządzenie co się podepnie, tv, lapek, czy blu ray miał w tym samym czasie internet Kup sobie switch 8-portowy np.: TP-Link 8p TL-SG108 Metal (8x10/100/1000Mbit) Podepnij do niego router, te 6 kabli LAN i po sprawie. Edytowane 3 Lipca 2018 przez rolercoster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Zmień znajomego, który za ponad 600 zł poleca switch 10/100 Mbit https://cenowarka.pl/tp-link-tl-sg10-desktop-gigabit-switch-tl-sg1016d-a588574.html?hloc=at&hloc=de&hloc=eu&hloc=pl&hloc=uk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...