Gość Sławomir Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Witam. Rok temu kupiłem komputer by na nim trochę pograć, a ostatnimi czasy postanowiłem używać go również do pracy. Niestety po przesiadce z laptopa nie mogę znieść głośności chłodzenia w moim procesorze G4560. Czy to normalne, że on się tak wydziera? Sprawdziłem BIOS i pokazywał mi około 1200RPM. Czy zamiana chłodzenia które było w zestawie na takie: https://www.x-kom.pl/p/291320-chlodzenie-procesora-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012.html przyniesie mi duże korzyści, jeżeli chodzi o hałas na procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 jw. Do tego nawet przy 1200RPM box nie powinien być zbyt głośny, jeśli nie trzymasz głowy w obudowie. Sprawdź czy to rzeczywiście chłodzenie cpu jest źródłem hałasu. Możesz palcem zatrzymać wentylator lub go odłączyć przed uruchomieniem komputera. Jak uruchomisz kompa na parę minut bez włączonego wentylatora, nic się nie stanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Oryginalny wentyl od G4560- pod dużym obciążeniem -wydaje niemiłe dźwięki niestety ( buczy ). [ P.S. Zastanawia mnie dlaczego dodają nadal takie gó... do procesorów. Dawniej do C2D dużo wydajniejsze chłodzenia dodawali. Dla fabryki to oszczędności rzędu kilkudziesięciu groszy może.] Koledze zmieniłem "box-a" z G4560 na "box-a" z 4790K ( z wkładką Cu ) i już jest o niebo lepiej z poziomem hałasu. Prawdą jest , że radiator może również być źle zamontowany ( zdarza się , że ktoś np. uszkodzi 1 kołek-zatrzask = wówczas lepiej zapiąć 2 po "przekątnej" , w 1 linii -niż 3 szt.) Box buczy dopiero jak wchodzi na wysokie obroty typu 2000 [rpm] i wyżej-wówczas- hałas jest nieprzyjemny :( Do tego CPU wystarczyłoby zainwestować w chłodzenie Spartana 3 LT Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Phill76 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tesel Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024-spc146-858457/ troche drozej ale wydajniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sławomir Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 4 godziny temu, Klaus napisał: jw. Do tego nawet przy 1200RPM box nie powinien być zbyt głośny, jeśli nie trzymasz głowy w obudowie. Sprawdź czy to rzeczywiście chłodzenie cpu jest źródłem hałasu. Możesz palcem zatrzymać wentylator lub go odłączyć przed uruchomieniem komputera. Jak uruchomisz kompa na parę minut bez włączonego wentylatora, nic się nie stanie. Sprawdziłem zanim napisałem post. Z tego co widzę temperatury też mam niskie na CPU. Bawiłem się też tymi ustawieniami wiatraka w Biosie, ale ciszej niż to obecnie nie było.. (Sprawdziłem tryb maksymalnej mocy wiatraka i wtedy to już brzmiało jakby samolot startował). Bazując na wypowiedziach spróbuję najpierw wymontować, i wmontować chłodzenie, jak to nie pomoże to kupię ten Spartan LT i sprawdzę czy będzie ciszej. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2018 To może wiatrak podpiąłeś pod złącze bez PWM... lub po prostu nie działa kontrola obrotów dla tego gniazda... Podepnij pod inne i sprawdź, fakt faktem, ale boxowy cooler, aż tak głośny nie powinen być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...