Isherr Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 Tak jak w tytule. Ostatnio zakupiłem sobie nowy dysk twardy: Toshiba P300 i chcialbym mieć na nim windowsa. Stary HDD to jakis Samsung 160gb i tam prędkości(*z programu AS SSD, zakladka Seq) wynoszą około 30mb/s zapis i odczyt, gdzie na Toshibie około 160mb/s. Czy jest jakakolwiek możliwość, przeniesienia tego wszystkiego, bez muszenia ponownej instalacji Windowsa? Czy podczas tego procesu nie stracę licencji? (Windows 10 OEM, oryginalny) Reszta sprzętu jeśli potrzebna: G4560 MSI B150M 8GB Crucial Ballistix Gigabyte R9 290 HDD: Samsung 160gb, Toshiba P300 1tb OCZ ModXStream 750W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 Godzinę temu, Isherr napisał: Czy jest jakakolwiek możliwość, przeniesienia tego wszystkiego, bez muszenia ponownej instalacji Windowsa? Czy podczas tego procesu nie stracę licencji? :) Jest możliwość. Nie stracisz licencji. Szukaj o klonowaniu dysków, partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isherr Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2018 W dniu 6.01.2018 o 06:50, Klaus napisał: :) Jest możliwość. Nie stracisz licencji. Szukaj o klonowaniu dysków, partycji. Sorki, że odkopuje ale jak do tej pory nie zrobiłem jeszcze tego. Mam jeszcze pytanko, co jeśli na drugim dysku mam dane? Czy trzeba je na jakiś czas przenieść, czy wystarczy zrobić czystą partycję na windows? Nie sformatują się, czy coś w ten deseń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2018 A szukales informacji/poradnikow o klonowaniu jak Klaus napisal? Krotko w uproszczonym zarysie: odpalasz soft do klonowania z interfejsem graficznym (nie baw sie w ghosta dosowego czy cos bo polegniesz), klikasz dysk do sklonowania - "dalej" - klikasz dysk (FIZYCZNY pusty bez partycji) - > klikasz klonuj wszystko -> ENTER. Koniec, masz drugi dysk IDENTYCZNY z tymi samymi danymi i partycjami (no chyba ze dysk bedzie mniejszy to wtedy albo ostatnia partycja bedzie mniejsza albo dostaniesz errora ze dane sie nie zmieszcza). Zacznij cos robic i kiedy cos nie bedzie jasne to pytaj. Bo to zadna filozofia, ale w glowie tego nie zobaczysz, musisz najpier odpalic program i w ogole sprobowac i wszystko stanie sie jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2018 Przy operacjach na partycjach należy zawsze zabezpieczyć dane (kopia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...