trytytkownik Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Mój PC to: Płyta główna Gigabyte GA-B150M-D3H Procesor Intel Core i7-6700 Pamięć Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FBK2/16) Obudowa Zalman Z3 Zasilacz Corsair CX450M 450W (CP-9020101-EU) Monitor Philips 240V5QDSB/00 Chciałem kupić kartę grafiki aby przyspieszyć konwertowanie plików wideo i pracę w lightroomie. Czy jest sens kupowania karty za załóżmy 300 zł ? jeśli to to od jakiej kwoty muszę patrzeć kartę graficzną ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Szybsza karta graficzna tutaj nic nie pomoże. Mozna ew. kompresować video przy pomocy karty, jednak z jakością przy danym bitrate może być już gorzej, niż na CPU (były testy, jeszcze za czasów SandyBridge). Także jak chcesz coś zmieniać, to procesor, na taki, który ma więcej rdzeni (to przy kompresji video się przydaje), choć wydajność pojedynczego rdzenia też ma znaczenie (chyba właśnie w Lightroom, podczas edycji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trytytkownik Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Myślałem czy nie sprzedać: - mojego procka - płyty głównej - ramów i kupić - Ryzen 5 1600 - płyta główna - karta graficzna - ramy (2x4GB by wystarczyło na start) Ale niestety będę musiał parę stów dopłacić, a fajnie by było gdyby wyszło na zero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ryzen ma słabszy pojedynczy rdzeń od Intela, więc zależnie od programu jak korzysta z procesora to taka zamiana i7 6700 na Ryzen 5 też nie ma większego sensu. Jak już to brać 8 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trytytkownik Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ale ogółem Ryzen jest szybszy ? Tylko dobrze myslę cenowo, że będęmusiał trochę dodać aby wymienić to co wcześniej napisałem ? (Gwarancja na podzespoły jeat do maja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2018 W niektorych aplikacjach co korzysta z wielu rdzeni tak. Ale to sie tyczy 8 rdzenii czyli nie Ryzen 1600. Tu lepiej brac i7 8700 bo bedzie wydajniejszy. Ale jak nie masz tyle kasy to ten Ryzen 1600 tez bedzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...