Ievos Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Korzystając z dostępnych na purepc zestawów oraz korzystając z opinii na tym forum udało mi się złożyć następujący zestaw: Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16MB Płyta główna ASRock X370 Gaming X Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436 Karta graficzna MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 Dysk SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA3 Dysk Seagate BarraCuda 1TB 6Gb/s SATA Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W Obudowa SilentiumPC Gladius M35W Proszę o komentarze i ewentualne podpowiedzi, co mogę w nim ulepszyć. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Ievos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Wygląda ok. Mam nadzieję, że Ryzen wybrany mimo to, że ma generalnie mniejszą wydajność w grach niż konkurencyjny Intel (zależnie od gry, różnica nieraz jest wyraźna, nieraz praktycznie niczym nie ustępuje). Została jeszcze do wyboru obudowa i zasilacz - masz już te podzespoły? Przy wybranym grandisie obudowa musi pomieścić jego 159mm wysokości. Zasilacz optymalny 550-600W. Jeśli nie masz tych podzespołów, to ok 370 zł, które zostały, to troszkę za mało i trzeba albo przekroczyć budżet, albo ciąć gdzieś koszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ievos Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 Quote Mam nadzieję, że Ryzen wybrany mimo to, że ma generalnie mniejszą wydajność w grach niż konkurencyjny Intel (zależnie od gry, różnica nieraz jest wyraźna, nieraz praktycznie niczym nie ustępuje). Tak, zdaję sobie z tego sprawę. Quote Została jeszcze do wyboru obudowa i zasilacz - masz już te podzespoły? Tak, zapomniałem ich dopisać do listy. Już poprawiam. Quote Przy wybranym grandisie obudowa musi pomieścić jego 159mm wysokości. Nigdy nie montowałem chłodzenia i nie jestem do końca pewny czy dobrze odczytuję ze zdjęcia - 161mm wysokości powinno wystarczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Parę uwag: Tu masz znacznie taniej ten sam model http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=54036 Za tą samą cenę mógłbyś też wziąć szybszy SSD na NVMe https://www.x-kom.pl/p/396748-dysk-ssd-adata-256gb-m2-pcie-xpg-sx6000.html HDD zmieniłbym na Toshiba P300, niczym nie ustępuje, a jest cichszy Obudowa wystarczy ale zawsze możesz dołożyć do szerszego Aquariusa, ma też dodatkowy wentylator https://www.ceneo.pl/44571681;0284-0.htm#tab=click_scroll Przekraczając budżet o raptem 200zł mógłbyś mieć Ryzena 1700 Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2018 To nie jest ten sam model k. grafiki. Miałeś Cresendo chyba na myśli: http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=97&products_id=72649 Różnica nazewnictwa to symbol X, a praktyczna to taktowania rdzenia, bardzo łatwe do zniwelowania robiąc y overclocking przy użyciu programów typu msi afterburner. Także śmiało można brać nieco słabszy model i samodzielnie zrobić z niego model droższy. Przy okazji można zaoszczędzić nawet te sto kilkadziesiąt złotych. Ogólnie nie ma co trzymać się kurczowo moreli, warto poszukać w kilku sklepach, gdzie oferta czy jeszcze lepiej oferty kilku produktów są tańsze. Grunt, aby niepotrzebnie nie wydawać na kilka dostaw z kilku sklepów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zamiast Grandisa lepiej wziąć Scythe Fuma (link - jest wydajniejszy), zasilacz dopłaciłbym do supremo 550W a co do budy to możę Sharkoon TG5 (link)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...