Skocz do zawartości
aniobar

dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę wolnej gotówki tj. około 2 tys.i chciałbym zakupić sprzęcik do muzy. Oto kilka moich wymagań, skromniutkich:

- muza z kompa płytka Asusa Deluxe z SS

- dźwięk z wieży

- i jak się da muza z tv

Nie wiem jednak co lepiej zestaw głośnikowy Logitech Z 640, Z 680.

Czy też kupić porządny amplituner i zbierąć powoli na dobre głośniki.

A i jeszcze jedno dobrze by było gdyby to był dźwięk 5.1 a nie jakaś popierdułka stereo.

Czekam na ciekawe propozycje i rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Sprzęt audio, to też sprzęt ;)

IMHO ciężko Ci tu będzie uzyskać profesjonalną radę - poczytaj na googlach archiwum grup dyskusyjnych.

IMO za te pieniądze nie ma sensu kupować głośników do kompa. Jak masz w perspektywie stacjonarne DVD to musi mieć dekoder AC3 i DTS.

Czyli albo kupuj komputerowe 5.1 za 1/4 tej ceny, a resztą kasy się ciesz, albo porządny sprzęt audio. Za 2K powinieneś kupić dobry wzmacniacz i 2 dobre kolumienki na przód (a resztę jak dozbierasz). Ale jak się uprzesz, to kupisz i przyzwoity wzmacniacz i przyzwoite kolumny za te pieniądze. Ceny raczej z prywatnego importu/wolumenu/allegro/sklepowe promocje. W cenach normalnych w sklepie to trochę mało kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lepiej kupić dobry amplituner i podłączyć do tego cztery kolumny od wieży, da to pozytywny rezultat, tzn 5.1, a no i jeszcze trzeba wyłożyć kaske na porządny subwooferek. Macie jakies propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z braku laku i kit dobry

Chodzi o to, że lepiej teraz wydać trochę więcejkasy na porządny amplituner z subwooferkiem, a z kolumnami poczekać, przecież w końcu nie mam w piwnicy mennicy. Chodzi mi tylko o to czy bedzie to 5.1 czy jedna wielka popierdułka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem.

Amp + sub to na pewno nie będzie 5.1, a 0.1 - czyli popierdułka i to naprawdę wielka ;)

Gdzie widziałeś zestaw ampli + sub??

Jaki sprzęt Ci wystarczy - sam musisz ocenić na własne uszy. Niektórzy twierdzą, że nie słyszą różnicy między kreaturą a np. tanoyem, inni zaś słyszą różnicę pomiędzy zestawami tej samej klasy w cenie przekraczającej cenę willi pod wawą.

Nie ma sensu kupować czegoś takiego, bo na ampli + sub nie posłuchasz niczego bez przynajmniej 2 kolumn - więc sprzęt leżałby w pudełkach.

Czy możesz napisać pytanie po polsku, przeczytać moja piewrwszą odpowiedź i, ewentualnie, dodać pytania dodatkowe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jednak co lepiej zestaw głośnikowy Logitech Z 640, Z 680.

Czy też kupić porządny amplituner i zbierąć powoli na dobre głośniki.

A i jeszcze jedno dobrze by było gdyby to był dźwięk 5.1 a nie jakaś popierdułka stereo. 

Uuu 2 tys zl to na zbytnia nonszalancje Ci nie pozwoli ;). Poza tym porzadna popierdulka stereo za 2tys wysadzi zestaw 5.1 w kosmos jesli chodzi o jakosc dzwieku.

A może lepiej kupić dobry amplituner i podłączyć do tego cztery kolumny od wieży, da to pozytywny rezultat, tzn 5.1, a no i jeszcze trzeba wyłożyć kaske na porządny subwooferek.

No ten pomysl jest dosyc ciekawy ale chyba zgubiles jeszcze jeden glosnik i to bardzo wazny bo centralny - wtedy bedzie 5.0 , a co do subwoofera to konkretny model to IMHO min model Goky SW-1000 za ok 1100 zl, ale prawdziwa zabawa to mniej wiecej model kanadyjskiej firmy Paradigm PDR-10. Oczywiscie zalezy kto i jak bedzie sluchal , ale nie polecam tego modelu ludziom z blokow , a dokladnie ich sasiadom ;). I teraz dopiero bedzie 5.1 :)

Do 2000 zl za komplet to polecalbym moze cos z firmy Koda/Goky - sluchalem na AudioShow i powiem ze jak za ta cene jest calkiem niezle.

poszukaj sobie na :

www.polpak.com.pl

Tak zchodzac troszke z topica i limitu 200o zl :)

Niestety dobre rzeczy kosztuja - i to calkiem sporo. Nie zebym sie jakos przechwalal ale dzwiek z dobrze skonfigurowanego kina domowego naprawde daje satysfakcje. Na moim przykladzie pokaze ile mniej wiecej kosztuje taki zestawik :

- ampl YamahaRX-V630RDS ( 2900zl)

- front Paradigm Monitor 3 v2. ( 1800 zl)

- center Paradigm CC-370 ( 1400 zl)

- rear Paradigm MiniMonitor (1500 zl)

- subwoofer Paradigm PDR10 ( 1700 zl)

- kable,stendy front/rear ( 2200 zl)

suma sumarrum - 11500.

Nie kupilem od razu wszystkiego na raz ale pomalutku sie uzbieralo. Na glosnikach przednich i jakims dobrym wzmacniaczu stereo (np AMC-3050a) tez bardzo przyjemnie sie oglada filmy - tym bardziej ze glosniki przedniemaja bardzo potezny bas (ponizej 20m2 moze nawet byc go za duzo).

Zestaw zajmuje troche miejsca i w bloku moze nieco przytlaczac.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem.

Amp + sub to na pewno nie będzie 5.1, a 0.1 - czyli popierdułka i to naprawdę wielka ;)

Gdzie widziałeś zestaw ampli + sub??

Jaki sprzęt Ci wystarczy - sam musisz ocenić na własne uszy. Niektórzy twierdzą, że nie słyszą różnicy między kreaturą a np. tanoyem, inni zaś słyszą różnicę pomiędzy zestawami tej samej klasy w cenie przekraczającej cenę willi pod wawą.

Nie ma sensu kupować czegoś takiego, bo na ampli + sub nie posłuchasz niczego bez przynajmniej 2 kolumn - więc sprzęt leżałby w pudełkach.

Czy możesz napisać pytanie po polsku, przeczytać moja piewrwszą odpowiedź i, ewentualnie, dodać pytania dodatkowe??

Taki ciemny to jeszcze nie jestem tzn. wiem z czego składa się zestaw 5.1. Chodziło mi o to, że te głośniki jakie posiadam tzn. 4 od wieży zostawię, a do tego dokupię amplituner i sub. + jeden głośnik nie wiem jak go tam nazywają centralny, i do tego co kupię w przyszłości będę kompletował lepszej jakości głośniki.

Chodziło mi mniej więcej o to, czy taki układ w ogóle odpali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t jest niezly pomysl - glosniki a piekielnie drogie - amplituner za okolo 1500zl i szukasz jakiejs okazji na sub + central - zawszemozesz bez nich chwile zyc i uzywac emulacji 4 kolumn idacych na stereo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...