lolekm1 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2018 Hej, Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna lepszego kompa. Sugerowałem się głównie tworzonymi co miesiąc zestawami. Po kilku zmianach doszedłem do pewnego zestawu. Bazowałem na zestawie za 6k zł (styczeń 2018), podmieniając i dodając kilka rzeczy. Ciekawi mnie czy zasilacz do tego zestawu będzie wystarczający (po podmianie CPU)? I jeśli tak, to mimo wszystko byłbym wdzięczny za podanie również jakichś alternatyw względem tego co aktualnie jest tam wybrany (niskie zasoby w magazynie tego produktu). Chciałbym też podkręcić CPU. Czy wybrany cooler i mobo będą wystarczające do tego przedsięwzięcia? Link do zestawu: https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=237300 Dziękuję z góry za pomoc i porady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 W Twoim zestawie zmieniłbym zasilacz na SPC Enduro FM2 550 (link). Chłodzenie wystarczy natomiast w mojej opinii w tej cenie lepszym wyborem będzie Mugen 5. Jeśli chcesz robić OC 8700K to i tak wypadałoby skalpa zrobić bo inaczej będzie ciężko./ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolekm1 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dziękuję za propozycje i rady @mis456 Czy rzeczywiście tyle watowy zasilacz jest wymagany? Dość spora rozbieżność między 750wat a 600. Na purepc dawali 650 max, a to tylko przy 1080ti, gdzie ja mam zwykła wylistowaną. O skalpie słyszałem pół na pół, więc nie wiem czy będę się w to bawił. Czy przy zwykłych warunkach nie dociagne do tego stabilnego 4.8, lub 5.0 ghz max? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Dociągniesz ale temperatury będą ponad 15*C wyższe niż po skalpie. Są serwisy które za ~150zł wykonują coś takiego. Chłodzenie też polecałbym Mugen 5 Zmieniłbym jeszcze dysk na cichszego P300 https://www.morele.net/dysk-toshiba-p300-hdwd120uzsva-860922/ @mis456 miał na myśli model 550W tylko w teście użyli 750W A ogólnie rzecz biorąc polecałbym dozbierać do 1080Ti nawet kosztem tej i7, chyba że czekasz na nową generacje. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Też byłbym za 1080Ti np: https://www.x-kom.pl/p/357765-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-gtx-1080-ti-strix-rog-oc-11gb-gddr5x.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakarotosongo Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Produkt niedostępny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...