Skocz do zawartości
Beerman

Chlodzenie Radeona 9100 bez dziurek mocujacych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem takiego cuda. Działa to jako-tako, ale nie o to się rozchodzi :)

Ma to to do chłodzenia wiatraczek - głosny jak cholera, więc przyszło mi do głowy, żeby zmienić chłodzenie na pasywne (bym się szarpnął na jakiegoś lepszejszego radiatorka albo nawet i heat-pipe) lub wodne.

Problemem jest brak otworów mocujących na karcie ( :idea: brawa dla projektantów :idea: ) a sam wiatrak trzyma się na GPU (domyślam się że na epoksydowym kleju termoprzewodzącym):

Dołączona grafika

Stąd i moje pytanko - jak można do niej zamocować radiator,blok wodny, etc. bo pomysłów mi naprawdę brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metod jest tutaj na to tyle ile uzyttkownikow na forum ;) (joke)

mozna za pomoca tasmy termoprzewodzacej (kupic mozna w elektroniczynm)

za pomoca Thermopoxu przykleic (na amen of coz)

na silikon (cieniutka warstwa)

tasma dwustronna (niezbyt polecam)

po rogach walnac odrobine kropelki , a reszte posmarowac pasta termoprzewodzaca

a tak na serio , to troszke wysil sie i poszukaj na forum , bo juz kilka razy taki temat byl poruszany :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Fakt że powinienem poszperać :)

Myślę że z tą zapinką da radę jeśli w grę wchodzi radiator, ale przy bloku wodnym raczej by nie zdał egzaminu za dobrze (ciężki i brak żeberek).

Pozostaje jeszcze problem zdjęcia oryginalnego radiatora z GPU. Miałem nadzieję, że jest on przymocowany jakąś taśmą, ale najwidoczniej jest to klej :(

Wyczytałem, że można zamrozić kartę i powinien zejść.

W czym najlepiej ją zamrozić (woreczek antystatyczny ?) i na ile ma pozostać w zamrażarce ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taka karte kupiem na giełdzie radiator i przykleiłem go super glue po rogach.

ale niestety radiator strasznie sie grzeje i po paru minutach karta sie zawiesza, wiec od spodu na radiator dmucha wielki wiatrak ustawiony na 5V .

Przynajmniej nie słychac go.

Bo tamto badziewie co montuja to hałasuje jak cholera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam radiator sobie daruje. Dam na niego szeregowo pod blok z CPU kolejny bloczek i jakos go umocuje (jakis zacisk domowej roboty w ostatecznosci thermopox), o ile wczesniej stary radiator nie zlezie razem z chipem :)

BTW. W ramach akcji pozbywania sie wiatrakow ze srodka, mam zamiar wstawic na NB (Gigabyte GA-7VA) tego zalmana:

Dołączona grafika

Mam nadzieje ze wydola sam, bo ten chipset grzeje sie niemilosiernie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo on ma zalozeniu byc jedynym chlodzeniem dla NB. Jakbym nie uwierzyl ze sam odciągnie ten gorąc z chipsetu to bym się nie bawił :)

Jak przyjdzie zobaczymy co to potrafi :)

ja nie wierze :twisted:

sam mam tego poprzedniego Zalmana i musialem dolozyc wentyl do niego bo NB grzal sie do ponad 60* 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zszedł bez problemu. Trochę stopniowego podważania z kartą kredytową (żeby nie przejechać po ścieżkach) i jak odskoczył to wylądował na szafie w drugim końcu pokoju :)

Postanowiłem na niego założyć posiadany bloczek do GPU (tylko bez śmiechu , rotfli, loli i inwektyw proszę :lol: . Nie miałem żadnego kleju termoprzewodzącego, więc po brzegach chipa dałem trochę kropelki a w środku cieńką warstwę Artcic Silver'a. Trzyma się ok, tyle że grzeje się teraz niesamowicie :(

Przylega na 99% dobrze do GPU, pomimo to cała karta jest bardzo gorąca (łącznie z pamięciami). Normalnie chodzi, ale 3D Marka nie przejdzie, więc co jest nie tak.

Ew. zapodam radiatorki na pamięci i zobaczymy. Ten wiatrak jednak oprócz wiania prostopadle na radiator od GPU pewnie dość dobrze owiewał całą kartę razem z pamięciami, a teraz nie ma ani wiaterka, więc jest piec :D

Dołączona grafika

Pozbyłem się też radiatora z KT400 i założyłem nowego zalmana. Pomimo tego, że nie ma cyrkulacji wokoło a sam radiator jest gorący (przytrzymanie dłużej niż 10 sekund grozi oparzeniem) to chodzi stabilnie, a temp. systemu wygląda podobnie jak z wcześniejszym wiatraczkiem.

Dołączona grafika

A więc jest cicho, ale w kążdym razie jest za gorąco (tylko procek athlon 1700+@2400+ ma góra 35 stopni). Będzie trzeba mocno przerobić, ale to przy okazji zmiany budy na stojącą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnej chłodnicy. Dopiero jak trochę kasy uzbieram na nową budę i lepsze bloki to wtedy dopiero rzucę się na szrot :)

Na razie mam zwykłe gołe CPC (nawet sktóciłem przewody do ok. 3 metrów).

Sam byłem zdziwiony że to tak ładnie działa, ale z drugiej strony ten mój antek 1,5V nie grzeje się mocno z natury. Przy starszym palomino byłoby pewnie gorzej.

Na dole zrzut (Winda 2000 w czasie odtwarzania 2 godzinnego DivXa).

Proc to Sensor 1, system sensor 2

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal cos mi sie wierzyc nie chce - raczej odwrotnie chyba powinno byc :)

bo wiesz ja mam chlodnice i procka jak w podpisie - tylko ze teraz jade na nie podkreconym -na chlodnicy 3x80mm@5V i mam 43C i idle i 45 przy ogladaniu filma - nie mam wezy wiecej niz mi bylo do podlaczenia ukladu potrzeba ale z nimi mialem jakis 1 C mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś Ty taki niedowiarek :)

3 m węża, cippershim i artcic silver 3. Nic więcej.

Koło chipsetui na karcie jest piec, proc chłodziutki.

Po wyłączeniu pompki mam w parę chwil 70 stopni w idle, po włączeniu po chwili na nowo 30 :)

temp. cpu czytana z LM90 [remote] .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu - a niedowiarek jestem bo mam w doq to samo chlodzenie :) - i ze skroconymi wezami to nie ma wymiennika - poprostu dlatego mi sie wierzyc nie chce :) no czyba ze masz zimnow pokoju - w co watpie jeszcze bardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi